TV3 VIS DAR KARIAUJA. SU SAVIMI

(Last Updated On: 2019-07-02)

Po kelias dienas užsitęsusio štilio uagadugu rašyme jau atrodė, kad bent viena televizijų aktualija tikrai bus išsisėmusi.

Turiu omeny TV3 reakciją į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimo pripažinti kanalą neetišku sukeltus verpetus ir ratilus.

Man atrodė, kad aktualija išsisems dėl sveiko pragmatizmo. TV3 televizijai tiesiog nesveika šnekėti šia tema. Kiekviena jos reakcija  įplieks tik dar daugiau ugnies, kuri greičiau sudegins reaguojančius, nei reagavimo objektus. MTG grupės televizijos visuomet pasižymėjo tyla, kai joms atsitikdavo nepalankios situacijos. Prisiminkime kad ir prieš kelis metus įvykusią, kai lėkė Liutauro Elkimavičiaus ir Ramūno Šaučikovo galvos.

MTG yra Stokholmo akcijų biržoje kotiruojama bendrovė, o tokioms neigiamas triukšmas ir bet kokia nesolidi elgsena iškart kerta per kursą. Jei paskelbsi, kad kažkas apsivogė, pasklis kalbos apie prastą vadybą, o prasta vadyba reiškia nekokius finansinius rezultatus, kas tai savo ruožtu leistų galvoti ir apie investicijų į akcijas neperspektyvumą…

Todėl geriau tylėti. Tyliai atsisveikinti su pasitikėjimo netekusiais ir užversti istorijos puslapį.

Arba tiesiog viską daugiau ar mažiau elegantiškai nuleisti į kanalizaciją, kaip buvo su Vytautu Šapranausku.

Čia juk net niekas nėra apsivogęs. Kažkokia institucija pripažino kanalą neetišku ir tiek. Pasišneki su autoriais, kad nekrėstų kvailysčių, nes negaus honorarų ir, anot biržos maklerių, uždarai poziciją.

Laikyčiau dabartinę TV3 elgseną pragmatiška, jei Kristupo Krivicko ir Rūtos Grinevičiūtės-Janutienės laidos rodytų rezultus, vertus šitokios retorikos. Akistata su D. Kedžio mirtimi išsisėmė, kita K. Krivicko gamyba niekuo išsiskiriančiu nestebina, R. Janutienės laidos nuo gruodžio mėnesio tik kelis kartus parodė geresnius reitinginius rezultatus, nei analogišku laidu rodomas Rūtos Mikelkevičiūtės telebulvaras per LNK.

Skaityk  KAIRYTĖ: KAS JĄ IMS?

Kokios priežastys? Per toli nueita pastaruosius ginant ir jau nėra kaip grįžti atgal?

Džinas iš butelio jau tikrai išleistas. Net jei TV3 vadovybė nenorėtų eskaluoti šitos situacijos toliau, ji vis tiek būtų eskaluojama – su LŽLEK yra ir daugiau susipykusiųjų, bet mažiau įtakingų. Jiems dabar yra puiki galimybė po TV3 kanalui kompanijos palaikymo vėliava patiems spręsti savo reikalus ir priminti nuoskaudas. Štai kad ir Alfos tekstas.

O gal abu TV3 prodiuseriai, o su jais kartu ir kanalas yra tiesiog teisūs? Juos skriaudžia įtakos ir interesų grupės, kurios per sau pavaldžias žiniasklaidos priemones ir LŽLEK bando palaužti sau nepaklustančią TV3?

TV3 paraleliai daro pragmatiškus ir teisingus veiksmus. Aišku, kad tai galima pavadinti rusišku žodžiu pokazucha ir paklausti, kodėl taip neatsitiko prieš kelis metus, bet kompanijos vidaus Etikos kodekso sukūrimas yra žingsnis, rodantis TV3 pozityvų nusiteikimą pačios etikos atžvilgiu.

Tačiau šitoks pasažas yra vertas patalpinimo į Ufo News rubriką: Etikos kodeksą prižiūrėsianti septynių profesionalų Etikos taryba atliks šiuo metu Lietuvoje visiškai nevykdomą funkciją – konsultuos programų rengėjus, teiks rekomendacijas, kompanijos vadovybei pristatys išvadas apie konkrečias programas – ar jos atitinka bendrovės vertybes ir Etikos kodekso reikalavimus, taip pat siūlys sankcijas už etikos normų pažeidimą – priklausomai nuo jų sunkumo ir dažnumo, programų rengėjams galės būti skiriamos ir piniginės baudos, nutraukiama sutartis.

