“2 MINUTĖS ŠLOVĖS”: PAPILDOMA INFORMACIJA VIENOS NOMINACIJOS PARAŠTĖSE

(Last Updated On: 2020-07-06)

Net ir mažiau prakutęs TV žiūrovas žino, kad Lietuvos TV padangė  – pilna klonų. Vienokių ar kitokių – ruoštų pagal užsienio formatus įsigijus jų teises; tiesiai ir be jokių skrupulų nukopijuotų nuo A iki Ž;  jau daug gudragalviškiau – kur vienas elementas paimtas nuo vieno formato, antras nuo antro, trečias nuo trečio, o ketvirtas gal būt ir pačių sugalvotas – sumestiniai-subertiniai.

Visi trys klonavimo būdai gimsta visų pirma todėl, kad nelengva tas visiškai originalias idėjas išgimdyti. Reikia ilgai sėdėti, galvoti – na, sunku, tiesiog. Darbą reikia dirbti.

O antras ir trečias klonavimo būdai atsiranda ne iš gero gyvenimo – teko girdėti, kad originalių formatų pardavėjai dažnai nesuvokia skurdžios Lietuvos specifikos ir užlaužia tokias kainas, kurių televizijų biudžetai nepatempia, o ir kainos klausimais radus kompromisą dažnai nepavyksta susilaukti paslankumo dėl formato idėjų pritaikymo Lietuvos sąlygoms.

O ir pačios televizijos, panašu, neturi vertybinių nuostatų dėl kopijuojamų idėjų. Tiksliau, jei tiesa, ką tvirtina kai kurie uagadugu komentatoriai, viena pagrindinių vertybinių nuostatų yra copy with pride (kopijuok su pasididžiavimu – liet.k.). Tai platinčiau ne tik TV3, bet ir kažkada buvusiai labai inovatyvia LNK – jos programos direktorius Arūnas Motiekaitis yra būtent TV3 auklėtinis.

Dar daugiau – prodiuseriai privačiuose pokalbiuose tvirtina, kad originalių idėjų tiesiog neapsimoka gimdyti, nes televizijose dirbantys idėjų vertintojai nesugeba įvertinti jų perspektyvumo be vaizdo įrašo. O pats pranašiausiais įrašas yra kokio nors užsienietiško formato… Ratas užsidaro.

Tada belieka apsitarti – pirktinas formatas ar, šnekant techniškai, pritaikytinas rinkai. Žr. visus tris kopijavimo būdus.

Laurynas Šeškus

Laurynas Šeškus © LNK

Bet grįžkime prie konkretybių. Šį įrašą paskatino LNK spaudos pranešimas prieš pusantros savaitės, kuriame pompastiškai tikinama, jog LNK laida „2 minutės šlovės“ – viena iš trijų geriausių pasaulyje. Tiesa, vėliau matome, kad yra tame lengva apgaulė – žiuri 2 minutes šlovės nominavo (vos neparašiau apdovanojo – kaip lengva supainioti šias dvi sąvokas…) kaip vieną iš trijų geriausių šių metų pasaulio TV laidų „Multiplatform“ kategorijoje.

Vienoje iš kelių dešimčių kategorijų. Ar tai reiškia, kad „2 minutės šlovės“ – viena iš trijų geriausių pasaulyje, spręskite patys…

Skaityk  RIMTAS REIKALAS: LTV PRINCO WILLIAMO VESTUVĖSE IEŠKOS SANTYKIŲ TARP VALSTYBIŲ

Teko pasiknaisioti po 2 minučių šlovės idėjų galimą genezę, todėl šio įrašo negalėjau paskelbti anksčiau.

Kvalifikuočiau 2 minutes šlovės, kaip tą trečio klonavimo būdo rezultatą. Pagrindiniai du formatai, kurių bruožai ryškiausiai justi laidoje, yra seniai užmiršta, mažai žinoma britų laida Let Me Entertain You ir garsioji Britain’s Got Talent, kurios legalią licenciją yra nusipirkusi TV3, rodanti šią Lietuvos talentų pavadinimu.

Su Let Me Entertain You sietinas turinio elementas, kad talento pasirodymą savo balsavimu vertina ir gali bet kada balsų dauguma nutraukti publika; dviejų vedėjų konstrukcija – vienas scenoje, kita – užkulisiuose; studijos dekoracijos detalė – žibantis ratas viduryje (žr. nuotrauką už prodiuserio nugaros):

O iš Britain’s Got Talent, panašu, nusižiūrėtas galutinai visus taškus ant i sustatantis žiuri elementas.

Lietuviai buvo be galo kreatyvūs ir sugalvojo, kad balsavimą galima sustabdyti dar ir telefonu. Už ką ir buvo apdovanoti Kanuose.

Šio rašinio tikslas – nėra moralizuoti – 2 minučių šlovės idėjiniai pirmtakai Let Me Entertain You ir Britain’s Got Talent turėjo kitus pirmtakus – garsųjį The Gong Show, Opportunity Knocks ir dar maža ką. Taigi, jie ir patys  – idėjų klonai.

Tai tik papildymas – jeigu LNK teigia, kad, cituoju, “tai mūsų, lietuvių prodiuserių kūrybiškumo įvertinimas ir laidos „2 minutės šlovės‘ pripažinimas televizijos talentų paieškos žanre”, uagadugu patikslina, kiek to kūrybiškumo būta kūrybiško svetimų idėjų pritaikymo peizaže.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Konsumerika, Laidos, Personalijos, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

9 komentarai:

  1. Šiaip | 21 spalio, 2010 at 16:06

    Gal jau Uagadugu žino vakar dienos skaičius?

    Please wait...
  2. uagadugu | 21 spalio, 2010 at 16:47

    Nebus šiandien.

    Please wait...
  3. Piktuolis | 21 spalio, 2010 at 21:39

    Uagadugu regis kiek užstrigo žaidime “surask 10 panašumų”. Laukiu nesulaukiu kokios “Panoramos” palyginimo su pasauline naujienų TV: “gi vinjetės abi su gaubliu! Ir stiliukas studija-siužetas-studija-sportas-orai!” 😉

    Please wait...
  4. Senolis | 21 spalio, 2010 at 22:06

    “Minuta slavy” labai panašus, bent per pus…

    Please wait...
  5. uagadugu | 21 spalio, 2010 at 22:55

    Nelabai žiūriu tuos rusiškus kanalus Senoli, bet girdėjau, kad “Minuta slavy” yra “Britain’s Got Talent” variacija, o pavadinimą, turint omeny, kad rusiškas šou eteryje pasirodė anksčiau, lietuvaičiai galėjo ir nukosėti. Copy with pride.

    Please wait...
  6. ciucėnas | 21 spalio, 2010 at 23:44

    į surask dešimt panašumų skiltį:
    Laidos “Dar pažiūrėsim…” komanda grįžta prie seno gero formato, kurį sugalvojo Simonas Askelavičius padedant Giedriui Savickui, bei Ramūnui Cicėnui. (šaltinis: “darpaziuresim.lt”).
    ir Switch Reloaded:
    http://www.youtube.com/watch?v=WuWpE1P-KLg&feature=channel

    Please wait...
  7. NAUJAS TV ŽAIDIMAS: LTV RINKS LYDERIAUSIANČIUS ATEITYJE | uagadugu
  8. ŽINIOS IŠ TOLIMOS ATEITIES: LAURYNAS ŠEŠKUS RINKS "LIETUVOS SUPERMIESTĄ" - uagadugu - uagadugu
  9. 2010-2011 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: SPALIS - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą