RŪTA JANUTIENĖ IR SOCIALINĖS MISTERIJOS ŽANRAS

(Last Updated On: 2023-03-20)

Ilgai galvojau, kuo TV3 pokalbių laidoje Kodėl? užsiima Rūta Janutienė. Ogi socialine misterija. Kaip žinia, dažniausios misterijos yra religinės ir tautinės – tai dramos žanras, suvešėjęs viduramžiais, o Lietuvoje sėkmingai puoselėtas 20 amžiaus prieigose, sandūroje ir užu slenksčio – misterijų klasiku būtų galima vadinti Vydūną, nors jo tradicijomis yra sekęs Liudas Gira ir Vincas Krėvė. Misterijai Lietuvoje yra gera terpė – jau vien pasižiūrėjus į mūsų rūpintojėlį pasidaro aišku, kad tai žmogus, kluptelėjęs pailsėti po misterinės egzaltacijos seanso. Grupine misterija būtų galima vadinti ir tautines legendas – susideginimas Pilėnuose, mano nuomone, yra geras misterijos pavyzdys.

Misterijai reikalingi ryškūs, vieni kitiems oponuojantys personažai, stovintys priešingose barikadų pusėse ir garsiai vieni kitus kaltinantys. Minoriniai charakteriai čia netinka – reikalingas didelis ryškumas, aiški ekspozicija, garsus mažoras. Misterijos pasakotojas negali būti objektyvus – ir religinėse, ir tautinėse misterijose istorijos vedlys užima programiškai šališką teisingos idėjos poziciją. Emocinis dramos užtaisas visuomet ribojasi su egzaltacija arba, jei norite, pirmykščiais ritualais – ne veltui misterijos šaknų ieškoma graikų ir romėnų religinėse apeigose. Pagonybė… Artima, tiesa? Beje, krikščionių apologetas Justinas Kankinys, kuriam romėnai, neapsikentę jo pamokslų, nukirto galvą, neigdamas krikščioniškų misterijų panašumą su pagoniškomis, tą panašinimą pavadino demoniška imitacija. Paradoksalu, bet čia ateina į galvą Michailas Bulgakovas, kuris Meistre ir Margaritoje tai, kas Rusijoje atsitiko po socialistinės revoliucijos, vaizdavo kaip šėlsmą, aplenkiantį rafinuočiausią šėtono fantaziją.

Rūta Janutienė

nuotrauka nuo ekrano © uagadugu

Ką išdarinėjo TV3-jų Rūta paskutinėse dviejose laidose, buvo panašu į tai. Neabejotinas, nuverstinas ir išnaikintinas blogis – darbdaviai ir gėris – vargšai-nuskriaustieji darbuotojai, dirbantys už 600 litų, bei juos ginantis Algirdas Paleckis, Vytautas Šustauskas, profsąjungos ir pati Rūta, be abejonių stojanti į nuskriaustųjų pusę. Klasikinė misterijos konstrukcija – jokios logikos, daug emocijų, kraštutiniai egzaltaciniai būviai. Daug rūpintojėlių, kurių idealas – geras darbdavys – tėtukas, sočiai pamaitinsiantis, nupirksiantis drabužėlių ir žaislų. Infantili išlaikytinio psichologija, kuriai svetima atsakomybė. Juk vaikas yra tėvų priežiūros kokone – jam nereikia rizikuoti, skolintis pinigų; taip ir tokiam darbuotojui, bei jį ginančioms profsąjungoms – jei norite daugiau teisių ir pinigų, gerai  – imkite teises ir pinigus, bet tada užstatykite savo turtą, rizikuokite savo artimųjų likimais. Kur problema? Problema ta, kad rizikuoti nedrąsu. O studijoje parėkti galima. Taip pat ir tokią laidą pasižiūrėjus, kaip kokioje geroje misterijoje – išsikeiki, emociškai apsikuopi, randi atpirkimo ožius dėl savo suskretusio gyvenimo ir eini vėl iš ryto ant nevalyto šaligatvio slidinėt.

Skaityk  NETIKĖTA AKISTATA: "MOTERYS MELUOJA GERIAU" vs LNK RŪTA

Nesinorėtų įtarinėti, bet Rūtos pozicija dvelkia hipokrizija – jai apsimoka daryti tokius šou ir netikiu socialinėmis elgesio motyvacijomis. Televizija už laidas atsiskaito sočiais honorarais ir nenustebčiau, kad Kodėl? yra toje grupėje, kur taikoma skatinamoji sistema, kai laida, peržengusi tam tikrą reitingo procentų arba auditorijos dalies procentų ribą, gauna didesnį apmokėjimą. Tai yra verslas, kuris nėra nei simpatiškas, nei antipatiškas. Jis yra užsiėmimas, iš kurio Rūta gyvena, uždirbdama tiek, kad jos laidose dalyvaujantys varguoliai, pamatę jos mokesčių deklaraciją, neabejotinai ją pastatytų į gretą su Gudeliu ar Avuliu, o ne šalia savęs. Todėl jos sceninę revoliucionierės pozą neapsiriks palaikę ir šventeiviškumu, ir veidmainyste.

O ar tai yra žurnalistika, tegu vertina žurnalistai, o ne uagadugu.

O mes esame tinklaraštis ne nuo misterijų, o nuo skaičių. Pasakysiu iš karto, nepaisydamas, kad mane kas nors apšauks stokojančiu vertybinių orientacijų – jeigu Rūta savo laida būtų nukalusi didelį šmotą auditorijos, čia ir dabar būčiau giedojęs jai ditirambus ir pasakęs tekstą, kurį jau buvau surašęs tik pažiūrėjęs laidą, bet dar negavęs reitingų. Jis toks (copypaste): TV3-jų Rūta yra šaunuolė, nes pagavo teisingą socialinį neapykantos už save gudresniems ir mitresniems dažname tautietyje  snaudžiantį kampą. Ji sugeba išprovokuoti audrą jausmų, emocijų ir sujungia tai į pagoniškai-krikščionišką, pirmykščiais instinktais besiremiančią misteriją. Rūta yra stipri TV profesionalė.

Ką rašyti dabar?! Reitingai pastatė uagadugu į vietą. Rūta Mikelkevičiūtė savo ant Kodėl? socializmų užrioglintoje laidoje užsiiminėjo Radži pradėjimo galimos kraujomaišos skandalu. Bingo! Rūta Eksšokančioji surinko 20.2 reitingo procentų, kai Rūtai Kairuoliškajai teko tenkintis daug mažesniu pasiekimu – 10.6 procento (duomenys iš TNS). Skirtumas – žiaurus ir negailestingas. Socializmas neapsimoka.

Skaityk  LTV SU DAILIUOJU ČIUOŽIMU MUŠA ANTIREKORDUS

Beje, LNK, statydama ant Radži, nepralaimėjo ir kitą dieną – antradienį. Čia jau Virginijus Gaivenis savo Abipus sienos laidoje vėl afišavo šią istoriją ir užbaigė kitu bulvaru – stringuotos advokatės Svetlanos Proninos ir vaikino, kuriam į dantis piršto geriau nekišti Egidijaus Dragūno konflikto peripetijomis. Tautą pedofilais vėl gąsdinusi Audrė Kudabienė su laida Prieš srovę taip pat pralaimėjo – 10.7 prieš Abipus sienos–  16.7.

Radži abi dienas gerai patempė LNK į viršų – ir pirmadienį, ir antradienį pagal visos dienos auditoriją servetėlės tik 2 procentais atsiliko nuo kalvarijų.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka, Skaitomiausi
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 komentarai:

  1. Vytas | 12 sausio, 2011 at 16:50

    As tai atradau gera iproti po komisaro rekso eiti pamiegot “pietu” miego ir taip praleisti visas sitas beprasmiskas diskusijas ir atsikelti apie 10val kai viskas jau buna nurime ir galima ramiai darbus prie televizoriaus dirbt ziurint koki seriala.

    Please wait...
  2. skridus | 12 sausio, 2011 at 16:27

    na va pagaliau įvardinta tai ko aš nemėgstu – misterijų.
    Ir deja tai niekaip nepriklauso nuo laidos reitingų – jei reitingai būtų ir keliskart aukštesni, negalėčiau prisiversti to žiūrėti. Dabar man kaip alerginė reakcija – jei tik pamatau Janutienę ekrane (arba dekoracijas panašias į jos laidų), perjungiu kanalą. Na negaliu pernešti to neargumentuoto sąmonės srauto…

    Please wait...
  3. Saulius | 12 sausio, 2011 at 19:28

    Sveiki,

    dalinuosi Jono ir Džiugo nuomonėmis apie mass media Lietuvoje, gal būt sumąstysit prisijungti prie diskusijos:

    http://kunigunda.info/jonas-banys-masine-ziniasklaida-ir-elitines-auditorijos-iliuzijos-805.html

    http://vienastoks.lt/?p=32

    Please wait...
  4. uagadugu | 12 sausio, 2011 at 20:06

    Ačiū, bent jau pasiskaitysiu.

    Please wait...
  5. Vygis | 13 sausio, 2011 at 01:07

    išties neaišku kam Rūtai ta laida KODĖL – ji visiškai nesusitvarko joje kaip vedančioji ir dažnai atrodo kaip pasimetusi mergaičiukė, manau ji tą pati supranta. Galima daryt išvadą, kad dirbama tik dėl to nelabojo lito, o tai kaip ir garbės nedaro… Kas kita su Paskutine Instancija – kai kurios laidos yra tikra atgaiva-priešprieša apsivogusių partijų ir oligarchų propagandai

    Please wait...
  6. Dainius | 13 sausio, 2011 at 08:46

    Rūtelė iš Kodėl yra pasimetusi ir taip blaškosi manding dėl tų pačių nelemtųjų reitingų, bylojančių ne jos naudai. O mažiau populiari už kitą Rūtą ji ne dėl misterijos žanro, o dėl asmenybės patrauklumo. Šiuo atveju reikėtų sakyti – dėl kai kurių jos antipatiškų savybių, kurias mano akis užfiksavo ir įvardino, kaip turgines arba bobiškas. Boba šiame kontekste – rėksminga moteriškė, plepi, akiplėšiška, neturinti subtilumo, o svarbiausia – proto aštrumo.

    Please wait...
  7. uagadugu | 13 sausio, 2011 at 09:01

    Dėl proto aštrumo, tai prieštaraučiau. Užtenka Rūtai šito gėrio. Ir subtilumo jai pakanka, kai nori. Tik štai kam jai šitas įvaizdis, kurį Jūs gal kiek ir per įžeidžiai pavadinote turginiu ir bobišku (gal tai frazeologijos subtilybės), man mįslė. Na, nebent paaiškintum tuo, kad ji būtent taip bando susitapatinti su tauta.

    Please wait...
  8. praeinant | 13 sausio, 2011 at 09:33

    reitinguojat, reitinguojat… turbūt esant specai to…
    gal, kartais galėtumėte man išreitinguoti padorumo vietą šioje ašarų pakalnėje… labai prašau…

    Please wait...
  9. uagadugu | 13 sausio, 2011 at 10:44

    Tai, kad… Atleiskit… uagadugu yra nepadorus tinklaraštis, nieko apie padorumą nenutuokiu.

    Please wait...
  10. Antanas | 15 sausio, 2011 at 09:08

    Puikūs pastebėjimai! Kaip Burkina Faso, tai visai neblogai. Netgi gerai!

    Please wait...
  11. RŪTŲ KARAS: LNK RŪTA LAIMI 14 RAUNDĄ IŠ EILĖS | uagadugu

Palikite komentarą