KATASTROFA PRIE SMOLENSKO: SUNKŪS LENKŲ POKALBIAI PO ŽŪTIES

(Last Updated On: 2020-04-20)

Lenkai prisimena žuvusiuosius ir įžvelgia keistus ženklus. Štai Lenkijos Seimo nario, buvusio Gynybos ministro Jerzio Szmajdzinskio partijos kolega atsimena, kaip dieną prieš lemtingą skrydį šis tarsi be konteksto tarstelėjo: valdžios vyro vieta yra Katynėje.

Taip ir atsitiko…

Lėktuve skrido visa Lenkijos armijos viršūnėlė. Prieš porą metų buvo kita katastrofa, kai jau tąkart pačioje Lenkijoje nukrito lėktuvas su dvidešimt keliais šalies generolais – visa aukščiausia armijos valdžia. Jau tada lenkai diskutavo apie tai, kaip buvo galima į vieną lėktuvą susodinti šitiek karinės valdžios. Dabar situacija pasikartojo. Žuvo tie, kurie buvo sunkiai, po kruopelytę surankioti. Iš kur rankioti dabar?

Lenkams netelpa į galvą, kaip reiks užtikrinti Lenkijos tautinio banko (Polski Bank Narodowy) veiklą. Žuvo jo vadovas Slawomiras Skrzypekas. Lenkija nėra pririšusi savo valiutos prie euro, todėl bankas dirba kūrybiškai – turi kur su zlotu pasireikšti pasaulinėse valiutos kursų džiunglėse. Ir, reikia pripažinti, daro tai gerai. Lenkams su minkšto, slankiojančio zloto ekonomika nereikia svaičioti apie tautos pseudotikslą – euro įsivedimą. Jie siekia tikrojo – kiekvieno piliečio, verslo, o tuo pačiu ir šalies klestėjimo.

O mes turime tokį vieną Lietuvos bankelį, imituojantį privačių bankų priežiūrą, už be galo vaisingą darbą mokantį sočias algas ir pigiomis paskolomis paremiantį savo nuolat persidirbančius pareigūnus, kurie laisvu nuo darbo laiku dalina vertingus patarimus Lietuvos vyriausybei. Patarimus, nuo kurių dabar visi smagiai čiaudime.

Likimo ironija. Andrzejaus Wajdos filmas Katynė, kuriam nebuvo lemta prasimušti į Rusijos kino teatrų repertuarą, bet neseniai, prieš susitinkant Katynėje Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui ir Vladimirui Putinui, netikėtai ištransliuotam tik kabeliniais tinklais ir palydoviniu būdu matomame nepopuliariame Kultura kanale, šį vakarą bus parodytas antros pagal pritraukiamos auditorijos kiekį Rosijos bangomis.

Skaityk  UAB "TELE-3" PARODĖ PASTURGALĮ NACIJOS SKAITMENIZACIJAI

Lenkai džiaugiasi.

Ir gedi.

Please wait...
Kategorijos:  Personalijos, Politika
Tags: , , , , , ,

5 komentarai:

  1. hehe | 11 balandžio, 2010 at 12:05

    ir vel uagadugu reiskiasi ekonomikoje…

    1) ar nebutu sunku nurodyti, kuris(-ie) konkreciai lietuvos banko darbuotojo patarimai vyriausybei sukele/pagilino dabartini sunkmeti?

    2) butu idomi diskusija, kodel valiutu valdybos modelis pasunkino krize, o siekis isivesti eura yra zalingesnis, nei butu bandymas pasireiksti su “neitiketinai isvystyta, diversifikuota, konkurencinga ir viliojancia” lietuvos ekonomika paremtu litu tarptautiniuose vandenyse.

    pvz., ar tikrai devalvacija (kaip suprantu, uagadugu apgailestauja, kad lietuva negalejo kaip lenkija numusti paskolu vertes) butu protinga salyje, kurios ir biudzeto, ir pilieciu pajamos yra litais, o didzioji paskolu dalis – eurais?

    Please wait...
  2. uhu | 11 balandžio, 2010 at 15:28

    2 hehe: “ar tikrai devalvacija (…) butu protinga salyje, kurios ir biudzeto, ir pilieciu pajamos yra litais, o didzioji paskolu dalis – eurais?”

    Tai vat ir paklauskime – kur buvo Šarkinas ir co, kai bankai pradėjo į kairę ir į dešnę daliniti paskolas eurais?
    Būtent jo darbas buvo užtikrinti, kad tų paskolų visų pirma būtų mažiau, ir išduodamos būtų litais.
    Kur buvo LB, kai užpernai į metų pabaigą prasidėjo VILIBOR’o kadrilis ir paskutiniai litinių paskolų savininkai buvo arba sužlugdyti, arba priversti pereiti prie euro su 4x didesnėm maržom?

    Please wait...
  3. hehe | 12 balandžio, 2010 at 11:00

    jojo. lipkim ant backos ir saukim. kur buvo zmones, kai balsavo uz europos sajunga, kuri leidzia teikti paslaugas visiems bankams visoje europoje? prispaustu lb lietuviskus bankus – staiga, nei is sio, nei is to, paskolas pradetu dalinti svediski bankai tiesiogiai. jokiu budu tai sustabdyti europos sajungoje nera. tokiu bandymu valdyti es buvo, ir tokiu apejimu buta.

    del vilibor – ar lb galejo suvaldyti tai, kad visa lietuvos ekonomika buvo laikoma rizikinga 2009aisiais? cds spred’ais domejaisi? pasaulio birzose vyrauja nuomone, kad lietuva arteja prie bankroto, o tu pageidauji, kad lietuvos viduje paskolos ir indeliai vietos valiuta (bankrutavus tamsiancio funtikais) butu laikomi panasiai rizikingos, kiek ir eurais, ir panasiai kainuotu?

    bet jo, kam gilintis, geriau tiesiog lipam ant backos ir saukiam. uagadugu principu: kazkur kazka nugirdome, kazka prigalvojome, ir saukiame kas ant seiles guli.

    Please wait...
  4. neringa | 12 balandžio, 2010 at 12:15

    Kas yra valdžios vyrai? O kas yra moterys?

    Please wait...
  5. Alius | 12 balandžio, 2010 at 12:59

    Šiaip nežinau, ar turėčiau teisintis dėl to amžinatilsį lenko žodžių, bet jis pavartojo žodžių junginį (mąz stanu), gimusi tais laikais, kai valdžios moterys buvo labai retas reiškinys. Beje, gal ne tiek “valdžios”, kiek valstybės – čia jau mano netikslus vertimas.

    Please wait...

Palikite komentarą