“SNORO” INJEKCIJA Į UAB “LIETUVOS RYTAS”: VĖJAS Į BURES AR SKYLIŲ LOPYMAS?

(Last Updated On: 2019-08-20)

UAB Snoro media investicijos tapus, kaip teigia Snoro spaudos pranešimas, didžiausia UAB „Lietuvos rytas” akcininke, valdančia 34 proc. įmonės įstatinio kapitalo, kyla įvairių minčių.

Epitetu didžiausia pabrėžęs savo svarbą tarp akcininkų, bankas skuba atsiriboti nuo užuominų apie turinio valdymą- Būdami nauju UAB „Lietuvos rytas” akcininku finansiškai sustiprinsime bendrovę. Būtent finansiškai, o ne kitaip. Tokia oficiali deklaracija.

Neabejotinai ant žemų instinktų parazituojanti sąmokslo teorija paklaustų, ką kita bankas parašytų, jei intencijos būtų kitokios.

Pažvelgus į banko Stebėtojų tarybos sąrašėlį nejučia pradedi galvoti apie didelę šalį rytuose. Kokia ten nepriklausoma žiniasklaida, visi žinome.

Bankas rašo, kad UAB Snoro media investicijos perka naujai išleidžiamas akcijas. Tai reiškia, kad nei Gedvydas Vainauskas, nei smulkesni akcininkai iš žaidimo neišeina. Jie tik mainais į finansinę injekciją sumažina savo įtaką bendrovės valdyme. Senieji akcininkai laimi galimybę vaisingai vystytis dabar, bet nukentės ateityje- gaus mažesnius dividendus.

Fausto ir šėtono sandėris pagal Goethe.

UAB “Lietuvos rytas” pastaruosius kelis metus investavo į porą didelių žiniasklaidos projektų. Tai interneto portalas ir televizija. Pinigai, investuoti į pirmąjį, jei dar negrįžo, tai grįš, nes projektas turi didelę auditoriją. Tačiau televizija turėjo tapti tikru slibinu, ryjančiu ne tik mis rinkimuose dalyvaujančias mergeles, bet ir pinigus. Pabrėšiu, labai didelius pinigus. Nes televizija iki pelnų turi suvalgyti daugiausiai lėšų iš visų žiniasklaidos rūšių. Tai ne pavieniai milijonai, o dešimtys.

Pagrindinė sąlyga, kad šie pinigai grįžtų, yra auditorijos dydis. Nėra žiūrovų, nėra ir reklamos pajamų. Nepadės net ir didžiojo brolio rinkodaros parama, jei televizija turi tik 1.7 proc. auditorijos dalies (TV antena, 2009 m., Nr. 25) bendrame Lietuvos žiūrovų pyrage.  Ne daugiau, nei jos pirmtakė – Penktas kanalas. Bet pirmtakės išlaidos buvo gerokai mažesnės.

Skaityk  SEZONO PRADŽIA: KOL KAS LNK TURI KUO GIRTIS

Lietuvos ryto TV šį sezoną turėjo žymiai ambicingesnius tikslus, nei Penktas kanalas. Nacionalinio kanalo ambicijos labai daug kainuoja.

Panašu, kad išlaidų našta buvo per sunki. O dar ir krizė.

Banko teiginį sustiprinsime bendrovę ir sudarysime geras sąlygas didinti bendrovės, o tuo pačiu ir mūsų investicijos vertę, galima interpretuoti siaurai – t.y. kaip skolų padengimą ar piniginių srautų sutvarkymą ir plačiau – kaip injekciją į bendrovės vystymą.

Jei teisingas pirmas atsakymas – tada didesnių permainų rinkoje tikėtis neverta. Snoro investicija leis bendrovei lengviau kvėpuoti ir tiek.

Bet jei antras – galima laukti pokyčių. Dideli pinigai gali sukelti didelį vėją.

Ypač tada, kai kiti jų stokoja.

Please wait...
Kategorijos:  Rinka
Tags: , , , , , , ,

11 komentarai:

  1. simonas | 24 birželio, 2009 at 15:39

    dar reikėtų pridėti, jog “Lietuvos rytas” neseniai investavo labai daug pinigų į naują spaustuvę – tas “labai daug” gali būti daugiau nei investicija į televiziją. Be to, televizija tai reikia tiesiog reikia maitinti, t.y. galima duoti jai valgyti mažiau, tuo tarpu už spaustuvę reikia nuolat dengti paskolas. Spaustuvių verslui ypatingai stipriai smogė krizė.

    Please wait...
  2. Alius | 24 birželio, 2009 at 15:49

    ok. Geras info.

    Please wait...
  3. noplat | 24 birželio, 2009 at 18:52

    Televizija kasmet daro apie 5 mLTL nuostolio, bet kabo ant atskiro uab, tad reikalui esant nesunkiai galima išpjaut/parduot. portalas lyg ir 1.2 mLTL pliuso turėjo. Bendrai apie 25 mLTL EBITDA pernai, nors šiemet gal kokie 15 mLTL gali būt (pajamos tai mažėja). Iš esmės didelę dalį pajamų sudaro spaustuvė, tad Lietuvos rytas ne tiek laikraštis, kiek spaustuvė. Dėl tos spaustuvės 100 mLTL skolų yra.

    Please wait...
  4. Liutauras | 24 birželio, 2009 at 21:09

    tai, ar dideli pinigai gali Lietuvos rinkoje sukelti vėją – kažkiek rodo balsas.lt pavyzdys. galima daug pigiai pirkti, tačiau kažkaip bendrų rezultatų ir simbiozės pasiekti nelabai sekasi.

