SENSACIJA: “GIMINĖS” DAVĖ Į SKUDURUS “LIETUVOS SUPERMIESTUI”

(Last Updated On: 2020-04-21)

Sunku buvo to tikėtis.

Pastaruoju metu iš Lietuvos televizijos laidų žmonės žiūrėjo tik laidotuves.

Net šį kanalą visuomet į viršų traukianti Eurovizija – ir ta nepadėjo. Krista veidu į reitingų duobę, nors dėl kokybės, išskyrus kelias keistenybes, raudonuoti nebuvo ko.

O štai sekmadienį netikėtai žybtelta. Televizinės beletristikos mohikanai, Giminių autoriai leido LTV atsilošti. Ir pažvelgti tiesiai į akis LNK. Šiaip ar taip šis kanalas yra dvigubai labiau žiūrimas, nei LTV, o todėl visos jo laidos turi du kartus didesnę forą prieš bet kurią iš LTV. Juo labiau, kad LNK Lietuvos supermiestą ypatingai stumia. Čia gaunama nuo TV3 Chorų karų. Sekmadienį verda principinga kova, kur LNK iš odos išsiners, kad nubaustų grėsmingai šį sezoną pagerėjusią TV3 laidą. Nesiseka… Pralaimima beveik dvigubai trečdaliu, o čia dar kažkokie naftaliniškai-vatalininiai “Giminės” išlenda tarsi iš viduramžių…

Turėtų būti pikta… Nes Giminių po 20 metų rodymo valandą reitingų rezultatas buvo 7.4:8.5 LTV naudai (duomenys iš TNS).

Nedaug, bet pralaimėta.

Kokie yra Giminių privalumai?

Visų pirma, pabrėžčiau prekės ženklo stiprumą. Priminsiu istorinį kontekstą. Serialas buvo pradėtas kurti tais laikais, kai Lietuvoje buvo viena televizija. Netrukus pradėjo kurtis ir komercinės TV stotys, bet šios dar beveik iki 1996 metų buvo per silpnos, kad apskritai gamintų autorines laidas, o jau apie fabulinę gamybą ir svajoti negalėjo.

Koks buvo programos kontekstas? Atgavus nepriklausomybę LTV eteris tiesiog persigrūdo politinėmis diskusijų ir publicistinėmis laidomis. Politikai to nejuto, bet žiūrovams po metų-dviejų jau prasidėjo pagirios ir šią tuščią lūkesčių nišą natūraliausiai galėjo užimti telebeletristika. Jei pamenate, tada pribloškiančiu populiarumu tarsi į akivarą buvo įtraukusi Vergė Izaura, kurios reitingai, neapsiriksiu, dabartiniais telemetriniais matavimais būtų 60 procentų.

Skaityk  DEIVIS IR UŽSIENIEČIAI: VĖL PAINIAVA

Todėl lietuviška pramoginė tęstinė fabula – Giminės buvo pasmerkta populiarumui. Juolab, kad nenorėčiau nuvertinti ir serialo autorių – Giminės buvo kokybiškai ženklus įprastinių LTV videospektaklių, kur šios televizijos studijoje nufilmuoti kadrai buvo papuošiami KTS-iniais implantais natūroje, pagerinimas. Juolab, kad serialo scenaristas Bronius Bušma yra tobulas istorijos pasakotojas, t.y. komercinės fabulos kūrėjas – perfect storyteller, kaip jį vadintų Holivude.

Giminės visuomet buvo komercinis produktas ir jį tiesiai tokiu vadinti bei pripažinti būtų buvę sveika. Bet čia prasideda grynai lietuviškos problemos, susijusios su menininko ambicijomis ir elitizmu. Šio komercinio serialo autoriai pradėjo jį ne tik tarpusavyje vadinti kinu. Aplinkai beliko suprasti, kad Giminės turėtų būti lyginamos su kokio Vytauto Žalakevičiaus, o bent jau Almanto Grikevičiaus kūryba.

O ne su Komisaru Reksu.

