LIETUVIŠKI PATIEKALAI, ARBA KAIP KURŠIAI VIKINGAMS KAKORUS GABENO

(Last Updated On: 2019-08-17)

Žmona prieš porą dienų pasipiktinusi nesantūriai garsiai trinktelėjo taurę vyno ant staliuko ir pareiškė, kad švedai vagys. Esu kitos nuomonės. Jei jie turi prastą manierą viešose vietose kas porą dešimtmečių nukepinėti ministrus pirmininkus, nereiškia, kad vagys,- bandžiau gludinti situaciją. Nepavyko.

Viskuo kaltas televizorius. O jis rodė LNK kulinarinę laidą Susitikime virtuvėje, kur buvo gaminamas švedų nacionalinis patiekalas pavadinimu įtartinai panašiu į lietuvišką.  Švediškojo pavadinimas kroppkakor, o lietuviško – kakoras. Kažkodėl lietuvis virėjas Linas, gaminęs tuos kroppkakorus, vadino juos švediškais cepelinais. Štai taip:

Virėjas Linas

Jei gurmaniškų patiekalų gamintojas būtų labiau įnikęs į lietuviškos nacionalinės virtuvės subtilybes, žinotų, kad lyginti juos reikia su lietuviškais kakorais. Štai tokiais:

kakorai

© Birutė Imbrasienė, 2oo8

Nepatingėjau susirasti Birutės Imbrasienės Lietuvių kulinarijos knygą.

Čia užvirė arši diskusija, kas iš ko vogė. Mano nuomone, lietuviams švedai jėga tuos kroppkakorus atvežė per švedmetį, o lietuviai, nukandę ta kropp, padarė kakorus. Žmonos nuomonė kietai tautiška, o plieninės gaidelės balse išduoda, kad ginčytis pavojinga: Kakorus į Švediją jėga nutransportavo kuršiai, kai prieš tūkstantį metų pjovė skandinavus – ten vikingus skersdami it kiaules.

Dėl šventos ramybės sutikčiau, bet, hm, prieš tūkstantį metų Europoj nebuvo bulvių

Gerai,- atsakė žmona,- sutinku su švedmečiu, bet švedai kakorus iš mūsų išsivežė, o ne atvirkščiai.

O kaip iš tiesų buvo? Švedmetis tęsėsi nuo 1700 iki 1721-ųjų. Bulvės į Lietuvą pradėjo plisti būtent tada.

Žečpospolita anais laikais buvo kultūringesnis kraštas, nei švedai. Kas kam užvežė, velnias žino.

Bet jeigu siekiame europiniu lygiu užsipatentuoti skilandį, gal ir tuos kakorus į kompaniją?

Kol švedai nesuskubo.

Please wait...
Kategorijos:  Aplink TV, Kulinarija, Laidos, Personalijos, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

5 komentarai:

  1. xerksas | 29 gegužės, 2009 at 08:28

    Ic paue :o))

    Please wait...
  2. nh | 29 gegužės, 2009 at 19:58

    Idomus straipsniukas labai patiko.
    O bulves ir visi kiti valgiai is kitu saliu paimti ir paskui sakome,kad mes turime nacionalini patiekala 😀

    Please wait...
  3. Beata | 2 birželio, 2009 at 00:06

    labai labai labai idomus blogas! o del kokoru ir visu kitu bulviniu gerybiu, pasakykite savo zmonai, kad svedai ne tik kokorus pavoge, bet ir cepelinus, ash turiu irodyma svedishku patiekalu knygoje yra musu cepelinai, vadinasi aishku kitaip, bet cepelinas ir svedijoje lieka cepelinu….

    Please wait...
  4. Alius | 2 birželio, 2009 at 00:19

    Beata: o kaip švedai cepelinus vadina? Gal galit nuskanuoti kokį receptą iš jų knygos?

    Please wait...
  5. Morta | 9 birželio, 2009 at 16:18

    O prie ko čia Linas ir švedai?? :))Na iš tiesų juokinga :))
    Žiūrėjau tą laidą kaip ir visas kitas Lino laidas ir Linas apie vagystę nė žodžio neužsiminė :)). O čia jūs įdomiai ištransliavotę pradėję nuo savo žmonos ir visas bačkas suversdami Linui, švedams ir dar kam nors.
    Noriu pažymėti, kad lietuviška virtuvė turi labai daug panašumų su kitų tautų tokių kaip pvz. Lenkijos virtuve, lenkai taip pat turi cepelinus (vadina juos pyzi) ir visiems skelbiasi esą tai jų nacionalinis patiekalas, taip pat kaip troškinti kopūstai su dešra (lietuviai irgi tokį turi).
    Grįžtant prie švedų. Kakorai (lietuviški) ir kriopkakorai (švediški) neturi nieko bendra tarpusavyje išskyrus pavadinimo šaknį “~kakorai”. Taip kad nedezinformuokite liaudies ir nekaltinkite Lino tokiom nesąmonėm, daugiau skaitykite kulinarines knygas. Sėkmės.

    Please wait...

Palikite komentarą