BURTAS MESTAS: LNK RUOŠIASI “GVOLTU” KEISTI ŽIŪROVŲ ĮPROČIUS

(Last Updated On: 2011-02-01)
BURTAS MESTAS: LNK RUOŠIASI "GVOLTU" KEISTI ŽIŪROVŲ ĮPROČIUS

Pavogta laimė © LNK

LNK perkeliant KK2 į devintą valandą, o į infoglianco vietą įdėjus naująjį savo serialą, televizinėje praimtaimo (tikra problema su šito žodžio lituanizavimu – lietuviškas tikslus atitikmuo būtų didžiausio televizijos žiūrėjimo intervalas TV programos tinklelyje – gal koks tobulai kalbą įvaldęs individas sugalvotų vieną, trumpą, sklandų žodį, ką, Aurelijau?.. Būčiau koks turtingas portalas, surengčiau konkursą ir padovanočiau gražius uagadugu marškinėlius su geltona žvaigžde, o dabar… dabar portalu tik kartais koks nukriošęs pusportalis Delfi pavadina, tai po to ir nežinai, ką daryti…) – tfu, pasiklydau.

Šneka ėjo apie naują LNK serialą Pavogta laimė, kuriam atiteko laimė laimingai startuoti laimingoje KK2 19.10 pozicijoje. Na, aišku – ta laimė KK2 autoriams ne iš dangaus nubildėjo – jie daug ir sunkiai dirbo, kad TV3 serialas Drąsos kaina čia pažeme reitingo kreivėmis vaikščiotų.

Bet aš čia vėl ne apie tai.

Tos visos LNK atliktos teleportacijos, kurių rezultatų materializaciją išvysime jau pirmadienį, neišvengiamai pakeis žiūrovų įpročių translokaciją, todėl verta į šią neaiškybių eskalaciją įkišti savo smalsią nosį.

TV auditorijos masę pagal pomėgius galima pjaustyti įvairiais pjūviais, bet pats populiariausias yra tas, kur viename poliuje bus taip vadinamo informacinio mentaliteto, o kitame – fabulinio (kitaip – beletristinio). Jei tūlas TV žiūrovas, grįžęs namo po darbų, ieško kanalo, rodančio vienokį ar kitokį informacinį srautą (nuo klasikinių žinių iki infošou), jį galima vadinti pirmojo mentaliteto atstovu, o jei karštligiškai naršo kanalus, ieškodamas bet kokio istorijos pasakojimo (nuo muilo iki kriminalinio trilerio ar siaubo filmo) – antrojo.  Šitie dalykai yra susiję su prigimtiniais polinkiais, jų neįmanoma išsiugdyti ar išmokti. Tai yra duotybė. Aišku, šis modelis yra labai supaprastintas, nes tarp tų polių yra žemynai, kur klimato zonos yra susimaišiusios, susipainiojusios ir susimalusios, todėl būna visko. Bet grynai iliustratyvumo tikslais liksiu prie kiek vulgarizuoto vaizdelio, kur tų atspalvių nėra.

Skaityk  BERANKIS VIMBLDONE TRANKOSI ŽAIBAIS. BUS TRANSLIUOJANČIŲ?

Taigi į fabulinio mentaliteto atstovų (o gal greičiau atstovių…) kiemą nuo septynių ateina šventė. Čia visi keturi didieji Lietuvos nacionaliniai kanalai rodys serialus – LNK – Pavogtą laimę, TV3 – Kelią namo, LTV – Komisarą Reksą, o BTV – Mentus.

Nuo to, kad LNK čia atkelia rodyti savo naują muilą ar TV3 pradeda Pasmerktus, serialų mėgėjų toje pozicijoje pasidarys daugiau tik tokiu laipsniu, kokiu tiems mėgėjams iki šiol neįtiko Drąsos kaina, Komisaras Reksas ar Mentai. Tarkim, kad dalis tų žiūrovų ateis iš KK2… Nors, nesu tuo tikras – manau, kad televizijoje visų pirma informacijos ieškantys žiūrovai (aišku, tikro informacinio hard‘o mėgėjai čia spjaudysis, bet KK2 yra informacinė laida, nors ir geltona…), jos nerasdami, arba persijungs į mažiukus, arba išjungs TV. Tikėtis, kad, dingus KK2, šios laidos žiūrovai automatiškai liks žiūrėti Pavogtą laimę, galima tik vienu atveju – jei auditorija pasitiki LNK prekės ženklo stiprumu.

Labiau tikėtina, kad LNK kausis dėl fabulinių žiūrovų, kuriuos dabar turi TV3, LTV ir BTV kartu (kažkur apie 15 procentų reitingo punktų) ir papildomai bandys prisitraukti dalį nepatenkintų iki šiol buvusia šių trijų televizijų serialine pasiūla. Na, norėčiau apsirikti, bet jų bus, tarkim, kokie 5-7 procentai. Sakysim, kad tiek pat bus dar ir lojaliųjų LNK žiūrovų, žiūrinčių kanalą tik dėl jo prekės ženklo įsimylėjimo. Sakysim, viso – apie 25-27 procentus per keturias televizijas, kai dabar KK2 vienas renka 17.2 (vakar dienos skaičiai – duomenys iš TNS)…

Todėl manau, kad Pavogta laimė turi galimybių, bet ji turi būti kur kas geresnė, nei TV3 serialas Kelias namo.

O LTV su BTV gali pelenais galvas barstytis – mažiau populiariems kanalams kautis su didesniais jų ginklais yra pražūtinga.

Skaityk  TV3 NERODYS KREPŠINIO EUROLYGOS: GĖDA

KK2 pasirodymas devintą valandą taip pat sukels nemažą sumaištį žiūrovų smegenyse, kurių vienas ne pats rafinuočiausias vingis valdo nuotolinį pultelį vikriai spaudžiojantį pirštą . Čia iki šiol buvo du pasirinkimai – fabula – muilas per TV3 bei LNK (proginį Pričiupom leiskit laikyti išimtimi) ir filmas per BTV; arba rimtos informacijos gromulavimas, permieštas verksmingu NTT turiniu ir Ateities lyderiais per LTV bei informacinio srauto rimtesnė analizė Lietuvos ryto TV Reporteryje.

Šiuo atveju LNK kaip tik gali rasti savo labai plačią nišą, pretenduodama į žiūrovus, kuriems neįdomi TV3 beletristika, o LTV ir Lietuvos ryto TV programinė pasiūla – pernelyg rimta.

Neprognozuosiu žiūrovų kiekio, tik priminsiu, kad, kai KK2 pirmtakė Kakadu prieš porą sezonų rungėsi su TV3 serialu Nemylimi, ji nebuvo našlaitė.

Akistata vyko taip pat devintą valandą, o Nemylimi yra Pasmerktų protėvis.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Rinka, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 komentarai:

  1. Aurelijus | 1 vasario, 2011 at 14:23

    įkvėpimo reikia.
    ir paskui – natūraliai – iškvėpimo. 😉

    Please wait...
  2. Arūnas | 1 vasario, 2011 at 14:50

    uagadugu, neišradinėk dviračio 🙂 “primetime” – “geriausias laikas”/”žiūrimiausias laikas”. O jei dar trumpiau norisi – tiesiog “geralaikis” 🙂

    Please wait...
  3. Arūnas | 1 vasario, 2011 at 14:51

    P.S. “geralaikis” kirčiuoti antrą skiemenį, pgl. “laisvalaikis”

    Please wait...
  4. uagadugu | 1 vasario, 2011 at 14:58

    Vis tiek pralaimės praimtaimui. Pastarasis – dviejų skiemenų, kai geralaikis – keturių.

    Please wait...
  5. Žiūrovas | 1 vasario, 2011 at 15:02

    http://www.tv3.lt/content/view/20429/788/
    Įdomu, kas nugalės pirmą pusvalandį, MMG ar LNK Rūta?

    Please wait...
  6. Arūnas | 1 vasario, 2011 at 15:08

    Kad pralaimės – gali būti. Bet ne dėl skiemenų skaičiaus, o dėl tarptautinio konteksto. Beje, “praimtaimas” – trys skiemenys, o ne du 🙂

    Please wait...
  7. Juozas | 1 vasario, 2011 at 21:05

    gerlaikis – trys skiemenys.

    Please wait...
  8. uagadugu | 1 vasario, 2011 at 21:19

    Taip, Juozai – čia vienas iš variantų.

    Please wait...
  9. nm | 1 vasario, 2011 at 23:00

    Kaip pirštu į akį. Po LNK žinių aš prie TV tikrai neužsiliksiu (gal su retomis išimtimis, kai bus rodomas ne muilas arba ne N-tąjį kartą kartojami serialai, tarkim Ateities lyderiai per LTV). Šiuo atveju TV konkuruoja ir su kitomis laiko praleidimo formomis.

    Šiaip 21 val. laikas KK2 man šiek tiek juokingas. Mano supratimu, 18:45 žinios (tiek LNK, tiek TV3) buvo puikus netoli 100% suderinimas lead-in’as į KK2 laidą. Dabar viso to nebus. Tik galbūt bus išlošta ant to, kad daugiau žmonių TV žiūri 21 val. (jeigu ne taip, tai pataisyk uagadugu). Bet nemanau, kad daugumai KK2 yra must-see-TV.

    Please wait...
  10. uagadugu | 1 vasario, 2011 at 23:59

    Ne, netaisysiu, nm.

    Please wait...
  11. uagadugu | 2 vasario, 2011 at 09:09

    Nors antra vertus, kiek ir reiktų pataisyti. Bent jau žiemą devintą valandą prie telikų nėra susispietę daugiau žiūrovų, nei septintą.

    Please wait...
  12. “KELIO NAMO” PREMJERA NEĮVEIKĖ “KK2″ | uagadugu
  13. LNK: 90 MINUČIŲ INFORMACIJOS IR PRAMOGOS MONOLITAS KOL KAS VEŽA | uagadugu

Palikite komentarą