    Please wait...
  5. Alius | 24 birželio, 2009 at 22:00

    Taip. Prie pinigų reikia dar ir vadybos ir sėkmės.

    Please wait...
  6. Sajonara | 25 birželio, 2009 at 10:40

    Simonai, aciu uz info apie spaustuve. Gal gali placiau . T.y. kodel ji valgo daug $$ ?
    Aciu is anksto.

    Please wait...
  7. Petras | 25 birželio, 2009 at 11:11

    Spaustuvė valgo daug pinigų palūkanoms ir skolų atidavimui — ji statyta už skolintus pinigus.

    Please wait...
  8. Sajonara | 25 birželio, 2009 at 14:44

    O kiek mazdaug gali kainuoti naujoji lietrycio spaustuve? Apie kokias sumas eina kalba 1 mln? 10 mln ?

    Apsvieskit plz.
    Aciu is anksto

    Please wait...
  9. Petras | 26 birželio, 2009 at 08:22

    Labiau link 100 mln.

    Please wait...
  10. xerksas | 27 birželio, 2009 at 17:15

    Žiūriu, daugelis čia esančių google.lt baną gavę :o) Visa istorija yra “Verslo žiniose”:

    http://vz.lt/straipsnis/2009/01/19/Spaustuvininkai_planuoja_sunkmetis_koreguoja#

    „Esame neapibrėžtoje padėtyje”, – sako Nerijus Baura, UAB „Lietuvos rytas“ spaustuvės generalinis direktorius.

    Padėtį komplikuoja „Lietuvos ryto“ grupės paimta 95 mln. Lt vertės paskola naujos spaustuvės Vievyje statybai. „Tokios didelės spaustuvės gal ir nereikėtų, dabar pajėgumų turime daugiau nei užsakymų“, – pasakoja p. Baura.

    Spaustuvės paslaugų atsisakė UAB „Žurnalų leidybos grupė“, žurnalo „Žmonės“ spausdinimą perkėlusi į Estijos spaustuvę, priklausančią Norvegijos žiniasklaidos koncernui „Schibsted“. Taip pat užsidarė tos pačios norvegų grupės dienraštis „L.T.“

    Sausį į Latviją spausdinimo darbus perkėlė ir nemokami savaitraščiai „Mano Aukštaitija“, „Mano Dzūkija“, „Mano Žemaitija“ ir „Mano Suvalkija“, kurių bendras deklaruojamas tiražas siekia 100.000 egz.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/07/15/Lietuvos_rytas_atsisake_L_T

    Padidinus UAB „Ekstra žinios“, leidžiančio dienraštį „L.T“, įstatinį kapitalą 3.000.000 Lt, 99% akcijų paketą perėmė norvegų žiniasklaidos grupė „Schibsted“. Antrajam akcininkui „Lietuvos rytui“ vietoj anksčiau turėtų 34%, teliko 1%. Dėl prioritetinių investicijų į televizinę žiniasklaidą, “Lietuvos rytas” teigia pats atsisakęs skirti lėšų pernai metais nuostolingai veikusiam dienraščiui „L.T.“ “Dėl pernai „L.T“ patirtų didžiulių nuostolių akcininkams reikėjo įnešti didelę sumą pinigų“, – teigia Vidmantas Strimaitis, UAB „Lietuvos rytas“ direktorius.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/12/01/Lietuvos_rytas_pradeda_reorganizacija_ATNAUJINTA
    Penktadienį iš leidinių grupei „Lietuvos rytas“ priklausančio priedo „Laikinoji sostinė“ atleista pusė darbuotojų.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/12/08/Panevezio_rytas_tampa_nepriklausomas

    Dienraštis „Panevėžio rytas“ atskiriamas nuo leidinių grupės „Lietuvos rytas“. Nuo šiol laikraštis versis savarankiškai, tam įsteigta nauja uždaroji akcinė bendrovė ir atleista daugiau nei pusė darbuotojų.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/12/15/Lietuvos_rytas_mazina_priedu_kieki_ir_keicia_kaina

    Nuo naujųjų metų dienraštis „Lietuvos rytas“ mažina priedų kiekį, o regioniniai priedai „Sostinė“ ir „Laikinoji sostinė“ išeis tik kartą per savaitę. Keičiasi ir leidinių kaina, peržiūrima darbuotojų sudėtis.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/12/18/Lietuvos_rytas_mazina_savo_televizijos_istatini_kapit

    UAB „Lietuvos ryto televizija” sumažino įstatinį kapitalą nuo 7,7 mln. Lt iki 77.000 Lt. Mažinamas atliktas norint panaikinti bendrovės balanse įrašytą nuostolį. Tuo pat metu bendrovės savininkai į bendrovę investuoja 5,499 mln. Lt, išpirkdami naują akcijų emisiją.

    http://vz.lt/straipsnis/2008/12/24/Lietuvos_rytas_pasitrauke_is_15_minuciu

    UAB „Lietuvos rytas“ pardavė 34% nemokamo dienraščio „15 minučių“ akcijų. Dabar 100% akcijų paketą valdo norvegų žiniasklaidos koncernas „Schibsted“.

    Please wait...
  11. simonas | 27 birželio, 2009 at 21:52

    Suma spaustuvei turėtų būti arti 100 mln.
    http://print.lrytas.lt/?page=naujienos-LT
    čia rašoma, kad įranga kainavo 57 mln., dar pastatai kokį 20.

    Please wait...

Palikite komentarą