AURIMAS DAUTARTAS, ARBA LNK NEJAUTRA SAVO PRAEIČIAI

(Last Updated On: 2019-07-29)

Vakar buvo įdomu žiūrėti televizijų žinias.

Lietuvos ryto TV pirmąja žinia pasirinko Aurimo Dautarto pasitraukimą iš gyvenimo. Šia žinia ji pradėjo ir pagrindines savo vakaro naujienas – 20 minučių, bei aktualijų Reporterį. Neprisieksiu, bet po to rodyta Edmundo Jakilaičio Lietuva tiesiogiai, berods, taip pat atsispyrė nuo šios temos.

Tuo tarpu LNK naujienų laidose A. Dautarto mirčiai nebuvo skirta nė sekundės. Televizija tame svarbaus įvykio neįžvelgė.

Galima ilgai ginčytis, kuri televizija teisingai elgėsi. Solidžiosios žurnalistikos puristams būtent LNK praktika turėtų atrodyti teisinga. A. Dautartas, suprantama, nėra Justinas Marcinkevičius ar, savo laimei, dar nemirę A.Žukauskienė, G.Deksnys, R.Juozapavičius, G.Sviderskytė, pagaliau – A.Valinskas.

Nesiginčysiu, nors esama įvairų požiūrio taškų. Į pasaulį galima žiūrėti globaliai ir žemiškai. Kokį požiūrio tašką bepasirinksi.

Bet kodėl čia miniu LNK?

Todėl, kad galiu pasitelkti vieną telemetraštininką, kuris man kartais netikėtai nušviečia smegenis. Jo teigimu, Aurimas Dautartas buvo reikšmingas ne Lietuvos ryto TV, o Laisvam ir nepriklausomam kanalui.

Ir ne šiaip reikšmingas, o labai. Jis buvo pirmasis tokios laidos, kuri vadinosi Dar ne vakaras vedėjas. Sakysite, pramoginis, nevertas dėmesio šlamštas? Vėl nesiginčysiu, nes nesu linkęs ginčytis su subjektyviomis vertinimų kategorijomis ir dogmatišku požiūriu, kad televizinė pramoga yra plebėjiškas blogis runkeliams. Ginčytis su tokiomis nuostatomis yra tas pats, kas diskutuoti religinėmis temomis su kokiu jėhovistu.

Kaip mes šį daiktą liežuviu ar rankose bevartaliotume, LNK yra komercinė televizija, kuriai visuomet reikėjo labai didelio žiūrimumo. Dar ne vakaras 1995-1997-aisiais buvo viena iš poros dešimčių laidų, kurių dėka LNK, anot tuometinių dienoraštinių rinkos sociologinių tyrimų, tapo neginčijamu visos TV rinkos lyderiu su 30-50 procentų auditorijos dalies (primenu, kad dabar ši televizija renka 18-19 procentų ir yra stabiliai antra).

Skaityk  PER 3 METUS "LIETUVOS RADIJO" KLAUSYTOJŲ SUMAŽĖJO KETVIRTADALIU

Dabartinė LNK stovi ant anos LNK pamatų, todėl tris sakinukus su nuotraukėle kažkur prieš kriminalinius įvykius apie vieną savo praeities ikonų buvo galima išlementi.

Beje, jeigu jau grįžtume prie Lietuvos ryto TV, LNK ir komercinės abiejų televizijų prigimties, tai, netgi nekedenant tų priešistorinių laikų, grynai iš komercinių paskatų  buvo galima parodyti netgi ne nuotraukėlę, o, turint archyvuose tą A. Dautarto vedamą Dar ne vakarą, ne mažiau jausmingą reportažą sumontuoti.

Nes labai jau valdiškos, akademiškos tos LNK Žinios – pilkos ir šaltos be galo, todėl be atvangos, žiauriu skirtumu ir pralaiminčios TV3 televizijos naujienoms, o, jeigu taip eisis ir toliau, gaus į kaulus ir nuo LNK auklėtinio Edmundo Jakilaičio asmeniškai kuruojamos Lietuvos ryto TV informacinės tarnybos.

Šiuo atžvilgiu, nejautra savo praeičiai LNK televizijai yra dar ir nenaudinga reitingų požiūriu.

Amžinatilsį Aurimui Dautartui.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, TV istorija, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , ,

22 komentarai:

  1. Žiūrovas | 22 kovo, 2011 at 15:02

    Lyg sureagavo lnk į šį pranešimą
    http://www.lnk.lt/index;news;show,id.3,item.3327

    Please wait...
  2. uagadugu | 22 kovo, 2011 at 15:06

    Aha, šiandien.

