LRT: PROBLEMA. RIMTA PROGNOZAVIMO KLAIDA

(Last Updated On: 2011-02-14)

Perskaičiau naują LRT tarybos nario Artūro Račo įrašą jo tinklaraštyje ir sumąsčiau, kad Nacionalinio transliuotojo padangėje esama keistų ženklų.

Kiek pamenu, beveik visi balsavimai šiame aukščiausiame LRT vadovavimo organe pastaraisiais metais pasibaigdavo rezultatu visi už, A. Račas prieš, du ar vienas susilaiko.

Teisingai susitupėjusio mąstymo individai šitokią situaciją laikė nesveiku priešginiavimu.

Nuomonė suformuota, dėl visko susitarta, o čia išlenda kažkokie prieš plauką braukiantys. Negerai…

Įdomu, ką sakys dabar?

Šeši Tarybos nariai pasisakė už A. Siaurusevičiaus atstatydinimą. Ne vienas, ar du. Ženklūs poslinkiai? Bosas prarado situacijos kontrolę?

Tiesą sakant, nemaniau, kad taip atsitiks. A. Siaurusevičius – pirmas vadovas po Nepriklausomybės atgavimo, kuris valdo LRT taip organiškai. Rašydamas organiškai turiu omeny valdžią savyje  – per se. Vertybę sau.

Daugumas šiai televizijai vadovavusių žmonių valdžios motyvacijos požiūriu buvo visiškai atsitiktiniai personažai – nuo Skirmanto Valiulio, kuris savo kėdėje atsirado dėl to, kad Algirdas Kaušpėdas generalinio poste kažkam atrodė pernelyg subkultūriškas iki Valentino Milaknio ar Kęstučio Petrauskio, kuriems valdžia buvo tik įrankis LRT keisti rentabilumo link.

O A. Siaurusevičius išgrynino, nuo visų apnašų nuvalė valdymo Nacionaliniam transliuotojui esmę.  Iki šio šeštadienio atrodė, kad Konarskio hemisferoje jis valdo ir sau pajungia visus ir visa. Visų pirma, valdžios nomenklatūrą. Nepaisant  paslydimų skydinėje ar tobula balso artikuliacija nepasižyminčių pasirodymų scenoje, jis priklauso tai viešų asmenų kategorijai, kurią nomenklatūra vadina prognozuojamais.

Prognozuojamas yra tas, kuris moka žaisti pagal nomenklatūros sukurtas taisykles. Pagrindinė nomenklatūros taisyklė – išlikti valdžioje, t.y. savo pozicijose ir jas stiprinti, kartu traukiant į priekį sau artimus. Pabrėžiu – artimus, o ne gerus. Jei artimas pasirodo kartu ir geras – puiku. Jei ne – jis vis tiek geresnis už gerą, bet svetimą.

Skaityk  "TU GALI ŠOKTI": LEO KEIČIA MARIJONAS MIKUTAVIČIUS

Prognozuojami yra tie, kuriuos aukštesnė valdžia (kiti prognozuojami) gali prognozuoti. O prognozuoti gali tą, kuris elgiasi pagal prognozuojamas taisykles (žr. aukščiau).

Iliuzija yra, kad nomenklatūrinį prognozuojamumą gali kažkiek paveikti pasikeitimai valdžioje. Taip buvo galima galvoti iki tol, kol konservatoriai perėmė valdžią 2008-ųjų rudenį ir Dalia Grybauskaitė 2009-ųjų pavasarį. Tada išties galėjo atrodyti, kad kruopščiai antrą dešimtmetį statyta nomenklatūros gerbūvio piramidė gali sugriūti.

Nesugriuvo. Neprognozuojami tapo nesunkiai suprognozuotais, o nesuprognozuoti išlėkė į valdžios paribius arba ir toliau liko suktis neprognozuojamai tolimos planetos orbitoje.

