ŠEŠĖLINĖ EKONOMIKA IR NUOJAUTOS NE PAGAL J. RAZMĄ

(Last Updated On: 2019-08-20)
Jurgis Razma, Verslo žinios

© Verslo žinios

Seimo ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma Verslo žiniose padėjo šešėlį ekonomikoje į šešėliškai tamsų nuojautų klausimo stalčių.

Praskaidrinsime. uagadugu gyvena realiame pasaulyje, bendrauja su gyvais žmonėmis.

Prieš penkis metus sode sugedo boileris. Pasirodo, buitiniai boileriai nėra toks dažnas prietaisas, kaip galvojau. Todėl firmelės, užsiimančios taisymu, paieškai sugaišau geras kelias valandas. Atėjo ūsuotas Petras, pasėdėjo pusdienį kol nuvarvino vandenį, išvalė ir pakeitė galvaninį elementą. 250 Lt su PVM. Sąskaitėlė, oficialu. Kiek pyktelėjau, nes žinai, Petrai, pridėčiau antra tiek ir nusipirkčiau naują. – Jo, bet tai antra tiek,- šyptelėjo į ūsą Petras. Irgi teisybė.

Prieš savaitę boileris vėl pradėjo leisti vandenį. Firmelės telefonu atsako tokio numerio nėra, Pasitikrinkite numerį. Per trečius ir ketvirtus pažįstamus vėl išeinu link Petro. Petras dirba savarankiškai. Firmelės jau nėra, nes, pasak Petro, žmogus gyvena ne tam, kad firmą išlaikytų. – Kiek kainuos analogiška paslauga? – 150 litukų, popierių nebus… – Garantija? – Žodinė. Atvyksiu, jei per porą metų vėl vanduo leis.

Kol yra plaukų ant galvos, tenka kirptis. Tiesa, nedažnai. Po trijų mėnesių paskambinus į kirpyklą niekas neatsako. Bandau kitą dieną. Jokio rezultato. Sename adresų kataloge nurodytas kažkoks mobilaus telefono numeris. Bandau. Atsiliepusi gundančio balso tembro a la Valinskienė savininkė liūdnai praneša, kad negalėjom išlaikyt salono. Daugiau nei pusė pajamų eina mokesčiams, o dar nuoma, įrankiai, reikia “tartis” su higienos inspekcija. Ir paslaugiai duoda kirpėjos mobilaus telefono numerį. O ši pasiūlo ateiti į butą. Nepadoru, bet plaukai tai auga… Juolab ne penkiasdešimt, o trisdešimt litukų.

Prieš tris metus sugedo šaldytuvas. Atvirai šnekant, buvau gerokai susinervinęs. Ne juokas. Jei reiks keisti, sukrapštyti gerus porą tūkstančių iš smulkaus verslo dividendų nebus lengva. Zenonas konstatavo dingo freonas ir pasiūlė – taisau už 110 litų, bet garantijos nebus, nes, nu, realiai tai reiktų išmesti. Bet jei nenueis šaibom per mėnesį, reiškias veiks ilgai. Sąskaitėlė, kvitukas, abipusė satisfakcija.

Skaityk  BRANGSTANT ELEKTRAI RINKOJE "PIGU.LT" PADAVĖ TELEVIZORIŲ SU KROSNINE PAKURA

Sugedo dabar. Ieškau Zenono mobiliu. Pasiruošęs iškoneveikti. Zenonas kažką nerišliai aiškina apie kažkokį patentą, kur neapsimoka. Nieko neraukiu apie gudriąją patentologiją, todėl tiesiai šviesiai pasiūlau apsilankyti mano dvarelyje. Pasirodo sudegė tik kažkoks potenciometras. 50 litukų su medžiagom. Sąskaitėlė? Garantija? Nustebusi meistro veido išraiška…

Prieš porą metų dariau remontą. Pritrūko pinigų vienam kambariui. Dabar visiems mano mikroverslo partneriams bankrutuojant, nėra ir man prasmės investuoti. Todėl, kol krizė, nukreipiu pinigus į būtinų asmeninių poreikių tenkinimą. Juolab, kad paslaugos gerokai atpigusios. Ačiū krizei.

