LRT: KAM REIKALINGAS ATSKIRAS TRANSLIAVIMO TINKLAS?

(Last Updated On: 2020-10-20)

Prisipažinsiu, kai išgirdau apie LRT intencijas turėti atskirą transliavimo tinklą, pirma mintis buvo, kad kažkas hermetiškajame Konarskyje lengvai pasiligojo. Ten nėra sunku pasiligoti, įsigyti fobijų ir kitų paranojinių sindromų. LRT yra ministerija, pagrindžianti savo egzistavimą misija – daiktu, kurį kiekvienas gali tampyti, kur nori ir kaip nori, bet niekas jo nesuvokia iki galo. Darbas dėl neaišku ko neišvengiamai šizofrenizuoja LRT būvį. Nors ten dirbantys puikiai žino, kam reikalinga LRT – tam, kad jie gautų algas. Visa kita – tik įrankis. Transliavimas – irgi.

Todėl nustebau pamatęs Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos (LRTA) reakciją: vyriausybė turėtų kitokiu būdu sureguliuoti šį klausimą, o ne suteikti išimtines teises į tinklą. Tai iš esmės sukurtų rinkoje dar vieną valstybinio sektoriaus žaidėją. Turėti dvi atskiras valstybines įmones, valdančias tinklus, nėra ekonomiškai naudinga, nes reikalautų didelių papildomų investicijų“, – teigė L.Blaževičiūtė.

Gal rimta? Įdomu, ką į tokias užmačias atsakytų Audriui Siaurusevičiui neįtikęs ir Susisiekimo ministro Egidijaus Masiulio kaip mat pakeistas ilgametis Lietuvos radijo ir televizijos centro, kuriam ši alternatyva kuriama, vadovas Algirdas Vydmontas? Manau, kad šiauštųsi. Ką BNS sako jį pakeitęs Gediminas Stirbys: LRT siekis gauti atskirą transliacijų tinklą nestebina, tačiau nekomentavo, ar jis yra komerciškai pagrįstas.

Jis teigė, kad Telecentras galėtų patenkinti privačių klientų poreikius ir tuo atveju, jei įstatymais būtų įpareigotas skirti LRT atskirą transliacijų tinklą.

„Telecentras iki šiol tenkino visų transliuotojų poreikius ir vykdė visus įsipareigojimus, tai darys ir toliau“, – sakė G.Stirbys.

Opozicijos nesimato. Tiesa, be komercinių transliuotojų oponuoja ir TEO LT: „Teo LT“ Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas BNS sakė, kad televizijos signalui siųsti reikalingi tinklai yra itin ribotas daugelio pasaulio šalių resursas.

„Todėl svarbu su juo elgtis atsakingai ir panaudoti maksimaliai efektyviai bei naudingai televizijos žiūrovams. Iš anksto paskirsčius dažnius ir nenumatant, kas bus su jais daroma, kyla rizika, jog ne visi jie bus panaudoti efektyviai“, – sakė bendrovės atstovas.

Skaityk  PRASTA ŽINIA IŠ LTV: RIMVYDAS PALECKIS PAGELTONAVO

„Šiuo metu suformuotas, mūsų nuomone, puikiai veikiantis mechanizmas, kai dėl dažnių skyrimo rengiamas konkursas ir licencija skiriama konkrečius planus turinčiam paslaugų teikėjui. Manome, jog atsilaisvinsiantys dažniai turėtų būti paskirti tokiu pačiu būdu“.

Tačiau LRTA pasitelktas viešumas gali negelbėti. Vyriausybė su LRT pastaruoju metu eina koja kojon. Kitų metų biudžete daugybei skaičiukų sumažėjus arba bent jau nepadidėjus, Nacionaliniam transliuotojui buvo atseikėta 5 mln. daugiau.

LRT vadybai braškant per visas siūles, Nacionalinio transliuotojo vadovybė puikiai dirba lobistinį darbą valdžioje. Tai uagadugu nestebina – nomenklatūrinio mąstymo žmonės greit susiuosto su kitais nomenklatūrininkais. O jei dar dažnai suteiki eterį – nesvarbu, kad jis kelis kartus mažiau veiksmingas, nei komercinių televizijų, bet juk ministrų ar seimūnų patarėjai televiziniuose reitinguose nelabai praprusę, todėl dažnas šmėžavimas Panoramos laidose, pas Savukyną ar Miliūtę jiems atrodo labai ženklus ir svarbus. O su tais, kurie gali leisti pasijusti svarbiais, reikia draugauti.

Dar daugiau, manau, kad LRT iniciatyva Vyriausybėje turėtų būti su kažkuo suderinta, todėl LRTA rūpestis turi pagrindo.

