LRT: ŽIAURI ĮTAMPA BUFETE

(Last Updated On: 2019-12-22)

Yra didžiulė įtampa rinkoje dėl reklaminių pinigų. Komercinės televizijos, kurios, beje, dažniausiai ir skleidžia šituos gandus – jie patys susiduria su didžiulėmis problemomis ir jiems bet koks LRT diskreditavimas yra naudingas. Reklamos rinka mažėja, įtampa auga ir tikrai labai negarbingai kovojama dėl tų likučių reklamos rinkoje.

LTV direktorius Rimvydas Paleckis Lietuvos radijo laidoje Lietuvos diena, 2009.11.19

Nieko neprimena? Piktų priešų apsupti…

Bijau, kad dabartinė, į kuklius 11 milijonų reklamos pajamų kitais metais pretenduosianti LRT komercines televizijas domina tiek, kiek prie Aušros vartų stovinčio ubago kepurės turinys nusipenėjusį turistą (tiesa, pastaruoju metu pastebimai sulysusį, bet lyginant su LRT – tikrą storulį).

Ar ne paprasčiau problemų pasieškoti savyje? Štai kitas LRT koridorius uoliai šlifuojantis ir uagadugu retkarčiais komentarais padabinantis komentatorius ar komentatorė Bunnie po rašinio apie TV3 chorų antriškumą suaimanavo: Man tai gėda, kad LRT technika ir darbuotojai jau antrą pussezonį tarnauja TV3 televizijai, o LTV nebeturi ką rodyti. Žinant, kad LTV prodiuseriams buvo uždrausta nuo sausio paleisti nuosavą, LTV jėgomis kuriamą naują ambicingą projektą (nes studija atiduota TV3 chorams), apskritai rankos svyra

Esame uagadugu, gyvename Afrikoje, mūsų mąstymas primityvus, kaip neandartaliečių, o todėl viską suprantame tiesiai ir nerafinuotai – LTV nedirba. Vietoj to, kad gamintų ir rodytų laidas – t.y. užsiimtų tuo, kam yra skirta, ji nuomoja mokesčių mokėtojų po šapelį suneštus pajėgumus komercinių televizijų projektams gaminti.

Kai uagadugu rašo, kad LRT yra neaišku, kam reikalinga, turime omeny ir tai.

Bunnie dejonės žymi ir kitą tendenciją.

Kažkaip nepanašu į vientisą komandą.

O uagadugu visų pirma jaučia vadovo tragediją. Be kabučių rašome, nuoširdžiai. Dar nuo 2007 metų vasaros aplink Audrių Siaurusevičių susispietęs artimų žmonių būrelis, panašu, pairęs. Įkarščio užteko priešimplantiniam laikotarpiui ir trumpai poimplantinei fazei, dirbta preciziškai tiksliai su valdžia ir kitais balsuojančiais bei prie balsuojančių. Vieni po lemtingos operacijos subolavo valstybinėje tarnyboje, kiti dar kitaip pamaloninti, o komanda įgijo teisę į postus ir laidų gamybą. Brangių laidų, dėl kurių išpūstų biudžetų LRT dabar ir čiaudi.

Skaityk  RIMTAS REIKALAS „TELELOTO“

Po to pinigai baigėsi ir pasirodė, kad daugumas tų artimųjų buvo artimi tik todėl, kad jiems reikėjo gėrybių. Jokios asmeninės simpatijos, draugystės ar įsivaizduotos šilumos – vien verslo interesai. Šalti, kaip peilis.

Dabar tie žmonės, kurie jau ne komanda, yra išvystę atskirą raišką. Ūkiškesni braunasi pro duris ir langus į jų viršininkų keikiamas komercines televizijas, čia vadindami LRT vadybą debiliška ir, matyt, tikėdamiesi, kad šių debiliškumo fone sublizgės jų pačių genialumas; antri transliuoja konfidencialią informaciją nieko gero nežadančiai spaudai; treti bando gelbėti situaciją organizuodami savo moderuojamas kvazinepriklausomas diskusijas apie LRT ateitį nekukliai pasivadinę genijais; dar kiti šiaip keikia jų vilčių nepateisinusį A. Siaurusevičių pusviešiai, bet ne į akis. Vienintelis juos vienijantis bruožas – atsiribojimas nuo vadovo. Nes prie šito šlietis neperspektyvu.

O jie, panašu, daro klaidą. Turime omeny ne tik moralinį aspektą, bet ir grynai pragmatinį. Abejojame, ar Seimo dauguma bus monolitinė priimdama LRT įstatymo pataisas. Ko gero, teks dar ilgai gyventi su senuoju generaliniu, anot vienos piktos ne LTV laidos, nudirbusiu dar ne visus darbus.

Ir galinčiu gerai atsiminti visas nuoskaudas.

Keistas laikas. Panašus į senąją LRT idilę. Patronas spjovė į visas koridorių išnaras ir išmovė ilsėtis, laidų sumažėję, darbų taip pat, bet klesti bufetas. Bananinės žurnalistikos korifėjai iš uagadugu dažnai čia lankosi, žinome. Bufetinėje televizijoje nesunku pasijusti apsuptam piktų priešų. Kai valandų valandas sėdi bufetinės žurnalistikos įkarščio apsėstas.

Jeigu dar kažkam būtų noro padirbėti…

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Rinka
Tags: , , , , ,

9 komentarai:

  1. Bunnie | 1 gruodžio, 2009 at 13:13

    Mielas Aliau. Dėkoju už mano atžvilgiu išlietą tulžį. Tikiuosi – palengvėjo.

    Sutinku su daugeliu tavo išsakytų teiginių, tačiau norėčiau patikslinti vieną esminį faktą.

    Nė vienas nuo 2008 m. startavęs TV projektas nebuvo brangesnis, nei už analogiškus projektus moka pvz. LNK – įskaitant ir LTV turimos technikos bei etatinio personalo kaštus (pagal komercinius įkainius). Pvz. nuolat linksniuojama “Triumfo arka” kainavo žymiai pigiau, nei prieš tai transliuotas “Šokių dešimtukas” ir smarkiai pigiau, nei LNK “Žvaigždžių duetai”. Tai tiesa, nepriklausomai nuo to, ką meluoja “Kakadu”.

    Taip, išlaidos programai tuo metu smarkiai išaugo, bet ne dėl to, kad administracija švaistė pinigus, o dėl to, kad nuo 2008 m. rugsėjo beveik dvigubai išaugo LTV kanalais rodomų originalių laikų kiekis. Nes, bent jau tuo metu, administracija manė, kad LRT skirta tam, kad kurtų ir transliuotų televizijos bei radijo laidas.

    Siūlyčiau nepasiduoti bufetinei demagogijai, nes ji dažnai trukdo įžvelgti problemos esmę.

    O esmė – labai paprasta. Problema ne ta, kad LRT leidžia pinigus laidų kūrimui ir gamybai (tiksliau – leido, nes nuo 2010 m. jau to nedarys). Problema yra ta, kad turėdama 600 darbuotojų ir didžiulę techninę bazę, LRT yra nepajėgi kurti ir gaminti laidų be ženklių papildomų išlaidų. Kodėl? Todėl, kad tie 600 darbuotojų yra iš esmės biurokratinis, techninis bei pagalbinis aparatas. Beveik visus kūrybinius darbuotojus atleido dar Milaknis. Dabar visus vedėjus, žurnalistus, redaktorius ir kitus laidų kūrimui reikalingus resursus tenka samdytis iš rinkos komercinėmis kainomis.

    Va – problema. Ją reikia spręsti. Tam reikalinga esminė LRT restruktūrizacija. Arba ją kas nors įgyvendins, arba visuomeninis transliuotojas vieną gražią dieną užluš.

    Tiesa, labiausiai tikėtinas trečias variantas. Politikai pakeis LRT įstatymą, pastatys valdančiajai daugumai labiau patinkančią vadovybę, kuri, tik atėjusi, sulauks milijoninių injenkcijų “Siaurusevičiaus ir jo kompanijos padaraytai nepataisomai žalai atitaisyti”.

    Ir tada vėl viskas bus kaip buvę.

    Please wait...
  2. alius | 1 gruodžio, 2009 at 13:51

    2 Bunnie: siūlyčiau nesusireišminti, “Bunnie”, dėl tos tulžies. Rašinys ne apie tave. Tu, prie visos pagarbos, esi čia tik iliustracija.

    Please wait...
  3. Bunnie | 1 gruodžio, 2009 at 13:53

    Ech… Turėjau vilties… 🙂

    Please wait...
  4. Alius | 1 gruodžio, 2009 at 14:26

    Viskas prieš akis.

