PREZIDENTAS GITANAS NAUSĖDA PAGRINDINĖS LENKŲ ŽINIŲ LAIDOS NESUINTRIGAVO

(Last Updated On: 2019-08-16)

Pirmasis Lietuvos Prezidento vizitas užsienyje susilaukė didelio dėmesio žiniasklaidoje. Štai LRT “Panorama” šiam įvykiui suteikė ženklią reikšmę, pagerbusi pirmu savo reportažu:

LR Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Prezidentas Andrzej Duda

LRT “Panoramos” kadras. Nuotrauka nuo televizoriaus. © uagadugu

Aukštą natą pratęsė “Dienos tema”, kur jau Rita Miliūtė geras 11 minučių gilinosi į Lietuvos ir Lenkijos santykių problematiką su ekspertais Audroniumi Ažubaliu ir Mariuszu Antonowicziumi:

Audronius Ažubalis, Mariuszas Antonewiczius, Rita Miliūtė LRT laidoje "Panorama"

LRT “Panoramos” kadras. Nuotrauka nuo televizoriaus. © uagadugu

Panašaus dėmesio būtų buvę natūralu laukti iš simetriškos Lenkijos žiniasklaidos. Visuomeninis transliuotojas Lenkijoje yra TVP (Telewizja Polska), kurios TVP1 kanalo žinių laida “Wiadomosci” yra tokia pati ilgaamžė, kaip LRT “Panorama”, t.y. skaičiuojanti kelintą savo egzistavimo dešimtmetį. Ir nors solidumas negarantuoja pirmavimo TV reitingų fronte (“Wiadomosci” 2019 metų pirmą pusmetį buvo antra pagal žiūrimumą, užleidusi savo pozicijas komercinio kanalo žinių laidai – beje, “Panorama” taip pat yra tik trečia Lietuvoje), tačiau atsiradimas jos turinyje ir to turinio kokybė yra tam tikras ženklas.

TVP "Wiadomosci"

Kadras iš TVP “Wiadomosci” laidos. Nuotrauka nuo televizoriaus. © uagadugu

Lenkijos visuomeninis kanalas jau ne pirmus metus lenkų valdančiosios PiS partijai oponuojančių opozicijos partijų yra vadinamas PiS ruporu. TVP vadovas Jacekas Kurskis yra senas PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio bendražygis, dar vadinamas “nepaskandinamu” TVP vadovu. Kurskis TVP subūrė PiS ištikimų žurnalistų ratą ir šios televizijos laidoje opozicijai skirtas tik neženklių diskusijų dalyvių vaidmuo, kurių buvimas leidžia išsiskleisti ištikimųjų iškalbai.

Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos vizito laidoje “Wiadomosci” nebuvo. Tą patį vakarą, geriausiu laiku transliuotoje svarbiausioje Lenkijos žinių laidoje vizitas nebuvo paminėtas nei pirmu, nei paskutiniu reportažu. Apie jį nebuvo užsiminta nė vienu žodžiu.

Skaityk  KRIZĖ IR TV: TELEKARUSELĖ #5

Paskutinius porą metų vykę Sauliaus Skvernelio vizitai toje pačioje laidoje buvo nušviečiami ženkliai – t.y. ir jo susitikimai su Jaroslawu Kaczynskiu, ir su premjeru Mateuszu Morawieckiu, Ilgi, gilūs reportažai. Buvo pastebėtas ir Dalios Grybauskaitės paskutinis vizitas Lenkijoje. Tiesa, jau ne taip pagarbiai, arba, jei tiksliau, su pašaipa. Buvo “ištraukta”, ko gero, vienintelė D. Grybauskaitės lenkų kalba pasakyta frazė ir pateikta kaip įsiteikinėjimo Lenkijai naratyvo fragmentas. Sinchronas priminė KK2 stilistiką.

Aišku, geriau būti visai nepaminėtam, nei paminėtam taip, bet…

 

Please wait...
Kategorijos:  Aplink TV, Politika
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vienas komentaras:

  1. " class="url" rel="ugc external nofollow">inž.. Romualdas Zubinas | 3 lapkričio, 2019 at 20:02

    Seniausios Žemėje LIETUVIŲ KALBOS DĖKA yra įminta per 400 seniausiųjų kultūrų šaltinus. Šiuose šaltiniuose atrasta informacija leido ATRASTI TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, Parašytos ir, su grafikais bei schemomis, išleistos knygos!
    Apie šiuos PASAULINIUS ATRADIMUS pranešta visiems LIETUVOS PREZIDENTAMS, Mokslų Akademijai; Mokslų TARYBAI; Universitetams! profesoriams! KAIP Į SIENĄ!!
    ŠIUOS ATRADIMUS GALIMA BUVO ATRASTI TIKTAI IR TIKTAI LIETUVIŲ KALBOS DĖKA! Aš neturiu mokslinio laipsnio ir negaliu kreiptis į tarptautinį recenzuojamą žurnalą.
    PASAULIS GI LAUKIA ŠIŲ ATRADIMŲ! PADĖKITE LIETUVAI IR PASAULIUI PAŽINTI – TAI KAS? ir KODĖL? VYKSTĄ ir VYKS ŽEMĖJE?!

    Please wait...

Palikite komentarą