Juolab, kad bandomųjų šūvių būta anksčiau. Štai, tarkim, simptomiškas šiame fone dar gegužės mėnesį driokstelėjęs Seimo nario Dainiaus Budrio pranešimas, kuriame tiesiai šviesiai teigiama, jog LRT ir LRTC reikia sujungti, išsprendžiant finansavimo problemą. Čia turėta omeny LRT finansavimo problema, o ne LRTC…

Tada dar nebuvo maskuotasi. Dabar, panašu, reikalai stumiami daug subtiliau – šnekama apie atskiro transliavimo tinklą būtinybę, o omeny turimas vis tas pats – finansavimo problemos išsprendimas.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

12 komentarai:

  1. zorge | 20 gruodžio, 2010 at 16:25

    O aš manau, kad reikalingas.

    Hau

    Please wait...
  2. nm | 20 gruodžio, 2010 at 17:10

    Kai jau uagadugu rašo apie LRT, tai lauk tulžies prasiveržimo. Parašai nemažai tiesos, bet aš paprastai nustoju skaityti ties tokiais ir pan. teiginiais: “O jei dar dažnai suteiki eterį – nesvarbu, kad jis kelis kartus mažiau veiksmingas, nei komercinių televizijų…”. Tas tiesa, kad misijos neįmanoma išmatuoti, kai tuo tarpu su reitingais (aka komercinės TV) viskas _labai_ aišku. Mano giliu asmeniniu įsitikinimu LRT su komerciniais kanalais tiesiog negalima objektyviai palyginti, nes bent jau ant popieriaus jų tikslai yra visiškai skirtingi (galima sakyt, ką nori, bet turinyje irgi tas geriau ar blogiau atsispindi). Dabar ar LRT modelis yra geras, ar ne, čia kitas klausimas: gal visai nieko ir būtų, jeigu valstybė užsakinėtų “misinines” laidas komercinėse TV, gal (reikia ištirti) sutaupytumėme pinigų. Bet tuomet tarp krūvos šlamšto komercinėse būtų tiesiog sunku susigaudyti normaliam žmogui, o statistinis pilietis vis tiek nežiūrėtų. Juk čia neseniai rašei apie TV veidą…

    Please wait...
  3. Nerijus | 20 gruodžio, 2010 at 22:22

    http://www.zebra.lt/lt/tv/naujienos/be-eterio-likusi-n-pumprickaite-dabar-noriu-ikvepti-gryno-oro-221422.html
    Įdomu, kas ją pakeis?
    Šiaip “Vaikų balsas” bus penktadieniais, kartu su Neringa ves Mindaugas Stasiulis, įdomu, ką pasiūlys sekmadienio vakarui, kai baigsis talentai? Juk Mikutavičiaus nepaliks be eterio?:)

    Please wait...
  4. uagadugu | 21 gruodžio, 2010 at 09:17

    Čia kolegos užuomina, kad Mikutavičius eina į LNK ir ves Top 5?

    Please wait...
  5. Fishas | 21 gruodžio, 2010 at 10:32

    Jega, Mikutavicius inestu i tokia laida daug idomybiu 😀
    Galetu dar su visa savo chebra sedet, gert alu ir komentuot savaites ivykius 🙂

    Please wait...
  6. uagadugu | 21 gruodžio, 2010 at 11:13

    O įdomiausia, kad ją dar ir žiūrėtų. Labiau, nei Makaraitytę.

    Please wait...
  7. Fishas | 21 gruodžio, 2010 at 12:30

    As irgi taip manau 🙂
    Juk telikas skirtas ne tam, kad pagalvotumem ka gero/blogo padare kubilius, o kad is to paties kubiliaus galima butu pasijuokt.

    Please wait...
  8. zero0 | 21 gruodžio, 2010 at 13:28

    Komentarai tai negailestingi (kada delfyje buvo kitaip…?), ka uagadugu mano apie sia laida iki siol buvusiame (tednecingame) formate?

    (kadangi komentarai, kaip kolega pažymite, yra ižeidūs, nuorodą į juos po Delfi įrašu apie Pumprickaitę, ištryniau – uagadugu)

    Please wait...
  9. uagadugu | 21 gruodžio, 2010 at 13:54

    Bus tų pamąstymų, bet kiek vėliau.

    Please wait...
  10. de facto | 21 gruodžio, 2010 at 22:55

    Pašalinta (uagadugu).

    Please wait...
  11. uagadugu | 21 gruodžio, 2010 at 23:21

    Gal ir pritarčiau, bet tas visų tapatinimas su šunų vienokiais ar kitokiais įsikūnijimais yra per tiesmukas ir gerokai perviršinis. Gal geriau paliekam šunaujos epitetą jo autoriui – į istoriją įsirašė.

    Please wait...
  12. de facto | 22 gruodžio, 2010 at 08:15

    Sutinku

    Please wait...

Palikite komentarą