EDMUNDAS JAKILAITIS: NE TIK EKOLOGIJA IR DIDELI UŽPAKALIAI

(Last Updated On: 2020-05-10)

Didžiųjų televizijų fanfaroms gaudžiant, mažieji į žemę nelenda.

Nors informacijos iš jų nedaug.

Stebiu kreives ir matau, jog netgi Lietuvos ryto TV neadoruojamo TNS duomenys rodo, kadEdmundo Jakilaičio vadovaujama televizija paskutinį mėnesį gerokai kilstelėjo savo rodiklius – nuo 2.6 iki 4.

Tai gal ir smulkmena, neverta didžiųjų dėmesio, bet arogancija kartais gali ir kainuoti…

Lietuvos ryto TV padidino savo dalį televizijų žiūrėjimo pyrage 50 procentų.

Toks mizeriukas

Aišku, didžiąja dalimi tai atsitiko dėl to, kad prie Lietuvos ryto TV žiūrovų prisijungė dar septyni Lietuvos regionai.

Bet gal pradeda kauptis ir ta kritinė masė, kurios neišvengiamai atsiranda, jei aktyviai, be paliovos dirbi su turiniu. Ir dar jeigu rinkodara eina koja kojon. Tada prasimuši.

Ašku, ne tokiais produktais, kaip antai šitaip Lietuvos ryto TV aprašomas: TV laida “Ekovizija” stengsis išsamiai atsakyti į šiuos ir kitus mums visiems svarbius klausimus. Ši laida supažindins su žmonėmis, kurie žino daug daugiau ir gali patarti dabar jau gyvybiškai svarbiais klausimais. Vienas iš pagrindinių laidos tikslų – suteikti reikiamą informaciją.

Projekto autoriai stengsis griauti mitus, kad viskas kas ekologiška – būtinai brangu…Pasak jų, dažnai tai gali būti daug pigiau, arba visai nieko nekainuoti. Žinojimas yra didžiausias turtas. „Rūpintis aplinka – reiškia rūpintis savimi. Rūpintis savimi – reiškia būti sąmoningu. Sąmoningumas tai ir yra ekologija. Ką mes valgome? Ką geriame? Kokiuose namuose gyvename? Kaip savo vaikus auklėjame? Nuo viso to priklauso mūsų ateitis“, – teigia projekto “Ekovizija” kūrėjai.

Suprantu, kad Europos fondams būtina pašvaistyti didesnių Europos šalių mokesčių mokėtojų pinigus, bet gal pigiau kainuotų koks sienlaikraštis Aplinkos ministerijoje…

Skaityk  DAR KARTĄ ALGIS RAMANAUSKAS

Pataupytume riebaus vokiečio santaupas. Partneriai esam šiokie tokie per Briuselį…

Kai valdininkų galvose bėgioja euruoti tarakonai, žiūrovas perjungia kanalą.

Taip bus ir dabar. Lietuvos ryto TV tai žino, o todėl pirma žinia spaudos pranešime yra ne Ekovizija, o Jovita Valeikaitė. Va, ši:

Jovita Valeikaitė

Jovita Valeikaitė © Lietuvos ryto TV

Kanalas žurnalistei įspraudžia pareigos išmūčytą leksikoną: pasiūlymas prisijungti prie naujo projekto kūrybinės grupės ir tapti specifinio pobūdžio laidos vedėja man pasirodė išties įdomus. Juk pastaruoju metu gamta darosi vis sudėtingiau nuspėjama, aplinkui siaučia viską griaunantys potvyniai (Pakistane), kaimus ir miškus ryjantys gaisrai, prieš kuriuos žmogus atrodo bejėgis (Rusija), liejasi nafta Meksikos įlankoje (JAV) … Tad nevalingai kyla klausimas, kokiame pasaulyje gyvens mūsų vaikai ir anūkai? Kaip mes susiję su šiais ir kitais gamtos reiškiniais, kurie nuolat vyksta įvairiose pasaulio vietose ir kelia grėsmę žmonių gerovei? Staiga sustabdyti viską griaunančius procesus ir gyventi absoliučiai ekologiškai kol kas matyt neįmanoma – tai valstybinio mąsto reikalas. Tačiau atėjo laikas stabtelti ir pagalvoti apie ateitį.

Televizija laidą apgyvendina tinklelio pozicijoje, jau visai besiribojančioje su naktimi – 22.20 val., trečiadieniais. Čia Lietuvos ryto TV žiūri apie 1.4 procento žiūrovų (TNS duomenys).

Na, kaip kokiame giliai į pakraštes nugrūstame Lietuvos ryto priede…

Tačiau būta ir tikresnių naujienų. Lietuvos ryto TV prieš kurį laiką patikslino informaciją apie aštrialiežuvės Livijos Gradauskienės prisijungimą prie darniai televizines pievas kultyvuojančio kanalo kolektyvo.