LRT labai tiksliai atitinka šią nomenklatūrinę schemą. Nuo 2008-09 metų TV sezono eteryje matome tų pačių autorių ir prodiuserių laidas. Tiesa, gali kisti juridinių asmenų, laidų pavadinimai, bet esmė – ne. Yra glaudus keliolikos patikimų asmenų ratas, kurių projektai jau ketvirtus metus dominuoja LTV programoje.

Nesunku suprasti, kad dominuojantys eteryje dominuoja ir honorarinio fondo dalybose…

LRT valdžios nomenklatūra solidžiai bei prognozuojamai bendradarbiauja ir su aukštesne valdžia.

Matome daug prognozuojamų valdžios veidų prognozuojamose LTV ir LR tinklelio vietose, kuriose kaip niekuomet dažnai randasi transliacijų iš Seimo, Vyriausybės ar Prezidentūros.

Susisiekimo ministro ministerijai pavaldžios įmonės tampa dosniai prognozuojamais LRT reklamos laiko pirkėjais. Tai, ko gero, atsitiktinumas, bet ministras ir jo partijos nariai yra bene dažniausiai šmėžuojantys veikėjai Panoramoje.

Katalikiškai suprognozuotieji Seime ir kitur džiaugiasi aštuoniolika mišių transliacijų per metus ir prognozėmis jų turėti dar daugiau.

Jų vado pirmininkaujamas Seimo Švietimo ir kultūros komitetas suprognozuotai automatu tvirtina daug metų tarp dangaus ir žemės laikytas su pliusu dirbusios LRT ataskaitas. Pradėjo tvirtinti, kai administracijos vadovu tapo dirbantis su minusu.

Bet prognozuojamas.

Todėl mane labai nustebino A. Račo komentaras iš LRT tarybos posėdžio apie tą šešetą.

Skaityk  UFO NEWS: ANTANAITIS

Prognozių karalystėje vyksta vertybių perkainojimas?

Beje, LRT tarybos pirmininkas Dainius Radzevičius savo komentare tam įrašui iškart patikslino, kad posėdis buvo uždaras.

Prognozuota pastaba.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos, TV istorija, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

7 komentarai:

  1. sms | 14 vasario, 2011 at 09:47

    citata iš BNS – “Vėliau savo iniciatyva dar kartą susisiekęs su BNS A.Siaurusevičius pridėjo, kad iniciatyvą reikšti nepasitikėjimą jis laikąs „destruktyvia tarybos nario Artūro Račo veikla, kuri patyrė fiasko“.”

    Bet ne vienas balsavo, o šeši 🙂 ir pranešėjai buvo trys 🙂

    Please wait...
  2. zorge | 14 vasario, 2011 at 11:12

    niu straipsnis tai gerulis. 10 balu autoriui !

    Please wait...
  3. Tadas | 14 vasario, 2011 at 12:00

    Uagadugu, nustebino, nes nepritari A. Račui, ar nustebino, kad A. Račas paskelbė tokį įrašą? (juk ir taip akivaizdu, kad nepasitikima Siauru 🙂 )

    Please wait...
  4. uagadugu | 14 vasario, 2011 at 12:16

    Nei viena, nei kita, Tadai. Nustebino, kad atsirado net šešetas Tarybos narių, nepritariančių A. Siaurusevičiui.

    Please wait...
  5. Tadas | 14 vasario, 2011 at 13:23

    O mane nustebino kvintetas pritariančių ;]

    Please wait...
  6. joke | 14 vasario, 2011 at 14:55

    Prognozavimo problema dabar išspręsta pusei metų į priekį :). Taryba užsidraudė sau svarstyti (ne)pasitikėjimą generaliniu direktoriumi pusę metų, netgi jeigu visi 12 narių nebepasitikės juo. Cirkas. Dėčiau prie ufo news.

    Please wait...
  7. uagadugu | 14 vasario, 2011 at 15:03

    Geras patarimas.

    Please wait...

Palikite komentarą