“EUROVIZIJA”: MASALSKIS VALDO!

(Last Updated On: 2011-02-26)
"EUROVIZIJA": MASALSKIS VALDO!

Evelina Sašenko © LRT

Man buvo visai įdomus šių metų Eurovizijos finalas.

Nepaisant to, kad transliuotas ketvirtadienį, o ne šeštadienį – dieną, žiūrovo smegeninėje tradiciškai besiasocijuojančią su Eurovizija.

LTV yra narsi televizija. Ji drąsiai imasi keisti žiūrovo įpročius ir įvedinėja naujus populiarumo standartus. Nacionalinis transliuotojas nežinia kodėl įrašinėjo laidas ketvirtadieniais ir rodė šeštadieniais, nepaisant to, kad TV3 jokia tiesiogine laida tą vakarą nebuvo okupavusi šio Didžiosios studijos.

O vakar dar ir finalą parodė ketvirtadienį, nors atrankų metu kad ir įrašu, bet bandė laikytis šeštadienio tradicijos. Keistenybės…

Gal logika tokia, kad žiūrovas tarsi tas šuo, kuris ir kariamas pripranta?

Tokių kariamų šunų buvo 5.9 reitingo procento (duomenys iš TNS) – t.y. kažkur apie 200 tūkstančių žiūrovų. Daugumas jų įsijungė LTV tik apie pusę vienuoliktos – kai serialus pradėjo rodyti ir LNK, ir TV3.

Sutinku su Eurovizijos lietuviškojo finalo žiuri nariu Tomu Sinickiu, kad didžiausia žvaigždė buvo Giedrius Masalskis. Čia nenoriu sumenkinti finalo laimėtojos Evelinos Sašenko, bet G. Masalskio tiesiog fiziškai buvo daugiau – jis užpildė visas pauzes ir galimas nejaukybes. Užpildė, reikia pripažinti, tiesiog tobulai. Po šios Eurovizijos mano akyse šis vedėjas išaugo labai aukštai – junti turinį viduje, o ne tuščią vaipymąsi, kurio priežastis – to vidaus neturėjimo maskavimas, ką pastebiu beveik visų LNK ir TV3 eteryje dominuojančių veidų saviraiškoje. Beje, G. Masalskiui nereikia poros, jis gerai nardo laidos audinyje niekieno nepadedamas.

Šiuo atveju, G. Masalskis maskavo silpniausią turinio elementą – žiuri. Šį kartą LTV sukvietė bene visus, ką galėjo. Tie visi netgi netilpo vienoje eilėje – teko organizuoti antrą, o gal ir trečią eilę. Man pasirodė, kad to žiuri buvo daugiau, nei atlikėjų. Žiuri pasisakymų dominantė – arba liaupsės, politkorektiškai lendančios visiems tautiškos estrados korifėjams, korifėjoms bei jų prodiuseriams į vieną tamsią vietą ir atpalaiduojančios liežuvius ties nuvorišais (čia blizgėjo tradiciškai riebiu vazelinu apsirūpinę LRT darbuotojai), arba totaliai ufonautiški pakalbėjimai, kur išsiskyrė muzikai Mindaugas Urbaitis, Artūras Novikas ir Vaclovas Augustinas. Šiame sraute išskirčiau porą dalykiškai šnekėjusių individų – estrados veteraną Teisutį Makačiną, labai profesionaliai išnarsčiusį Rūtos Ščiogolevaitės dainos silpnumus ir Raigardą Tautkų. Tiesa, žiuri šį kartą puošė du spirgai-disidentai – Tomas Sinickis ir Saulius Mindaugas Urbonavičius-Samas, pavadinęs dvi ne tik sau gražias merginas viagros atitikmeniu aštuoniasdešimtmečiams.

Skaityk  SKAIČIAI: IRMA JURGELEVIČIŪTĖ NUBLOŠKĖ KRISTINĄ Į NEBŪTĮ. ILGAM?

Iškart po Teisučio Makačino pasisakymo…

LTV viso šio atrankos koncertų ciklo metu ir per finalą teisingai dėliojo atlikėjus. Naujokus sudėliojo į pradžią, o veteranus į pabaigą. Tarkim, finale jie buvo suskirstyti į dvi grupes – nuo pirmo iki šešto pasirodymo numerio –  mažiau patyrę ir nuo septinto iki dvylikto – daugiau (tiesa, čia buvo viena išimtis – Liepa, bet, kaip žinia, išimtys tik patvirtina taisyklę). Nenustebčiau, jei ši tvarka irgi buvo duoklė lietuviškos muzikos industrijėlės kardadančiams.

