APIE PILIEČIŲ ŽURNALISTIKĄ

(Last Updated On: 2020-04-25)

uagadugu savaitgalio proga leidžia sau atsipalaiduoti,  pražysti narcizais ir patalpinti savo atsakymus į VDU žurnalistikos studentės Almantės Grigaitės tyrimo klausimus, kuriuos ši uagadugu uždavė rašydama baigiamąjį darbą tema Piliečių žurnalistikos raiškos formos Lietuvoje.

Piliečių žurnalistika apibūdinama, kaip piliečio arba piliečių grupės aktyvus dalyvavimas informacijos ir naujienų atrinkimo, analizavimo, kūrimo ir platinimo procese. Šio piliečių dalyvavimo tikslas yra suteikti nepriklausomą, patikimą, tikslią, išsamią, kiekvienai demokratinei visuomenei reikalingą informaciją.

uagadugu tinklaraščio autoriui piliečių žurnalistika yra naujas terminas – nesu žurnalistas-profesionalas, ar juo labiau –  teoretikas, o todėl ir  žurnalistikos klasifikacija mums nėra pažįstama. Kiek suprantu, tai yra pavadinimas, kuris vartojamas norint išvengti menkinančio termino mėgėjiška žurnalistika atspalvio.

Tyrimo klausimai:

Kokia Jūsų nuomone yra piliečių žurnalistikos situacija Lietuvoje? Kur ji labiausiai yra paplitusi?

Ji yra paplitusi ten, kur jai yra lengviausiai plisti – internete. Tai susiję su technologijų pažanga. Aišku, savo mintis būtų galima klijuoti visur kad ir daczybao formatu, kaip buvo daroma kinų kultūrinės revoliucijos metu, bet tai vargu ar būtų estetiška, reiktų leisti pinigus popieriui, klijams ir pieštukams. Todėl paprasčiau reikštis internete.

Kaip manote, ar piliečių žurnalistika gali papildyti tradicinę žiniasklaidą kokybišku turiniu?

Klausimas be galo platus, nes reiktų pradžioje padiskutuoti, kas yra tas kokybiškas turinys. Jeigu turite omeny analitinę, tiriamąją žurnalistiką, tada nesu tikras. Nes šiai rašyti reikia daug laiko sąnaudų. Ko iš žurnalistikos duonos nevalgantis žmogus sau ne visuomet gali leisti. Bet, antra vertus, yra specifinių temų, kuriomis savo reikalo profesionalui, nors ir ne žurnalistui, reikštis paprasčiau, nei profesionaliam žurnalistui.

Taip vadinama piliečių žurnalistika gali būti geru žaliaviniu priedėliu tradicinei žurnalistikai naujienų segmente. Fotografuojančius ar filmuojančius telefonus turime visi.

Skaityk  ILGASIS SAVAITGALIS PER TV: FUTBOLUI - TAIP, MINDAUGINĖMS - NE

Kokias įžvelgiate piliečių žurnalistikos stipriąsias puses?

Nuoširdumą ir neangažuotumą. Nors bene pagrindiniu žurnalisto darbo kriterijumi laikomas objektyvumas, deja, dabartinėje Lietuvos profesionaliojoje žiniasklaidoje jo yra nedaug. Todėl neprofesionalų kuriamas srautas čia turi galimybę išsiskirti.

Kokias įžvelgiate piliečių žurnalistikos silpnąsias puses?

Sakyčiau, paviršutiniškumą, bet jo pilna ir profesionaliojoje žurnalistikoje. Tik tiek, kad ta pilietinė turi geležinį pasiteisinimą – man už tai niekas pinigų nemoka – kaip noriu, taip ir dainuoju. Papūskit.

Kokia Jūsų nuomone yra piliečių žurnalistikos įtaka tradicinei žiniasklaidai?

Žiūrint, kurią turite omeny. Kaip jau minėjau anksčiau, kažką sensacingo nufilmavę ar nufotografavę gali tapti reikšmingu tradicinės žurnalistikos papildymu; savo reguliarų turinį blogų rašiniais didesniu ar mažesniu masteliu papildo visi interneto portalai; kitur kol kas – štilis. Nors lietuviams reiktų pasimokyti kad ir iš rusų. tarkim, Echo Moskvy radijas labai glaudžiai integruoja blogų įrašus į savo komentarų, nuomonių ar netgi naujienų laidas.

Ar piliečių žurnalistikai galima taikyti profesionalios žurnalistikos kriterijus: objektyvumą, nešališkumą, etines kompetencijas?

Reikėtų. Iškart po to, kai jas reikiamu laipsniu pradės sau taikyti taip vadinama profesionalioji žurnalistika.

Kokią įtaką piliečių žurnalistika turi pilietinės visuomenės plėtrai?

Nesu tikras, ar vyksta pilietinės visuomenės plėtra, todėl negaliu diskutuoti apie įtaką jai.

Jūsų nuomone, ar piliečių žurnalistika gali pakeisti profesionalią žurnalistiką?

Ne, negali. Piliečių žurnalistika visuomet bus stichiniu reiškiniu, o informacijos vartotojas, nors kartais nukrypdamas nuo pagrindinio vieškelio, visgi kasdieniam gyvenimui rinksis sutvarkytą, po lentynėles tvarkingai sudėliotą produktą.

Ar piliečių žurnalistikos atstovams turėtų būti suteiktos žurnalistų teisės ir pareigos?

Labai sudėtinga šnekėti apie įsipareigojimų apynasrį žmonėms, kurie kažką daro nieko neverčiami. Na, taip – dekalogo jie turėtų laikytis, nes tarp žmonių gyvena, o ne žvėrių. O dėl teisių – manau, kad taisyklių nenustatysi – kiekvienu atveju reiks spręsti individualiai.

Skaityk  "LIETUVOS RYTO" TV ATAKUOJA BTV BASTIONUS

Kaip manote, ar tai, kad vis daugiau žmonių įsilieja į piliečių žurnalistiką reiškia, jog profesionalioji žurnalistika daugiau nebepateisina jų lūkesčių?

Tai reiškia, kad vis daugiau žmonių jaučia saviraiškos deficitą.

Jūsų nuomone, ar įmanomas glaudus piliečių žurnalistikos ir profesionalios žurnalistikos bendradarbiavimas ateityje?

Interneto portaluose jis vyksta ir dabar. Jei profesionalioji žurnalistika taip sparčiai degraduos, kaip iki šiol, greit gali nebūti aišku, kuri žurnalistika – piliečių, o kuri – profesionali.

Gal pateiktumėte ryškesnių Lietuvos piliečių žurnalistikos pavyzdžių?

Nenorėčiau nieko įžeisti pamiršęs minint. Blogosferoje pilna ryškių pavyzdžių.

Please wait...
Kategorijos:  Konsumerika, Rinka
Tags: , , , , ,

Vienas komentaras:

  1. Matotoupa | 10 gegužės, 2010 at 09:23

    Na ir nustebino tamstos metamorfozės. Pasirodo, kad buvau per daug pripratęs prie tamstos lengvo, šmaikštaus rašymo stiliaus. Ir še tau -rimti, tikslūs ir svarūs atsakymai į sudėtingus klausimus…
    Perskaitęs net suabejojau, ar į uagadugu puslapį pataikiau – persitikrinau.
    Kaip sakoma – respekts.

    Please wait...

Palikite komentarą