LNK: 90 MINUČIŲ INFORMACIJOS IR PRAMOGOS MONOLITAS KOL KAS VEŽA

(Last Updated On: 2023-01-03)

Praslinko jau geros pora savaičių nuo monumentaliojo LNK žingsnio programoje – KK2 perkėlimo, o tiksliau, grąžinimo į devintą valandą.

Ugnė Skonsmanaitė, Tomas Ališauskas

Ugnė Skonsmanaitė ir Tomas Ališauskas © LNK

Savo įrašuose daug ir ilgai kudakavau apie tai, kaip čia laidai sekėsi per se. Paskutinės žinios nebuvo rožinės, tačiau ir ne tragiškos – reitingų santykis su TV3 Pasmerktų pirma serija buvo 9.5: 13.0 (duomenys iš TNS), kas daug gražiau, nei konkuruojant su Moterimis meluojančiomis geriau (matuoju 20 tiesiogiai persidengiančių minučių 21.10 – 21.30). Vakar šis santykis buvo 9.6: 13.7 – taigi, beveik nepakitęs.

Tačiau, šiuo atveju, neskubėčiau su išvada, kad yra blogai. Nes, tarkim, ketvirtadienį KK2 prieš Pasmerktus laimėjo 13.8: 12.1. Sakysite, taip, bet KK2 tą vakarą turėjo fenomenalų Valandos su Rūta stūmimą. Bet tada paklausiu, ar toks stūmimas padėdavo Mano mylimam priešui, serialui, kuris čia, vietoj KK2 buvo ilgai rodomas? Ne, nepadėdavo.

Tiesa, KK2 skeptikai ir Mano mylimo priešo simpatikai voš kitu argumentu – taip, bet Mano mylimas prieše konkuravo ne su Pasmerktais, o su populiariosiomis Moterimis meluojančiomis geriau (MMG), ha ha…

Tada KK2 simpatikai dės į pasmakrę gudriu retrospektyviniu smūgiu – o kas būtų su ta varžybine aplinka atsitikę, jei KK2 prieš pusantro sezono nebūtų buvusi iškelta iš tos devintos valandos?

Klausimas, į kurį atsakymo nėra.

Tačiau KK2 šioje schemoje yra tik viena sudedamųjų. uagadugu bando įvertinti naująjį LNK programos rėmą nuo 21 iki 22.30 val.

Mano nuomone, naujoji tinklelio konstrukcija įgavo gražesnes architektūrines formas. Piliastrai geriau išryškina pastato logiką.

Paklausite, kodėl?

Todėl, kad susiformavo monumentalus ir nuoseklus pusantros valandos trukmės informacinis-pramoginis programos šmotas, labai priimtinas nefabulinio mentaliteto žmonėms.

Skaityk  KARALIŠKOSIOS VESTUVĖS: NUO 17 VALANDŲ FIESTOS IKI VALANDINIO "KK2"

Paryškinsiu šitą nuomonę žurnalistikos puristams. Šiuo tikslu atskirsiu informaciją, kaip maksimaliai objektyviai pateiktą žinią ir informaciją, kaip interpretacijos objektą. Abi LNK kasdienės laidos – ir KK2, ir Dviračio šou savo turinį stato imdamos pagrindu maksimaliai objektyviai pateiktas žinias ir jas interpretuoja, pramogiškai subjektyvizuodamos. Galima čia iki pamėlynavimo ginčytis dėl bulvariškumo, geltonavimo ir t.t., bet tai nekeičia pamatinio išeities taško – jos remiasi taip vadinama rimta informacija.

O šias dvi laidas užbaigia jau tikra informacijos laida, interpretuojanti tikrovę taip, kad įtiktų puristams (beje, tai visiškai nereiškia, kad ta intepretacija yra savo esme mažiau nutolusi nuo tikrųjų geltonos informacijos laidų – puristai tai gerai žino, nors ir apsimetinėja – beje, turiu omeny ne tik LNK…).

Šitas visas tris sudedamąsias sudėdamas ir įžvelgiu pasitobulinusią programos turinio logiką.

Šio tinklaraščio tradicijos vedamas turiu savo parašymus pagrįsti skaičiais. Lyginu vakarykščio antradienio 21.00- 22.30 val. intervalą su š.m. sausio 11 dienos antradieniu. Štai vakar LNK pralaimėjo TV3 kanalui santykiu 8.7: 10.4, kai prieš pusantro mėnesio reitingų proporcija buvo 6.9: 11.6. Taigi, vakar skaičių tarp dviejų TV stočių skirtumas buvo 1.7, kai sausio 11 d. – 5.7 4.7. Daugiau, nei tris kartus didesnis Beveik tris kartus didesnis.

