LABDARA IR ILGOJO SAVAITGALIO ETERIO PAMOKOS

(Last Updated On: 2020-04-08)

Pastarąjį ilgąjį savaitgalį eteryje nutiko kelios pamokos. Lietuvos televizija kovo 11 dieną tik 1-2% atsiliko  nuo TV3 ir LNK, o nemažą dienos dalį buvo lyderė. Primenu, kad LTV savo kasdieniame transliavime pagal tuos pačius duomenis toms dviems televizijoms pralaimi apie 10%,- t.y yra beveik perpus silpnesnė . Dar primenu, kad, tarkim, vasario 16 dieną tas apie 10% skirtumo dėsnis buvo likęs galioti, nors programa buvo iš pirmo žvilgsnio tokia pati rimta.

Bet tik iš pirmo žvilgsnio. Kovo 11 dieną be transliacijų iš oficialių renginių buvo parodyti net trys premjeriniai dokumentiniai filmai, transliuoti keli reikšmingi koncertai. Žiūrovas pajuto, kad LTV rimtai žiūri į savo pareigą, o ne atiduoda duoklę misijai. Aišku, Nepriklausomybės atgavimo dvidešimtmetis pasitaiko nedažnai, todėl jam ruoštasi ypatingiau, nei eilinei Valstybės atkūrimo dienai. Tačiau, jeigu, tarkim, LNK įžvelgia savo arkliuką Naujųjų metų žiburėliuose, kuriems ruošiasi gerus kelis mėnesius, tai kodėl LTV tų poros dienų per metus negalėtų padaryti savo baltu žirgu? Juk čia ir reitingai, ir misija vienoj vietoj. Idealu.

Rolandas Vilkončius, Rūta Mikelkevičiūtė

Rolandas Vilkončius, Rūta Mikelkevičiūtė. Nuotrauka nuo televizoriaus © uagadugu

Antras pažymėtinas įvykis atsitiko su LNK, bet, bendriau imant, jis liečia visą rinką. LNK Gerumo dienos transliacijos metu suaukota kiek daugiau, nei du milijonus litų, kai po 2009 metų labdaringo TV maratono buvo skelbiama apie tris milijonus. Pinigų sumažėjo trečdaliu – skirtumas labai didelis.

Aišku, visa tai galima nurašyti tik tautos nuskurdimui – iš tikrųjų, per metus pinigų kojinėse neliko; smulkiuosius verslininkus naujieji mokesčiai verčia eiti į darbo biržą, o ne krutėti; autoriams taip pat tenka eiti į darbo biržą, nes juos įdarbinančių įstaigų šiame nuskurdusiame horizonte paprasčiausiai nelieka, o vien tik klestinčių valstybės tarnautojų suaukotais pinigais iki trijų milijonų nepritempsi…

Tačiau priežastis dar ir kita. Neprisiekčiau, nes neturiu praėjusių metų Gerumo dienos žiūrėjimo duomenų, bet susidaro toks įspūdis, kad šiais metais ji jau nebuvo tokia žiūrima. uagadugu jau metus pastebi, kad niveliuojasi tas gerumas eteryje.

Beveik kas mėnesį kuri nors iš trijų televizijų užsiima vienokia ar kitokia labdara.Tai ir išsipildymai, tai ir visokie obuoliai, ir pažangių moksleivių apdovanojimai, ir dar daug kas, ko neatsimenu. Kiekviena ši akcija tik vainikuojasi koncertu ar kitu iškilmingu renginiu – gerą mėnesį iki jo  transliuojančios televizijos eteryje sukasi savireklaminiai klipai. Ir žiūrovo dėmesys atbunka… Gerumas tampa banalybe, o banalybės iššaukia atmetimo reakciją.

Beje, praėjusi savaitė buvo antra šiais metais, kai LNK prieš TV3 laimi savaitinį žiūrovą. Pirmas kartas irgi nutiko neeilinės savaitės proga – kai šventėme Valstybės atkūrimo dieną. Panašu, kad LNK, pralaiminčiai TV3 kanalui šiokiadienių auditoriją, laisvadienių vajus yra galimybė priartėti prie TV3. Kanalas laikinai atsikrato savo didžiosios silpnybės – negebėjimo konkuruoti dėl duonos kasdienės ir užmėto konkurentą mišraine baltąja.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Rinka
Tags: , , , , ,

17 komentarai:

  1. hmhm | 16 kovo, 2010 at 13:06

    nesutinku dėl kojinių

    http://www.lb.lt/stat_pub/statbrowser.aspx?group=7276&lang=lt

    gyvnbeotgjų indeliai auga

    Please wait...
  2. Alius | 16 kovo, 2010 at 13:20

    Aš gi ir šneku apie kojines, o ne apie indėlius:)))

    Please wait...
  3. informuotasis | 16 kovo, 2010 at 13:40

    Dėl ” Gerumo dienos”

    2009 metais telemaratonas prasidėjo 19 val. ir jo reitingas buvo 13,6, o share 33,9%.

