LNK IR TV3: PRARANDANT VEIDĄ, ĮVAIZDĮ IR ŽIŪROVUS

(Last Updated On: 2020-10-20)

Žinia apie Farų nuėjimą į LNK išprovokavo minčių, kurios liečia ne tik šią siaurai paimtą situaciją. Štai Egio komentaras:

Per kelis pastaruosius metus tarp TV3 ir LNK įvyko, praktiškai 100% apsikeitimas prodiuseriais ir jų gaminama produkcija. Bartkus ir Gaivenis į LNK. Krivickas, Skaisgirys, Kudabos, Grinevičiūtė į TV3. (paskutinis žingsnis – Milušausko perėjimas į LNK). Kaip pasikeitė abiejų TV veidas? Jeigu ne, tai kodėl? Kas formuoja TV įvaizdį: savireklamos skyriai su kasmetiniais šūkiais ar prodiuserių laidos? Ar žiūrovai keliauja paskui laidas (vedėjus), ar lieka lojalūs kanalui?

Nors aktualija ir turėtų būti Farai, bet pradėsiu nuo labiau iliustratyvaus pavyzdžio, kurį kartą jau esu minėjęs. Štai viena įdomesnių vasaros naujienų buvo Rūtos Janutienės perėjimas į TV3. Specialiai pavartojau žodį perėjimas, kurį, beje, simptomiškai mini ir Egis. Pastarasis apyteisingiai aprašo įvykių chronologiją, todėl ties ja neapsistosiu.

Pradžiai patikslinsiu, kad didžiuma ne tik uagadugu bangomis linksniuojamų prodiuserių nėra televizijų etatiniai darbuotojai – jie turi savo įmones (beje, tai daugumai R. Janutienė nepriklauso, bet nuo to jos pavyzdys netampa mažiau iliustratyvus, nors, aišku, būtų galima užduoti klausimą, pas ką iš tiesų perėjo Rūta – pas TV3 ar pas K. Krivicką, kurio firma prodiusuoja jos laidas?).

O ar prodiuseriai iš tiesų turėtų pereiti? Tarkim, kas būtų blogo tame, jei Paskutinę instanciją iki šiol rodytų LNK, o pokalbių laidą Kodėl? Kalvarijų gatvės kanalas?

Tai būtų netgi ne blogai, o labai ir labai normalu. Tiesa, ne Lietuvoje, o pasaulyje. Pagal šią praktiką LNK televizijai laidą gaminanti Rūta Janutienė, sugalvojusi įdomų projektą, aukciono principu pateiktų jo idėją visoms rinkoje dirbančioms ir pinigus už laidas mokančioms televizijoms, o labiausiai norinčiai, t.y. daugiausiai pinigų mokančiai, jį ir atiduotų.

Skaityk  LNK PRIČIUPO INGĄ NORKUTĘ

O čia galima grįžti ir prie Egio klausime minimo įvaizdžio. Televizijose dirbantys laidų atrinkimo profesionalai, gavę Rūtos projektą, pavartytų jį rankose ir pareikštų savo pastabas. Tarkim – žinai, Rūta, neprasta idėja, bet mūsų teliko įvaizdis kitoks ir ją reiktų jį pakreipti tokia ir tokia kryptimi. Taip būtų normalu.

Bet ar apskritai egzistuoja tas kertinis akmuo – televizijų darbuotojų aiški vizija, kas yra jų kanalas ir kuo jis skiriasi nuo kitų? Ir čia šneka eina ne apie Egio minimus savireklamos darbuotojus, kurie tik turėtų įgyvendinti to savitumo idėjas, o priimančius pamatinius sprendimus.

Ką matome? Rūta buvo paimta su viskuo, t.y. su Kodėl? – laida, kuri, uagadugu galva, turi labai mažai ką bendro su per beveik porą dešimtmečių susiformavusiu TV3 įvaizdžiu – daug rečiau į globalias temas nukrypstančiu, nei Laisvo ir nepriklausomo kanalo ir Paskutine instancija – ne vienus metus rodyta LNK bangomis ir dėsningai esančia šios televizijos įvaizdžio dalimi.

Metęs akmenėlį į TV3 daržą, nesusilaikysiu ir nuo analogiško veiksmo LNK atžvilgiu. LNK paskutinius metus apskritai vyksta totalus vertybių perkainojimas, kuris prasidėjo nuo TV3 auklėtinio Arūno Motiekaičio, šioje televizijoje dirbusio Programos direktoriumi, atsiradimo LNK kolektyve. Nematau nieko blogo, kad žmonės keičia darbovietes – t.y. visiškai normali praktika – ne japonai esam. Bet šiuo atveju atsitiko keistas dalykas – ryškus ir su labai stipriu prekės ženklu tradiciškai besiasocijuojantis LNK įvaizdis anaiptol nebuvo praturtintas naujų idėjų, o tiesiog mechaniškai užtemptas ant TV3 kurpaliaus. Charakteringas pavyzdys – penktadienio vakaras, kur LNK bandė perimti TV3 įvaizdį perpirkdama Disney JAV studijos šeimyninius filmus. Perpirkti pavyko (nors, anot gandų iš TV3 koridorių, tiesiog žiauriai užkėlus kainą filmų rinkoje), bet tikslas pasiektas nebuvo – TV3 triuškino Laisvą ir nepriklausomą kanalą ir su daug mažiau kasiniais filmais. Ką dabar penktadienį turime? Totalią duobę – vieną silpniausių dienų LNK programoje. Ką turime kitur? Kitas duobes, kurių skaičių išraiška yra labai iškalbinga.

Skaityk  J. MILUŠAUSKAS KLONUOJA SAVE

LNK tapo epigoniška ir tinklelio srityje visiškai dezorganizuota televizija.

Visi šie dalykai jaučiami ir autorinių laidų fronte. Kai tarp televizijų vyksta kova ne dėl laidų, o dėl prodiuserių, kanalai, juos imdami paketiniu principu, suryja ne tik privalumus, bet ir ydas. T.y. moka ne tik už omarą, bet ir už kilkes. Dažnai kitame kanale augintas. Savam prodiuseriui juk turi duoti darbo… Kitaip jis numirs iš bado, o juk sutartimis esi apribojęs jo vaikščiojimą kitur. Pietų už dyka nebūna – kiekvienas apribojimas turi kainą. Ir jį moka televizijos – savo reitingų, t.y. žiūrovų, praradimu.

Todėl ir turime klaną naminių prodiuserių, televizijose tapnojančių tarsi su tapkėmis.

Ši situacija įneša dar ir papildomos egzotikos. Tapkiniai prodiuseriai trinasi tuose pačiuose koridoriuose, kaip ir etatiniai TV darbuotojai. Tik tie etatiniai algas gauna daug kartų mažesnes. Kaip jaučiasi tie etatiniai, kai anie tarsi etatiniai kartais netgi vidiniuose TV susirinkimuose dalyvauja, bet, kai reikia imti pinigus, jie – jau prodiuserių cecho žvaigždės su atitinkamais honorarais?..

O į komentatoriaus pasiteiravimą dėl to, ar žiūrovai keliauja paskui laidas (vedėjus), ar lieka lojalūs kanalui, atsakysiu trečiaip – jie išeina iš šių kanalų apskritai. Ir tai rodo paskutinių kelių metų praktika, kai labai daug žiūrovų prarado ir LNK, ir TV3.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

13 komentarai:

  1. irgi | 16 gruodžio, 2010 at 15:31

    Mano galva, LNK ėmė prarasti veidą ne su Motiekaičio atėjimu ir jo (ne)profesionalumu. Žuvis pūva nuo galvos ir čia ietis reiktų kreipti link generalinio (-ės) direktoriaus (-ės). O čia jau akivaizdu, kad LNK yra labai rimtų problemų. Tai atsispindi reitingų kreivėse, manau, kad ir pardavimuose. Ir telieka paskutinis klausimas: kada p. Zita ir kanalas išsiskirs “abipusiu susitarimu”.
    Blogiausia, kad susigrąžinti ankstesnį žiūrovą – beviltiška svaja… ir atsisveikinimo žingsnius MG turėjo padaryti gerokai anksčiau. Tai tikrai nesusiję su R. Janutienės ar kitų personų perėjimu į konkuruojančią erdvę, tai susiję su kanalo perspektyvinės vizijos neturėjimu. Jei esi kioskelis, tai gali tos vizijos ir neturėt. Bet kai esi (buvai) rinkos lyderis… gaila, bet dalis TV kanalų ar spaudos leidinių savininkų kažkaip nesupranta savo, kaip kontrolės mechanizmo, funkcijos. O juk savo prekės ženklus reikia saugot ir puoselėt, ne tik pelno/nuostolio ataskaitas tyrinėt. Tokia ta tiesa šleivoji…

    Please wait...
  2. Liutauras | 16 gruodžio, 2010 at 16:51

    du įdomūs klausimai:

    – ar telemetrai kaip nors fiksuoja bendrą žiūrėjimo intensyvumą? kokia dinamika bendrai žiūrinčių teliką? t.y. ne procentais nuo žiūrėjusiųjų, bet procentais nuo visos šalies gyventojų arba galvų/telikų vienetais?

    – kažkad privačiai teko diskutuoti, ieškant kokybiškų (t.y. su kūrybinėmis galiomis) alternatyvų 3-4 prodiusavimo lyderiams. ar tai objektyvus rinkos gylis, ar egzistuoja viešai nematomas konkurencijos ribojimo susitarimas?

    Please wait...
  3. uagadugu | 16 gruodžio, 2010 at 17:43

    Liutaurai, į pirmą klausimą, tikiuosi, atsakys pats TNS – jo žodis būtų labiau kvalifikuotas, nei mano. O dėl antro – tai, ko gero, tema atskiram rašiniui – jei kokia konkreti situacija jį išprovokuotų. Egzistuoja ne tiek susitarimas, kiek tam tikrose gamybinėse situacijose sporadiškai pasireiškianti diskriminacija, o ir visose verslo sferose esantis nepasitikėjimas naujokais bei naujais produktais. Įeiti į rinką TV prodiusavimo veikloje yra labai sunku.

    Please wait...
  4. Egis | 16 gruodžio, 2010 at 20:37

    Dėkoju už idomią nuomonę, tačiau Jūsų paskutinei pastraipai (dėl žiūrovų praradimo) turiu savo versiją. Su lietuviškų serialų sėkmingu sugrįžimu į eterį, galima buvo tikėtis ir TV populiarumo pakilimo. Tačiau toks Kedys be visų kitų nelaimių, padarė meškos paslaugą lietuviškoms TV, paversdamas jas “kedovizijomis”, aišku prisidėjo ir TV “suveidrodėjimas” (uagadugu geras terminas). Todėl dabar gero tono ženklu yra pasakyti, kad namuose neturi TV.

    Please wait...
  5. de facto | 16 gruodžio, 2010 at 22:08

    Panašu, kad čia rašantys ir komentuojantys ponai (-ios) mąsto gana logiškai ir motyvuotai, tačiau gal ne pakankamai gerai žino šių dvejų didžiųjų TV vidaus virtuvės ypatumus. Norėčiau klysti, bet … Visų pirma, jie klysta dėl MG nuostatų savojo kanalo atžvilgiu. Ten vyrai gana gerai žino situaciją ir, beje, ją kartas nuo karto pakontroliuoja. Klausimas-tikslai ir prioritetai. Jeigu nėra nuostolio ir kanalas gerai atlieka “partines-ideologines” funkcijas, reiškia viskas tvarkoj. TV3 savininkams gi svarbiausia-reitingai ir iš to išplaukiantys pardavimai. Vietinių amazonių klanui Išpirdolinus Butkevičienę ženkliai sumažėjo užsakomųjų žaidimėlių (žinoma, saviveiklos dar vis pakanka). O didžiausia vidinės abejų TV virtuvės bėda ta, kad lojalumo matas dažnai aukštesnis už profesionalumo. Tarsi kokia partinė struktūra. Ačiū už dėmesį.

