TAI KUR TIE BTV PINIGAI?

(Last Updated On: 2020-05-31)

LNK pajamos 2009-aisiais, lyginant su 2008-aisiais, nukrito 45 procentais.

LNK pritraukė tik 59 milijonus pajamų.

Bet turėjo 4 mln. pelną.

Reiškia, jos veiklai pakako 55-ių.

Skaičius iš LRT tarybos ataskaitos: 2009 metais LRT turėjo 67 milijonus litų pajamų.

Ir pabaigė finansinius metus su 11 mln. litų nuostolio.

Reiškia, jai reikėjo 78 milijonų.

Beje, LRT pajamos sumažėjo kur kas mažiau, nei LNK –  tik 27 procentais.

Išlaidumo skirtumo intervalas (78 ir 55) – 23 milijonai.

Imi ir pagalvoji, kiek Baltijos televizijos biudžetų telpa į šitą 23 milijonų skirtumą.

Kokie trys, matyt.

O gal ir keturi…

Dažnai išgirstu sakant, kad pas mus yra per daug televizijų.

Ar tikrai?

BTV pasakytų, kad, kai viena nemoka skaičiuoti pinigų, kitų darosi per daug.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Rinka
Tags: , , ,

17 komentarai:

  1. Šiaip | 26 rugsėjo, 2010 at 14:23

    Nors ir negražu svetimus pinigus skaičiuoti, tai kokios tada buvo TV3 pajamos? Gal jau žinote vakarykščius šokių projektų reitingus?

    Please wait...
  2. Ingis | 26 rugsėjo, 2010 at 15:49

    Man tai įdomu, kiek TV reitingai turi įtakos TV pajamoms už reklamą? Jei laida reitinginė, tai tada ir reklamos įkainiai didėja? Kas žino?

    Please wait...
  3. Saulius | 26 rugsėjo, 2010 at 16:16

    Kažkaip tendencinga lyginti vienos televizijos skaičius su žiniasklaidos grupės skaičiais: LRT – tai 3 televizijos, dvi radijo stotys, interneto portalas. Tokios manipuliacijos skaičiais labai jau primityvios. Nepasitikėsiu daugiau čia rašoma nuomone. Labai jau matosi šališkumas

    Please wait...
  4. Majus | 26 rugsėjo, 2010 at 20:03

    Galėtu Račas Lrt tarybos posedyje paklausti Siauruko apie šiuos skaičiu skirtumus su Lnk, bet atsakymas būtu aiškus “Misija kainuoja brangiau”

    Please wait...
  5. Arnas | 26 rugsėjo, 2010 at 20:05

    O kai skaičiuoja LRT išlaidas/pajamas šia vien šis kanalas, ar kartu ir lipdiniai “antrasis kanalas”, radijo stotys ir t.t.?

    Please wait...
  6. uagadugu | 26 rugsėjo, 2010 at 21:45

    Arnai, ir LRT, ir LNK skaičiuoja viską su “lipdiniais”.

    Please wait...
  7. uagadugu | 26 rugsėjo, 2010 at 21:48

    Sauliau, pasitikėti ar ne, čia jau pačiam spręsti. Beje. “grupė” lyginama su”grupe” Ir vienoje ir kitoje “grupėje” – ne vienas dėmuo.

    Please wait...
  8. Neformatas | 27 rugsėjo, 2010 at 11:00

    Manau, kad tai i tema: http://pilietis.delfi.lt/voxpopuli/article.php?id=36938847&com=1
    Prie pajamu reikia prideti ir tokius dalykelius.

    Please wait...
  9. Bunnie | 27 rugsėjo, 2010 at 11:28

    Sauliau, LNK transliuoja net 4 TV kanalus – LNK, TV1, Liuks ir InfoTV. Žinoma, pastarieji yra tiesiog šiukšlynai, bet lygiai toks pats yra ir LTV2. O dėl LR radijo kanlų, tai jie visi kartu mokesčių mokėtojams per metus kainuoja vos kelis milijonus litų.