Kambario remontas. Skambinu Fiodorui. Prieš porą metų pabandžiau remontinės firmelės savininką vadinti Fedia, bet tas įsižeidė ir pareiškė esąs Fiodoras.

Fiodoras tai Fiodoras. Mums, uagadugu, Fedia gali būti ir Patrisas Lumumba, neprieštarausim. Fiodoras atvyksta be brigados. Kainą užsišaukia triskart mažesnę, nei prieš porą metų. Išsikalbame prie cigaretės. – Kak živioš? Kak firma? – Gavnom paplyla, v Vilnele. Fiodoro verslo logika kaip Petro. Kam maitinti valstybę, kuri jam nedraugiška. – Staju v birže. Piatsot litov plotit. Plius dva tysiača naberiotsa chalturami. Tak i živiom. Žena tože bezrabotnaja. Za to tioščia! Vot eta živiot. Pensiya okolo tysiači plius padrabatyvajet v savivaldybe. Ješčio tyšča!

Sutinku su Fiodoru.

Ponas Razma kokį vėlyvą vakarą padaręs gramą galėtų įsėsti į eilinį taksi ir paprašyti buteliuko. Jei pasitaikys taksistas, kuris klausosi Russkoje radijo, jis garantuotai jūsų neatpažins, ponas seimūne. Ir iš bagažinės ištrauks butelaitį. 20-25 litukai. O bobulė Plungėje dar ir dustinio pilstuko pasiūlys. Kaip jums pigiau. Ir be čekiuko.

O jei su žmonėmis bendrauti sudėtinga, pavažinėkit po Vilniaus miestelio, na, tarkim, Naujamiestį, kur pirmuosiuose aukštuose vitrinos. Pusė jų – tuščios. Nei reklamų, nei užrašų. Išskyrus vieną ir dažnai desperatišką – nuomojame pigiai.

Klientų neatsiranda.

Skaityk  TV PROFESIJA, ARBA KAIP "KLIURKA" TAMPA TV STANDARTU

Nes smulkusis verslas, paklusęs sveikai nuojautai, yra arba šešėlyje, arba užšaldė veiklą.

Biudžetui trūksta pajamų?

Jūs humoristas, ponas Razma.

 

Please wait...
Kategorijos:  Konsumerika, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , ,

27 komentarai:

  1. muchio | 23 birželio, 2009 at 12:38

    Vienas iš tų tekstų, kuriuos skaitant pietų metu nustoji valgyti, pasidedi lėkštę į šalį ir susimąstai… Juk tavo atlyginimas priklauso nuo tų čekiukų, kurių ir pats, progai pasitaikius neimi, kad tik pigiau būtų. Ech, sunku būti biudžetininku…

    Please wait...
  2. ezg | 23 birželio, 2009 at 18:21

    Labai teisingas įrašas iš kasdienės patirties.
    Žinoma, ne kas dien taip būna, tiksliau asmeniškai niekad su tokiomis situacijomis nesusidūriau(na žinot, jaunystė dar), bet iš esmės tikrai tokių situacijų būna.
    Ačiū už sėkmingą pasakojimą. 🙂

    Please wait...
  3. Filas | 24 birželio, 2009 at 12:48

    Plojimai.

    O siaip, labai gaila, kad permainu koalicija taip ir nepadare jokiu permainu. Nenuostabu po to, kad zmones blaskosi ir iesko vis nauju gelbetoju a la paksas, paulauskas, prisikeleliai ir t.t.

    Please wait...
  4. Alius | 24 birželio, 2009 at 13:07

    Gera metafora. Permainų koalicija be permainų.