Todėl čia LNK truktelėjo į priekį. Labiausiai servetėlės turėtų būti patenkintos dėl palankaus Dviračio šou išsieksponavimo. Laida jau pusantros savaitės be gailesčio kapoja TV3 Žinias.

LNK humoro šou tarp KK2 ir LNK Žinių jaučiasi tarsi embrionas mamos pilve – natūralioje ir saugioje aplinkoje. Prieš Dviračio šou laidą rodomas serialas humoristams žiūrovų nepalikdavo – labai jau nenatūrali buvo tokia samplaika. Antra vertus, niekaip neįsivaizduoju Dviračio šou architekto Haroldo Mackevičiaus žiūrinčio muilo operą.

Skaityk  2010-2011 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: SAUSIS

Nors, gal… Žmogui į dūšią neįlįsi…

Kam tokia informacinė- pramoginė zona naudinga? Žiūrovui, kuriam iš televizoriaus nereikia serialų; LNK, jei skaičių atsigavimas bus tvarus ir progresuos.

Kam nenaudingas? Panašiu formatu dirbantiems mažesniems kanalams. Šiuo atveju, tai būtų Lietuvos ryto TV. Bet šis aspektas turi dvi medalio puses – viena vertus, LNK pirmoje fazėje gali sodinti Lietuvos ryto TV, bet vėliau servetėlės gali suformuoti didelį žiūrovų būrį, lojalų ne tik LNK, bet ir apskritai tokio tipo programiniam srautui. O tada jų dalis anksčiau ar vėliau nubyrės ir Lietuvos ryto TV.

Tiesmukai atsakyti į klausimą, ar naudinga buvo KK2 perkelti į devintą valandą, nėra kaip. Be aukščiau aptartų klausimų, bus svarbi ir Pavogtos laimės sėkmė, arba ne KK2 prišildytoje tinklelio pozicijoje.

Tai, kaip seksis LNK serialui, turi strateginės reikšmės rinkai.

Dėl jos LNK ir stengiasi.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

10 komentarai:

  1. Matematikas | 23 vasario, 2011 at 15:51

    “Štai vakar LNK pralaimėjo TV3 kanalui santykiu 8.7: 10.4, kai prieš pusantro mėnesio reitingų proporcija buvo 6.9: 11.6. Taigi, vakar skaičių tarp dviejų TV stočių skirtumas buvo 1.7, kai sausio 11 d. – 5.7. Daugiau, nei tris kartus didesnis.”

    Turėtų būti “…, kai sausio 11 d. – 4,7. Beveik tris kartus didesnis”

    Please wait...
  2. uagadugu | 23 vasario, 2011 at 16:14

    Ačiū, taisausi.

    Please wait...
  3. Šiaip | 23 vasario, 2011 at 16:51

    O koks yra reitingas dabar serialo Kelias Namo ir Pavogtos Laimės?

    Please wait...
  4. uagadugu | 23 vasario, 2011 at 17:09

    Po kurio laiko parašysiu.

    Please wait...
  5. Šiaip | 23 vasario, 2011 at 17:49

    Įdomu, kur LNK dės savo naują serialą ar tik ne ant Naisiu vasaros?

    Please wait...
  6. uagadugu | 23 vasario, 2011 at 18:03

    Man tai irgi mįslė.

    Please wait...
  7. Solo | 24 vasario, 2011 at 00:37

    Jei kam įdomu, tai serialo “Pasmerkti” 1 seriją parsisiuntė net 4040 vartotojų, dar 960 jį parsisiuntė iš Torrent.lt. KK2 nėra talpinamas.Kitas serijas irgi parsisiuntė virš 3000 vartotojų. Skaičiai tai labai dideli. Tad Realiai “Pasmerkti” stipriai lenkia KK2.

    Please wait...
  8. Ingis | 24 vasario, 2011 at 01:53

    Solo, realiai tokiu atveju torentų apyvarta nėra rodiklis. Pvz., “Farus” dar daugiau siunčiasi.

    Please wait...
  9. Nerijus | 24 vasario, 2011 at 12:33

    LNK programoje parašyta “Lietuvos metų moterį” ves Arūnas Valinskas. O tai Konstitucinis teismas neuždraudė Seimo nariams vesti, dalyvauti TV projektuose?

    Please wait...
  10. uagadugu | 24 vasario, 2011 at 13:12

    Kiek žinau, ne viskas ten taip jau paprasta su tais draudimais.

    Please wait...

Palikite komentarą