    Tuo tarpu 2010 metais programos pradžia buvo 18 val. ir reitingas buvo 13,1 o share 34,1.

    Tad turint omeny, kad apskritai nuo 18 val.bendra žiūrovų auditorija gerokai mažesnė – bendras rezultatas yra labai geras. O aukojimą vienareikšmiškai paveikė krizė.

    Tuo tarpu TV3 transliuotos išsipildymo akcijos finalinis koncertas, kuris buvo pradėtas transliuoti 19 val. 2010 pasiekė 12,4% reitingą ir 32,3% share.

    Šie skaičiai – tiesiog tam kad viskas būtų aišku…

    Please wait...
  4. hmhm | 16 kovo, 2010 at 13:45

    tai susije. neteisinga teigti, kad gyventoju santaupos mazeja.

    kai kuriu konkreciu grupiu, gal, bet lietuovs kaip tokios gyventoju santaupos nemazeja.

    isvis, nueik kokia diena i akropoli – ka, pirkeju nebera? 😉

    paprastai sakant – vien i krize mazesni nora aukoti surasyti yra visiskai neteisinga. tuo labiau, kad per praeita gerumo akcija 2009-aisiais krize buvo paciame ikarstyje, gyvenimas buvo daug maziaus stabilus, o ateitis atrode – daug maziau aiski.

    galu gale ir “naujieji mokesčiai” smulkiems verslininkams kaip tik isigaliojo 2009 pradzioje, tai jie tuo metu jau ir buvo uzsilenke. “naujieji mokesčiai” nera teisingas argumentas aiskinti, kodel 2010 metais surinkta maziau pinigu, nei 2009.

    Please wait...
  5. Alius | 16 kovo, 2010 at 13:59

    Nu ne, hmhm. 2009 metų pradžioje smulkieji verslininkai dar nebuvo užsilenkę. Užsilenkė, kai baigėsi rezervai. Beje, tarkim, komentatorius informuotasis teigia, kad “aukojimą vienareikšmiškai paveikė krizė”.

    Please wait...
  6. informuotasis | 16 kovo, 2010 at 14:03

    to hmhm. Apskritai, prie ko čia santaupos? Svarbu , kiek sumažėjo algos, šeimų biudžetai ir t.t. Prisiminkite, kad tik nuo naujų metų atsirado realūs atlyginimų karpymai valstybiniame sektoriuje,sumažėjo pensijos išaugo nedarbas, drastiškai padidėjo mokesčiai už šilumą ir elektrą. Va kas labiausiai įtakoja aukotojus…

    Please wait...
  7. hmhm | 16 kovo, 2010 at 14:24

    keista tamstos teorija – rezervus mazu maziausiai ipuseje pragrauzti, ir tik is ju isgyvenantys, nepagristai ziaurius mokescius valdziai atiduodantys smulkus verslininkai aukoja pinigus labdarai tarsi butu gerbuvis… cia su prielaida, kad pernai kova dar dauguma nebuvo nueje i seseli is tu, kurie galu gale nuejo.

    tamsta labai smulkiai ir su isitikinimu aprasote, jog, cituoju, “is tiesu” gyvenimas dabar yra blogesnis, nei pernai kova, ir isvardijate skirtumus su pernai kovu: (a) neliko santaupu (b) del “naujųjų mokesčių” uzsilenke smulkieji, (c) mazeja autorius idarbinanciu istaigu.

    noriu pastebeti, kad kiek begerbciau tamstos izvalgas tv rinkoje, bet, manau, makroekonomikoje jusu kompetencija yra kiek mazesne. lieku nuomones, jog kategoriskai isdestyti punktai (a) ir (b) nera teisingi, ar bent teisingi is nedideles dalies. punktas (c) teisingas, bet nemanau, kad vien jis gali buti net tarp pagrindiniu priezasciu, kodel ryskiai maziau pinigu labdarai surenkama.

    Please wait...
  8. Ingis | 16 kovo, 2010 at 15:51

    skirta hmhm.

    Pasirinkote vėjo malūnus. Juk yra aiškus teiginiai:

    1. Pinigų sumažėjo trečdaliu – skirtumas labai didelis. Aišku, visa tai galima nurašyti tik tautos nuskurdimui.

    [duokite argumentą, kad tautiečiai per krizę praturtėjo :)]

    2. smulkiuosius verslininkus naujieji mokesčiai verčia eiti į darbo biržą, o ne krutėti.

    [pateikite faktus, kad smulkių įmonių padaugėjo :)]

    Be to, neatidžiai skaitėte…

    Alius rašė (sorry, kad neberašau gerb.- man jau banalu)”vien tik klestinčių valstybės tarnautojų suaukotais pinigais iki trijų milijonų”.

    nepritempsi…

    Viskas normaliai. Tiksli įžvalga.

    O dėl makronomikos…

    Kur buvo Panelė Makronomika prieš krizę? Kirkinosi su bankais, visi “ekonomistai” tylėjo,kad jau maunamas sijonas, tad remtis ežiukais rūke nelabai tikslinga. 🙂

    Please wait...
  9. Corot | 16 kovo, 2010 at 16:11

    Makroekonomika, nuskurdimas, krizė, šmizė… Manau, daugiausiai paaukojo prunskienė, andriukaitis ir kiti panašūs, “Forum palace” rūmuose susėdę pirmosiose eilėse ir demonstratyviai, bet ne per daug desperatiškai vis kėlė telefonus prie ausų, vis slapčia dirstelėdami, ar filmavimo kameros akis tuo metu žiūri į juos ir ar raudona lemputė ant tos kameros dega. 🙂

    Please wait...
  10. Alius | 16 kovo, 2010 at 17:39

    :)) Įdomus Corot pastebėjimas. Ką į tai Informuotasis?:))

    Please wait...
  11. hmhm | 16 kovo, 2010 at 18:09

    ingis.

    abu tamstos teiginiai visiskai teisus. bet velnias detalemis

    del pirmojo – kitas tamsta, pasirasantis vardu “Alius”, rašė jog, cituoju, “iš tiesų” sąlygos labdarai dabar blogesnės, nei prieš metus. nesutinku.

    del antrojo – teisybe tai teisybe, bet ar siandien is esmes skirtinga nuo praeitu metu kovo? 🙂 as asmeniskai nesutinku. krizes dalgis jau pjove viska, semetos/dagio/capliko mokesciai (visi trys padidino savus mokescius, niekas nesuziurejo, kad sudejus juos i kruva gaunasi trigubai) rove liekanas su saknimis.

    tai tiek 😉 jei lygintume 2008 kova su siandiena, tyleciau po pernyksciais lapais.

    protokolui noreciau pastebeti, jog manau, kitos tamstos, pasirasanio vardu “Alius”, izvalgos yra puikios.

    Please wait...
  12. hmhm | 16 kovo, 2010 at 18:21

    informuotasis

    ne viskas tikslu.

    uz siluma mokesciai nepadidejo, o liko mazdaug tie patys. gyvenu vilniuje, man vien MW silumos kaina 2008-2009 sezona buvo 236 Lt (su PVM), sia ziema buvo 193(pradzioj)-219(dabar) Lt/MW.

    lapkriti saskaita buvo mazesne nei pernai, gruodi-vasari – praktiskai tokia pat, kaip pernai. norisi tiketi, kad del saltesnes ziemos.

    tad sutikti su tamsta, kad pabrango sildymas, negaliu.

    elektra pabrango mazdaug penktadaliu. nezinau, kiek elekros isnaudojate kas menesi – as papratai uz 50-60 lt. tai prisideda 10 lt per menesi. nemanau, kad tai esminis, visa biudzeta suzlugdantis pabrangimas. prekiu kainos is esmes irgi nepasikeite del elektros, nepaisant gasdinimu. tikrai ne, kaip sakote tamsta, “drastiskai”.

    pensijos isties sumazejo… apie 5%, priklausomai nuo pajamu, maziausiems nemazejo. velgi abejoju, ar tai visiskai esminis pasikeitimas.

    valdininku algos kazkiek mazejo, bet, noriu pastebeti, jus priestaraujate tamstai su slapyvardziu “Alius”, kuris nurodo, jog tik valdininkai dabar ir gali balsuoti tiek pat, keik pernai.

    ir bedarbyste, jo, yra toks dalykas. nesutikciau su jumis, kad tai ivyko nuo nauju metu, visus metus tai daresi. cia jau rimtesnis argumentas, galima diskutuoti. asmeniskai manyciau, jog pernai kovo menesi jau buvo prasidejusi darbuotoju dalgiapjute, tad dar dirbe jau turejo jausti bedarbystes giltines alsavima. manyciau, kad tai skatino turinciu uzsilikusiu pinigu skubiai taupyti, maziau skirti labdarai – nors galiu klysti. siaip ar taip, jei net tokiomis salygomis zmogus remia didesniuis vairgsus, tai vargu ar gailes tam lita kita is bedarbio pasalpos.

