TIKRASIS TELEVIZORIŲ PARKAS “EUROVIZIJOS” PARAŠTĖSE

(Last Updated On: 2011-02-26)

uagadugu beetatinė fotokorespondentė atsiuntė savo fotoreportažą, kaip ji žiūrėjo Euroviziją.

Štai kaip:

TIKRASIS TELEVIZORIŲ PARKAS "EUROVIZIJOS" PARAŠTĖSE

Žiūrėjimas, kaip matote, buvo ne visai tiksliai atspindintis skaičius. Numeriai nuo 11 iki 13 buvo nutrupėję. Fotokorespondentė vietoj vienuolikto numerio matė pirmą, vietoj dvylikto – antrą, o vietoj trylikto – trečią.

Aišku, nenoriu šiuo pasakyti, kad galėjo atsirasti daug suklydusių ir atitinkamai balsavusių. Todėl tokiu įrašu nė nebandau laužti iš piršto jokios sensacijos, nes jos paprasčiausiai nėra.

Bet tai gera proga pakalbėti apie tikrą ir įsivaizduojamą televizorių parką. Diskutuojant su kai kuriais inžinierinės pakraipos technikais ar netgi humanitarais, pradeda atrodyti, kad televizoriai turėtų būti keičiami su kiekviena kas keli metai parduotuvėse bepasirodančia televizorių karta. Šio tinklaraščio puslapiuose jau esu aprašęs savo įspūdžius iš JAV, kai atvykęs į vieną viešbutį, savo kambaryje radau trisdešimties metų Toshiba modelį. Puikiai veikia, spalvytės gražios. Niekas jo nesiruošia keisti, nes veikia. Kam mesti į šiukšlyną tai, kas veikia? Dėl reklamos?

Reikia turėti omeny, kad dar ir dabar kai kur pardavinėjami kineskopiniai televizoriai savo klasėje buvo pasiekę tobulybę – jie beveik negenda. Netgi labai intensyviai eksploatuojami jie be problemų gali veikti apie 20 metų. o gal ir daugiau.

Kam juos keisti? Tam, kad tapus reklamos auka ir nusipirkus kokį LCD HD, po poros metų sužinotum, jog jis – jau pasenęs, nes reikia pirkti LED 3D?

Ir vienu, ir kitu atveju, beje, ta dedikuotoji programos pasiūla – be galo skurdi. Jei jau nori to HD, turi žiūrėti ne tai, ką tu normaliai žiūrėtum, o bet ką, pagamintą HD formate. Na, kokį nors ten filmą apie vabzdžius. Pamokantį be galo. Gali pasikviesti kokį bedarbį kaimyną ir pasigirti, koks gražus pas tave vaizdelis.

Skaityk  LNK PROGRAMINIAI KLAIDINIMAI JAU ŠVIEČIA

Kaip kiniškas tarakonas ėda japonišką kirminą.

Nuostabus reikalas. Yra dėl ko gyventi…

Kadangi nemažai IT specialistų, o ir su jais susijusių visokio ten televizorinio vaizdelio elektroninių dailininkų yra techninių naujovių fanatikai, jiems be galo sunku suprasti beetatinės fotokorespondentės problemas.

Negi ji, o ir, ko gero, daugiau nei pusė Lietuvos turi išmesti savo negendančius televizinio vaizdelio žiūrėjimo aparatus tik todėl, kad kažkas labai gerai techniškai prakutęs nesupranta, jog vaizdą televizoriuje reiktų pritaikyti būtent jai, o ne tai mažumai kitų prakutusių?

Ir todėl skaičius, emblemas, logotipus patraukti kiek labiau iš kraštų?

Įdomiausia, kad tuo labiausiai kaip tik turėtų rūpintis LTV, kurios bangomis ta Eurovizija transliuojama. Ne dėl Eurovizijos, Dėl viso kito savo srauto. Šios televizijos auditorija yra pati vyriausia, konservatyviausia, o tai reiškia – mažiausiai linkusi į permainas.

Ir į televizorių kaitaliojimus greituoju būdu.

Please wait...
Kategorijos:  Keistumai, Konsumerika, Technologijos
Tags: , , , , , ,

11 komentarai:

  1. irgi | 26 vasario, 2011 at 17:58

    Čia elementarus brokas: ruošiant medžiagą televizijai, turi atsižvelgti į vadinamąsias “saugumo zonas”, paprastai sakant, paraštes, kurios gali būti nematomos senesnio modelio televizoriuose. Kaip matome viršuje esančiose nuotraukose, teliko logotipas juk nenukirptas 🙂
    Vadinasi, kažkas paruošė balsavimo grafiką netinkamai… tiek tų žinių.

