“TU GALI ŠOKTI”: SMORIGINAS IR POBEDONOSCEVAS SVILDO BLYNUS

(Last Updated On: 2020-04-25)

uagadugu tęsia savo tradiciją atskiruose įrašuose eksponuoti tinklaraščio komentarus, kuriems rašyti sugaišta daug laiko ir sudėta pastangų. uagadugu mes galime tobulinti kartu. Šiuo atveju, tai komentatoriaus/ės Šiaip kiek pataisytas komentaras apie TV3 Tu gali šokti pirmą konkursinę laidą. Juo tęsiamas kitos komentatorės Stebėtojos pradėta mintis apie nesklandumus laidos transliacijoje:

Mačiau tą šou “Tu gali šokti” ir, mano nuomone, tie techniniai nesklandumai šiek tiek pagyvino laidą, nors aiškiai matėsi nepasiruošimas ir įtampa. Gal prie tokios situacijos prisidėjo ir svečio buvimas iš Amerikos ir noras kuo geriau pasirodyti prieš jį. Šiaip nesklandumų pasitaiko ir tarptautiniuose renginiuose, keletą esu matęs per TV, tad labai nesmerkčiau šios laidos tiesioginės transliacijos, o laidos tempas buvo pakankamai didelis, tik bėda ta, kad laidos rengėjai ir vedėjas nebuvo tinkamai tam pasiruošę. Galbūt ir gerai, kad mikrofonai nebuvo išjunginėjami, nes žiūrovai galėjo išgirsti komisijos narių pokalbius ir iš tų pokalbių įvertinti komisijos nekompetentingumą.

Labiausiai pralinksmino Visockaitės pasakymas Juškai ( tiksliai citatos nebeprisimenu, bet pasakė panašiai): bliamba sakyk, ką nors, kas šauna į galvą, o Juškai irgi sekėsi sunkiai kalbėti. Bendrai imant, komisija apie dalyvius kalbėjo vėjus, o svečias trumpokai, bet gana argumentuotai pakalbėjo apie šokėjus.

O vertėjauti Leo netinkamas ir kalbėti su svečiu ne jam, nes šnekėjo daug ne į temą. Kas dar nepatiko, tai operatorių darbas – filmavo bet kaip. Na, ir dar buvo visokių smulkių nesklandumų. Aš manau, kad TV3 duos velnių prodiuserinei kompanijai, kuri rengia šį šou. O jei lietuvių prodiuserinės kompanijos nemoka rengti šou, tai gal tada vertėtų į rinką atvesti užsienio prodiuserius. Bet šou vis gi patiko, kai kurių šokėjų šokiai buvo gražūs. Smorigino sukurta choreografija man pasirodė keistoka. Tai tiek.

Tiesioginės transliacijos turi neginčijamų privalumų, nes leidžia žiūrovui matyti laidos dalyvių emocijas gyvai. Ne veltui televizijos tiesioginį transliavimą laiko vertybe, šią pabrėždamos ryškiai išeksponuotu užrašu ekrane. Juo labiau žiūrovui ir pačiam lengviau susitapatinti su laidos audiniu, kai jis žino, jog žmonės kitoje ekrano pusėje kojas ar liežuvį kilnoja tuo pat metu, kai jis kilnoja indą su tonizuojančiu gėrimu ar kuo nors kitu. Tačiau tai nėra pateisinimas klaidoms. Jei kamera juda kreivai, o liežuvis gerokai lenkia smegenų vingių transliuojamą informaciją arba, kas dar blogiau, neturi ką lenkti, tiesioginė transliacija televizijai bus ne tramplinas, o duobkasys.

Pasižiūrėjau Tu gali šokti kartojimą, kuris, jei neklystu, yra kiek pataisytas, o todėl tokių ryškių kluptelėjimų, apie kuriuos rašo Šiaip, nepastebėjau. Nors kamerų šokis poroje vietų sukėlė abejonių, o Eglės Visockaitės burbtelėjimai Nerijui Juškai buvo girdimi, nors ir labai neryškiai. E. Visockaitė turėjo ko priekaištauti N. Juškai – šio iškalba yra labai prasta, žodžiai klijuojasi vienas prie kito sunkiai, baleto primarijus pasimesdavo lygiose vietose, sukurdamas nejaukias pauzes, kurios, bent jau kartojimų metu, buvo dangstomos planais su laidos dalyviais ir vedėju. Na, o kadangi N. Juška yra tas, kuriam laidos autoriai suteikė teisę skelbti galutinį verdiktą, šio buvo daug neišvengiamai ir neužmaskuojamai.

