SKAIČIAI: SAVIVALDYBIŲ RINKIMAI PER TV

(Last Updated On: 2019-07-31)

Kaip jau rašiau, Lietuvos ryto TV daugiausiai darbavosi, nušviesdama  rinkimų rezultatus. Jos rinkimams skirta specialioji laida buvo ilgesnė, nei visų kitų televizijų analogiškos laidos sudėtos kartu.

Ilgis ilgiu, bet Lietuvos ryto TV laida išsiskyrė dar ir turiningumu – kanalas neužmušinėjo laiko lengva chaltūra – t.y. susikvietęs kelis apžvalgininkus nemalė liežuviu valandą, pertraukdamas transliaciją tik vienu-dviem įsijungimais į VRK ir iš anksto paruoštais reportažais, kaip darė LTV, bet buvo į studiją įboginęs bene visus kažką reiškiančius politikus ir gavo neįkainojamą vertybę – tiesioginę suinteresuotųjų reakciją į tai, kas tik ką atsitiko. Be to, jis gerai išnaudojo ir technines galimybes, kurios, nemanau, jog yra geresnės, nei tos, kuriomis gali naudotis LTV – daug įvairiau dirbo su vaizdeliu, priklausomai nuo pokalbio eigos iliustravo ją filmuota medžiaga, įpjaudamas ją atskiru langu.

Šnekant metaforiškai, LTV, tarsi brandaus socializmo televizija, tingiai atliko numerį ir pasidėjo varnelę penkmečio pasiekimų sąrašėlyje, o Lietuvos ryto TV, būdama dantyto ir agresyvaus kapitalizmo atstovė, išspaudė iš savęs viską, ką galėjo.

Tiesa, kitai, dar rafinuočiau dantytai televizijai – TV3, tas dantytumas nepadėjo. Nors jos laida ir buvo pati žiūrimiausia, bet, ko gero, tik dėl kanalo bendro stiprumo. Turinio požiūriu bandyta dirbti ambicingai – su tiesioginiais pasijungimais ir specialiai ruoštais reportažais, bet atlikimas šlubavo. Indrei Makaraitytei nesisekė suvaldyti tiesioginio eterio jaudulį, kurį unisonu lydėjo ir gausios eterio kliurkos.

Bet ar Lietuvos ryto TV kanalui apsimokėjo visos šitos pastangos?

Prieš atsakant į šį klausimą, reiktų atsakyti į dar vieną –  kur mažiau žiūrimos televizijos gali pasiieškoti galimybių, besirungdamos su labiau žiūrimomis? Na, jau tikrai ne ten, kur tos labiau žiūrimos yra stiprios.

Skaityk  TELEVIZIJŲ PRIEŠRINKIMINĖ PROBLEMA YRA "PECKELIAI" IŠ VRK

Taip jau yra, kad šiuo konkrečiu atveju Lietuvos ryto TV pataikė į dešimtuką. Nė vienai televizijai rinkimai nebuvo iš tiesų įdomūs. LNK ir BTV atsipirko reportažais naujienų laidose, LTV atliko nuobodų numerį, o ir TV3 laida prasidėjo ne geriausiu laiku, o po Chorų karų – 22.50 val.

Ką rodo TV žiūrėjimo skaičiai? Ankstesnį sekmadienį, kai rinkimų nebuvo, Lietuvos ryto TV buvo septinta Lietuvos televizija su 3.2 procento dienos auditorijos (duomenys iš TNS). Tuo tarpu vakar Lietuvos ryto TV jau buvo penkta su 5.5 procento. Rezultatai pagerėjo 2.3 procentinio punkto, arba 72 procentais.

Dar geriau pasirodyta pačios laidos rodymo metu. Rinkimų rezultatams skirta laida rinko 2.5 proc. reitingo. Pripratusiems prie nokautuojančių LNK ir TV3 skaičių, šie neatrodo įspūdingai, bet palyginkime juos su kitomis televizijomis. LTV tame pačiame intervale nuo aštuntos iki 00.12 val. rinko 3.4 proc., BTV – 2.1, o Pervyj Baltijskij Kanal – 0.8.

Sumuojame – rinkimų rezultatus aptariančios laidos metu Lietuvos ryto TV buvo populiaresnė, nei BTV bei PBK ir beveik prilygo LTV. O tai reiškia, kad beveik įsibrovė į trejetuką šalies žiūrimiausiųjų televizijų.

Beje, jei lyginsime Lietuvos ryto TV laidos reitingą su TV3 ir LTV analogiškų laidų rodikliais atskirai, tai, nors ir stipriai pralaimėta TV3 kanalui (šis rinko 6.2), tai su LTV lygintis galima – šios rezultatas – 3.2.

Manau, kad tai suteikia vilčių aktyviesiems ir kelia abejonių dėl numerį atliekančiųjų šviesių perspektyvų.

Tiksliau, dėl egzistavimo perspektyvų neturiu jokių abejonių – transliavimo ministerija išliks, kaip ir visos ministerijos, bet tas transliavimas tampa vis labiau panašesnis į transliavimą sau.

 

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Rinka
Tags: , , , , , , , , ,

Palikite komentarą