UFO NEWS: PASIJUTAI TELEVIZININKU? VARYK TIESIAI Į LRT TARYBĄ…

(Last Updated On: 2020-04-21)

Skaitinėdamas LRT tarybos protokolus randi įdomių pasažų. Štai toks, tarkim:

2. SVARSTYTA. Susitikimas su A. Staponkumi dėl siūlymo kurti švietimo, mokslo ir kultūros televizijos laidą.

Tarybos pirmininkas pristatė Lietuvos kultūros politikos instituto vadovą Antaną Staponkų bei informavo apie šio susitikimo tikslą, t. y. pristatyti informaciją apie švietimo, mokslo ir kultūros televizijos laidą. A. Staponkus papasakojo, kaip gimė ši idėja, ir pristatė pagrindines laidos formuluotes ir tikslus. Svečias išreiškė pageidavimus, kad laida turėtų būti mėgstama ir populiari, turėti sąsajų su socialinės atskirties bei valstybės atskirties problemomis. Pašnekovo nuomone, galima rasti įmonių, kurios sutiktų būti kultūrinės laidos rėmėjais, ir taip būtų išspręstas finansinis klausimas.R. Valatka priminė svečiui apie laidų atsiradimo LTV eteryje tvarką bei tam tikslui skelbiamus laidų konkursus. D. Radzevičiaus nuomone, išanalizavus pateiktą Tarybai medžiagą, galima suprati, kad tai net ne vienos laidos klausimas, o įvairių laidų ciklas. Tarybos narys pakvietė ateityje dalyvauti viešame LTV laidų konkurse.Tarybos nariai pritarė išsakytoms idėjoms ir, siekiant kelti kultūrinių laidų kokybę, pasiūlė aktyviau bendradarbiauti su LTV administracija ir LRT laidų autoriais.

R. Paleckis atkreipė dėmesį, kad pagrindinės A. Staponkaus rašte Tarybai surašytos idėjos yra įgyvendinamos LTV laidose, bet paragino kreiptis į dabartinių laidų autorius ir juos sudominti siūlomomis idėjomis. Nelaukiant laidų konkurso pradžios, jau dabar galima pradėti dirbti su žurnalistais.

Taryba padėkojo svečiui už idėjas.

Nutarimų nebuvo priimta.

(ištrauka iš 2010 sausio 19 d. posėdžio protokolo)

Koks šviežias vėjo gūsis Lietuvos televizijoje! Tiesiog kvapą užėmė.

Priminsiu, kad kiekvieną pavasarį LTV administracija organizuoja TV laidų konkursus. Čia būna numatomos išankstinės sąlygos kandidatams, o tarp jų – profesiniai įgūdžiai.

Skaityk  TV PROFESIJA, ARBA KAIP "KLIURKA" TAMPA TV STANDARTU

LRT taryba, žinodama tą tvarką, padaro neeilinį svarstymą dėl Antano Staponkaus laidos savo dienotvarkės klausimu. Ar galima tikėtis, kad ir rinkoje dirbančių TV prodiuserių TV laidos turi galimybę būti taip apsvarstytos, jei jos išreiškia pageidavimą būti mėgstamomis ir populiariomis, bei turinčiomis sąsajų su socialinės atskirties bei valstybės atskirties problemomis? Su pasikvietimu į posėdį, motyvacijos išdėstymu? O jei ne, gal reikia Vilniaus Basanavičiaus gatvėje netoli Kultūros ministerijos įsisteigti viešą įmonę su žodžiu kultūra pavadinime, pasivadinti institutu, nutaisyti mąslų veidą, apsiginkluoti kultūtrėgeriška leksika ir tada drąsiai žygiuoti pas poną Ilgūną?

Hm, gerai, žinosim…

Dar pagalvojau, kaip, pasirodo, yra nuvertinta televizininko profesija tarp save kultūringa šviesuomene vadinančių… Tai apskritai ne profesija. Nereikia turėti jokių profesinių žinių. Tiesiog generuoji sau iškilias idėjas ir pirmyn į LRT tarybą!

O administracija sau pasiieškos įmonių, kurios sutiktų būti kultūrinės laidos rėmėjais, ir taip būtų išspręstas finansinis klausimas.

Dar ir dar pagalvojau, kad, paversdama tokį pono Staponkaus laidos klausimą Tarybos posėdžio svarstymo klausimu, Taryba pati ir nuvertina tą profesiją.

Į komercines televizijas be gero profesinio pagrindo nepateksi ir su buldozeriu. Tokius nežinia iš kur išdygusių institutų vadovus čia vadina gatviniais ir parodo jiems duris be diskusijų. O čia – prašom. Save TV profesionalumo etalonu retkarčiais pasivadinančioje įstaigoje.

Please wait...
Kategorijos:  Keistumai, Skaitomiausi, UFO News
Tags: , , , , ,

7 komentarai:

  1. vilnis | 23 vasario, 2010 at 11:02

    O aš manau, kad todėl ir nežiūriu komercinių TV, nes ten vien vartotojiškai visuomenei skirtas greitmaistis. Profesionaliai padarytas, žinoma, pagal visus standartus, visai kaip McDonaldse 🙂 Padaroma su geru profesiniu pagrindu – kad vartotojai dar labiau apsirytų, bet nepasisotintų. Visuomeninė TV gal ir turėtų būti tokia vieta, į kurią galėtų prasimušti ir įdomesni dalykai, nebūtinai profų televizininkų sugromuliuoti, kas nors nestandartiška ir jūsų – televizininkų – požiūriu net kvailai neprofesionalu. Tai tik mano svajonės, suprantu, nes dabartinė LRT niekuo nesiskiria nuo komercinių TV, ir čia galima patekti tik įtikus administracijai, t.y. laimėjus jos organizuojamą konkursą. O LRT Taryba, kuri lyg ir turėtų ginti visuomeninį interesą, t.y. neleisti įsiviešpatauti vien komercialumui, deja atrėžia kažkaip (matyt per pažintis) iki jos prasibrovusiam aktyvistui: “R. Valatka priminė svečiui apie laidų atsiradimo LTV eteryje tvarką bei tam tikslui skelbiamus laidų konkursus”. T.y., LRT Taryba nenori ginti kokio visuomenininko iniciatyvos, jei jis nesugebės įtikti LRT administracijai.

    Please wait...
  2. Alius | 23 vasario, 2010 at 11:30

    Na, nereikia painioti idėjų įvairovės stokos Lietuvos televizijoje (manau, kad, jeigu šalia Miliūtės kitą vakarą ir tuo pačiu laiku būtų rodomas Kuolys, niekas neturėtų progos kalbėti apie kanalo šališkumą) su amato stoka. Kadangi žmonės kiekvieną vakarą intymiai bendrauja su televizijos imtuvu, jiems pradeda atrodyti, kad jie į tą imtuvą be problemų gali ir įlįsti – kaip ta Frekenbok iš “Mažylio ir Karlsono, kuris gyvena ant stogo”. Bet jam juk niekuomet nekils mintis pasiimti skalpelį vietoj chirurgo ir pjaustyti apendicitus. Nes chirurgas – profesija, o televizininkas – ne.

    Please wait...
  3. vilnis | 23 vasario, 2010 at 12:04

    Į TV prilindusių visiškai neprofesionalių tipų galima prisižiūrėti kiekvieną dieną ir tose pačiose komercinėse TV, kuriose, anot Jūsų, “be gero profesinio pagrindo nepateksi ir su buldozeriu”. Kalbu apie TV laidų vedėjus, atlikėjus ir politikus. Sutinku, kad prodiuseriai, sugebėję iš bet kokio š… padaryti biznį, yra tikrai televiziškai talentingi. Bet ar tokių kriterijų reikia visuomeninei TV? Nekalbu apie čia Jūsų paminėtą atvejį, kaip sakiau, kad jei jau tas pretendentas “prasimušė” iki LRT Tarybos, tai aiškiai per protekcijas ir neteigiu, kad tokio būtinai reiktų LRT tinklelyje. Bet mane nuliūdino visiškas LRT arogantiškumas, kai jie net neketina domėtis siūlomais projektais, o teisę parinkti atiduoda LRT administracijai. Aišku, kad ji, kaip ir kitų TV administracijos, skaičiuoja tik būsimus reitingus ir pinigus iš reklamos, ir tokiems pasiekimams būtinai reikia gero profesionalaus televizininko apipavidalinimo, bet jokiu būdu ne turinio. Visuomeninei TV kaip tik labiau tiktų žvejoti tik idėjas, o produktą gaminti pačiai – būtent profesionaliai televiziškai. Dabar gi gaunasi tas pats komercinių TV modelis – jie perka prodiuserių produktą ir po to stengiasi jį gerai pareklamuoti, kad surinktų daugiau vartotojų. Kam reikalinga LRT Taryba? Kad patvirtintų administracijos atrinktus nugalėtojus? Kaip jie gali spręsti nematę kitų pretendentų?

    Please wait...
  4. Alius | 23 vasario, 2010 at 12:21

    LRT taryba, kiek teko girdėti, būtent ir tvirtina LRT administracijos skelbto konkurso rezultatus. Todėl nominaliai ne tik dalyvauja, bet ir sprendžia. Bet juk gali ir netvirtinti, jei ta administracija nepasitiki, tiesa? Administracija pati sau negali pasitvirtinti laidų. Net ir tada, kai taryba kišeninė. O dėl prodiuserių, tai Jūs klystate. Prodiuseris, kuris pagamina trijų valandų megaprojektą, žiūrimą milijonų, turi daugiau potencijos pagaminti gerą laidą apie kultūrą, nei savo sultyse verdantys LTV redakcijų darbuotojai. Tokia LTV jau buvo prieš 2000-uosius – bene penkiolika redakcijų ir keli šimtai darbuotojų, gaminančių šimtą 15-20 minučių trukmės laidelių, rodomų, geriausiu atveju, kas pora savaičių. Nes, matot, kai turi tiek darbuotojų, popieriuose turi užrašyti daug pavadinimų. Kad matytųsi. Juk žmonėms reikia už kažką mokėti algas. Atsimenate bent vienos laidos pavadinimą?

    Please wait...
  5. vilnis | 23 vasario, 2010 at 13:03

    Prirašinėjimo ir fiktyvių įvykių galiu prisižiūrėti ir ES koridoriuose, Jūsų minima LTV redakcijų praktika manęs nešokiruoja. Viskas, kas finansuojama iš bendros kišenės, atitinka visus Parkinsono dėsnius. Tačiau dabar toks LRT finansavimas pradėjo plaukti į ryklių kišenes, tokių ryklių, kurie, kaip jūs sakote, gali pagaminti ir gerą laidą apie kultūrą. Bet negamina, nes nėra poreikio. Nėra užsakovų, nes liko tik pirkėjai, kurie perka tai, kas pasiūloma. Tiesa, apiforminti konkursui teikiamą projektą jie gali pagal geriausias VEKS tradicijas 🙂 Seniai supratau, kad lietuviška TV ir negali turėti nieko bendra su kultūra, tačiau anksčiau LTV bent rodė įvairovę. Dabar – tik megaprojektus, su šiokiais tokiais skirtumais atkartojamus visose komercinėse TV.

    Tiek to, nesusikalbėsime mes, nes skirtingas mūsų požiūris – Jūs iš TV norite pramogos, nesvarbu apie ką, bet kad patiktų milijonams, o man milijonų numylėti vaizdai varo tik šiurpą. Man tik keista, kad LRT Taryba irgi, atrodo, sudaryta tik iš pramogų žinovų.

    Please wait...
  6. Alius | 23 vasario, 2010 at 13:33

    Na, matot, daug kas priklauso nuo to, ar gamybos būdą sutapatiname su kultūrinėmis aspiracijomis. Beje, Jūs klystate, manydama, kad aš iš TV “noriu pramogos, nesvarbu apie ką, bet kad patiktų milijonams”. Aš iš TV noriu ir profesionaliai pagamintos pramogos, ir profesionaliai sukurtos kultūros ar visuomeninių laidų. Bet, kad ir kokie tie srautai bebūtų skirtingi, juos galima išmatuoti pagal amato kriterijų. Ką ir turėjau omenyje, rašydamas savo rašinėlį. Beje, aš visiškai sutinku su Jumis, kad “LRT finansavimas pradėjo plaukti į ryklių kišenes, tokių ryklių, kurie, kaip jūs sakote, gali pagaminti ir gerą laidą apie kultūrą”. Su viena pataisa – plaukė, nes dabar jau nelabai yra iš ko plaukti…

    Malonu buvo diskutuoti, visuomet laukiu užklystant į blogą.

    Please wait...
  7. ezys | 23 vasario, 2010 at 19:29

    Visai pritariu – tokio klausimo LRT taryba apskritai matyt neturėjo net įtraukinėti į savo darbotvarkę. Bet jeigu jau buvo įtrauktas, tai reikėtų suprasti kad nė vienas tarybos narys ir nepasiūlė išbraukti iš darbotvarkės? Juk tokią teisę tarybos nariai turi, reikia manyt. Račas apie tai savo bloge atrodo nieko neužsimena, keista.

    Please wait...

Palikite komentarą