LTV IR “EUROVIZIJA”: GYVENIMAS BE BLIZGUČIO?

(Last Updated On: 2019-12-25)

Eurovision 2010 logo

LRT pranešė, kad Lietuva atsisakė dalyvauti kitų metų „Eurovizijos“ dainų konkurse, tačiau pavykus surinkti lėšų, šį sprendimą dar galima pakeisti.Lietuvos televizijos vadovo Rimvydo Paleckio teigimu, priimtas sprendimas „formalus veiksmas“, kurį buvo būtina atlikti iki gruodžio 14 dienos, nes kitaip Lietuvai grėstų sankcijos.Jei būtume iki nustatytos dienos neatsisakę dienos neatsisakę, o atsisakę vėliau, būtume mokėję baudas. Norint to išvengti, atlikome procedūrinį veiksmą ir formaliai dalyvauti „Eurovizijoje“ atsisakėme, žinodami, kad tai neužveria galimybės dalyvauti, jei atsiras galimybių tai daryti“, – kalbėjo R. Paleckis.Anot jo, pasiruošimas konkursui, kuris kitąmet vyks Norvegijos sostinėje Osle, dalyvavimas jame ir jo transliacija kainuotų apie 300 tūkst. litų.

Beje, Lietuva yra jau penktas Europos visuomeninis transliuotojas, atsisakęs dalyvauti Eurovizijoje šiais metais. Tai jau padarė Čekija, Vengrija, Andora ir Juodkalnija.

Kiekvieną poližanrinį nacionalinės aprėpties kanalą (anglosaksai juos vadina general entertainment) galima palyginti su patrauklia moterimi, trokštančia vienaip ar kitaip išeksponuoti savo privalumus. Lietuvos televizijai likimas skyrė pilką misijos maršką, kuriuo duksliai apsivyniojusi televizija turi slėpti savo prisirpusias formas ir rodyti tik beribį intelektą.

Tačiau Eurovizijos dėka LTV gali spjauti į dogmatikų priekabes ir, įsispraudusi į drąsų mini bei palaidine su giliu dekoltė, išeiti į TV avansceną. Priekaištų dėl jo tinkamumo visuomeninio transliuotojo eteriui nesigirdi, šiam kičiniam renginiui priklausomai nuo įvykių eigos suteikiamas nacionalinis pergalės arba katastrofos statusas.

Pati finalų transliacija iš Europos sostinių yra tiktai ledkalnio viršūnė. LTV kelis mėnesius prieš finalą transliuodavo atrankos turus, lietuviškąjį finalą – taigi labai daug kokybiškos pramogos. Į šiuos renginius verždavosi didžiausios Lietuvos estrados, pop muzikos žvaigždės. Kai didesni kanalai jas prisikviečia už pinigus, LTV it blizgučiu indėnams galėdavo suvilioti vien tik Eurovizijos prekiniu ženklu.

Skaityk  KOMENTATORIAUS RUBRIKA: NIDA APIE LIETUVIŠKAS ŽVAIGŽDES

Eurovizija būdavo postūmiu visai Lietuvos muzikinei rinkai. Prodiuseriai, atlikėjai investuodavo į naujas dainas, pažirdavo pinigų visiems, dalyvaujantiems šitame procese, rasdavosi naujų žvaigždžių. Krizės metu, padidinus autorinių honorarų apmokėjimą dar netekti ir Eurovizijos… Tai panašu į visišką pop muzikos rinkos duobę.

LTV argumentaciją galima suprasti – pinigų iš tiesų nėra. Bet kai pagalvoji… Ar mąstoma apie kokią nors gilesnę valdymo reformą šioje televizijoje? Lietuvos televizija “uagadugu” panaši į jos bangomis beatodairiškai kritikuojamą A. Kubiliaus vyriausybę, kuri finansavimo mažinimo biudžeto dėlėms procesu imituoja tų dėlių radikalaus tobulinimo arba nudaigojimo procesą.

Todėl bijome, kad Eurovizijos transliavimo ar ne klausimas bus tiesiog dar vienu argumentu, kuriuo LTV mojuos prieš žiūrovų akis, labiau prikišamai ar ne rodydama link prastai jos veiklą, anot jos, finansuojančios valdžios, sėdinčios Gedimino 11.

Ar atsiras rėmėjų, turinčių laisvus 300 tūkstančių? Kaip ir kaip tai keistai nuskambėtų, tokių yra. Ir ne vienas.

Bet ar būtent Eurovizija yra tas objektas, kurį verta remti? Manome, kad taip. Nežinau, ar yra matavusių, bet jo prekės ženklas Lietuvoje – labai stiprus. Plika akimi matosi. Keliems mėnesiams susieti su juo savo vardą turėtų būti perspektyvu.

Koks nors norvegiškas Statoil galėtų save pareklamuoti. Juk Eurovizija vyks Osle.

O dar yra gerasis dėdė Vladimiras Romanovas, kuris savo plačia kišene remia bene visus – nuo VEKS’o iki Žalgirio. Tiesa, kai kuriuos pakeliui nusipirkdamas.

LTV rėmėjo reklamai vietos turi daug…

Jei apskritai turės teisę talpinti reklamą…

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , ,

2 komentarai:

  1. Vaidas | 17 gruodžio, 2009 at 20:39

    Aš linkęs sveikinti šį ekonominį sprendimą ir naiviai tikiuosi, jog Eurovizijos mes LRT ne tik kitais, bet ir dar kitais metais nepamatysim.

    Lietuvos pop kultūra išsigimė, o tie kas kuria kokybę, savo vietą vis tiek atras. Eurovizijos scenos jiems nereikia.

    Please wait...
  2. “EUROVIZIJA”: LTV IRGI BRENDA Į ŠEŠTADIENIO REITINGŲ SKAISTYKLĄ | uagadugu

Palikite komentarą