    Please wait...
  13. Ingis | 17 kovo, 2010 at 01:52

    2009 m. kovą Lietuvoje dar buvo 20 000 žmonių, kurie 2010 m. kovą jau gyvena ir dirba užsienyje. O sakote, padėtis nepasikeitė, nepablogėjo labdaros rengėjams. Mažiau mokių žmonių liko. Bet, manau, beprasmė diskusija. Sutinku, kad 2008 m. buvo geriau, todėl tebūnie – Jūs teisus. 🙂

    Please wait...
  14. reitingas | 17 kovo, 2010 at 10:32

    Aš pats asmeniškai labai mėgstu skaičius. Bet jūsų skaičiavimai apie “krizes-šmizes” primena Šemetos skaičiavimus, kad padidinus akcizą dyzelinui, lygiai tokiu pačiu dydžiu padidės to akcizo surenkamumas…

    Mano galva suma, kurią žmogus pasiryžęs atiduoti yra pasveriama pagal to žmogaus ateities suvokimą. Jei žmogus tikras savo gerbūviu ateityje, jis nesusimąstydamas pirks butus po pusę milijono, lizinguosis visokią buitinę techniką, net jei ji ir nebūtina, ir ko gero ne itin skaičiuos kiek kam aukoti, pagautas gražiai pateiktos minties. Jei priešingai – kiekvieną litą skaičiuos. Todėl mano galva, lyginant 2009 su 2010 metais reiktų atsižvelgt ir į daugumos ekonomines nuotaikas. Manau ir pagal save galime pasakyt, kad 2009-ų pradžioje buvo dar ne tiek daug nusivylusių ateitimi, nei dabar, kai jau nusivylimas tapo masinis. Taigi tai irgi įtakoja žmonių elgseną, kai reikia skaičiuoti išleidžiamus pinigus. Žinoma, ir jūsų išvardinti veiksniai.

    Please wait...
  15. hmhm | 17 kovo, 2010 at 13:48

    del semetos nediskutuosiu.

    gyventoju poziuri i ateiti parodo statistikos departamento renkamas Ekonominių vertinimų rodiklis.

    jis praeitų metu kova buvo mazesnis, nei dabar. taigi lukesciai apie ateiti dabar geresni.

    taigi jei megstate skaicius, tai turetumete pripazinti, kad konkreciai sis jusu argumentas nera teisingas.

    http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectvarval/saveselections.asp?MainTable=M4020102&PLanguage=0&TableStyle=&Buttons=&PXSId=6700&IQY=&TC=&ST=ST&rvar0=&rvar1=&rvar2=&rvar3=&rvar4=&rvar5=&rvar6=&rvar7=&rvar8=&rvar9=&rvar10=&rvar11=&rvar12=&rvar13=&rvar14=

    Please wait...
  16. informuotasis | 17 kovo, 2010 at 16:05

    To Hmhm. Kaip tik pasirausiau po tamstos nurodytą svetainę ir aptikaus nedarbo dinamikos duomenis kurie praeitų metų ketvirčiais buvo sekantys:

    193,9 223,1 228,1 255,2*

    11,9% 13,6% 13,8% 15,6*%

    Bet kas blogiausia, kad pagal ūkio ministerijos prognoze 2010 metų pirmą ketvirtį bedarbių bus( o kai kurie pranešimai sako kad jau yra )virš 300 ūkst. bedarbių.

    Televizinės reklamos pajamos pradedant 2010 metų sausiu krenta dar apie 15%, mažmeninė prekyba – taip pat 15% ir t.t.

    Nežinau kuo ir kur gyvena Hmhm gaudamas mažesnes sąskaitas už šildymą. Aš asmeniškai gavau lygiai dvigubai didesnes sąskaitas už sausį ir vasarį, kaip ir visi kiti mano kolegos… Todėl šiais metais, kaip niekad, labai įdėmiai skaičiavau skambučius labdarai…

    Sveikintinas hmhm optimiznas. Sutinku, kad vartotojų lūkesčiai labai svarbu. Tačiau vien to – nepakanka. Esant tušcioms kišenėms, netgi būdamas ir labai optimistiškai nusiteikęs, nieko nenupirksi. O jei vartojimas ir toliau stos – ekonominio pagyvėjimo prošvaisčių reikės laukti ilgai…

    Aliui: dėl balsavimo galiu pasakyti, jog klystate, manydamas kad politikai ir verslininkai gausiai balsuoja. Kaip nebūtų keista daugiausiai skambučių (jų vertė 2Lt) paprastai yra sulaukiama iš Tele 2 tinklo prepaid’o kortelių.O seimūnai vargu bau ar Tele 2 tinkle sėdi…Vat tokios Lietuvos realijos… Lietuvos verslininkai, kad ir kaip būtų graudu,apaskritai beveik neaukoja…

    Please wait...
  17. Alius | 17 kovo, 2010 at 20:49

    Čia ne aš manau, o Corot:) Šiaip įdomu pasidarė, ar šalia kokios Prunskienės ar Andriukaičio pirmoje eilėje atsirastų vietos kokiam koloritingam negrui iš Burkina Faso:)))

    Please wait...

Palikite komentarą