Jeff Thacker, Nerijus Juška, Eglė Visockaitė, Vaidotas Martinaitis

“Tu gali šokti” žiuri © TV3

Kita laidos silpna vieta yra L. Pobedonoscevo vedėjavimas. Laida šį kartą dėl žiūrovo nekonkuravo su LNK 2 minutėmis šlovės, todėl L. Pobedonoscevo nebuvo galima palyginti su Vyteniu Pauliukaičiu. Bet pagrindinį skirtumą užčiuopsime ir be šitos tiesioginės akistatos – kur nukeliaus V. Pauliukaičio liežuvio improvizacija nežino niekas, o ką pasakys Leo, nuspėsi devyniais atvejais iš dešimties. Tai – plokščias ir štampuotas kalbėjimas. Aktorius atlieka neįdomų vaidmenį.

Skaityk  "AUKSINIAI SVOGŪNAI" vs "DVIRAČIO ŽVAIGŽDĖ": KAS IŠ TIESŲ LAIMĖJO?

Nors Tu gali šokti pastarąjį savaitgalį varžėsi tik su proginiu koncertu Tau, mama, šokių laidai nepavyko tapti sekmadienio hitu. Ji koncertui pralaimėjo gerais keliais procentais – skirtumu, kuris tiesioginės konfrontacijos su 2 minutėmis šlovės atveju turėtų gerokai išaugti. Nelinkime TV3 kanalui dviejų-dviejų su puse karto skirtumo, kuriuo šeštadienį Žvaigždžių duetai talžo į kaulus Šeimų dainas, bet visai nenustebtume tokį išvydę kitą savaitę.

TV3 nepavyko taip pat ir akcija penktadienis. Tu gali šokti specialiosios laidos žiūrėjimas Auksinei blykstei pasibaigus nors kiek ir pakilo, bet skaičiai nebuvo nokautuojantys.

Šiaip paliečia įdomią temą apie užsienio prodiuserių atėjimą į Lietuvą. Na, būčiau skeptiškas. TV laidų sąmatos tokios juokingos, kad jomis susiviliotų nebent kokie latviai, estai ar moldavai. Tarp kurių vargu ar rasime geresnių, nei tautiški jurgeliai meistreliai.

O J. Smorigino choreografija visuomet buvo keistoka. Keistoka choreografija keistokiems žiūrovams.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , ,

12 komentarai:

  1. chamsinas | 4 gegužės, 2010 at 15:47

    Senokai besilankiau šiame tinklaraštyje. Kokia aplinka! Gyvenimas gerėja 🙂 Su tuo ir sveikinu!
    Mačiau šiandien laidos pakartojimą. Primarijui su kalba visada buvo prastai. Dėl to Smoriginas toks paklausus – nors taip pat nešneka taisyklingai, bet visada turi ką pasakyti. Maniau, kad Martinaitis į komisiją tam ir buvo pakviestas, kad atsvertų kitų narių negebėjimą reikšti mintis, bet, matyt, linkęs mažiau kalbėti nei jo kolegos. Leo taipogi labai nevykusiai tempė laiką, režisieriai nevykusiai dėjo filmukus apie šokėjus, o vargšai šokėjai buvo priversti nejaukiai stypčioti. Vietomis buvo labai nuobodu. Arba, kaip gerai pasakyta, — nuspėjama. Na, bet nieko, užtat gražiai šokta . Man asmenškai labai patiko atrankinės laidos — galvoje turiu šokėjus. Labai smagu žiūrėti šiek tiek kitokius nei TV laidose įprastus šokius. Ir patys dalyviai (įskaitant visus anksčiau iškritusius) charizmatiški, emocionalūs, žavūs, vienžo, asmenybės. Dėl jų skirtingumo, kitoniškumo ši laida itin patraukli. Įdomu, ar kitame sezone tokių atsiras, nes dabartiniai labai stiprūs, be to, bus jau žinoma, kokios naudos dalyviams ši laida duoda. Turiu pripažinti, kad man atskiri šokėjai buvo labiau įdomūs nei poros. Dėl tų porų ši laida gali tapti labai panaši į kitus šokių projektus, nesvarbu, kad šokami ir gatvės šokiai. Dėl prodiuserių su uagadugu visiškai sutinku.

    Please wait...
  2. uagadugu | 4 gegužės, 2010 at 16:01

    Ačiū, Chamsinai, už papildymus. Gerėja ne gyvenimas, o jo apipavidalinimas. Kad taip dar ir gyvenimas…

