KAIP “LIETUVOS RYTAS” “SERVETĖLĖMS” UODEGĄ KĖLĖ

(Last Updated On: 2019-07-29)
Rolandas Vilkončius

Žvaigždžių duetai © LNK

 

uagadugu komentatoriai pastebėjo Lrytas.lt portale paskelbtą LNK savigyros tekstą apie Žvaigždžių duetus, kuriame yra tokia eilutė: TNS LT duomenimis, programą žiūrėjo beveik milijonas žiūrovų (992 tūkst.), laidos reitingas – 15.6 proc.

Komentatoriai jį pastebėjo būtent dėl tos eilutės. Skaičiuojant žiūrovus pagal reitingo procentus, tokia suma niekaip nesusikalkuliuoja – vieną reitingo procentų punktą mechaniškai, vulgariai ir be jokių subtilybių verčiant į žiūrovų skaičių gausi nepilnus pusę milijono (pradžiamokslis – čia). Įtarimas dėl klaidinimo, be abejo, krito ant LNK ir jau norėjosi atverti savo neaprėpiamo dydžio kakarynę, tačiau užteko proto žvilgtelti į originalų LNK tekstą. O čia ta eilutė atrodo jau taip: TNS LT duomenimis, programą žiūrėjo beveik milijonas žiūrovų (reach – 992 tūkst. ), laidos reitingas – 15.6 proc. Laikau tokią formuluotę korektiška. Reach, arba, lietuviškai pasiekimas nėra tas pats, kas reitingas. Anot TNS reitingas parodo vidutinę auditoriją (kiek vidutiniškai žmonių žiūrėjo laidą visos jos trukmės laikotarpiu), tuo tarpu pasiekimas parodo, koks procentas Lietuvos gyventojų buvo įsijungęs tą laidą (ar kanalą) bent vienai minutei, neatsižvelgiant į laidos trukmę. Todėl pasiekimo rodikliai visada yra aukštesni nei reitingo (ar bent jau lygūs jam). Kanalas jų klaidinimo tikslais nepainiojo.

Ko gero, poniai kalbininkei iš lrytas.lt nepatiko tas reach ir ji sugalvojo jai patogią formuluotę – patikslino lietuviškai, jį apskritai išbraukusi. Lietuvių kalbos grynumas triumfavo prieš profesinį tikslumą.

Smulkmena, bet klaidinanti. Tai vadinama įvarčiu į savo vartus. Su Lietuvos ryto TV artimai susijęs lrytas.lt pamalonino LNK televiziją – išrašė tokį komplimentą, kurio ši ir nebūtų laukusi.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos
Tags: , , , , , , ,

2 komentarai:

  1. Corot | 1 balandžio, 2011 at 11:38

    Kalbininkei kitam kartui – patarimas: išbraukite tą jus nervinantį “reach”, o prie žodžio “žiūrėjo” pridėkite priešdėlį “pa-“. Nes viena šio žodžio reikšmių žymi veiksmo trumpumą. Išeis taip: “Programą pažiūrėjo beveik milijonas žiūrovų”. Anksčiau, berods, LNK pati taip ir rašydavo.

    Please wait...
  2. Corot | 1 balandžio, 2011 at 11:39

    pasitaisau: viena šio PRIEŠDĖLIO reikšmių žymi veiksmo trumpumą.

    Please wait...

Palikite komentarą