Juk LTV žiūrėjimo kreivės išsimušė iš po LNK ir TV3 spaudimo tik 22.24 val…. Tada scenoje ir pasirodė labiau patyrę (labiau nusipelnę?).

Dabar – apie esmę. T.y., dainavimus. Bene pirmą kartą per paskutines Eurovizijas esu visiškai ramus dėl tautos pasirinkimo Evelinos Sašenkos. Tikrai – ji pati geriausia. E. Sašenko man kažkuo panaši į beveik kiekvienus metus iš Maltos į Euroviziją siunčiamas atstoves – visos be galo balsingos, kūningos ir paprastai užimančios vietą pirmame dešimtuke. Vienas teigiamas skirtumas – jos daina geresnė. E. Sašenkos dėka gal pirmą kartą gausime dešimtuką iš lenkų? Arba devintuką iš baltarusių ar ukrainiečių? Dar dešimtukas iš gruzinų, airių, septintukas iš latvių ir vienetukas iš estų ir, žiū, sublizgėsim.

Šį kartą buvo ypatingai daug soul trelių – susidvejinusių ir susitrejinusių. Labai mėgstu soul, bet tikrą – juodaodžių atliekamą. Tautinė mada dainuoti soul mane labai stebina, nes, nepaisant Lietuvos muzikos opiniją formuojančiųjų išskirtinio palankumo, ji neturi jokios perspektyvos rinkti bent kiek ženklesnės auditorijos.

O dabar diletantiška uagadugu nuomonė. Manau, kad šansų Diuseldorfe turėjo ir Urtė Šilagalytė, kurios daina buvo teisingai popsiška, o savo rytietiškais motyvais garantuotai galėjusi kabinti ne tik balkanus, bet ir visą tiurkiškai turkiškos muzikinės įtakos regioną – nuo Kipro iki Azerbaidžano.

Skaityk  LNK SPAUDOS PRANEŠIMAS: KAS IŠ TIESŲ PRIMENA RYLININKO BEŽDŽIONĖLĘ

Todėl tuos tūps, ūps ar pūps pons Augustinas galėtų pasilikti savo saviraiškos su Antimis ir kitais elitiniais paukščiais vertinimų skalei, o ne blizgučių Eurovizijai.

Baigdamas anonsuoju kitą uagadugu fotoįrašą apie senų televizorių parko galimą įtaką televiziniams balsavimams. Specifinę įtaką, sakyčiau.

 

 

Please wait...
Kategorijos:  Konsumerika, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 komentarai:

  1. Artūras Račas | 25 vasario, 2011 at 12:13

    O aš tai pagalvojau, kad į Diuseldorfą galėjo važiuoti ta dainuška, kurią belaukiant rezultatų padainavo Eglė ir Bartas. Šiek tiek dar ją patobulinus ir tinkamai parinkus atlikėjus:)

    Please wait...
  2. uagadugu | 25 vasario, 2011 at 13:03

    Artūras Račas<<< Aha, šita irgi patiko. Tik menu, kai kažkurio atrankos turo metu viena mergytė irgi atliko dinamišką ir melodiniu požiuriu įsimenantį gabalėlį, ją vertinusi žiuri jai turėjo vieną, bet absoliutų ir lemiamą, smerkiantį argumentą - kad ji tiktų vaikiškai Eurovizijai. Nukvakimas. Tarsi suaugusiųjų Eurovizijoje galiotų amžiaus cenzas.

    Please wait...
  3. Nerijus | 25 vasario, 2011 at 12:33

    Giedrius mano akyse irgi pakilo:)

    Please wait...
  4. Šiaip | 25 vasario, 2011 at 13:00

    Rytui pasisekė: http://pramogos.delfi.lt/eteris/vilniaus-lietuvos-ryto-likimas-eurolygoje-tiesiogiai-per-tv6.d?id=42444643

    Please wait...
  5. Tomas | 25 vasario, 2011 at 13:01

    Tai kad jis niekada ir nebuvo nusileidęs… Masalskis yra vienas iš ir bene profesionaliausias laidų vedėjas.

    Please wait...
  6. Djdead007 | 25 vasario, 2011 at 13:06

    Racai,nieks nebalsuoti tikrai uz juos,paprasta pasakyt,kad galetu,bet tik ne jie.Ir UAGADUGU 15min svetainej radau straipsni,kad Tv3 Rutos laidu prodiuseris jau nebus Krivickas.Jie susipyko.

    Please wait...
  7. uagadugu | 25 vasario, 2011 at 13:09

    Žinau dėl to susipykimo. Tik nežinau, ką apie tai rašyti. Va, susipyko ir tiek.