    Ir jei įdomu, tai absoliučiai didžiąją dalį išleidžiamų pinigų LRT išleidžia ne laidų gamybai, ne siųstuvų apmokėjimui, o didžiulio, pasenusio ir visiškai nereikalingo ūkio išlaikymui. Vien LRT ūkio tarnyboje 2009 metais dirbo daugiau nei 100 žmonių. Daugiau kaip trečdalį LRT sunaudojamos elektros energijos suryje beviltiškai pasenusi pastatų kondicionavimo sistema. Nepamirškime ir beveik 10 mln. Lt per metus kainuojančio technikos centro, kuris techniką perka bent 2-4 kartus brangiau, nei nepriklausomi TV laidų kūrėjai, o tos technikos remondavimui išlaiko daugiau kaip 20 žmonių remonto skyrių. O kur dar autoūkis su nuosavu autoservisiuku, kuriame dažniausiai remontuojami visai ne LRT automobiliai. O dar LRT administracija, kurioje – daugiau kaip 40 darbutojų (LNK visą administravimo darbą atlieka 6 žmonės).

    Šiame kontekste labai ironiškai atrodo faktas, kad LTV (neskaitant naujienų tarnybos) 2009 m. dirbo vos 2 etatiniai žurnalistai, o visas pagrindines laidas – “Žurnalisto tyrimas”, “Bėdų turgus”, “Triumfo arka”, “Tūkstantmečio vaikai”, “Nacionalinė paieškų tarnyba”, “Mūsų dienos kaip šventė” ir t.t. – LTV pirko iš nepriklausomų prodiuserių.

    Problemos sprendimas – visai paprastas:

    1. Atskirti LRT Technikos centrą į atskirą valstybinę akcinę bendrovę – su visa perbranginta technika, pastatais, studijomis, kilnojamomis televizijos stotimis ir t.t. Jau dabar LRT Technikos centras daugiau paslaugų teikia komercinėms televizijoms (konkrečiai TV3), nei tai pačiai LRT. Todėl logiška būtų, kad mokesčių mokėtojai neturėtų iš biudžeto finansuoti įmonės, kuri dempinginėmis kainomis aptarnauja komercines telelvizijas. Apskritai – technikos įsigijimas, eksloatavimas ir nuoma nėra tiesioginė LRT misija, todėl neturėtų būti tiesiogiai finansuojamas iš biudžeto. Paskaičiuota, kad pagal 2008 m. LTV laidų apimtį, reikalingą techniką (kameras, studijas ir t.t.) nuomotis iš nepriklausomų tiekėjų LRT kainuotų 2 kartus pigiau, nei išlaikyti LRT Technikos centrą.

    2. Atsisakyti dabar užimamų pasenusių pastatų bei teritorijų ir perduoti juo valstybės turto fondui.

    3. Atsisakyti didžiosios dalies kūrybinių ir techninių darbuotojų – kadangi pagrindinės laidos (tame tarpe ir, pvz., laidos tautinėms mažumoms) ir taip jau perkamos iš nepriklausomų gamintojų, nėra reikalo išlaikyti armiją demotyvuotų nekvalifikuotų ir neveiksnių žmonių. TV ir radijo laidas pirkti per skaidrius viešuosius pirkimus iš laisvai samdomų autorių ar nepriklausomų gamintojų. Išskyrus Naujienų Tarnybą, kurioje turėtų dirbti etatiniai LRT darbuotojai.

    4. Įvykdžius šiuos punktus, LRT darbuotojų kiekis sumažėtų nuo maždaug 600 iki ~150 ar mažiau. Jiems aptarnauti reiktų mažiau buhalterių ir kitų administruojančių darbuotojų, todėl administraciją galima būtų sumažinti bent 4 kartus – iki 10 žmonių. Visi šie darbuotojai lengvai tilptų į du aukštus modernaus biurų pastato – šių patalpų išlaikymas kartu su nuoma kainuotų bent 2-3 kartus pigiau, nei LRT moka už savo patalpų eksploataciją.