    Please wait...
  5. vr | 1 gruodžio, 2009 at 16:14

    keista, kad tik dabar pastebėjot:-) LRT seniai nebėra komandos. Dar labai seniai, kai vyko toks festivalis ,,Ad Rem” ir buvo renkama geriausia informacinė laida,, tuometinė Žinių tarnybos vadovė ( ji tuo pat metu – Panoramos veidas, žvaigždė ir kiti privalomi ,,glianco” epitetai) pristatydama LRT žinias išdidžiai tiesioginiame teryje visai Lietuvai tėškė: pas mus dirba tiek ir tiek žurnalistų, o kiti – aptarnaujantis personalas, kurio skaičiaus, ji, natūraliai, neprisiminė. Nereikia ir sakyti, kad komerc.tv akimirksniu tuo pasinaudojo, skrupulingai išvardindamos net grimuotojas ir apšvietėjus. Tokios tradicijos, ir, anot Charmso, nieko čia nepadarysi:-)

    Please wait...
  6. Šiaip | 1 gruodžio, 2009 at 16:21

    Apie išeinančius darbuotojus http://www.delfi.lt/news/economy/Media/ltv-palieka-programu-direktorius-jbanys.d?id=26306979

    Please wait...
  7. Alius | 1 gruodžio, 2009 at 18:22

    Jo… Šįvakar bufete bus daug laistančių…

    Please wait...
  8. rush | 1 gruodžio, 2009 at 20:10

    Taigi… bunnie išėjo iš LRT taip ir nesupratęs, kad kažką padaryti galėjo tik dėl to, kad Milaknis atleido maždaug tiek bufeto gyventojų, kiek maždaug darbuotojų rado bunnie, atėjęs į LRT. Ir nesupratęs, kad komercinėmis kainomis išorėje pirkti laidas Milakniui pasidarė pigiau, nes nebereikėjo tiems patiems bufeto gyventojams (tiems, kurie dar turėjo potencijos kažką sukurti ir parduoti) mokėti Sodros ir GP mokesčių. Aišku, kad ir dabar dar reikėtų “pravalyti” techninį ir aptarnaujantį personalą, kuris tik orą gadina ir profsąjungai mokesčius suneša, beigi nežmoniškai išsipūtusias radijo bei tv naujienų tarnybas. Bet kas gi trukdė Siaurui, kurio komandos nariu buvo bunnie, imtis to valymo? Vietoje to buvo pasielgta priešingai: grąžinti į “sodrinius” etatus senieji darbuotojai, kurie šiais metais išėjo į užtarnautą poilsį su nerealiomis išeitinėmis ir “nepanaudotomis” už N metų atostogų kompensacijomis, maža to, kai kurie iš jų ir toliau trina bufeto krėslus, bet dabar jau tik pagal autorines sutartis.

    Please wait...
  9. Bunnie | 1 gruodžio, 2009 at 20:52

    2 Rush. Visai priešingai. Niekada nesakiau, kad Milaknis kazka dare blogai. Ir labai pritariu – tą reformą reiktų pakartoti iš naujo.

    Apskritai, esu įsitikinęs, jog visuomeninis transliuotojas efektyviausiai dirbtų pagal kiek modifikuotą TV3 modelį, tik papildomai su nedidele komanda renginių transliacijoms.

    Techninis centras galėtų ir toliau aptarnauti visas Lietuvos televizijas beigi pelningai dirbti, performuotas į valstybinę akcinę bendrovę – negautų valstybės dotacijų, bet užsidirbtų teikdamas paslaugas. LRT studijų kompleksą reiktų perduoti naujai suformuotam Technikos centrui, o visas likusias patalpas – valstybės turto fondui – taip radikaliai sumažėtų administravimo beigi eksploatacijos kaštai.

    Visi 100 reikalingų LRT darbuotojų tipltų į vieną modernaus ir energetiškai efektyvaus pastato aukštą. Toks efektyviai veikiantis visuomeninis transliuotojas visuomenei reikalingas laidas užsakinėtų nepriklausomiems gamintojams viešųjų pirkimų būdu, pagal LRT Tarybos tvirtinamą Visuomeninių uždavinių įgyvendinimo planą. Kaip jau kažkada čia minėjau, tokiu atveju, prabangiai originaliai programai dabartinėmis kainomis galėtų užtekti kokių 46 mln. Lt per metus. Įskaitant radiją.

    Kodėl Siauras to nepadarė? Matyt tiki, kad visuomeninis transliuotojas turi būti toks, koks buvo iki Milaknio reformų.

    O šiuo metu LRT susiduria su problema – kūrybinių darbuotojų nėra, o aptarnaujančio ir administracinio personalo – per daug. Atlyginimams administruojančiam personalui išmokėti pinigų užtenka, o kūrybiniam personalui samdyti – nėra. Taip kad turime kas nuties kabelius, yra netgi kas šiaip ne taip nufilmuos, kažkaip sumontuos. Tik va – nėra kas laidą padarytų. Išlaidas programai mažinti paprasta – nupjovei, ir viskas. Profsąjungų (LRT jų yra net 2) narius (LRT jų yra apie pusė darbuotojų) atleidinėti – sudėtinga. Paprasčiau nekurti ir nerodyti laidų.

    Kas ir daroma.

    Please wait...

Palikite komentarą