KLIURKOS TELEVIZIJOSE IR EPOCHINIS GALVASOPIS DĖL TRISPALVĖS

(Last Updated On: 2021-04-14)

Kitas Tomas (kitu jį apšaukiau todėl, kad vieno uagadugu skaitytojo Tomo  laišką talpinau vakar Komentatoriaus rubrikoje) po darbų su žmona prisėdo prie televizoriaus ir primeškeriojo kliurkų. Talpinu savaitgalio pasiskaitymams:

Na, štai, grįžau po darbų, kaip ir kiekvieną dieną įsijungiau TV, pažvelgti ką rodo mūsų televizijos. Šiandien, kaip tokią neįprastą ir nekasdienišką dieną įsijungiau LTV. Manau, kaip ir daugelis prisiminti tas kruvinas dienas ir žiauriuosius įvykius, tačiau dar labiau nustebau – mūsų metraštininkai irgi klysta.

Manau, kad žuvusiuosius reikia ypatingai gerbti, na o pagarba prasideda bent jau nuo žinojimo kas jie tokie.

Nežinau, ar mano akys klysta, bet dokumentinio filmo „Sausio 13-oji“ (scen. aut. V.V. Landsbergis. Rež. R. Rakauskaitė, D. Ulvydas) galiniuose titruose padaryta klaida. Manau, kad per 10 metų ją buvo galima ir ištaisyti. (filmas sukurtas 2001 m.). Titruose tarp žuvusiųjų pavardžių buvo iki šiol nematyta pavardė – A.P.KAVALIUKAS, tačiau Algimanto Petro Kavoliuko pavardės tame sąraše nemačiau… Gal mano akys mane apgavo? Bet  žmona tai irgi pastebėjo…

Gal mums abiems reikia akinių, nors dar jauni esame…
Už Lietuvą!

Na, štai ir vėl! Kas darosi LTV? Ant reportažo per Panoramą apie Kaune atidengtą memorialinę lentą vėl kliurka! Ant vyriškio, kalbančio apie tos nakties įvykius, uždėtas titras – Olga Goluckaitė (?) ar kažkas panašaus…
Kas darosi LTV? Išsiblaškymas?

Bet Tomas žiūrėjo ne tik LTV, bet ir LNK:

Na ir dar, kažkaip jau šiandien man kliūva tie televizininkai, bandantys vaidinti patriotus. LNK kriminalistas Jaunius Matonis, o ir visa Žinių tarnyba į švarko atlapą įsisegę vėliavėlę, – gražu, tačiau, kaip dažnai pasitaiko, supainioja spalvas. Kokia ta lietuviška trispalvė – geltona, žalia, raudona ar raudona, žalia, geltona?..
Iki šiol buvo įprasta, jog geltona, žalia ir raudona spalvos, kurios turėtų eiti iš viršaus į apačią arba iš dešinės į kairę, o pas eLeNKa žiniukus iš dešinės į kairę atlapuose segėjo raudona, žalia, geltona (tarsi Bolivijos vėliava).

Skaityk  RIMTAS REIKALAS „TELELOTO“

Štai ta mūsų Laisvės kaina.

Tomas.

Dėl laisvės kainos tai Tomas gal kiek ir perlenkė, bet tuose horizontalių bei vertikalių vartymuose, pasakysiu tiesiai šviesiai, niekuomet nebuvau stiprus  – juolab, kad televizorių žiūrinčiam kairė yra tai, kas dešinė transliuojančiam. Mano abejones pastiprino vaizdelis, kur Prezidentės atlape vėliavėlė įsegta būtent taip, kaip LNK žiniukų. Tarsi Prezidentė ir neturėtų klysti…  Wikipedijoje rašoma aiškiai: kai Lietuvos valstybės vėliava iškeliama vertikaliai, kairėje (heraldinėje dešinėje) pusėje turi būti geltona juosta, viduryje – žalia, dešinėje – raudona. Kairė pusė yra ta, kurią mes matome, o dešinė yra heraldinė, t.y. ta, kurią matytų vėliava, jei turėtų akis ir jei tos akys žiūrėtų ne kreivai šnairai, o tiesiai į mus, tiesa? Tada išeitų, kad ir Prezidentė, ir žiniukai vėliavą prisisegė neteisingai.

Tfu, visiškai susipainiojau, patys atsirinkite. Va, štai:

Dalia Grybauskaitė

nuotrauka nuo televizoriaus © uagadugu

Please wait...
Kategorijos:  Aplink TV, Keistumai
Tags: , , , , , , , , , , , ,

11 komentarai:

  1. jaunius | 14 sausio, 2011 at 18:38

    Dėl vėliavėlių atlape – jos įsegtos laikantis valstybinės vėliavos įstatymo.
    Žiūrovą suklaidinti galėjo tai, kad televizoriuje matomas vaizdas – tarsi veidrodyje – jūsų dešinė veidrodyje yra kairė. Beje, lygiai taip pat trispalvė atrodė įsegta Prezidentė atlape.

    Please wait...
  2. Jonas | 14 sausio, 2011 at 22:37

    vėliavos įstatyme parašyta: “Kai Lietuvos valstybės vėliava iškeliama vertikaliai, heraldinėje dešinėje pusėje turi būti geltona juosta, viduryje – žalia, kairėje – raudona.” (4 str. 4d.). o URM paaiškina, ką reiškia HERALDINĖ kairė ir dešinė: http://www.urm.lt/index.php?1644369905 (“heraldinė dešinė – paprasta kairė stebėtojui”). ir juk vaizdas televizoriuje – tai ne vaizdas veidrodyje. arba fizikos mokymas pasikeitė pastaraisiais metais.

    tai kaip čia vis tik gaunasi su Prezidente?

    Please wait...
  3. uagadugu | 15 sausio, 2011 at 10:18

    Tikrinsiu fizikos mokymą ir rašysiu atskirą medžiagą.

    Please wait...
  4. LL | 15 sausio, 2011 at 13:00

    Prezidentė juk nelaiko iškeltos vėliavos, aš taip suprantu, kad ji prisisegusi vėliavos spalvų juostelę (kokardą)

    Please wait...
  5. uagadugu | 15 sausio, 2011 at 13:16

    Taip, bet ta juostelė yra trispalvė ir turėtų būti prisegta pagal vėliavos įstatymą.

    Please wait...
  6. Jūratė | 15 sausio, 2011 at 21:37

    Vaizdą televizoriuje tikrai matome taip, kaip matytume, jei stebėtume gyvai, be kameros. 🙂

    Please wait...
  7. Jūratė | 15 sausio, 2011 at 21:40

    Oi, tik dabar pamačiau, kad jau išaiškinimas yra kitame įraše…

    Please wait...
  8. Ukinyks | 16 sausio, 2011 at 13:08

    Kam taip sudetingai. viska aiskinat. Heraldine desine ukiskai yra veliavos tvirtinimo vieta prie koto kai veliava nukreipta i desine puse ziurovui. Nu kaip rasyme: is kaires i desine – nuo koto i veliava. Jei veliavos kotas palenkiamas 90 laipsniu kampu, tai auksciausiai esanti trispalves juosta atsiduria tolimiausioje krastineje desineje puseje stebetojui. Prezidentes juostele prisegta teisingai. Ner cia ko parintis. 🙂

    Please wait...
  9. uagadugu | 16 sausio, 2011 at 13:23

    Problemytė – Jūs lenkiat ne į tą pusę. Va čia pasižiūrėkit: http://www.urm.lt/index.php?510354908

    Please wait...
  10. Ukinyks | 17 sausio, 2011 at 08:14

    Cia ne as lenkiu ne i ta puse, o jovala sukelia tokie reikalautojai. Paziurekim i du paskutinius paveiksleliu… I kuria puse nukreiptos veliavos? Ogi i skirtingas. Tai va del to ir inesamas nesusipratimas. Jei islaikyt nuosekluma tai gausis, kad geltona yra stebetojui is desines. Cia velgi – pastatas prie kurio tvirtinama veliava turi “heraldine desine ar kaire”? Jei pastatas stebetojui is desines, tai geltona juosta atsidur stebetojui is kaires, Jei pastatas is kaires (heraldine desine stebetojui) tai, laikantis nuosekliai taisykliu, geltona juosta atsiduria stebetojui desineje. Kitas dalykas jei butu nustota sapalioti apie “heraldines desines” ir t.t. bei ukiskai ismastytu: Veliava neturinti koto kabinama horizontaliai (tarkim viduryje gatves ant skersai istempto troso) is vienos puses vaziuojant atrodys, kad juostos neteisingai, o is kitos puses vaziuojant – teisingai. Bet tarkim Seime ant sienos kabant veliava pakabinta butent, kad kaireje yra geltona juosta. Tai reiketu aiskinti kuo paprasciau: Veliavos spalvos yra geltona-zalia-raudona tokia tvarka rasome ir skaitome, vadinasi pagal rasymo taisykles is kaires i desine eina ir juostaos – kaireje geltoa, Siuo atveju prezidentes juostele kabo neteisingai. O jau visai protingai norint pasielgt, reikia segtis ne juostele, o bantuka apvalu, kur centre bus geltona 🙂 Ir pabandykit paaiskinti kur yra “heraldinis centras” 😀

    Please wait...
  11. uagadugu | 17 sausio, 2011 at 08:44

    Jeigu bantuką, tai geriau jau aš siūlau Burkina Faso vėliavą (viršuj), nes ten graži geltona žvaigždutė vidury:)

    Please wait...

Palikite komentarą