    Please wait...
  5. Art | 24 birželio, 2009 at 13:34

    Man tai keista nuostata sunaikinti visiškai individualią vieno žmogaus iniciatyvą. Tiesiog per kažkokiu prievartiniu būdų. Suprantu gerai kad dabartinė patentų sistema yra tikrai netikusi. Tačiau kam naikinti, jeigu galima sutvarkyti. Atrodo kad patentus pasidarė kažkokie artimi valdžiai žmonės ir mokėdami tiesiog juokingą mokestį sau imdavo milžiniškus pinigus. Prisikėlimo partijos žmonės tą gerai žino, nes jų veikla atrodo patentais ir organizuota. Tačiau dešimtys tūkstančių žmonių irgi dirba patentais, kodėl apie juos negalvojama. Aš niekaip negaliu suprasti. Aš nesuprantu kokia čia veikla kai reikia atiduoti 60 proc. uždirbtų pinigų valstybei. Aišku reikia išlaikyti mokslą, mediciną, kariuomenę ir valdžią. Bet Aš už likusius pinigus išlaikau irgi visą savo šeimą, du vaikus, nedaug uždirbančią žmoną. Ir viską perku dar atiduodamas valdžiai PVM ir visas prekes kuriose irgi viskas gi įskaičiuota visi mokesčiai viskas ir valdžia iš kiekvienos prekės pasiima sau .
    Ai, vienu žu… Aš balsavau už konservatorius, nors anksčiau už liberalus. Bet liberalų per daug pasidarė ir jie patys sau liberalai. O daugiau nėr už ką.

    Please wait...
  6. mingass | 24 birželio, 2009 at 13:56

    Ech, man taip ir atrodo, jog musu permainu koalicija padare tik blogiau, o ne geriau mums. Butent todel ir turim ne 5% deficita o jau 18%.

    Please wait...
  7. linis | 24 birželio, 2009 at 21:17

    deja tai teisybė, pajaučiau savo kailiu: kai po naujų isigaliojo prietranku priimti įstatymai, tai žaibiškai pasikeitė situacija rinkoje – oficialiai dirbti nebeįmanoma, neįmanoma konkuruoti kai žmonęs renkasi tuos kurie nemoka mokesčių, nes mokesčiai artėja nenumaldomai 100 proc. link…. kas bus kai pasieksim?

    Please wait...
  8. trumpai | 24 birželio, 2009 at 22:05

    Na ka- C’est la vie lietuviai, fuck and shopping totaliai uzvalde liumpenu protus.

    Please wait...
  9. Aurimas | 25 birželio, 2009 at 13:32

    įdomi patirtis 🙂

    Please wait...
  10. Deividas | 25 birželio, 2009 at 21:06

    Superinis įrašas.

    Please wait...
  11. ArtūrasOlšauskas | 25 birželio, 2009 at 21:09

    šauniai

    Please wait...
  12. Sapnininkas | 25 birželio, 2009 at 22:49

    O kaip bus veliau? :/

    Please wait...
  13. Flashy | 26 birželio, 2009 at 00:06

    Nejuokinga.

    Please wait...
  14. Karakumų asilėlis | 26 birželio, 2009 at 09:38

    Sveikinu autorių supratus genialią, bet nelabai naują idėją- jeigu apgauni valstybę nemokėdamas mokesčių, paslaugas gali teikti pigiau. Na, bet tokiems kaip aprašytieji asmenys ir yra skirtos įvairios VMI ir kitos institucijos.

    Dėl piliečių, teikiančių paslaugas nelegaliai, užsilenkinėja legalus verslas, mokantis mokesčius. Gerbiamam autoriui nėra kuo didžiuotis.