    Please wait...
  3. Žiūrovas | 22 kovo, 2011 at 15:12

    Ne į tema lnk vis dar negali pamiršt nekviestos meilės
    http://img218.imageshack.us/i/bepavadinimodm.jpg

    Please wait...
  4. Šiaip | 22 kovo, 2011 at 16:39

    Berods, dar jis vedė gan populiarią laidą Padainuokim per TV3.

    Please wait...
  5. Šiaip | 22 kovo, 2011 at 16:43

    komentaro tęsiniui: http://www.tv3.lt/content/view/5378/518/

    Please wait...
  6. Stebetoja | 22 kovo, 2011 at 16:45

    Informacija apie savižudybes yra priskiriama prie darančių neigiamą poveikį, tad kai kurios TV tiesiog griežtai laikosi tokios nuomonės ir reportažų informacinėse laidose apie tai nerodo. Tai yra drama, o ne viešasis interesas, kuris turi būti paskelbtas dienos naujienų laidose.

    Please wait...
  7. uagadugu | 22 kovo, 2011 at 16:51

    Ačiū dievui, esu atsparus šitoms žurnalistikos teorijos klišėms…

    Please wait...
  8. Šiaip | 22 kovo, 2011 at 17:46

    Ne į temą. Įdomu ar TV3 ir Krivicko keliai neišsiskirs po šito: http://www.zebra.lt/lt/tv/naujienos/tv3-ziniu-vadas-k-krivickas-ne-zurnalistas-jo-laidu-neziuriu-230741.html ?

    Please wait...
  9. kritikas | 22 kovo, 2011 at 17:46

    jeigu būtų parodę ilgą reportažą, būtumėt rašęs straipsnį apie tai, kad “mėgaujasi savižudybe ir siekia reitingų”. čia gali pakreipti kaip nori. juk jums, kaip tikram lietuviui, svarbu tik paloti, o ne ką nors analizuoti. deja, prastas iš tamstos kritikas.

    Please wait...
  10. BG | 22 kovo, 2011 at 18:55

    >Nes labai jau valdiškos, akademiškos tos LNK Žinios – pilkos ir šaltos be galo>

    T.y., tiksliai tokios, kaip ir pats Rolandas Agintas

    Please wait...
  11. Vygis | 22 kovo, 2011 at 19:32

    Taip, išties labai keista LNK pozicija. Bet turint omeny kad ten yra Gaivenio laidos tai gal ir kai ką paaiškina, iš kur ta nejautra.

    Please wait...
  12. Vika | 22 kovo, 2011 at 19:34

    Aš taip pat šiuo atveju palaikau LNK poziciją. Jei Dautartas būtų per nelaimingą atsitikimą iškeliavęs iš šio pasaulio, galbūt siužetą apie jo mirtį pateisinčiau. Tačiau kam dramatizuoti ir rodyti jį kaip kokį LNK didvyrį, kuris štai, mieli žmonės, ėmė ir nusižudė. Manau, tai viena iš tų žurnalistikos klišių, kurios verta laikytis.

    Please wait...
  13. karolis | 22 kovo, 2011 at 20:05

    Na paminėti, kad tavo buvęs darbuotojas ( garsus žmogus) iškeliavo anapilin – pagarbos ženklas, žmogiškumo ženklas, o ne mėgavimasis. Sutinku su uagadugu kaip niekada. Bet net nenustebau, kad LNK žinios to neparodė. ŠAltos, atstumiančios, tarsi ne žmonėms – tokios šio kanalo žinios. Na, reitingai rodo kas ko vertas.

    Please wait...
  14. RR | 22 kovo, 2011 at 21:56

    Jo jo, Vika, teisingai. Aš irgi manau, kad pagarba žmogui -žurnalistikos klišė. Dar pamiršot dadėti, kad būtinai laidoti reikėtų už tvoros.
    A, dar. O jei jau parodo per teliką, tai jau didvyris? Tipo pijaras? Ar kaip čia gaunasi?
    O kiek kainuoja, kad parodytų siužiką? Gal žinot? Bet ką aš čia…Skaitėm, kad butas už paskola…neapsimoka vienžo…

    Pagarba Uagadugu.

    Gaila Dautarto. RIP.