Atleiskite, bet tai akių muilinimas idiotams, arba šiaip asmenims, menkai susipažinusiems su televizijos funkcionavimo specifika. Na, gal dar LRT tarybos nariams, kurie beveik visi choru atitinka pastarąją charakteristiką.

Įsivaizduoju, kaip dabar TV3 prodiuseriai kikena pakampėse tas pasakėles skaitydami.

Beje, įdomu, iš kur TV3 ruošiasi traukti šitokią galybę – net septynis lietuviškuosius TV guru? Juk visi jie turėtų būti ne tik kalnus televizijose nuvertę, bet dar ir objektyvūs, su niekuo televizišku šiandien nesusiję. Iš kur tą šaunųjį septynetuką ištrauksit? Utopija…

Skaityk  RYŠKIOS TV3 PROGRAMOS PERMAINOS METAMS PRASIDEDANT

Gal todėl TV3, pavadinusi tekstą TV3 etikos kodeksą prižiūrės septynių profesionalų taryba, taip ir nesugebėjo nė vieno įvardinti.

Beje, su TV3 artimai susiję rašiniai pilni kitų įdomybių. Štai Alfa: Kodėl tuomet, kai nutrūko kruopščiai saugotas informacijos kanalas tarp tuometinės Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės ir buvusios TV3 darbuotojos, televizija kažkam ėmė trukdyti? Nebeliko didelės auditorijos, kuria galima manipuliuoti?

TV3 savo žodžiais to niekuomet nėra pasakiusi, bet dabar galėčiau ir pagalvoti, kad Jolantai Butkevičienei galėjo tekti atsisveikinti su TV3 dėl jos ryšių su VSD. Bet tada kodėl anksčiau, kai vyko bylinėjimasis tarp TV3 ir J. Butkevičienės, to nepaskelbė pats kanalas?

Būtų atrodę daug tauriau, nei smulkios rietenos dėl išeitinės pašalpos.

O šitos vietos stilistika kaip du vandens lašai panaši į pačios R. Janutienės surašytą tekstą, kokių Alfa yra prispausdinusi daug: Žinoma, daug geriau būtų, jeigu K. Krivickas ir Rūta Janutienė iš viso dingtų ir iš televizijos ekrano, ir iš interneto, ir iš spaudos puslapių. Būtų geriau, jeigu žurnalistai kaip sovietų laikais važinėtų po kolūkius, kalbintų jų pirmininkus ir pasakotų, kiek primilžio duoda vienaip ar kitaip šeriamos karvės. Tiesa, kolūkių dabar nėra, tai būtų gerai, kad važinėtų po privačias bendroves, girtų jų savininkus, nepamiršdami į kišenę įsimesti šlamančiųjų už gerą reportažą ar straipsnį. Ar ne to norėtų komisija?

Tas pats provokacinis stilius – pats bėgu, rėkiu, o gale dar ir pamušu prisivijęs.

Ne kartą esu rašęs, o čia ir vėl pažymėsiu, kad uagadugu erzina ne K. Krivicko ar R. Janutienės kas, o kaip.

Tokiu kaip šiandien serga ne tik prodiuseriai – atskiri televizijos kanalo kūno organai, bet ir pats organizmas – Lietuvos televizijos rinkos lyderis TV3.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos, Rinka, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , ,

2 komentarai:

  1. Žiūrovas | 26 gegužės, 2011 at 23:13

    Ne į tema, bet pastebėjau kitos savaitės programoje, kad BTV kartos senąjį Gedimino 11. Prieš metus senąsias serijas kartojo TV3. Tai kaip čia yra iš tikrųjų? Kuriam kanalui priklauso rodymo teisės? Ar tiek BTV tiek TV3 gali rodyt senas serijas, kada panorėję?

    Please wait...
  2. uagadugu | 27 gegužės, 2011 at 12:39

    Pasidomėsiu kažkuria forma.

    Please wait...

Palikite komentarą