    Please wait...
  3. stebetoja | 4 gegužės, 2010 at 16:41

    Dar kartą pasižiūrėjus sekmadienio “Tu gali šokti” kartojimą ir perskaičius komentarus šiame bloge, padariau tokias išvadas/iškėliau klausimus:
    1. Lietuvoje visiškai suvešėjo sužvaigždėjimas. TV eteryje ar žurnaluose šmėžuojantys veidai jaučiasi visagaliai ir, matyt, tobuli. Juk prieš tiesioginį eterį tikrai vyksta generalinė repeticija, o tai reiškia, kad tiek laidos vedėjas (šiuo atveju Leonardas P.), tiek komisijos nariai turi progą peržiūrėti pasirodymus ir preliminariai apgalvoti, kokias pastabas/komentarus/klausimus/pašmaikštavimus jiems sakys. Juk ne visi yra mikutavičiai, smoriginai ir šapranauskai, kad gali ekspromtu kalbėti ir įdomiai, ir šmaikščiai. O net situacijas, kai patys pagauna save nusikalbantys, paversti juokingomis ir tik teikiančiomis tiesioginiui eteriui šarmo.
    2. Matyt, dar kartą reikia pripažinti, kad Lietuva yra per maža, jog į televiziją ateinantys žmonės būtų ne tik savo srities profesionalai, bet ir šiaip charizmatiškos asmenybės. Na gal čia per didelis reikalavimas. Formuluotė turėtų būt tokia: ne tik savo srities specialistas, bet ir atitinkantis minimalius TV reikalavimus: telegeniškas ir mokantis sklandžiai dėstyti mintis.
    3. Operatoriai. Gerai reikia nuvanot per nagus. Atrodo, kad dirbama kaip ceche. Pafilmavau vaizdų žiniom, kokia pokalbių studijinę laidą, kur yra max du planai (stambus ir bendras), o kadangi grafike išpuolė laikas, kad tenka filmuot šokių laidą, tai net, matyt, nepasidomėjus, kokia ten specifika, nepasitreniravus, kaip ir iš kokios pusės reikėtų filmuoti, kokius privalumus kiekvienas šokėjas turi ir kaip juos reiktų atskleisti, einama tiesiai į tiesioginį eterį ir rodomi bele kokie vaizdai.
    4. Ir galiausiai retorinis klausimas. Gal net ne į temą. Kada prodiuseriai, po šimts velnių, į laidų vedančiuosius, ar kūrybinius darbuotujus atrinkinės žmones viešuoju būdu. Skelbs konkursus, o ne sutikę savo draugelį, kuris tik draugas, bet nežinia, ar geras specialistas, siūlys jam vieną ar kitą svarbią poziciją. Kol dirbsim pagal giminių/draugų, bet ne pagal žmogaus sugebėjimus principus, tol toks jovalas ir bus TV.

    Please wait...
  4. uagadugu | 4 gegužės, 2010 at 18:15

    Na, va. dar vienas komentaras, kurio pagrindu rašysime post’ą:)

    Please wait...
  5. Corot | 4 gegužės, 2010 at 21:45

    Be to, kad tiesioginės transliacijos yra smagesnės pažiūrėti nei montažai, jos yra dar ir puikumas televizininkams: tai tinginių užsiėmimas, nes nereikia sukt galvos – montuoti, perfilmuot scenų, jei kas ne taip pavyko, filmavimas užtrunka kur kas trumpiau, o ir sutaupoma. O dar ir pasididžiuoti prieš žiūrovą galima, atseit aukštas lygis, tiesiogiai. 🙂

    Please wait...
  6. uagadugu | 4 gegužės, 2010 at 22:58

    Nu, taip, Corot. Sutinku. Čia prie klausimo, kodėl “Spaudos klubas” visuomet būdavo tiesioginis, nors nebūdavo tiesioginių skambučių į studiją? Todėl, kad ilgasis tinginys nebūtų radęs laiko montažui. Antra vertus, ką ten reikėjo montuoti…

    Please wait...
  7. chamsinas | 5 gegužės, 2010 at 00:42

    Oje, pamiršau apie operatorius pakalbėt. Gerai, kad yra stebėtojų.

    Please wait...
  8. Piktuolis | 5 gegužės, 2010 at 22:56

    Nemačiau šou, bet jei filmavo (kaip įtariu) LTV dreamteamas, tai nėr ko stebėtis – anieji ir per mišias ir per dainų šventę gali nustebint. Žodžiu užuojauta režisieriui 🙂

    Please wait...
  9. Corot | 6 gegužės, 2010 at 13:32

    FIlmavo Sauliaus Urbonavičiaus-Samo drimtymas. Gerokai prasčiau už LTV. 🙂

    Please wait...
  10. Piktuolis | 6 gegužės, 2010 at 14:10

    Aišku – tiesiog pastebėjau LTV kts’ą prie Forumo, maniau ir operatorius magaryčių pridėjo.
    Vadinas buvo blogiau nei galvojau… gal ir gerai 🙂

    Please wait...
  11. TV PROFESIJA. MENAMA AR TIKRA? - uagadugu - uagadugu
  12. "TU GALI ŠOKTI": LEO KEIČIA MARIJONAS MIKUTAVIČIUS - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą