TV3 IR SAULIUS BARTKUS: 13 MEILĖS IR NEAPYKANTOS METŲ

(Last Updated On: 2020-04-21)

Niekur nuo šito nepasislėpsi. uagadugu yra tinklaraštis, reguliariai atliekantis užsakymus. Tiesa, šitie užsakymai neturi jokios komercinės potekstės – tinklaraštis uagadugu autoriui nėra uždirbęs nė cento.

Tačiau atlieku tikruosius užsakymus tiems smalsesniems, žinių ištroškusiems uagadugu skaitytojams, kurie manęs teiraujasi kokių nors žinių ir, jeigu tos žinios gali būti įdomios ir platesniam ratui, paklusniai rašau straipsnį.

Šiuo atveju, atlieku užsakymą reguliariam tinklaraščio skaitytojui Juozui, kuris vieno teisinio ginčo fone paprašė pasidomėti TV3 ir Sauliaus Bartkaus santykių akivaru.

O istorija prasidėjo 1998 metais. Tada amžinatilsį radijo magnatas Hubertas Grušnys sukėlė labai linksmą sumaištį TV rinkoje, siekdamas transformuotis į TV magnatą ir pakeliui ženkliai patransformuodamas tikrųjų LNK šeimininkų kišenes.

Telemetraštininkas šitoje vietoje pradėjo knapsėti ir užsnūdo, bet taip stipriai, kad nereagavo į jokius mano stuksenimus alkūne ir griežtus purtymus už peties, o kai atsibudo, jokių detalių įsigudrino neatsiminti ir dar pradėjo įtartinai durnių volioti, ultimatyvia forma reikalaudamas gero airiško viskio ir cigarilių, nors paskutinį kartą buvo užsitraukęs dūmą neatmenamais laikais.

Ir pratęsė – aišku, nuo tos vietos, kur pats norėjo.

Sumaišties dėka pirmoji, dar Litpoliinter TV laikus menanti LNK, pairo. Ją paliko nemaža dalis tada ten dirbusių darbuotojų, o su jais ir Saulius Bartkus bei jo artimiausias bendražygis Virginijus Gaivenis kartu su visa kūrybine grupe, kūrusia pirmąjį Lietuvoje infošou, ne kokiu vienu, atsitiktiniu elementu, o ištisai atitinkantį tarptautinį infotainment žanrą.

Laidos pavadinimas buvo N-14, čia dažniausiai miniu S. Bartkaus pavardę, kadangi jis šią laidą ir sugalvojo.  Laida buvo rodoma šiokiadieniais, geru laiku ir jau tada dirbo kokybišku LNK naujienų tarnybos bulvariniu papildu.

Saulius Bartkus

Saulius Bartkus © LRT

Yrant LNK, šia situacija mitriai pasinaudojo tuometinė TV3 vadovė Vilma Marciulevičiūtė, kurios televizijoje autorinių laidų srautas, lyginant su LNK, tada buvo beveik nulinis. Tiesa, pasirinkta kitokia įsikorporavimo į televiziją forma – išeiviai iš LNK tapo ne etatiniais darbuotojais, o sukūrė savo bendrovę ir pradėjo laidas gaminti, kaip nepriklausomi prodiuseriai. Gimė nauja kasdienė laida pavadinimu Be tabu, žanru ir forma adekvati LNK paliktai N-14 ir TV3 kanalas 1998-1999 metų sezoną startavo radikaliai atsinaujinęs. Turbūt pamenate, kad televizijos etikete tapo Be tabu vedėja Ramunė Kurienė (tada dar Pečiulienė), kurios besišypsantis vaizdelis puošė visas troleibusų stoteles, laikraščių ir žurnalų puslapius.

Skaityk  ANDRIUS BUTKUS: LNK SPYRIS Į TV3 PASLĖPSNĮ

Tą sezoną TV3 prilygo, o veikiai ir pradėjo lenkti LNK, o S. Bartkaus vadovaujamo konglomerato produkcija kanalui tapo ne tik reikšminga, bet netgi ir lemianti.

Tačiau, nepriklausomai nuo savininkų – skandinavų raukymosi dėl išlaidų didėjimo, kanalas augo ir vystėsi. Jame atsirado ne tik kita S. Bartkaus ir V. Gaivenio iš pirmosios LNK reanimuota laida Abipus sienos, naujos jų laidos, bet išdygo ir naujų prodiuserių (Marius Veselis, Linas Ryškus ir kt.), kurių dalis buvo taip vadinami vidiniai, čia išaugę dar vos ne nuo Liucijos Baškauskaitės laikų.

Paraleliai vyko daug procesų – trintys tarp įvairių, čia vienokiais ir kitokiais pagrindais  dirbusių žmonių, S. Bartkaus ir V. Gaivenio juridinis atsiskyrimas – prodiuseriai formalizavo savo skirtingas kūrybines prigimtis – pirmasis visuomet buvo labiau linkęs prie infošou, o antrasis prie kriminalinės publicistikos. Dideliu sukrėtimu ir poslinkiu televizijai ir prodiuseriams tapo 10 metų televizijai vadovavusios V. Marciulevičiūtės pasitraukimas, ar, kaip buvo viešai kanalo teigiama, naujo karjeros iššūkio priėmimas toje pačioje Viasat struktūroje 2005-aisiais. Neviešas priežastis telemetraštininkas vėl nutylėjo.

Televizijai pradėjo vadovauti kanalo komercijos padalinyje dirbęs Ramūnas Šaučikovas, čia neliko ne vienus metus su V. Marciulevičiūte koja kojon žengusio Gintauto Gaidamavičiaus, kurio vietą užėmė dabartinis LNK programos direktorius Arūnas Motiekaitis.

S. Bartkaus laidųTV3 eteryje pradėjo ženkliai mažėti, bet jų atsirado BTV ir netgi LTV bangomis rodomų. Nebuvo tik tuo metu dar ypatingai hermetiškoje ir jokių naujų vėjų iš šalies neįsileisdavusioje LNK, kurią kitose televizijose vadino Šeškinės sekta.

Sekta dirbo gal ir be ypatingų inovacijų, bet savo lygį laikė. Arūnas Valinskas, nors ir už didelius pingus, tačiau reitingą garantuodavo, o TV3 programa pradėjo dėliotis gana chaotiškai ir, nors geriausiu laiku paveždavo, tai kitur buvo nemažų problemų, mažinančių bendrą televizijos žiūrėjimą.  2006 metų vasarą A. Motiekaitį pakeitė kažkada LNK dirbęs Liutauras Elkimavičius.

Skaityk  A. VALINSKAS IR JO PRISIKĖLIMAI

Su jo pavarde reiktų sieti persilaužimą – TV3 savininkai leido formuoti papildomą autorinės produkcijos valandą tinklelio praimtaime ir televizijos reitingai pradėjo gerėti, o prodiuseriai, o tarp jų ir S. Bartkus, gavo daug papildomų projektų.

Tačiau giedra tęsėsi tik vieną sezoną. Antrąjį padangė pradėjo niauktis, o 2008-ųjų pavasarį tarsi perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia. uagadugu tais laikais dar neegzistavo, negaliu cituoti savęs, todėl renkuosi Delfi: nuo trečiadienio iš pareigų atleistas TV3 ir „Tango TV“ programų direktorius Liutauras Elkimavičius. Televizijos generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas neslepia, kad L. Elkimavičius pareigų neteko dėl „šiurkštaus kompanijos politikos pažeidimo“, tačiau konkrečiai pažeidimų nedetalizavo.
Neoficialių šaltinių teigimu, gali būti, jog programų vadovas nemalonės sulaukė, nes iš TV laidų prodiuserių už laidų rodymą eteryje galėjo reikalauti duoklių.
„To tikrai negaliu komentuoti, toks yra mūsų susitarimas, – trečiadienį tvirtino TV3 generalinis direktorius. – Tai – vidiniai televizijos dalykai. L. Elkimavičius pažeidė kompanijos etikos taisykles, todėl ir buvo atleistas.“ Neoficialūs šaltiniai užsimena, kad permainos televizijoje įvyko įsikišus kanalo akcininkams
.

Tas Delfi minimas duoklių reikalavimas galėjo paliesti ir Sauliaus Bartkaus bei Virginijaus Gaivenio firmas. Čia telemetraštininkas vėl buvo užsnūdęs, todėl nieko nesužinojau.

Viena aišku, kad TV3 vadovybėje pasikeitė ne tik programos direktorius, bet ir vadovas. Ja tapo šalia L. Elkimavičiaus dirbusi Viasat auklėtinė Laura Blaževičiūtė, programai vadovauti pasirinkusi Jurgį Jefremovą, kurio pavardė žiniasklaidoje, beje, buvo minėta 2008 metų skandalo fone šalia L. Elkimavičiaus ir R. Šaučikovo.