    Please wait...
  8. Šiaip | 25 vasario, 2011 at 13:23

    Manau, kad greit šie du laidų kūrėjai susipyks ir su TV3, nes mano manymu, tai vien galvos skausmas televizijai, nors ir generuoja reitingus.

    Please wait...
  9. uagadugu | 25 vasario, 2011 at 13:31

    Ne aukselis ir tie reitingai.

    Please wait...
  10. viesulas | 25 vasario, 2011 at 14:07

    Masalskis toks tobulas buvo visada — ir kai dirbo radijuje, ir “Aukselio” laikais, Gal ne visuose dabartiniuose projektuose jam leista laisviau pasireikšti, o gal toks formatas. Apskritai, turim puikiusią vedejų trijulę — Masalskį, Gradauskienę, ir Staišaitytę, bet, matyt, televizijai, jie pernelyg inteligentiški.
    O dabar apie Euroviziją. Tiesą sakant, Samas užknisa: išsilavinimo stoką demonstruojančios, neva “saviakiškos” jo pastabos nėra nei sąmojingos, nei taiklios. Labiau tinkamos Pilypui iš kanapių. Ir ir tik Smas nedalyvauja — praktiškai antrasis Užkuraitis. Ar čia specialiai toks duetas parinktas?
    Paminėtas ufonautiškasis trio labai simpatiškas. Be jo komisija neturėtų šarmo. Tai alternatyva popsiškajam komisijos sparnui: tam pačiam Samui, Sinickiui, Vilimui, kitiems korektiškiems, bet nieko verto nepasakantiems komisijos nariams. Labai maloniai nustebino T. Makačinas. Pastabos tikslios ir taiklos, geranoriškos, kad atlikėjas, šiukštu, neįsižeistų, bet ir atkreiptų dėmesį. Makačinas kartu su Tautkumi ir Čivilyte sudarė aukso vidurį. Vienžo, komisija buvo sudaryta labai įžvalgiai, puikiai atspindėjo visuomenės muzikinių skonių (arba pretenzijų į skonį) pasiskirstymą.
    Sašenko gera daininkė, bet, įtariu, kad į finalą nepateks. Daina pernelyg lygi, nelabai atsiskleidžia daininkės galimybės. Be to, Evelina labai kukli, jai trūksta didingumo. Urtė atrodė vulgarokai — prasto skonio choreografija, kūnui trenažo trūksta. Bet gal balkanus ir kabintų. Bet vienintėlė, įsiminusi tuo, kad nemoka tinkamai pabaigti dainos, neišlaiko pauzės. Lyg kažko gėdytusi. O balkanams reikia, kad žmogus spinduliuotu pasitikėjimu. Adomaitis, Saša Songas ir Montvydas iki žovulio vienodi ir nuobodūs. Susidaro įspūdis, kad jų reptuare tik viena daina, tik retkarčiais pavarijuojama. Panašiai atrodė ir Ščiogolovaitė. Galima žavėtis visų šių atlikėjų profesionalumu, bet daugiau niekuo. Kita vertus, tokie Lietuvoje dauguma profesionalų, todėl ir neturim normalaus popso (bene vienintelė išimtis MIkutavičius).
    Liepa atrodė mėgėjiškai. Jos dainelė gal ir madinga, bet labiau tiktų kokioj kavinėje. Monika paliko visai neblogą įspūdį, bet per drungna, balso tembras nelabai kuo išskirtinis. Finale nublanko ir “The Independent” vyrukai, bet gal dėl to, kad finale dalyvavo daugiau aukštesnio lygio atlikėjų. Pritarčiau T. Makačinui, kad visai nebloga buvo “Vigroses” daina, bet jai reikia visai kitokio vokalo — skambaus, nesuvaržyto, plataus diapazono. Tai buvo kone vienintėlė daina, kurią galėtų atlkti bet kurios šalies atlikėjas. Apie kitus neturiu ką pasakyti. Neįsiminiau. Beje, iš visų laikų lietuviškos eurovizijos kažkodėl geriausiai prisimenu “Mėsą”.

    Please wait...
  11. Ingis | 25 vasario, 2011 at 14:12

    O Vilijos Matačiūnaitės prodiuseris M. Tyla buvo emocingas.
    [cit.] Išgirdęs vokalo mokytojo Artūro Noviko kritiką dainininkų atžvilgiu, M. Tyla netvėrė kailyje. „Tegul jis čiulpia b*bį – taip ir parašykit visi. Jis debilas yra, jam tik čiulpti“, – atvirai karštas emocijas demonstravo Sasha Songo ir Donato Montvydo prodiuseris M. Tyla. Mėgindamas nurimti Martynas pradėjo vaikščioti ir trinti rankas, tačiau prodiuseriui valdyti apėmusius jausmus buvo per sunku, jis vėl ėmė replikuoti: „Jau galite rengtis ir eiti namo, viskas jau aišku“, – tikinantis, kad žinąs, kas laimės konkursą, dėstė prodiuseris.[cit.pabg.]

