390 TŪKSTANČIŲ SAULIUI BARTKUI: DAUG AR MAŽAI?

(Last Updated On: 2019-07-30)

Gal būt jau žinote, kad TV3 bylinėjasi su TV prodiuserio Sauliaus Bartkaus UAB Be tabu ir Ko – vyksta turto areštai ir kiti griežti dalykai.

Čia nesigilinsiu į pačią bylą – manau, kad ji ne tik ūkinė, ar, greičiau, ne tiek ūkinė, kiek turinti giliai į praeitį nusidriekusias šaknis. Apie tai rašysiu kiek vėliau – iškart po to, kai prabils metraštininkas.

O dabar  – apie kitas įdomybes. Bylos fone atsirado paprastai retai viešuomenei prieinami skaičiai. Štai Delfi rašo, jog prodiuserinė kompanija nurodė, kad turi galiojančias sutartis su televizijos transliuotoju „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ (LNK), kuris kiekvieną mėnesį už televizijos laidų gamybą moka apie 390 tūkst. Lt.

Apie prodiuseriams mokamus pinigus rinkoje sklando legendos. Paprastai juos laiko magnatais, skraidančiais lėktuvais, gyvenančiais prabangiuose rūmuose ir leidžiančiais sau tokius malonumus, kurių vidutinis lietuvis neleistų.

Yra tame krislas tiesos, apie tai rašo spalvotieji žurnalai, fotografuoja jų buitį ir malonumus.

Bet šis konkretus atvejis leidžia į daug ką pasižiūrėti atidžiau. Neslėpsiu, kad prašiau komentaro iš Sauliaus Bartkaus, tačiau į mano klausimus nebuvo atsakyta – gavau tik minimalios informacijos, bet ir jos pakanka padaryti šiokias tokias išvadas.

Antra vertus, jei būčiau gavęs daugiau, gal kažką ir palankesnio būčiau sukurpęs…

Tie bylinėjimosi procese minimi 390 tūkstančių, kuriuos moka LNK, turėtų būti su PVM. Atėmę PVM, gausime apie 320 tūkstančių. Skaičiuokime – Be tabu ir Ko LNK televizijai gamina devynias premjerines laidas per savaitę. Dauginu 9 x 4.5 savaitės ir gaunu 40 laidų per mėnesį. 320 tūkstančių dalinu iš 40 ir turiu 8 tūkstančius. Vestuvių filmuotojams tai gal ir būtų astronominė suma, bet tas kažkas, ko gero, nėra susipažinęs su tuo, kaip atrodo profesionali TV gamyba, kiek kainuoja TV technika (uagadugu žiniomis, S.Bartkus į LNK pristato gatavą kasetę), jos pirkimas, eksploatacija, bei kiti išlaidų skyriai.

Skaityk  LRT TARYBA: NIEKTAUZŲ ŠOU MARO METU

Be tabu ir Ko LNK televizijai gamina penkis laidų pavadinimus. Paprastai prie tokio formato laidų pluša nuo kelių iki keliolikos žmonių, todėl, kaip beskaičiuotum, per visas laidas gausi keliasdešimties darbuotojų būrį nuo vadovo iki vairuotojų ir valytojų, kuriems atlyginimą reikia mokėti ne vokeliais, o su visais krizės metu pakilusiais mokesčiais. Šioks toks fabrikėlis…

Nepriklausomos prodiuserių kompanijos paprastai būna įsikūrusios ne televizijose , o nuosavose arba nuomojamose kontorose, o šis gėris irgi kainuoja ne skatikus – jas reikia įrengti, instaliuoti techniką, valyti.

Todėl, jei tuos 390 tūkstančių per mėnesį autoriniu honoraru gautų fizinis asmuo Saulius Bartkus, tada taip – būtų galima jį laikyti gerai prasisukusiu, o dabar? Ganyti šitokį štabų žmonių, milžiniška atsakomybė prieš kanalą. Kaip čia pasakius… Atsiras pavydinčių?

Gal nebent koks bedarbis…

Aišku, nėra su kuo palyginti – joks kitas prodiuseris dabar nesibylinėja, todėl ir informacijos nėra prasisunkę, bet galima drąsiai sakyti, kad svaičiojantys apie telemilijonierių prabangą stipriai perdeda.

Geriau jau kontrabandą vagonais, nei telike šitaip puikuotis…

Please wait...
Kategorijos:  Konsumerika, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , ,

14 komentarai:

  1. SZ | 15 kovo, 2011 at 17:10

    Hm. O kodėl būtent su pvm? Labai tikėtina, kad ne;) Paprastai tarp įmonių kalbama apie sumas juk be pvm.
    Bet kuriuo atveju atsižvelgiant į laidų kiekį, suma tikrai nėra didelė.

    Please wait...
  2. uagadugu | 15 kovo, 2011 at 17:15

    Čia, kiek suprantu, yra tai, kas išrašyta.

    Please wait...
  3. skridus | 15 kovo, 2011 at 17:15

    manau kad dėl PVM tai buvo spėjimas pagal kontekstą: rašte teismui reikėjo parašyti teisingą bet kuo didesnį skaičių. Su PVM ir teisingas ir didesnis 🙂

    Please wait...
  4. vaiduoklis | 15 kovo, 2011 at 20:54

    kažin kas Sauliui naudingiau – atskleisti pajamas ar susitarti du tv3 dėl kiek mažesnės nei prašoma sumos? pirmasis variantas man gana nepatrauklus, antras leidžia išsaugoti teorinę galimybę rasti bendrą požiūrio tašką su penkiais ar šešiais nuliais.

    Please wait...
  5. placa | 15 kovo, 2011 at 22:10

    Nors svetimus pinigėlius skaičiuoti ir nederėtų, tačiau čia pateikti pamąstymai sąnaudų ir honorarų tema yra, švelniai tariant, ganėtinai kreivi. Visų pirma, laidas kuriančių ir vedančių mėnesiniai honorarai yra viso labo vieno skaičiaus su trim nuliais eilės. Antra, TV technika šiais laikais kainomis tikrai nesikandžioja. Ir trečia, kai viskas daroma konvejeriu (o visos Bartkaus laidos tuo ir pasižymi), proceso savikaina dar labiau krenta. Bendra suma per 10 aktyvių sezono mėnesių yra apie
    4 milijonai litų. Kas galvoja, kad tai vargana suma, gali mėtyti akmenis į savo atvaizdą veidrodyje. Net jei pelnas būtų vargani 25 %, jau būtų milijonas litų. Bet TV laidos (kaip ir serialų kepimas) – ne statybų verslas. Čia, jei esi ant bangos, pelnai gerokai gerokai didesni. Jau nekalbant apie tai, kad pikti liežuviai plaka, jog ponas Bartkus nevengia užsakomųjų reportažų, kuriuos apmoka ne TV ir be PVM:) Ir dar piktaliežuviai skalyja, kad tos sumos netgi lenkia TV honorarus. Bet čia tik versijos, pavyduolių paskalos, tsakant:)

    Please wait...
  6. uagadugu | 15 kovo, 2011 at 23:33

    Na, čia, kaip pasižiūrėsi dėl to kreivumo. Tarkim, kas geriau, gauti 4 mln., bet iš jų atiduoti 3.5, ar 1 mln., bet pasilikti sau visus? Pirmas variantas optiškai gal ir geriau atrodo – didelė apyvarta etc., daug valdomų žmonių, bet aš rinkčiausi antrą.

    Please wait...
  7. minitrue | 15 kovo, 2011 at 23:49

    Skaičiuoju tik 7 laidas (Superkk2 – kartojimai: gamybos kaštai – minimalus, Kryžminė ugnis – praktiškai LNK produktas), ir kaip placa tiksliai pastebėjo – laidos eina konvėjeriu, dažniausiai ta pati tema su ta pačia medžiaga pervirškinama visuose be tabu formatuose, kaip neseniai vieno ufonauto vestuvės – nuo kk2 “slapto” tyrimo iki FTB x-failų, o tarp jų biški ašarų per Išgalvotą gyvenimą ir t.t., nesu tikra, bet turbūt ir Musnickas tą tema rado su kuo padiskutuoti.
    Beje ir technikos niekas kas mėnesį neperka tai net ir atskaičiavus komunalinius, kurą bei kuriančios komandos varganus autorinius, nuo mėnesinių 390.000 su ar be PVM lieka gražus kasnelis, skanaus Bartkui, kad tik neverkšlentu!

    Please wait...
  8. Cyrus | 16 kovo, 2011 at 10:09

    Placa pamiršo paminėti, kad (dez)informaciją šiais laikais taip pat reikia pirkti. Tai irgi padidina laidų gamybos kaštus.

    Please wait...
  9. yessuz | 16 kovo, 2011 at 10:18

    tiesa, pas bartku zmogai, bent jau ~2006-2008 kokius visi iki vieno dirbo pagal autorines 😉

    Please wait...
  10. Labdara | 25 kovo, 2011 at 23:40

    Tiesą sakant, nustebau. Iki šiol uagadugu laikiau labiau išmanančiu TV verslą. Tiesa, “placa” ir “minitrue” daugmaž viską sustatė į savo vietas. Vien sakinys “uagadugu žiniomis, S.Bartkus į LNK pristato gatavą kasetę” garbės nedaro. Tarsi kiti prodiuseriai į TV atnešą “juodą”, t.y., nemontuotą medžiagą:) Nevarginant savo varganos smegeninės subtiliais skaičiavimais, “iš akies”, S.Bartkui į kišenę kas mėnesį nubyra daugiau, nei per metus uždirba vidutines pajamas gaunantis pilietis. Ar tai daug? Ne. Jei kam nors atrodo kitaip, imkite ir sukurkite savo laidas. Beje, “yessuz yessuz.blogas.lt” komentaras labai keistas – o pas ką prodiuserinėse kompanijose dirbama pagal kitokias sutartis? Nebent pastarųjų metų mada – individualios veiklos pažymėjimai. Tik dar klausimas, kas didesnė blogybė.
    P.S. Jei jau norisi lengvos intrigos – Z.Bartkienė, buvusi buhalterė, o dabar – ilgametė S.Bartkaus kuriamų laidų stilistė, – greitas maistas skaičiuojantiems svetimus tūkstantčius:)

    Please wait...
  11. uagadugu | 26 kovo, 2011 at 00:04

    “Tarsi kiti prodiuseriai į TV atnešą “juodą”, t.y., nemontuotą medžiagą:)” – dar ir kaip atneša, o atnešdami ir atnešimu atnašauja.

    Please wait...
  12. Labdara | 26 kovo, 2011 at 15:42

    Pastaruoju metu apie “atnašavimą” neteko girdėti, nors tikrai negaliu teigti, kad jo neliko. O šiaip laidos iš prodiuserinių kompanijų televizijas pasiekia “gatavame” variante. Nebent aš ko nors labai labai nežinau. Nustebčiau, bet jeigu gerbiamas uagadugu sako, gali būti, kad ko nors nežinau.

    Please wait...
  13. uagadugu | 26 kovo, 2011 at 19:46

    Sutikčiau su Jumis, jei būtų išpildytos dvi sąlygos. Jei Lietuvoje būtų viena televizija ir jei ta televizija būtų TV3. Tik šioje nėra mišraus gamybos modelio – visur kitur jis nėra išgyvendintas, todėl prodiuseriai vienaip ar kitaip naudojasi televizijų gamybos baze – nuo LNK, kuri daliai (tiesa, ne pačiai didžiausiai) laidų suteikia studiją bei montažą iki LTV, kur labai reta laida yra atnešama gatavos kasetės pavidalu.

    Please wait...
  14. Labdara | 26 kovo, 2011 at 21:49

    Mano kaltė – paklydau tarp trijų pušų:) Be abejo, jeigu kalbama apie mišrų gamybos modelį, jis egzistuoja – netgi toje pačioje trioškėje, bent jau iš dalies, bent jau egzistavo:) Aš omenyje turėjau primityvų galutinį variantą, neimdamas domėn jo gamybos subtilybių. Tačiau bet kokiu atveju, viskas įskaičiuojama į laidos sąmatą – net neabejoju, kad S.Bartkus neleidžia savęs skriausti “savo jėgomis” viską darydamas:)

    Please wait...

Palikite komentarą