    Please wait...
  15. Alius | 26 birželio, 2009 at 09:55

    Nepastebėjote, kad “aprašytieji asmenys” irgi buvo “legalus verslas”? Tol, kol tapo “teikiančiais paslaugas nelegaliai”. Ne savo, o tų, kuriuos išlaikė savo pinigais – t.y. biudžetininkų, valia. Tarp tu biudžetininkų, beje yra ir VMI ir kitos institucijos. Tur būt reiktų galvoti, kad pastarieji savo “ženkliu” darbu maitina “aprašytuosius asmenis”, o ne atvirkščiai?

    Please wait...
  16. Urbokida | 26 birželio, 2009 at 13:00

    man tai idomu kaip visa tai padaryti legaliai… Gal yra koks budas? Vartau vartau istatymus, buhalterines knygas… Juk kiekvieną sistemą galima apeiti… Turi būti būdas kaip veikti legaliai, bet nemokėti mokesčių… PS: emigracija į JAV netinka :]

    Please wait...
  17. Karakumų asilėlis | 26 birželio, 2009 at 13:47

    Urbokida> o tu nepagalvoji, kad valstybei nelabai esi reikalinga, jei nenori moketi mokesčių ? Tavo vieta amerikoje, tik ten tariu net mintis nekils nemokėti mokesčių.

    Please wait...
  18. Pilietis | 26 birželio, 2009 at 14:33

    Aš tai irgi manau, kad nėra čia ko didžiuotis, kai nemokate mokesčių. Reikėtų atsakyti prieš įstatymus. Jeigu visi mokėtų nebūtų reikėję kelti.
    Būkime pilietiški ir mokėkime ir kitus sudrausminkite.

    Please wait...
  19. ramu | 26 birželio, 2009 at 15:02

    “žmogus gyvena ne tam, kad firmą išlaikytų” labai tiksliai apibudina ponus Petrus ir ponus Fiodorus. Kol paslaugų paklausa pakankama, dirba firmelėj, naudojasi jos surandamu darbu, skelbiamais kontaktais, ir t.t. pats nesivargina. Pakankamai pridalinęs savo kontaktų, pradeda apvaginėt pačią firmelę. Skirtumas tas, kad pakilimo laikais apvaginėja įmones, nuosmukio laikais dirba tiesiogiai ir apvaginėja valstybę. Su mumis dirbę Petrai uždirbdami po 5000 didžiuodavosi gavę fiktyvias vaikų sveikatos pažymas ir nesumokėję už darželį kelių šimtų litų. Jų toks supratimas ir nematau reikalo jų propaguoti. Į legalų verslą jie nieka neis, nes su 10 klasių, jis jiems neįkandamas.

    Please wait...
  20. Alius | 28 birželio, 2009 at 22:33

    Karakumų asilėliui: pagal paties ankstesnį komentarą galima spręsti, kad valstybę sutapatinate su valdžia. Todėl nemanau, kad Urbokidai reiktų kompleksuoti dėl to, kad jis/ji tokiai valstybei nėra reikalingas/a.

    Please wait...
  21. pukis | 28 birželio, 2009 at 22:40

    super. ir vel – tragedy of commons: kam stengtis ar aukotis del valstybes kai suvoki kad visi kiti to nedaro.

    taip ir gyvenam. gerai kad zmones paprasti vis dar nepraranda logikos ir netampa aklais patriotais

    Please wait...
  22. Alius | 28 birželio, 2009 at 22:43

    ramu @: praleidot, kolega, vieną svarbią informaciją. Petrai ir Fiodorai ne “naudojosi” firmos surandamu darbu, o patys jas (firmas) buvo sukūrę. Smulkus paslaugų verslas, kurio, kaip matau, nepažįstate, remiasi kelių žmonių įdirbiu. Jie giminės, draugai, pažįstami. Savęs apvaginėti jiems nereikia. Yra toks geras rusiškas žodis – vysokomerije, apibūdinantis visokių ministerinių ir biudžetinių fruktų požiūrį į juos išlaikančius. Problema ta, kad kartais atsitinka, jog dėl tos “vysokomerijos” netoliaregiškumo, anie, tie su “10 klasių”, tų ministerinių jau išlaikyti nebeišgali.