    Please wait...
  6. Piktuolis | 16 gruodžio, 2010 at 23:38

    Spėčiau, kad tas “lojalumo matas” po šiai dienai litais matuojamas. Ar reik manyti, kad atkatų era baigės sulig Elkimavičiaus atleidimu?

    Please wait...
  7. de facto | 17 gruodžio, 2010 at 04:49

    Atkatų era nesibaigs niekada. Aš kalbu ne apie santykį su “nepriklausomais” prodiuseriais, bet apie vidaus virtuvę. Dauguma spuogų išlenda dėl blogo virškinimo pasekmių:)

    Please wait...
  8. Arnas | 17 gruodžio, 2010 at 13:18

    Sakyčiau patys kanalai pasikasa nes užuot ieškoję naujų idėjų, griebia kaimyno ir valkioja kaip mazgotę iki kol ji tampa nuobodi(atminkime į ką pavirto LNK, po to kai tv3 parodė “akvariumą”).
    Taip pat vis daugiau laidų “rėkia”, pernelyg didelis agresyvumas atbaido, vargina žmones. Ar daug liko pokalbių laidų, kur siekiama ne provokuoti pašnekovą o dėl ko nors sutarti? pagal mane visos LTV ir BTV(kaip pvz “gimnazistai”).
    Galų gale bene stipriausi koziriai, geri filmai, paliekami vėlyvai nakčiai. Aišku galėtu būti ir ankščiau, tačiau menkaverčiai serialai(ale lietuviška kino pramonė), bei savaitės laidų kartojimai(kalbu apie savaitgalius) nepastumiami. Bijant ko?

    Please wait...
  9. Ingis | 17 gruodžio, 2010 at 16:13

    Arnui- bijant ko? Negi neaišku? Kad nežiūrės. It’s simple.

    Please wait...
  10. Arnas | 18 gruodžio, 2010 at 11:43

    Ingis, o pvz LNK kai kuriose pozicijose gauna į kaulus ne vienerius metus. Sakai trūksta drąsos duoti kirtį atgal?
    BTV ir LTV aišku turi savų problemų, kodėl nelabai veliasi į tokias peštynes, bet jeigu stiprės Lrytas, tai gal atsiras ir trečiasis “mušeika”

    Please wait...
  11. de facto | 18 gruodžio, 2010 at 19:20

    Lietuvoje niekada neatsiras nei “trečiasis”, nei tuo labiau “ketvirtasis” mušeika. Tiesiog nėra vietos. Žinant, kaip per pastaruosius keletą metų išaugo “kitų televizijų” žiūrimumas, galima prognozuoti lėtą mažesniųjų rinkos žaidėjų krachą. O “lietryčio” TV blauzdos dar pora – trejetą metų tikrai bus skystos. Ir jeigu “Achemos” senatvinio marazmo kamuojamiems trašistams (nepainiokim su metalistais) nepasirodys media angelas.

    Please wait...
  12. Arnas | 18 gruodžio, 2010 at 23:58

    De facto, o aš manau 2012 metų perėjimas prie skaitmeninės TV ir tikrai visiems galimybė matyti visus tuos kanalus, gali keistis. Pvz pas mane namuose BTV dažnai ne visados spalvota, Lrytas ar TV6 net nerodoma. Manau taip ne pas mane vieną. Taigi suvienodinus sąlygas gali kiek ir pasikeisti rinka. Ypač kai visi “telemaratonai” nebėra tokie fiziškai stiprūs(lyginant su tuo kas buvo prieš kelis metus, kai koks KĮŽ šlavė viską). Tad gal pigiai ir gera idėja galės kažką keisti.

    Please wait...
  13. Egis | 19 gruodžio, 2010 at 13:37

    Dar apie veido praradimą: kiek supratau iš anonsų tai ir TV3, ir LNK rodys pasakas per naujuosius :). Kažkam su fantazija blogai arba “kompas” tik su vienu mygtuku – copy/paste…

    Please wait...

Palikite komentarą