Čia atsitiko du vienas su kitu susiję procesai – S. Bartkaus laidų TV3 tinklelyje pradėjo dramatiškai mažėti, kol 2009-2010 metų vidursezonyje buvo galutinai nuraukta “Dzin”, o LNK televizijoje, kur Paulių Kovą jau buvo pakeitusi Zita Sarakienė, jų kiekis lygiai taip pat dramatiškai išaugo.

Skaityk  KRIZĖ: NE PYRAGAI ŽVAIGŽDUTĖMS

Dabar S. Bartkų galima drąsiai vadinti dominuojančiu LNK prodiuseriu, gaminančiu 5 pavadinimų laidas, kurių premjerinių parodymų kiekis – apie 40 per mėnesį.

Likimo ironija – buvęs TV3 televizijos favoritas, o galbūt ir vadovybės duobkasys dabar tapo kanalo taikiniu teisinėms pretenzijoms.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Skaitomiausi, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

28 komentarai:

  1. Artūras | 17 kovo, 2011 at 15:18

    Yra ne viena skyrybos klaida. Be to, ne „gal būt“, o „galbūt“ (ši klaida kartojasi ne kartą).

    Please wait...
  2. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 15:28

    Ačiū, Artūrai, ačiū.

    Please wait...
  3. Vytas | 17 kovo, 2011 at 16:28

    Patinka man tokios istorijos ir istorijos.. Nors tuo metu ir mazas buvau, bet tevas kazkiek bendro su televizija turejo, todel ir as domedavausi..

    Please wait...
  4. hm | 17 kovo, 2011 at 15:55

    kad tas telemetraštininkas įdomiausiose vietose užsnūsta…

    Please wait...
  5. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 19:54

    Taip, hm… Yra ta problema. Senatviniai marazmai. Reiks kokio ženšenio pirkt ar kurį galą. Bet po to vėl bėda, nes mergų užsinorės…

    Please wait...
  6. goga | 17 kovo, 2011 at 16:03

    Labai idomus info. Smagu skaityti lietuviska televizini wikileaksa 🙂

    Please wait...
  7. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 23:55

    Goga, niekaip nesuprantu, kodėl, bet paties komentarus mano automatinė komentarų identifikavimo sistema jau ne pirmą kartą nežinia kodėl be užuolankų varo į spamą, iš kurio aš juos, aišku, išimu, bet ne visuomet pastebiu iškart. Todėl atsiprašau dėl vėlavimų skelbiant.

    Please wait...
  8. Juozas | 17 kovo, 2011 at 19:38

    Ačiū, uagadugu. Gal šią neformalią istorinę apžvalgą pratęstumėt fantazija apie dabartinių Sauliaus ir Lauros santykių priežastis? (Nuojauta kužda, kad Lauros vaidmuo čia labiau atstovaujamasis nei ideologinis.)

    Please wait...
  9. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 19:44

    Bus ir apie tai, Juozai. Kai bus proga ir kas nors įdomesnio atsitiks.

    Please wait...
  10. hm | 17 kovo, 2011 at 20:32

    Su ženšenio pagalba senukas gal ir knygą parašytų.Būt įdomiau už Butkutės memuarus,gal ir leidėjai sukrustų…Šiais amnezijos laikais paklausūs geri istorijų pasakotojai.:]

    Please wait...
  11. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 21:59

    Nu, čia… Daug ženšenio reiktų, hm.

    Please wait...
  12. Ingis | 17 kovo, 2011 at 20:49

    Liucija: I have a tree pencils
    🙂

    Please wait...
  13. Ingis | 17 kovo, 2011 at 21:03

    ————–three pencils.

    Please wait...
  14. tim | 17 kovo, 2011 at 23:25

    O kur apie “atkatus” ir tikrąsias priežastis ir pasekmes? Šiaip buvo labai įdomus laikmetis. Čia visi 13 metų ?

    Please wait...
  15. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 23:33

    Atkatus atkatus… Baisius dalykus, šnekat, tim. Nedrįstu žinoti, ką šitas žodis reiškia… Skaidri juk ta televizinė padangė ir nekalta. It vasaros dangus nulijus.

    Please wait...
  16. Dzūkelis | 17 kovo, 2011 at 23:34

    Pašalinta (uagadugu)

    Please wait...
  17. uagadugu | 17 kovo, 2011 at 23:41

    Pagrįskit faktais, Dzūkeli. Popierių kokį atsiųskit – e-mail adresas dešinėj pusėj – iškart patalpinsiu atskiru įrašu.

    Please wait...
  18. tim | 17 kovo, 2011 at 23:54

    man patinka sitas blogas, tik noretusi kazko daugiau, kaip pvz. wikileaks :-)., :-), :-).

    Please wait...
  19. uagadugu | 18 kovo, 2011 at 00:00

    Aukštai kartelę iškėlėt, Tim, bet, kas žino, ką dar slepiam savo plačiosiose kišenėse ir slaptosiose bylose… Juk, jei viską iškart paskelbsi, nebus ką rašyt.

    Please wait...
  20. tim | 18 kovo, 2011 at 00:41

    Jo, jo… skaitysim visi dabar Jusu bloga ne tik diena, bet ir nakti, kad ko nepraleistume :-).

    Please wait...
  21. zbigniew | 18 kovo, 2011 at 02:53

    Nesantarvės priežastys manau išties pragmatiškos: minėtai LNK sektai atsivėre chakros ir ji padarė tiek Bartkui tiek Gaiveniui pasiūlymą kurio šie negalėjo atsisakyti, o trioškė bais įsižeidė kai paaiškėjo, kad seniėji mohikanai apsisprendė palikti laiva su visais dzindobristais ir leškevičiais…dėl didesnių pinigų. Tas 77 tūkst. 826 Lt ieškinys apgailėtinai primena paliktos meilužės kerštą…

    Please wait...
  22. nida | 18 kovo, 2011 at 10:03

    TV3, pateikdama ieškinį, yra teisi. Laidos buvo sukurtos TV3 užsakymu, už jas sumokėta pagal sutartį, todėl jos tampa TV3 intelektine nuosavybe (tuoj susivemsiu, nes virš jėgų tokią veiklą vadinti intelektine). Inžinierius Bartkus galėtų retsykiais paskaitinėti įstatymus, būtų mažiau problemų. Ir čia turbūt ne ta menka suma yra teisinio ginčo esmė, o principas. Pardavei ir jau daiktas nebe tavo.

    Please wait...
  23. bruno | 18 kovo, 2011 at 11:12

    sutartyse, be to, visada būna įtrauktas punktas, kad kasetė tampa TV nuosavybe. fiziškai irgi.

    Please wait...
  24. marte | 18 kovo, 2011 at 13:29

    Galiu pasakyti tai, ko miegantis telemetraštininkas nepasakė – Liutaurą Elkimavičių įskundė pats Gaivenis, o Bartkus, kai iš Londono atvyko revizoriai, informaciją apie “otkatus” noriai patvirtino. Paaiškėjo, kad Gaivenis “komprą” ant Elkimavičiaus rinko ne vieną mėnesį – saugojo SMS, elektroninius laiškus ir t.t.

    Please wait...
  25. sushi | 18 kovo, 2011 at 13:49

    Toks vaizdas kad tą sutarties punktą tik dabar prisiminė, ir tik iš keršto, nes kaupti visų laidų įrašus didžiulėse kasetėse prieštarautu TV3 politikai – juk tai papildomos išlaidos – archyvuot ir t.t. Nejaugi TV3 ruošiasi kartoti tas senas laidas? O Gaivenis rimtas dėdė, gali ir VSD agentus demaskuoti ir programų direktorių “nuimti”.

    Please wait...
  26. Ouagaga | 18 kovo, 2011 at 16:04

    Būtu įdomu sužinoti, o kaip ir iš kur televizijoje atsirado Bartkus. Amžiumi kažkaip išsiskiria iš kitų čia minimų podiuserių.

    Please wait...
  27. Dzūkelis | 18 kovo, 2011 at 19:32

    Pats puikiai suprantate, kad tokie dalykai faktais nepagrindžiami. Nebent juos viešumon kada nors išmes buvę ar esami bosai, kai dėl ko nors su S.B. susipyks…

    Please wait...
  28. Labdara | 24 kovo, 2011 at 15:05

    S.Bartkus atsirado iš Alytaus TV. Ten darė vietinę publicistiką. LNK startavo kaip “Ryto rato” vedejas, po to sukūrė “Abipus sienos”.
    V.Gaivenis į LNK atėjo iš “Respublikos” dienraščio. S.Bartkui jį rekomendavo tuometinis LNK vadovas A.Prancūzevičius, dėl ko paskui gal ir gailėjosi, o gal ir ne.
    Beje, N-14 autorystę, ko gero, teisingiau būtų priskirti A.Prancūzevičiui ir R.Rickevičiui. S.Bartkus buvo tik vykdytojas.
    P.S. “Marte” komentaras teisingas.

    Please wait...

Palikite komentarą