Bet grižkime prie to, kas Gimines, be seno ir patrauklaus prekės ženklo, daro patraukliais dabar. Manau, kad apeliavimas į taip vadinamas tradicines tautines vertybes – t.y. fundamentalų valstietišką pradą. Ir šios serijos visas veiksmas vyksta kaime tarp žmonių, kurie, nors ir miestiečiai, yra daugių daugiausiai pirma karta nuo žagrės. Ant šito pamato statoma vingri istorija, kur susiduria kelios kartos. Giminės patriarchas Antanas (akt. Antanas Šurna), aktyviausios kartos atstovas Saulius (akt. Dalius Mertinas), apie juos besisukantis moterų, vaikų ir giminių pasaulis. Šitas visas stereotipų rinkinys semantiškai yra labai artimas tautiečiams – tokių Lietuvoje yra daugumas.

Pirmoje serijoje nepritrūko artimų nūdienos lietuvio folklorui gaidelių dėl išvogtos Lietuvos, būta ir įdomių garsinių vinječių, kur nežinia kodėl ženkliai įsibrovė Ritos Miliūtės balsas su Teisės žinoti anonsu. Praktiškai, aktualija.

Bet pagrindas – gerai užsukta istorija.

Beje, Giminėms po 2o metų LTV sukėlė nemažą šurmulį ir žiniasklaidoje pasirodė nemažai interviu, kur pasisakė serialo autoriai, aktoriai.

Skaityk  RIMA TRIŠKUTĖ IR KRIMINALINIS INSTINKTAS

Nevarginsiu Jūsų nuorodomis – panaršę nesunkiai patys rasite.

Kelios tonacijos uagadugu nuoširdžiai nustebino. Serialo autoriai jau pastatė save ant pjedestalo, bet tai padarė nevengdami kandžių pastabų apie kitus rinkos dalyvius – komercinių televizijų serialų autorius ir aktorius.

Tarsi tokiu būdu galėtum pasidaryti aukštesnis ir į kitus įsigytum teisę žiūrėti it nuo Olimpo. Štai Sauliaus Vosyliaus teiginys: nuo komercinių televizijų siūlomų pusfabrikačių jo režisuotas produktas skiriasi kokybe, o kūrėjai siekė išlaikyti praeityje aukštai iškeltą kartelę.

Ilona Balsytė: „Giminių“ negalima dėti į tą pačią lentyną su jokiu šiuo metu rodomu greitai pagamintu serialu.“

Antanas Šurna: muilo operos ir daugiaserijiniai filmai skiriasi kaip diena ir naktis.

Dalius Mertinas: “Giminėms” toli gražu iki muilo operos. Be to, prieš 20 metų tų serialų nebuvo. Ir apskritai “Giminės” kuriamos beveik kaip kinas, o žiūrovai kokybę įvertina.

Beje, dviems pastariesiems aktoriams vaidyba Giminėse netrukdo prisidurti dirbant tose pačiose muilo operose.

Kurios nuo kino nutolusios, mano galva, kartais ir mažiau, nei Giminės. Tik kelis kartus greičiau gaminamos.

Antra vertus, tarsi serialo priartėjimas prie kino automatiškai garantuotų televizinę komercinę kokybę… Ir, kas svarbu visiems, skaičiuojantiems pinigus, atsiperkamumą. Juk natūralu jos norėti iš serialo, o ne elitinio festivalinio filmo. Kažkaip negirdėjau, kad komercinės TV stotys būtų kada besiplėšiusios dėl Giminių tęsinio.

Beje, būna sveikiau, kai apie kokybę šneka ir ją vertina žiūrovas, o ne patys kūrėjai.

Kol kas Giminių po 20 metų pirma serija, laimėdama prieš Lietuvos supermiestą, reitingais eina koja kojon su TV3 Keliu namo (8.6), bet nusileidžia LNK Pavogtai laimei (9.8) ir TV3 Pasmerktiems (13.6).

Įdomu, ar žiūrovų dėmesys bus išlaikytas po antros ar trečios serijos? Esu beveik tikras, kad reitingai gali būti ir aukštesni.

Skaityk  TV6 PRADEDA SUBTITRUOTI FILMUS: ŠVIETIMAS IR NAUDA

Gimines paliesiu dar ir atskirame įraše apie serialų mėgėjų amžių.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka, Skaitomiausi, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 komentarai:

  1. Jurgis | 8 kovo, 2011 at 14:44

    Man “Giminės” yra turbūt geriausia, ką lietuvoje buvo galima sukurti. Scenarijus, muzika, aktoriai… Viskas yra tobula (Lietuvos lygmeniu). Žiūrėjau Gimines kai buvau vaikas. Ir dabar žiūriu. ir labai norėčiau pamatyt visas serijas iš eilės (galėtų kokį DVD išleist… Ar bent jau garso takelį..)