Žodingoji TV laidų vedėja čia bus ne kokia terminatorė ar replikatorė, o izoliatorė. Burbule.  Štai tokia:

Livija Gradauskienė

Livija Gradauskienė © Lietuvos ryto TV

Ir štai taip: Donalda, Gediminas ir Erika trims paroms buvo apgyvendinti „Auksinio varno“ rezidencijoje, izoliuoti nuo bet kokios informacijos: buvo konfiskuoti telefonai, iš namo buvo išneštas televizorius, trijulė neturėjo nei radijo, nei prisijungimo prie interneto, nei spaudos. Ketvirtą dieną po informacijos vakuumo dalyviai žaidimo studijoje turėjo parodyti, kaip jie susigaudo realybėje. „Burbulo“ organizatoriai jiems pateikė gausybę klausimų ir užduočių iš pastarųjų dienų įvykių, o žaidėjai turėjo atspėti, kas yra tiesa, o kas tik gražiai „supakuotas“ melas. Pavyzdžiui, Donalda Meiželytė turėjo atspėti, kuri knyga per tas tris dienas, kol ji buvo uždaryta, tapo bestseleriu Europoje ir Amerikoje : A variantas- „Didelė knyga apie krūtis“ ; B – „Knyga apie didelę varpą“ ar C- „Knyga apie didelį užpakalį“.

Be galo turininga informacija. Lygiuojamasi į geriausius LNK ir TV3 pavyzdžius…

Skaityk  SAMAS PRIEŠ LNK KOVOS VALSO RITMU

Tačiau vėliau artėjame link Lietuvos ryto TV programos specifikos. Anot jos, vienas iš laidos išskirtinių bruožų – reportažai iš esamų ir tariamų aktualijų. Tik vienas iš tų reportažų sukurtas pagal tikrus faktus- žaidėjai turi atspėti, kuris. Eksperimentinės laidos trijulė galėjo rinktis iš tokių variantų: A- Diego Maradonna vadovaus naujai Pietų Amerikos futbolo federacijai; B – Lietuvos rinktinę remianti telekomunikacijų bendrovė siūlo naują pokalbių planą „Rinktinė“, kurį užsisakę klientai vietoj operatorės balso išgirs Simo Jasaičio, Martyno Gecevičiaus ar Roberto Javtoko balsą; C – Indonezijos parlamente kilo skandalas dėl pornografijos svetainės. Po kiekvieno išvysto reportažo laidos žaidėjai juokėsi, kad viskas absoliutus melas, tačiau ekrane išvydę visas istorijas, pradėjo abejoti. Kad teisingas variantas yra trečias, susigaudė tik Erika Santos. Juodeiką suklaidino itin įtinkinančios Martyno Gecevičiaus ir Simo Jasaičio kalbos. Tuo tarpu Donalda pareiškė, kad sukurta istorija apie krepšininkus būtų puikus rinkodaros planas bet kuriems rinktinės rėmėjams.

Televizija bando sinergetiškai dirbti su dienraščiu. Jos programoje grynoji pramoga dažnai permaišoma su informaciniais intarpais. Ne infošou, o kažkoks infogame, inforeality, infotalk. Pasaulyje esama tokių televizijų, bet jos labiau orientuotos į urbanizuotus žiūrovus ir dažnai turi lokalinį, o ne nacionalinį prieskonį. Lietuvos ryto TV agrarinio mentaliteto šalyje tikisi surasti savo eldoradą.

Jau seniau pastebėjau vieną svarbią, ko gero, sveikintiną, bet, nesu tikras, ar žiūroviškai labai rezultatyvią kanalo savybę.

Kanalas principingai perka formatus ir visuomet tai pabrėžia.

Štai ir Burbulas nupirktas iš Armoza Formats, Izraelio kompanijos, kuri pastaraisiais metais yra viena aktyviausių pasaulio formatų rinkos dalyvių.

Didesniuosiuose Lietuvos kanaluose dažniau elgiamasi kitaip – formatai nusižiūrimi, pakeičiamas vienas kitas elementukas, pritaikomas segmentukas iš kitur.

Skaityk  JASIKEVIČIUS PER PALYDOVĄ

Ir viskas groja.

Gerai, ne viskas…

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 komentarai:

  1. Nerijus | 26 rugpjūčio, 2010 at 15:54

    Nu gal tas “Burbulas” turės didesnius reitingus, šiaip, jei viskas bus gerai, tai, manau, kad žiemą šios televizijos reitingai pakils iki 6-7 ir galbūt aplenks BTV, jei žiūrovai nesužavės naujomis BTV laidomis:)

    Please wait...
  2. Djdead007 | 26 rugpjūčio, 2010 at 17:01

    Btv reiktu susirupint savo tinkleliu,nes gali likt penkta

    Please wait...
  3. uagadugu | 26 rugpjūčio, 2010 at 18:58

    O gal ir šešta. PBK šalia.

    Please wait...
  4. Djdead007 | 26 rugpjūčio, 2010 at 22:34

    Uagadugu kaip manai,kas padetu btv wel padaryti ziurima?kaip anksciau…

    Please wait...
  5. uagadugu | 26 rugpjūčio, 2010 at 22:45

    Savininkų pasikeitimas.

    Please wait...
  6. spyris | 27 rugpjūčio, 2010 at 12:52

    … Jeigu savininkas turi noro, ryžto ir išteklių padaryti kanalą žiūrimu.
    Gali būti ir dabartinis savininkas. Gali būti ir naujas. Bet be tų trijų stipinų ratas nesisuks.

    Please wait...
  7. uagadugu | 27 rugpjūčio, 2010 at 13:43

    Man atrodo, kad dabartinis negali. Nes galėjo jau daug kartų per bene septynis metus, kai jis savininkas.

    Please wait...

Palikite komentarą