APKLAUSA: 38 % “UAGADUGU” SKAITYTOJŲ MANO, KAD B. LUBYS PATS NEŽINO, KAM JAM REIKALINGA BTV

(Last Updated On: 2020-07-07)

Baigiu apklausą dėl keisto Bronislovo Lubio pomėgio turėti televiziją. Štai taip balsavo apklausiamieji:

APKLAUSA: 38 % "UAGADUGU" SKAITYTOJŲ MANO, KAD B. LUBYS PATS NEŽINO, KAM JAM REIKALINGA BTV

Klausimus ir atsakymus skirstyčiau į dvi grupes – racionalios ir neracionalios intencijos. Kaip matote, net 38 procentai uagadugu skaitytojų galvoja, jog milijardierius pats nežino, kam ta televizija jam reikalinga. Tai nėra atsitiktinumas. Žmonės žiūri, analizuoja, daro išvadas. Ir nemato logikos. T.y., nemato veiksmų logikos. Jeigu tu nusipirkai televiziją, kurios žiūrovų rinkos dalis – 17-18 procentų (nežinantiems ir pramonininkams paaiškinsiu, kad žiūrovų rinkos dalis televizijoje yra tas pats, kas versle yra pardavimo rinkų kiekis arba dydis – belieka pritaikyti tinkamą kainodarą ir turi pajamas – televizijos atveju, reklamos pajamas), tai tau belieka išlaikyti tą rinkos dalį ir iš jos spausti pinigus. Nėra kito racionalaus kelio.

Lieka neracionalus ir jokiais protingais argumentais nepaaiškinamas. Bet realiai atsitikęs. Per aštuonis metus prarasta du trečdaliai auditorijos, o su ja ir reklamos rinkos. Tiek pat žiūrovų, kiek BTV prieš devynis metus, dabar turinti LNK sutraukia 60 mln. komercinių pajamų. Kai BTV – 8…

Todėl žmonės, pagarbiai galvodami apie Bronislovą Lubį, ir mano, kad jis pats nežino, kam jam ši televizija reikalinga. Na, išsiblaškęs milijardierius, pats nežino, ko nori… Prie neracionalios intencijos priskirčiau dar ir šiuos atsakymus – milijardieriaus žaisliukas ir prestižui (uagadugu prestižą laiko neprotingu dalyku – nesuprantu žmonių, kurie perka bananą su gražiu lipduku ir moka trečdaliu daugiau, jei galima nusipirkti tą patį angliavandenį be lipduko ir pigiau). Tačiau šie du atsakymai sutraukė dar 18 procentų. Kartu su dominuojančiu suskaičiuosime net 56 procentus neracionalios, ty. uagadugu skaitytojams nepaaiškinamos motyvacijos turėti BTV.

Skaityk  GABRIELĖ MALINAUSKAITĖ ŽADINS LIETUVĄ: BTV KRUSTELĖJO UODEGĄ

Likę 44 procentai jau kvepia kažkokia logika. Tiesa, šiuos skaičius irgi dalinčiau į dvi dalis – verslo darymo ir taikomąją-fasadinę. Pastarajai priskirčiau šiuos klausimus-atsakymus – įtakai visuomenėje, įtakai valdžiai ir botagas verslo konkurentams.

Ši grupė užima 35 procentus visų atsakymų. Ji atstovauja požiūrį, kad Bronislovio Lubio verslo dėlionėje BTV gali būti įrankis, atliekantis viešųjų ryšių funkciją ir formuojantis įvaizdį arba sudėtingoje verslo aplinkoje padedantis teisingai funkcionuoti kitiems koncerno padaliniams. Jeigu taip ir yra, tai koncerno ideologai bus padarę didelę klaidą – televizija, nusiritusi iki 5-6 procentų auditorijos dalies, daro niekingai mažą įtaką ir yra, naudojant Vyckos Šapranausko leksiką kitos televizijos populiarioje laidoje – veiksminga tiek, kiek gali būti veiksmingas 5-6 centimetrų ilgio įnagis tam tikrose neviešose ritualinėse procedūrose.

Belieka devyni procentai tikro ir jokiomis fanaberijomis neužtemdyto verslo, ką atstovauja atsakymai perpardavimui brangiau, nei pirko ir gauti pelną. Dėl pastarojo, tai belieka patvirtinti, kad to pelno anksčiau būta. Bet juokingai mažai lyginant su pelnu, kurį tais, visai rinkai sėkmingais metais generavo TV3 ir LNK. Tas mažai yra maždaug kelias dešimtis kartų mažiau. O pastaraisiais metais reikia kalbėti jau apie nuostolius.

Na, o apie perpardavimą brangiau, ko gero, jau ir apskritai negalima kalbėti netgi nukirtus tą antrą dvižodžio dėmens dalį brangiau. Tūlam pirkėjui kiltų didelis klausimas, už ką BTV pirktina? Už niekingai mažą rinkos dalį? Už pasenusią techninę bazę? Už tai, kad televizija turi dažnius ir yra transliuojama visoje Lietuvoje? Taip, tai buvo argumentas dar prieš kelis metus, bet po metų Lietuva pereis ant skaitmeninio transliavimo ir tapti tuo nacionaliniu tinklu bus daug kam nesunku.

Skaityk  JURIJUS SMORIGINAS IR RUSŲ TAUTA

Tada svarbiausiu argumentu bus inercija žiūrėti, prekinio ženklo stiprumas, žiūrovo lojalumas. Kurioj vietoj čia BTV?

Toli toli…

Susimauta.

Please wait...
Kategorijos:  Apklausos, Kanalai, Keistumai, Konsumerika, Personalijos, Rinka, TV istorija
Tags: , , , , ,

Vienas komentaras:

  1. boza | 5 lapkričio, 2010 at 14:33

    siaip tai batka lubys – nesveikai susireiksmines garbetroska. svarbu kad turi zmogus ta tv. ir jam gerai ir konkurentams gerai 🙂

    Please wait...

Palikite komentarą