    Please wait...
  15. tttt | 22 kovo, 2011 at 23:07

    Aurimas pasirinko toki kelia kokio norejo ir negalime jo teisti. Aisku gaila jauno zmogaus ,bet yra kaip yra gal jam dabar geriau…

    Please wait...
  16. Vika | 22 kovo, 2011 at 23:44

    Aš ne dėl paminėjimo. Aišku, pasakyt, kad mirė – nei mėgavimasis nei ką. Aš čia labiau nesutikau su pasiūlymu siužetą sukurti apie jį. Nemanau, kad LNK čia kažką stipriai prarado. Nu mano nuomonė ir tiek. Tas snargliavimasis dramatiškas man atrodo nesolidžiai ir viskas. Beje, nemačiau, ką tądien žinios rodė, bet galbūt buvo įdomesnių naujienų. Ko gero, tomis dienomis buvo nušviečiami įvykiai iš Libijos ir Japonijos…

    Please wait...
  17. uagadugu | 23 kovo, 2011 at 00:21

    Nei vieno, nei kito, Vika. Svarbiausias reportažas buvo mobiliakai į voką.

    Please wait...
  18. Ingis | 22 kovo, 2011 at 23:53

    LNK paminėti privalėjo. Teisus uagadugu. Kažkokie mes nejautrūs pasidarę…

    Please wait...
  19. karolis | 23 kovo, 2011 at 09:09

    Na nesusilaikau….Kodėl būtinai užuojautos tekstas per TV mums asocijuojasi su snargliavimusi, kažkokiu nesolidžiu reikalu?Nuo kada užuojauta – nesolidu? KAs atsitiko su mumis, kad nusikaltimų suvestines rodome per žinias net pasimėgaudami – per LNK , tas pačias. Ar tik ne todėl Sviderskytė išėjo iš tų pačių žinių???GAl aš maišau ką. Pasakoti apie išprievartavimą, vagystę – čia jau ne reklama, čia yra liuks, čia leidia žurnalistika – dar pamokome kitus kaip tai daryti. O va užuojautos tekstui vietos neatsirado. Kas tai?

    Please wait...
  20. Giedre | 23 kovo, 2011 at 10:04

    Teisingai, RR ir Karoli, ir autriau… Nežiūrėjau LNK žinių, bet parodyti reportažą apie vieną iš savo buvusių veidų, nešusių pelną ir reitingus, reikėjo. Galėjo bent 2 min. brangaus laiko skirti. Ir nesvarbu, kaip mirė…. Žmogaus nebėra. Dažnoje darbovietėje pagerbiami išėję iš gyvenimo buvę darbuotojai. LNK turėtų būti ne išimtis…

    Please wait...
  21. Šypsena | 23 kovo, 2011 at 14:02

    Kaltės jausmas, matyt, ilgai išlieka, gal nesąmoningai. Nors dabartiniai LNK vadovai nedirbo tais 1995-97 m., bet kaltės šleifas likęs. Manau, niekas kitas, tik kai kurie LNK vadovai arogantiškai ‘sulaužė’ tikrai gabų, talentingą jaunuolį, ir už tai degs pragare. Taip pasielgti, kaip buvo pasielgta su Aurimu už tam tikrus prasižengimus – gali tik arogantiškas bukagalvis (iai). Kaip primena uagadugu, ‘Dar ne vakaras’ buvo labai populiari laida, o išmetus Aurimą – laida greitai numirė. Bet čia tuščiagarbė Lietuva, taip elgtis – norma, net jei situacija nuo to blogėja. Jis turėjo ištverti, atsitiesti, nepalūžti?.. Dangaus apdovanoti žmonės yra jautresni nei gelžbetoninės vidutinybės, jautriau reaguoja į absurdą ir sunkiau įžvelgia prasmę gyventi tarp kvailių.

    Please wait...
  22. Antanas | 23 kovo, 2011 at 20:36

    Aš pritariu, kad nereikia per daug eskaluoti savižudybių temų. Yra aptiktas ryšys tarp savižudybių skaičiaus ir naujienų savižudybių temomis žiniasklaidoje.
    Daugiau apie tai kad ir šitame straipsnyje:

    http://www.suite101.com/content/the-media-and-suicide-a109457

    “In 1974 and again in 1990, D.P. Phillips analyzed U.S. suicide statistics in relation to news about real and ficitious suicidical acts in newspapers and on television and found a significant increase in the number of imitation suicides. The increase could been seen mostly with young people, and the rate depended on how much publicity was given to the acts of suicide.”

    Please wait...

Palikite komentarą