2010-2011 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: GRUODIS

(Last Updated On: 2011-01-31)

Tęsiu uagadugu tradiciją daryti mėnesinę TV reitingų pokyčių apžvalgą. Šį kartą esu begėdiškai susivėlinęs, už ką atsiprašau. Gruodžio skaičiai yra tokie (duomenys iš TNS):

TV stotis 2009-10 m. TV sezono auditorijos dalis (%) 2010 m. lapkričio mėn. auditorijos dalis (%) 2010 m. gruodžio mėn. auditorijos dalis(%) Pokytis (lapkritis-gruodis)
TV3 24.6
24.0 24.6
0.6
LNK 20.6 18.6 18.9
0.3
LTV 12.3
11.3 10.4
0.9
BTV 7.2 5.8 5.3
0.5

Gruodis nėra standartiškas mėnuo. Jis žymi televizinį pussezonį – baiginėjasi dalis didžiųjų savaitgalinių projektų. Be to, nemažą dalį – kažkur apie vieną penktąją jo dienų užima šventės, kai televizijos pastumia savo reguliarią programą į šoną ir rodo begalę filmų ir koncertų.

Daugiausiai žiūrovų dėmesio sutraukiantys kanalai – TV3 ir LNK yra surišti nematomais saitais. Jie nuosekliai iškelia į aukštybes ir murkdo purvuose tuos pačius herojus. Irmai Jurgelevičiūtei iš tiesų ar tariamai apsivogus per TV3 Šok su manimi, jos trapia niekaip nepavadintiną asmenybę po centimetrą čiupinėjo ne tik TV3, bet ir LNK. Televizijos solidariai nardė tame pačiame drumstame baseine, tarsi slidų vandensvydžio kamuolį viena kitai bemėtydamos vis naują istorijos vingį ir tęsdamos žaidimą tol, kol žiūrovo dėmesys atbuko ir atsirado naujas bulvaro objektas – čigonų kilmės pop dainininkas Radži. Tada beveik visos LNK bei TV3 laidos nusimataravo link jo ir Radži tema tapo populiarumo garantu.

Gruodis buvo tas mėnuo, kurį galima pavadinti persilaužiamuoju pedofilinį skandalą televiziškai eksponuojant. Žiūrovo dėmesys šiam įvykiui blėsta. Todėl TV3-juose savo laidas rodantys Kristupas Krivickas su Rūta Janutiene turėjo ieškoti kitų magnetų. Šiais tapo temos, apeliuojančios į vartotojo jautrumą tam, ką į save ar ant savęs įpilame, užpilame ar įdedame, uždedame. Kosmetika, vanduo, maistas – prieš Kalėdas buvome gąsdinami pangasijomis, mintančiomis vietnamiečių išmatomis, ar silkėmis, kurių ašakos ištirpintos chemikalais.

Skaityk  LRT TARYBA: TABALUOJAM SAU LAISVAI

Niekas nepadėjo. Labiau akcentuotai ant I. Jurgelevičiūtės ir Radži stačiusi LNK pradėjo lėtai, bet užtikrintai atsikariauti bastionus šiokiadienio praimtaimo zonoje. Dar blogiau – kai R. Janutienė bandydavo mosuoti tais pačiais ginklais, kaip ir LNK, jai nesisekdavo – Rūta Mikelkevičiūtė nuo mėnesio pradžios tvirtai perėmė inciatyvą ir neišleido jos iki pat pabaigos. O TV3 Rūta, šiaip ar taip, yra okupavusi centrinę geriausio laiko zoną pirmadienį ir ketvirtadienį – tikrą žiūrovų aukselį. Permanentiški pralaimėjimai čia TV3 kanalui turėtų būti skausmingi. Statymas ant R. Janutienės, ko gero, nebuvo geras sprendimas.

Tačiau TV3 atsigrojo penktadieniais – paleidusi senų, patikrintų animacinių filmų pynę, ši be vargo ir be didelių išlaidų nurungė tris mėnesius čia lyderiavusią LNK Lietuvos dainą.

Tačiau blogas naujienas kaip kaleidoskope keičia geros. Po labai skausmingų perturbacijų į gruodžio pabaigą pradėjo stotis ant kojų LNK priešpraimtaiminė valanda – 24 valandos pradėjo kvėpuoti į nugarą LTV Seniui ir Šiandien. Servetėlių Zitai ši aplinkybė, ko gero, turėtų būti maloniausia žinia.

LTV gruodį nuvylė. Ne tik sausu skaičiumi – kanalas prarado gerą procentą procentinį punktą auditorijos lyginant su lapkričiu ir jau 2 procentais atsilieka nuo ankstesnio sezono vidurkio, bet ir tuo, kad LTV neparodė jokio krustelėjimo per šventes. Būta metų, kai LTV per šventes įsibraudavo į didžiųjų berniukų – LNK ir TV3, tarpą. Dabar – palaima, ramybė ir svajonės apie dešimtis skaitmeninių kanalų.

O kai pagalvoji… Jei tuos visus beribius aktyvumus lobistinėje, juridinėje sferoje būtų galima paversti kūrybine energija vaizdelio televizoriuje gerinimui…

Haliucinacija..

Kaip žinia, lapkritį BTV pasikeitė vadovas. Gruodį nebuvo jokių teigiamų žinių – kanalas toliau mušė žiūrimumo antirekordus, jo šventinė programa buvo labai keista.

Skaityk  KRISTINA KAZLAUSKAITĖ, ARBA ZITA IŠ MAŽEIKIŲ PAVEŽĖ

Prie ankstesnio direktoriaus kaupęsi streikui, dabar BTV darbuotojai pradėjo brandinti mintis apie išsivaikščiojimą.

Lietuvos ryto TV per šventes prigludo prie bohemiečių. Labai nerezultatyvus žingsnis.

Pervyj Baltijskij Kanal sugebėjo vieną vakarą parodyti ir Dalios Grybauskaitės, ir Dmitrijaus Medvedevo kalbas. Tikras internacionalas.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 komentarai:

  1. tiesiogiai | 30 sausio, 2011 at 18:10

    Norėjau pasakyti apie BTV. Lubys nugramzdino šį kanalą. Nežinau kaip jums, bet man šis kanalas yra nepatrauklus. Jo nesinori žiūrėti. Gal tai įtakojo programa, kuri vis labiau grimzdo į rusiškų serialų ir laidų kartojimų karuselę. Naujas vadovas, čia tikrai nepadės. Kanalo veidai, po truputį bėgioja. Šios “imperijos” laukia 2 likimai: arba kanalas užsibaigs greitai ir bus perleista kitai valdžiai kuri ant BTV pamatų pastatys naują televiziją (kaip tai padarė LRTV ant 5 kanalo), arba lauks lėta mirtis, kai nebebus autorinių laidų, suksis “meilės istorijos”, “mentai I, II, III, IV…” ir šiokia tokie filmai.

    Please wait...
  2. uagadugu | 30 sausio, 2011 at 18:31

    Sunku nepritart tokioms įžvalgoms.

    Please wait...
  3. tiesiogiai | 30 sausio, 2011 at 19:08

    Be to, uagadugu, kaip gruodį sekėsi mažyliams (TV6, TV1,LTV2)?

    Please wait...
  4. uagadugu | 30 sausio, 2011 at 20:31

    Kažkokių ypatingų permainų ten nepastebiu, bet po kurio laiko rašysiu metinę mažiukų apžvalgą – tada bus ir platesnis komentaras.

    Please wait...
  5. korta | 30 sausio, 2011 at 22:57

    Lubys, nusipirkęs BTV, per savo atstovą ir tuometinį generalinį M.Garberį Radijo ir Televizijos komisijai, išdavusiai licenciją, labai aiškiai pasakė: jokių investicijų nebus. Per dešimt metų jų ir nebuvo. Niekas nieko nenustekeno. Oligarchas išlaikė savo žodį. Parduos rusams už vieną litą? Gal. O gal neakivaizdžiai išmainys? Gal. Kur problema? LNK, TV3 tik lengviau atsidus. Nors jiems ir dabar dzin.O Vainauskui ir taip juodos dienos. Internetas valdo. Beje, radijas, kaip beskambėtų keistai, pagal savo pasiekiamumo specifiką kol kas taip pat turi savo nišą. Viskas priklauso nuo smegenų.

    Please wait...
  6. uagadugu | 31 sausio, 2011 at 00:01

    Kurių nėra ar…?

    Please wait...
  7. korta | 31 sausio, 2011 at 00:20

    Deja, kurių nėra. Be jokių “ar”. Kai kurie “analyzai” padaryti kaip besmegenių kongreso.

    Please wait...
  8. korta | 31 sausio, 2011 at 00:21

    Čia buvo inspiruota prelegento “tiesiogiai”. Tundra.

    Please wait...
  9. Bunnie | 31 sausio, 2011 at 08:45

    Dėl terminų tikslumo. Ausies nupjaut neduočiau, bet kiek atsimenu iš Gitano Nausėdos pamokėlių, tai jei, pvz., kanalo auditorija sumažėja nuo 11% iki 10%, tai sakoma, kad kanalo auditorija sumažėjo ne 1 procentu, o 1 procentiniu punktu. Jei norime paskaičiuoti procentais, tai šiuo konkrečiu atveju 1 procentinis punktas yra lygus 9% – t.y kanalas prarado 9% procentus auditorijos. Lyginant su praėjusiu sezonu, LTV auditorija sumžėjo 1.9 procentinio punkto arba 15.4%.

    Please wait...
  10. uagadugu | 31 sausio, 2011 at 09:10

    Ačiū už patikslinimą. Šiaip tai, ką kolega rašot, yra kaip ir suprantama savaime. Bet sutinku, kad reikia tokius dalykus permanentiškai tikslinti, nes ne visi yra glaudaus būrelio, kuriam viskas yra savaime suprantama, nariai. Tik tiek, kad jeigu visiškai tiksliai naudočiau terminus bei sąvokas, juos kiekvieną kartą tikslinčiau ir pateikčiau galimus skaičiavimo būdus ir jų interpretacijas, tai mano įrašai, kurie ir taip yra kelis kartus ilgesni, nei internetui rekomenduojami, pailgėtų dar tiek pat.

    Please wait...
  11. zorge | 31 sausio, 2011 at 13:59

    Ir dar del procentu. Tai sumazejo ne auditorija, o auditorijos dalis, nes glai buti taip, kad TV kanalo auditorija didejo, bet auditorijos dalis mazejo.
    Visgi sutinku su uagadugu, daugumai skaitanciu viskas aisku ir jei butu pradeta veltis i tiklsia terminija, tai primintu kokio nors softo tech. specifikacija, kad butu laabai nuobodu.

    Please wait...

Palikite komentarą