    5. Po tokios restruktūrizacijos efektyviam LRT funkcionavimui užtektų – nedidelių administravimo pajėgų, programų (TV ir radijo) formavimo grupės (tinklelių sudarymas, priežiūra, laidų gaminimo ir transliavimo koordinacija), reklamos (jei dar tokia bus) ir savireklamos grupės, Naujienų tarnybos, transliavimo grupės (išleidimo ir ižinierinės tarnybos), archyvų grupės (jei nebūtų nuspręsta LRT archyvų perduoti Valstybiniam vaizdo ir garso archyvui) ir dar keliių tarnybų, būtinų visuomeninio transliuotojo veiklos užtikrinimui. Ir viskas. Iš viso – ne daugiau kaip 150 darbuotojų. Palyginimui – pagal tokį modelį veikiančioje TV3 geraisiais laikais užtekdavo mažiau nei 100 darbuotojų.

    6. Paskaičiuota, kad po restruktūrizavimo, 2008 m. transliavimo ribose (maždaug 42 val. originalios TV produkcijos per savaitę – tuomet dar nebuvo sumažintos programos apimtys) LRT galėtų puikiai veikti turėdama maždaug 46-50 mln. Lt metams.

    Svarbiausia – kad tam nereikia jokių įstatymų pakeitimų ar kažkokių brangiai kainuojančių galimybių studijų. Viskas yra tik LRT Tarybos valioje. Ir ji tą žino. Bet nieko nedaro.

    Please wait...
  10. Fishas | 27 rugsėjo, 2010 at 12:45

    Pagarba Kiskiuciui uz issamu komentara 🙂
    Jo, gal kas zinot trioshkes skaiciukus? Idomu kiek jie uzdirbo pelno ir gavo pajamu 🙂

    Please wait...
  11. Uagadugui | 27 rugsėjo, 2010 at 13:27

    TV3 nuėjo pernai metais kitu keliu – investavo daug babkių į programą. O rezultatą pasiekė blogesnį nei LNK. Sulyginau BNS pranešimus. Pernai TV3 pelnas buvo 3,6 mln. lt.

    Please wait...
  12. nida | 27 rugsėjo, 2010 at 14:26

    negali būti. TV3 gavo apie 35 mln pajamų, o LNK – tik 15. Žinoma, klausimas – kiek kuri gavo grynojo pelno. Bet tie skaičiai įtartini. Ar tikrai?

    Please wait...
  13. uagadugu | 27 rugsėjo, 2010 at 14:30

    Nida, kur Jūs matote tuos 35 ir 15? Čia kuria valiuta?

    Please wait...
  14. nida | 27 rugsėjo, 2010 at 14:35

    gal mano turimi skaičiai yra 2008 metų.Gal. Bet tiek skirtis negali. Žinau, kad kažkuriuos krizinius metus, berods, 2008-uosius, LNK planavo pabaigti bent su nuliu, kad visai nereikėtų uždaryti televizijos. TV3, turinti dvigubai daugiau ir brangesnės reklamos, visada gerokai pelnu, grynuoju pelnu, lenkė LNK. Nežinau, nežinau. Gal galite tiksliai pacituoti duomenis?

    Please wait...
  15. nida | 27 rugsėjo, 2010 at 14:39

    a propos, valiuta – litais.

    Please wait...
  16. Nidai | 27 rugsėjo, 2010 at 14:55

    Pasikelkite BNS pranešimus apie abi TV. Ir bus viskas aišku.Duomenys iš registrų centro.

    Please wait...
  17. KOMENTATORIAUS RUBRIKA: “BUNNIE” APIE LRT PERTVARKYMĄ Į RENTABILŲ MISIJOS PADARGĄ | uagadugu

Palikite komentarą