    Please wait...
  2. V | 8 kovo, 2011 at 15:04

    Manau, kad Gimines startavo tikrai neblogai. Zmones laukia tokiu ramiu istoriju. Busmai respectas – padirbejo neblogai. Pradzioje galvojau- nusibezdejo visai jie, bet uzkele viska iki pabaigos puikiai. Zmones to ir laukia.

    Please wait...
  3. Ingis | 8 kovo, 2011 at 15:56

    Ne toks gerbiamas B. Bušma ir perfectinis storyteller’is. Gana prisiminti serialo “Broliai” fiasko. O ir šioje,pirmoje serijoje, šypseną sukėlė scena, kai gauja, kuriai vadovauja mergina (cha), laukia kontrabandos ir pradžią skelbiančio ženklo-… signalinės raketos (!). Kyla virš miško, lyg 1941 m. signalizuoja… Kvaila. Šiais laikais, kai mobilieji telefonai kainuoja po litą, kažkas tamposi griozdiškus raketinius pistoletus? Jei taip būtų, visa panemunė naktį žibėtų nuo saliutų, o pareigūnams visai galva susisuktų besivaikant kontrabandininkus. Galite sakyti, smulkmena, bet pasakojimas yra geras tada, kai tave pasakotojas įtikina,o ne vaikiškai skiedžia. Bet nereikliems žiūrovoms susižiūrės. Viską nusvers puiki T.Leiburo muzika ir giminiška nostalgija.

    Please wait...
  4. uagadugu | 8 kovo, 2011 at 16:01

    Beje, šita Leiburo muzika tai mane jau biesina. Bet čia, aišku, subjektyvu.

    Please wait...
  5. Ingis | 8 kovo, 2011 at 16:05

    Man toji muzika eina jausmų klavišais: tada buvau jaunas, rūkiau, gėriau, kartais pasimušdavau. Nostalgija… Klausykite, nepaminėjote “Naisių vasaros”, kur šis serialas kybo?

    Please wait...
  6. uagadugu | 8 kovo, 2011 at 16:24

    Gerai. Ir kybo, ir kabo gerai.

    Please wait...
  7. gafa | 8 kovo, 2011 at 17:33

    o kaip sekes jausmu miestui?

    Please wait...
  8. uagadugu | 8 kovo, 2011 at 17:45

    Bus atskiras įrašas.

    Please wait...
  9. Uagadugui | 8 kovo, 2011 at 18:13

    Gerb. uagadugu, ištaisykite klaidą, kurią parašėte trečioje pastraipoje, kad “Chorų karai” karai prieš Lietuvos supermiestą laimi beveik dvigubai.
    Žiūriu reitingus ir matau, kad Chorų karai surinko 12,7%, o Lietuvos supermiestas – 9,2%, tad skirtyumas yra tik 3,5 %.

    Please wait...
  10. uagadugu | 8 kovo, 2011 at 19:27

    Ištaisiau, gerb. Uagadugui.

    Please wait...
  11. Šiaip | 8 kovo, 2011 at 21:56

    O kokiu skirtumu ryžas katinas pralaimėjo duetams?

    Please wait...
  12. uagadugu | 8 kovo, 2011 at 22:09

    9.6:12.9

    Please wait...
  13. vlkf | 9 kovo, 2011 at 10:14

    sitoje vietoje dar galima isriegti komentara, kuri megsta isriegti savimi patenkinti agenturscikai – o kokia, idomu butu suzinoti, giminiu reitingo sandara? t.y. aisku, kad GRP yra …na kiek ten bebutu, bet kas sudaro ta GRP? ar teisinga butu tiketi, kad tai vyresnio amziaus zmones?
    tuoj suziurim..

    Please wait...
  14. vlkf | 9 kovo, 2011 at 10:26

    taip ir yra – geriausiai serialas buvo ziuretas vyresnio amziaus moteru – t.y. nuo 35 iki kosmoso (nors ziurejau iki 55). nei vienas jaunesnio arba avg amziaus TA neturejo geru reitingu, o vyresniu moteru affinity – 133. o vat taip va. visi kiti (tie, kuriais is esmes dziaugiasi TV kanalai) liko arba pas miestus/chorus, arba pas knyga/interneta

    Please wait...
  15. uagadugu | 9 kovo, 2011 at 10:48

    Va, va… jau norėjau rašyti post’ą apie serialų žiūrėtojų amžių, o kolega su tais afiničiais kartelę pakėlėt taip, kad reiks dabar papildomai tyrimus grėbliuot ir aiškinamąjį tekstą rašyt 🙁

    Please wait...
  16. Šypsena | 9 kovo, 2011 at 11:05

    Sensacija stiklinėje. Tokia kyla mintis. Gan aukštas slegiančiai lėkštų “Giminių” reitingas terodo vieną nykų dalyką: didžiąją dalį TV metrų siųstuvų savo namuose turi senyvi, menko išsilavinimo, interesų ir pajamų žmonės – Lietuvos prasčiokai. Juos, jų gyvenimo ribotumą, savo reportažuose su išraiškingomis nuotraukomis gerai parodė žurnalistė A.Urbonaitė. Slegianti Lietuva. Slegianti Lietuva, žiūrinti slegiantį serialą. Natūralu, kad jiems, apsnūdusiems gyvenime, tai įdomu, artima, nes ‘šios serijos visas veiksmas vyksta kaime’. Beje, psichologai tokius provincialus atvirai įvardina kaip menkos savimonės ir ribotų interesų. Ir gaila, kad kaip tik tokie žmonės, iš TNS gavę TV m siųstuvus, lemia, kokioms laidoms Lietuvoje būti, ar nebūti. Lemia visą tą TV šlamštą. Šiaip LTV šiuo požiūriu vėl susimovė: jei serialas būtų geriau anonsuojamas, reklamuojamas, jis turėtų apie 15-17, o gal net apie 20. Lietuvoje tikrai prie TV m siųstuvų sėdi daugiau prasčiokų, ne 8.5. Tik neaišku, kuo aktoriai ir režisierius giriasi. Kad kuria aukštą ‘meną’ prasčiokams, ribotos sąvimonės žmonėms? Ir tai didi misija? Čia ne girtis, o liūdėti, verkti reikia… kad ir aktorių, ir režisierių mąstysena, deja, nedaug skiriasi nuo prasčiokų.

    Please wait...
  17. vlkf | 10 kovo, 2011 at 15:35

    uagadugu, toli grazu ne visi serialai ziurimi tik vyresnes auditorijos. apie komerciniuose kanaluose sukama “produkcija” to pasakyti toli grazu negaletum. tai tik apie gimines. ju pagrindinis ziurovas yra tas, kas ziurejo pirmasias gimines. ir jau nuo pirmosios dalies spejo pasenti siek tiek 🙂

    Please wait...
  18. Šypsena | 11 kovo, 2011 at 10:42

    vlkf, sakai: ‘apie komerciniuose kanaluose sukama “produkcija” to pasakyti toli grazu negaletum’. Gal galėtum išsamiau, na bent vienu sakiniu, pagrįsti šią nuomonę ar tik plaukioji savo fantazijose? 😉

    Please wait...
  19. vlkf | 11 kovo, 2011 at 10:54

    Ne neplaukioju 🙂 juk yra reitingai, I kuriuos galima paziureti ir,pasinaudojus mastymu, pasidaryti viena arba kita isvada. Sypsena, naudojies reitingais (mastymu) ar tik siaip megsti uzdavineti klausimus? 🙂

    Please wait...
  20. Šypsena | 11 kovo, 2011 at 11:05

    Darsyk perskaičiau Vosyliaus, Balsytės, Šurnos, Mertino komentarus ir susimąsčiau: tai juk ne pjaras, tai nuoširdūs įsitikinimai. Tada nyku – nyku, kad taip lėkštai mūsų ‘kultūrinis elitas’ suvokia realybę. Aišku, reikia įvertinti tai, ką mėgsta sakyti B.Bušma: aktoriai pagal savimeilės lygį antri po tenorų. Todėl tai, ką jie vaidina, jiems gražiausia. Vosylius, aišku, svaigsta nuo kadro estetikos, į kitką nekreipdamas dėmesio. Ir visgi. Bent kiek mąstantis žmogus negali nepastebėti to, ką, tarkim, pastebėjo uagadugu: ‘nepritrūko artimų nūdienos lietuvio folklorui gaidelių dėl išvogtos Lietuvos’. Taip, nepritrūko, net gausiai pridėta labiausiai nuzulintų banalybių – tų tautos nemąstymo štampų. O ‘kultūros elitui’ tai nekliūna, tai jiems gilu, meniška, nekelia gėdos. Toks mūsų ‘elitas’, dešimtys taip kalbėtų. Visgi įdomu, ar ne – tai, kas tinka vien kaimo senyviems prasčiokams, tinka ir ‘kultūros elitui’. Čia Lietuva, čia, deja, mes gyvename.

    Please wait...
  21. uagadugu | 11 kovo, 2011 at 12:07

    Apie tą elitą buvo šiame tinklaraštyje įdomių pamąstymų:
    https://uagadugu.lt/2010/10/komentatoriaus-rubrika-kestutis-d-ir-elitarizmo-ilgesys/
    https://uagadugu.lt/2010/10/komentatoriaus-rubrika-kestutis-d-apie-viesuju-rysiu-triukus/

    Please wait...
  22. viesulas | 11 kovo, 2011 at 13:00

    Šypsenai: pvz., neturiu nei kabelinės, nei lėkštės. Bet nesu nei senyvas, nei nukvakęs. Kaip tiek nesu tiek durnas, kad mesčiau pinigus tam, ko man visai nereikia. Televizijos man pakanka Midsomeriui, Liuisui ir futbolui. Na dar dingusiems. Ir gal geriau jau būti, anot tamstos, prasčioku, nei dėl vargšės Lietuvos dejuojančiu snobu.

    Please wait...
  23. vaidas | 14 kovo, 2011 at 10:29

    Na gimines tai trenkia visisku naftalinu. Atsimenu, kai tik pradejo rodyti, tai visi aktoriai, rezisoriai ir kiti serialo “menininkai” manesi, kad LRT misija atlieka. Perfrazavus viena tarybiniu laiku animacini filmuka: kokie mes puikus, koks serialas nuostabus. O cia gi eiline lietuviska chaltura. Ir dar Mertinas vaidina. Ir kaip kam nors apsivercia liezuvis ji aktoriumi pavadinti. Nuklydau. Norejau pasakyti, kad niekas nepasikeite. Ir dabar jie net filmiuksti sukure apie seriala, kaip buvo sunkiai rasomas scenarijus, kaip aktoriai vargo filmuodamiesi, atseit “mena” kurdami…

    Please wait...
  24. Laurynas | 14 kovo, 2011 at 13:20

    ne taip daznai tenka paskaityti jusu nuostabu puslapi mano Mokytojau, bet sikart tai siutina. Zinau, kad prieinate prie TNS tyrimu, todel galetumet neleisti spausdinti dezinformacijos. Gimines nei sekundei nepavijo Super miesto net per jo reklamine pauze, tad keista savo asmenines nuostatas transliuoti falsifikuojant duomenis. Atsiprasau, kad kisuosi :).

    su didziausia pagarba nepriklausomai kritikai,
    uagadugu, savo pirmojo mokytojo nemegstamas prodiuseris
    laurynas seskus

    Please wait...
  25. uagadugu | 14 kovo, 2011 at 14:48

    Laurynai, tas mokytojas, tikiuosi, perskaitys šias eilutes ir pakomentuos atskirai. Kas liečia uagadugu, tai duomenys, kuriuos aš gaunu, o gaunu juos tokius pačius, kokius gauna visi, vis gi rodo tai, kas straipsnyje parašyta. Aš dar kartą bandžiau viską perskaičiuoti savarankiškai ir niekaip nesuskaičiuoju kitaip. Tą valandą, kur Giminės persidengia su Lietuvos supermiestu, pastarasis pralaimi bendroje skaičiuotėje ir daugumoje atskirų intervalų. Tačiau, panašu, kad pats galėjai supainioti straipsnio rašymo datą. Jis buvo rašytas prieš savaitę, aną pirmadienį ir dedikuotas tam, kas vyko ne vakar (kur tikrai buvo taip, kaip teigi), o prieš savaitę – t.y. pirmos Giminių serijos konfrontacijos su Lietuvos supermiestu vakarą (įrašo apie vakar dieną dar nespėjau parašyti). Būčiau linkęs taip ir galvoti. Jei ne – mielai paieškosiu galų pas TNS. Lauksiu tolimesnių pastabų ir pasiūlymų.

    Please wait...

Palikite komentarą