    Please wait...
  12. uagadugu | 25 vasario, 2011 at 14:15

    Iš kur čia, Ingi?

    Please wait...
  13. Ingis | 25 vasario, 2011 at 14:17

    uagadugu iš čia:
    http://super.lrytas.lt/-12986187921297279833-m-tyla-a-novikas-džiazinio-choro-impotentas.htm

    Please wait...
  14. OK | 25 vasario, 2011 at 14:27

    Viskas normaliai. Masalskis turi patirties, bet sublizgėjo tik todėl, kad kontekstas buvo labai nykus. Sašenko ir daina, ir atlikimas buvo bene geriausia samplaika. Komisija? Vienintelis Makačinas, kaip nekeista, ir yra parašęs tikrų popsinių dainų, tik tada jos buvo vadinamos estrada. Visi kiti yra absoliutus nesusipratimas su Augustinu ir Urbaičiu priešakyje, nekalbant apie beraščius Samą ir Sinickį ir funkcionierius Vilimą su Užkuraičiu. Net ir Tautkus yra “odna palka-dva struna” tipo kompozitorius. O Tyla galėtų patylėti arba čiulpti pats. Visi jo globojami ir favoritais vadinti atlikėjai liko uodegoj. Ypač publikos balsų skaičiumi. Taip kad Vakarų fronte nieko naujo.

    Please wait...
  15. arnas | 25 vasario, 2011 at 14:41

    Reiktu pritarti visuotinei nuomonei, turėjome stiprų finalą, bet be ryškių dainų. Iki tol bene ryškiausias finalas buvo kada dalyvavo LT united(didžiausias susidomėjimas, berods siemens arenoje finalas…), bet tada jau iš anksto buvo kalbama kas laimės. Šįmet buvo daug neaiškumo.

    Please wait...
  16. Juozas | 25 vasario, 2011 at 15:21

    Evelina – oriai padoriai, Liepa – skaniai.

    Please wait...
  17. dange | 25 vasario, 2011 at 17:24

    Makačinas teisingai viską pakomentavo, nes jo vardas Teisutis 🙂

    Please wait...
  18. Niekas Šunkara | 25 vasario, 2011 at 18:46

    “Tiesa, žiuri šį kartą puošė du spirgai-disidentai – Tomas Sinickis ir Mindaugas Urbonavičius-Samas, pavadinęs dvi ne tik sau gražias merginas viagros atitikmeniu aštuoniasdešimtmečiams.” – Saulius Urbonavičius, ne Mindaugas. 🙂

    Please wait...
  19. uagadugu | 25 vasario, 2011 at 21:05

    Niekas Šunkara<<< Turiu tą ydą painioti vardus. Ačiū, taisausi.

    Please wait...
  20. Nerijus | 25 vasario, 2011 at 18:51

    Mačiau anonsą, kad LNK serialą “Jausmų miestą” rodys 16.55, tai nemes “24 valandos”:) Šiaip, manau, bus maži reitingai serialo, juk jį žiūrės tik senjorai ir bedarbiai:)

    Please wait...
  21. Ingis | 25 vasario, 2011 at 23:04

    Nerijus, įdomu kokia bus serijos trukmė. Prototipas turi berods 42 min., ta prasme, valandinis. Scenarijus tikrai geras. Kam nukišo į tokį laiką? Nesuprantu.

    Please wait...
  22. Žiūrovas | 26 vasario, 2011 at 08:54

    Manau, kad nukišo dėl to nes lnk pralaimi visą programą prieš prasidedant 24 valandom

    Please wait...
  23. Mykolas | 26 vasario, 2011 at 11:16

    Čia buvo sakinys apie dalyvių amžių, taip, jis yra ribojamas – pagal oficialias taisykles “Eurovizijos” konkurse gali dalyvauti vyresni nei 16 metų amžiaus atlikėjai. 😉

    Please wait...
  24. uagadugu | 26 vasario, 2011 at 12:22

    Čia būsiu suklydęs. Nors ta mergytė, kurią turėjau omeny, buvo 16+.

    Please wait...
  25. SENSACIJA: "GIMINĖS" DAVĖ Į SKUDURUS "LIETUVOS SUPERMIESTUI" - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą