TV3 MUS VISUS IŠDŪRĖ! VIENOS PUSTIESĖS ANATOMIJA

(Last Updated On: 2020-06-10)

Vakar paskelbiau įrašą pavadinimu Prezidentė: išskirtinis burkavimas su TV3 bananiniam žurnalistui kelia minčių.

Iškart po to sureagavo komentatorius Hmm, kuris pasiūlė  pagūglinti ir paliko nuorodą, kurią, jo nuomone, turėjau susirasti begūglindamas.

Už nuorodą ačiū, nors, kiek pagūglinęs, supratau, kad Lietuvos prezidentūros spaudos pranešimai didžiai gerbiamo Google nėra labai favorizuojami, todėl ne ką ten būčiau nuveikęs.

Bet apie viską iš eilės. Spalio 1 dieną anot Prezidentūros spaudos pranešimo minint Kūno kultūros ir sporto dieną Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė nusipelniusiems Lietuvos sportininkams įteikė valstybinius apdovanojimus už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui, parodytą valią ir ryžtą siekiant pergalių pasaulio ir Europos čempionatuose.

Štai taip:

Dalia Grybauskaitė

© LRP

Beveik po savaitės, spalio 6 dieną TV3 iš šio įvykio išpjovė sau svarbų segmentą ir ištransliavo spaudos pranešimą, kuris šnekėjo jau taip: praeitą penktadienį kvietimo apsilankyti Prezidentūroje sulaukė TV3 projekto “Šok su manimi” dalyviai – parolimpietis Tomas Kairys ir aktorės Eglės Jackaitės partneris Tadas Rimgaila. Abu šokių šou dalyviai buvo pagerbti už asmeninius sporto pasiekimus. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ne tik pasveikino sportininkus, įteikė jiems apdovanojimus, bet ir padėkojo už talentą ir atkaklų darbą.

Ir apiformino Tomo Kairio nuotrauka su Prezidente iš asmeninio archyvo.

Tai nėra melas, nes Tomas Kairys ir Tadas Rimgaila tikrai buvo pakviesti į Prezidentūrą. Tiesa, ne kaip Šok su manimi dalyviai… Ir ne jie vieni, o kaip vieni iš daugybės. Beje, nors Tomas Kairys TV3 pateiktoje nuotraukoje su Prezidente demonstruoja kažkokį neidentifikuotą popiergalį, oficialiame apdovanotųjų sąraše nei jo, nei Tado Rimgailos pavardžių nėra, todėl turiu pagrindo manyti, kad dėl tų apdovanojimų čia TV3 arba jau tikrai pamelavo, arba pati buvo suklaidinta.

Skaityk  MTV, VESELIS IR SUDEGINTI TILTAI

Sekdamas vienu pavyzdžiu, aš ir pats galėčiau pasiūlyti TV3-ims pagūglinti

Taigi šituo, geriausiu atveju, tiesos fragmentu susiviliojo ne tik, anot komentatoriaus Fisho, tūlas paprastas žmogus iš Afrikos, bet ir mažiau paprasti žmonės nuo visokių galingųjų Delfių .

Beje, įvedus TV3 spaudos pranešimo pavadinimą į Google paieškos laukelį, pirma eilute išmetamas BNS, kuris patalpino TV3 spaudos pranešimą savo laisvalaikio rubrikoje. Tiesa, solidusis BNS jo neautorizuoja ir apsidraudžia remarka BNS už pranešimų spaudai turinį neatsako.

Ne taip, kaip Delfi, kur autoriaus eilutėje matosi www.delfi.lt.

Viena aišku, kad TV3 pasiekė savo tikslą. Daugybė žmonių Delfi ir kitų portalų dėka galėjo sau susiformuoti nuomonę, jog Prezidentė pagerbė Šok su manimi dalyvius. T.y. pagerbė Šok su manimi. Aštrios kovos su LNK Kviečiu šokti kontekste tokio visuomenėje populiaraus žmogaus, kaip Prezidentė palanki nuomonė apie Šok su manimi yra svarbus argumentas.

Nepaisant to, kad Prezidentė neturėjo omeny Šok su manimi ir, ko gero, nėra jokiuose kontekstuose jo minėjusi, bet, ką jau čia beslėpsi, jos populiarumas tapo TV3 viešųjų ryšių manipuliavimo įrankiu.

Stabiliai skaitantys uagadugu turėjo pastebėti, kad ypatingai priekabiai žiūriu į TV3 spaudos pranešimus. Štai ir visai neseniai esu pastebėjęs gudrutinį atvejį, panašų į čia apkalbamą.

Gal todėl TV3 jų uagadugu ir nesiunčia.

Nemanau, jog šis agresyvus savireklaminis stilius yra kokio nors atskiro individo problema. Jei tiesa, kad Viasat kompanijos dekaloge garbingą vietą užima maksima copy with pride, tai nenustebčiau, jog savo vietą gali turėti ir kita – deceive with pride.

Jokio kriminalo – tiesiog visi rašantys turi ypatingai priekabiai žiūrėti į kiekvieną TV3 išgeneruotą tekstą.

Aišku, tai, ką daro TV3, yra trumpų distancijų bėgiko veiksmai. Anksčiau ar vėliau su tokiais atsitinka tai, ką gerai apibūdina vienas senas rusiškas priežodis. Rusiškai jaunieji TV3 viešųjų ryšių specialistai vargu ar moka, bet vyresnieji turėtų žinoti metaforišką posakį, užsibaigiantį vienu daiktu, prie kurio pritvirtintas atsuktuvas.

Skaityk  ŠULIJA: ASTROLOGINIS SINOPTIKAS Į TV3

Mano įraše, nuo kurio vakar viskas ir prasidėjo, ši TV3 pustiesė pateikiama ne kaip žinia per se, o kaip iliustracija burkavimui su TV3. Nepaisant to, kad iliustracija nebuvo tiksli ir kai kurių komentatorių pateiktos informacijos apie tai, kad D. Grybauskaitės pilna visur, bendrame informaciniame fone Prezidentės bendravimas su TV3 išsiskiria.

Net ir Afrikoje matosi.

Kokios to bebūtų priežastys, TV3 kryptingas aktyvumas ar ne, Prezidentės įvaizdžio formuotojams vertėtų apie tai pagalvoti.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

2 komentarai:

  1. Corot | 8 spalio, 2010 at 12:23

    “Nemanau, jog šis agresyvus savireklaminis stilius yra kokio nors individo problema.”. 🙂 Geras sakinys. Mielai Rovenai kaip tik ir skirtas. 🙂

    Please wait...
  2. hmm | 8 spalio, 2010 at 12:46

    uagadugu, naivus idealistas jus.

    lietuvos pramogu zurnalistika yra daugumoje, deja, pasikelusiu mulkiu gauja. televizine ypac.

    yra geru, yra ir labai geru, bet ju vienetai. uztektu vienos rankos skaiciavimui, gal dvieju, jei ko nepastebejau. yra ir geresniu, bet ir tie daugiausia domisi dirbtinemis zvaigzdetomis intrigomis (paprastai padaroma, labai efektyvu, virsininkas to ir nori, kam stengtis daugiau?), o ne kuo nors gilesniu.

    o daugumos likusios pilkos mases vienintelis sugebejimas yra pazymeti tv atsiusta texta, paspausti ctrl-c, po to viska nuleisti i worda ir padaryti ctrl-v. labaiu prakute neuzmirsta virsuje parasyti savo vardo ir pavardes. kai bendrauji su paciomis zvaigzdemis, zvaigzdziu liga (kad ir lokalinio pobudzio) netoli.

    tai geriausiai iliustruoja uagadugu sekme – paprasciausiai todel, kad tokios tv rinkos analizes, kokia yra cia, nerasi niekur. gal uagadugu ir per smulkiai kartais suraso viska, spaudai tai netiktu, bet spaudoje nera nieko panasaus. tik daug (televiziju atsiustu) paveiksliuku, daug (televiziju atsiustu) tekstu ir keli beviltiski reportazai, mazai besiskriaintys savo esme nuo PR’o.

    o gilumos nulis.

    nei noro, nei sugebejimo i ta puse eiti nera. analize geriausiu atveju isgirsi tik pabendraves tiesiogiai su pramogu zurnalistais, ir tai susivedancia i zvaigzdziu asmenini gyvenimeli, sekmes-nesekmeles ir tarpusavio intrigeles. netingintys nagrineti verslo ir jo skaiciu eina arba daryti verslo arba – is bedos – i verslo zurnalistika.

    tokiomis salygomis tai, ka daro tv3, yra labai mazai rizikinga. tinginiai paprastai savo tinguma pameta issyk, kai tik reikia zodziais pagristi, kad ju tingumas yra geras darbas. “bet juk prezidente isties pagerbe laidos dalyvius! bet juk skaitytojams tai idomu, va lankomumas puslapio! etc”.

    o kadangi televizija (su mazomis isimtimis) niekada nebuna strateginis redakciju padalinys, vertas didesnio auksciausiuju vadu demesio, ir kadangi nemazai redakciju aplamai yra isigalejes panasus lodoriavimo virusas, kaip aprasiau, tai viskas ir vyksta, kaip vyksta.

    Please wait...

Palikite komentarą