    Please wait...
  2. dzyvai | 26 vasario, 2011 at 18:44

    Dar m.Bulgakovas pastebėjo, kad “kai sovietų valdžia, būtinai reikia myžti šalia unitazo”. Arba kaip sakė garsus kitos pakraipos veikėjas -“viską lemia kadrai”. Čia, deja, visdar puikiai tinka LRT.

    Please wait...
  3. RR | 27 vasario, 2011 at 03:29

    LTV turi aiškius EBU nurodymus, kaip nenuskriausti tikrai gerų kineskopinių aparatų turėtojų. Esmė tokia: filmuojama ir montuojama 16:9 (archyvui). Išleidimas padaro tokį kompromisinį, kaip jie sako “pereinamo laikotarpio” formatą 14:9 apkarpydami iki 4:3. Ir jį pasiunčia žiūrovams. Fotkėse matome juodas linijas kadro viršuje ir apačioje Fotokorespondentės telike. Tai ir yra keistasis 14:9.
    Safe area tokia: visi titrai rašomi 4:3 zonoje. Montuojant tai padaryti paprasčiau – FCP yra markeriai. Bet vistiek reikia pabėgiot į išleidimą pasitikrint. Maža kas:). Neaišku kokia pamaina dirbs:) “Triumfo arka” buvo pirmas bandomasis triušis ir susitvarkė.
    Tiesiogiai transliuojant- KTS’e programiniai monitoriai-16:9. Be jokių markerių. Pastoviai operatoriams reikia primint, kad kraštai “kirpsis”. Bet labai norint, ribas galima uzsiklijuot su skoču. Kinošnikams pvz. kepure nenukrenta. Titravimo kompas -nestebuklas: 4:3 monitoriuje iki eterio matome “ištemtą” vaizda. Tai yra toks Pixel aspect ratio faktorius. Bet prieš tiesioginį eterį įsirašyt bandymą ir prasitestuot oficialių TV Ministerijos darbo valandų turėtų pakakti. Trūksta kažko kito. Tikriausiai, kad Eurovizija įvyktų Lietuvoje. Su visu savo knowhow.
    16-9.jpg
    16-9-pdf.jpg

    Please wait...
  4. uagadugu | 27 vasario, 2011 at 10:27

    O čia geras! Tas naujasis atradimas su 14:9 formatu vertas patentavimo. Tik tiek, kad, kaip ir visuomet, komiteto ( RR tekste – TV ministerijos), išskirtinis, visur LTV akcentuojamas profesionalumas pavedė. Ką į tai Giržadas? Negi šiknas per silpnai spardo?

    Please wait...
  5. Piktuolis | 27 vasario, 2011 at 22:20

    14:9 išrastas jau senokai ir tikrai ne LTV sugalvotas. Beje “saugios zonos” ribose esančius titrus turi rodyti visi _tvarkingi_ TV – ar nufotografuotasis yra toks – aš labai neįsitikinęs.

    Būtų gerai įrašą pamatyti.

    Please wait...
  6. uagadugu | 27 vasario, 2011 at 23:04

    Siūlyčiau geriau įsiskaityti į RR ir irgi komentarus. Jie rašyti profesionalų.

    Please wait...
  7. Tadas | 28 vasario, 2011 at 00:10

    Aha, RR už komentarą skyriau žvaigždučių, nes praaktiškai ni bu ni me nesupratau 🙂

    Please wait...
  8. Piktuolis | 28 vasario, 2011 at 07:31

    Ups, kaip aš čia taip neatsiklausęs į suaugusiųjų pokalbį įsikišau. Atsiprašau, profesionalų.

    Please wait...
  9. Vladislovas | 1 kovo, 2011 at 16:41

    Kaip tik užvakar išmečiau Toshibą, apytikriai 30 metų senumo, nes ėmė blogai rodyti. O kol rodė gerai, tol nieko nekeičiau.

    Please wait...
  10. “EUROVIZIJA”: MASALSKIS VALDO! | uagadugu
  11. "SAVAITĖS KOMENTARAI": KAŽKAIP SUDĖLIOJO, AR NE? - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą