SU KUO VALGOMA TAIKA UKRAINOJE?

(Last Updated On: 2023-04-19)

Štai popiežiaus Pranciškaus kalbos fragmentas per karo metines: “Būkime arti kankintų Ukrainos žmonių, kurie ir toliau kenčia ir leiskime sau paklausti savęs: ar viskas buvo padaryta, kad sustabdytumėte karą? Aš kreipiuosi į tuos, kurie turi valdžią tautoms, kad galėtų prisiimti konkretų įsipareigojimą nutraukti konfliktą, pasiekti paliaubas ir pradėti taikos derybas. Tai, kas pastatyta ant griuvėsių, niekada nebus tikra pergalė.”

pacifist logo

© uagadugu

Iškilūs žodžiai. Popiežius yra ilgą gyvenimą nugyvenęs gerbtinas žmogus. Sunku ginčytis. Tiesa, labai susišaukia su ta taikos samprata, apie kurią nuolat šneka Rusijos politikai ir diplomatai. Nes taika dabar, užgrobus penktadalį Ukrainos,  o ne rytoj, kai Ukraina atsikariaus savo teritoriją, yra didžiausia Rusijos siekiamybė. Putinas dėl šitos taikos netgi JAV baigia deginti visus savo ilgamečius agentus –

ne tik Kremliaus interesų lobisto, su D. Trumpu siejamo Dmitrijaus Simes įkurtas “National Interest”, bet ir gerokai solidesnis, skaitomesnis ir autoritetingesnis “The New York Times” jau keli mėnesiai yra pilnas straipsnių apie būtinybę siekti kompromiso kare (beje, „National Interest“ netgi garbūs Lietuvos istorikai a la Algimantas Kasparavičius nesidrovi su pagarba minėti viešuose pasisakymuose). Aišku, tai taika Ukrainos teritorijos sąskaita. Taip vadinamas Kinijos taikos planas, ar greičiau, principų rinkinukas, taip pat pučia į tą pačią dūdą.

Manyčiau, kad ir pas mus turėtų rastis tokių “taikos balandžių”. Žodis “taika” yra be galo taurus ir jį parankiau vartoti, nei, tarkim, junginį „Rusiją karui išprovokavo Ukraina“. Ne tik V. Orbanas Vengrijoje, bei  jo austriški prieteliai (teisus buvo J. Hašekas, “Šveike” smagiai išjuokęs šių dviejų tautų “imperinę didybę”), bet ir bet kuris politikos nusmurgėlis ir marginalas mūsuose gali nusidažyti tauria spalva sapaliodamas apie „taiką“. B. Obama už savo išskirtinį taikingumą, štai, kažkada netgi Nobelio premiją gavo ant jos važiuodamas (kuriai vėliau atidirbo stabdydamas Rytų Europos šalių gynybinį potencialą NATO rėmuose – prisiminkit Prahos susitikimą 2010 metais). Gerovės valstybėje nupušę leftistiniai švedų profesoriai, žiū, gal ir V. Orbanui tokią išskirs galutinai susipainioję vertybėse. Beje, su Orbanu aukščiau minėtas popiežius greit turėtų susitikti. Matyt, svarstys „taikos“ klausimus.

Skaityk  A. NEVZOROVAS APIE MINSKO VAMPYRO MEDŽIOKLĘ

Prie “taikos” dažnai derinamas kitas žodis – “protingas”. “Protinga taika”. Taigi galí sau tūlas pasirodyti ir nedurnai solidus, ir dar toks civilizuotai, bei politkorektiškai nekonfliktiškas. Ne koks ten “prietranka, kursai dėl kiekvienos smulkmenos į atlapus užsiputojęs kimba”.

“Protingos taikos” definicija patinka didelei daliai Europos visuomenių ir jų interesus atstovaujančių politikų. Įdomu, ar lietuviai, latviai ir estai politikai nebijos pasirodyti tokiais “provincialiais prietrankomis”? Ar kam nors giliamintiškai minint žodį “taika” nesidrovės paprašyti patikslinimo – “kuri čia”?

Nes, štai, prieš kurį laiką aukščiausiasis Lietuvos pareigūnas Gitanas Nausėda brigados kontekste sakė taip: “Tai skambėtų įžeidžiamai, jeigu mes dabar pradėtume abejoti Vokietijos – mūsų partnerio, NATO partnerio – pasirengimu mus ginti arba reaguoti, jeigu užsidegtų tos raudonosios lemputės.” Čia kuria prasme “įžeidžiamai”? Kad Vokietija bus “įžeista”? O grynai techninis klausimas – pažeidžiamais būti geriau, nei “įžeidžiančiais”?

Kažkaip A. Mickevičiaus “Vėlines” prisiminiau. Ten yra pasažas apie provincialą lietuvį, į Varšuvą atvažiavusį su vietiniais “dendžiais” pabendrauti. Nupūskite dulkes nuo klasikos ir susiraskite tą vietą.

Yra toks rusakalbis informacijos šaltinis, kuris vadinasi „General SVR“. SVR lietuviškai yra Užsienio žvalgybos tarnyba. Šis šaltinis skelbia tokius unikaliai „intymius“ duomenis, susijusius su aukščiausiais Kremliaus ešelonais, kad dauguma, o tarp jų ir aš, yra linkę nepasitikėti jų autentiškumu. Tačiau tos žvalgybos vadas, V. Putinui labai artimas žmogus pavarde S. Naryškinas savo pasisakyme propagandistui V. Solovjovui patvirtino, kad iš jo aplinkos yra pabėgęs išdavikas generolas, tai… Tai jau netgi „Newsweek“ jį pradėjo cituoti. O „General SVR“ skelbia, kad 2014 metais, kai rusų „žalieji žmogeliukai“ jau buvo Kryme, V. Putinas davė įsakymą „pasitraukti, jei Ukraina priešinsis“. Tačiau Ukraina nesipriešino, nes A. Merkel ir B. Obama kategoriškai prašė neeskaluoti konflikto dėl „taikos“. Ir Ukraina pasitraukė, pastačiusi šiaip jau be galo neryžtingą ir pilką Kremliaus žmogelį į jam nejaukią padėtį, kurioje beliko paskelbti Krymą Rusijos dalimi.

Skaityk  EUROKOMISARAS: MARŠ Į DARBO BIRŽĄ?!

Ko nepadarysi dėl tos „protingos taikos“…

Turint omeny didelę “protingos taikos” varianto tikimybę, keistos atrodo visos mūsų pastangos puoselėti savo šalį – mylimą Lietuvą. Mūsų unitazai kur kas brangesni, nei ukrainiečių. Gal geriau iškart grįžti prie lauko išviečių, o ne gražius kotedžus statinėti, nes po penkių metų jų vietoje matysime griuvėsius a la Buča. O išvietes vartos kerzus pasiraitoję.

Please wait...
Kategorijos:  Politika
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 komentarai:

  1. zbig | 28 vasario, 2023 at 20:10

    Apgailetinas, isvietes vertas karo propagavimas. Geda.

    Please wait...
  2. da | 14 gegužės, 2023 at 17:15

    tep.

    Please wait...

Palikite komentarą