    Please wait...
  23. kestutis d | 4 birželio, 2010 at 22:46

    aliau, apie programavima ismanot puikiai, o va su ekonomine logika – tai slubai slubai gaunasi – toks buitinis pamastymas (zinoma, kaip ir daugelio lietuvos zmoniu, kurie ir atitinka ta vergu lygi). nei jus zinote, kiek mokesciu pries nueidami i seseli mokejo tie privatininkai, nei kiek pinigu jie pasiimdavo iki sunkmecio. pavyzdys gana paprastas – net jei sakytume, kad anas petras nuo uzsakymo sumoka 100 lt mokesciu (kas is tikruju iki sunkmecio – man tikrai nera realu, bet geriau zinanciu pasiklausti), tai jam per menesi reikia kokiu 33 panasiu uzsakymu, kad jis uzdirbtu 5000 lt – visai padorus uzdarbis. jei daryti prielaida, kad dar jis sumoka ta suma mokesciu – taigi, viso uzdirba – 7500 lt mokesciu – bet del to jam galva neskauda, nes ir lieka nemazai. taciau ateina sunkmetis ir uzsakymu sumazeja – koks 13 – 14 per menesi (jei sekasi) – tai yra, jei pasiseka. ka daryti – musa kaina visokiomis imanomis priemonemis, tuo paciu – ‘optimizuoja’ mokescius – ir galu gale gaunasi kaip tam fiodorui – 2000 chalturos. panasiai nutiko mano vienam pazistamam individualiam imoninkui, kuris turejo mikrobusa ir uzsiimdavo pervezimais – 2008 metais jis dar sugebedavo uzdirbti 250 lt per diena, o 2009 m, kritus paklausai – jis tegaledavo rasti darbo tik kas trecia diena. zinoma, kazkiek per ta laika keitesi ir mokesciai. bet esme – ne mokesciai gi viska sugadino, sunkmetis, kritusi paklausa – stai nuo ko jie visi kencia. ir butu like tokie pat mokesciai, ar kiek didesni, ar kiek mazesni – bet kokiu atveju jie eitu i seseli, nes nera kas juos perka. kitas atvejis – pazistamas statybininkas turejo firmele, pats samde zmones, mokejo jiems atlyginima, buvo darba. o 2009 – teko firmele stabdyti, zmones atleisti. o del to ar mokesciai kalti? (galetu su ta pacia komanda ir be mokesciu dirbti – tik kad ju niekam nereikia – paklausos mazejimas)

    Please wait...
  24. uagadugu | 5 birželio, 2010 at 12:53

    Supainiojot mus su “Verslo žiniomis”, Kęstuti:)

    Please wait...
  25. kestutis d | 9 birželio, 2010 at 03:55

    tiek to, gal is tikruju ir supainiojau. apmaudu tik, kad visiems skauda, o ir isigilinti niekas nenori (itariu, kad panasiu principu gaminasi ir programavimo klaidos televizijoje – pripirko zvaigzduciu, reitingai smunka, sirdis skauda, ismesti zvaigzdutes – pripazinti, kad pinigai i bala – nuo to dar labiau sirdis skauda, ir tada dar karta bandyti nauja projekta, kuriuo tas zvaigzdutes isukti, nors sveikas protas jau butu sukuzdejes ziauria iseiti – atsisveikink su savo pinigais toms zvaigzdutem isleistiems ir kisk pinigus i kazka naujo. bet va beda – sveikas protas veikia tik pas tuos, kuriems sirdis del to neskauda – tokiems kaip uagadugu, kurie sededami salia daug lengviau susigaudo kas ir kaip 😀

    Please wait...
  26. FIODORAS: VĖL NE APIE TAI | uagadugu
  27. FIODORAS IR ŠEŠĖLINĖ EKONOMIKA: VĖL NE APIE TAI - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą