VĖLYVIS, PUIPA, KRIVICKAS APIE KOLEGŲ DARBUS

(Last Updated On: 2020-01-20)

Pastaruoju metu nuskambėjusio kino filmo Zero II režisierius Emilis Vėlyvis Lietuvos žinių priede LŽ gidas drioksteli nelauktu atvirumu ir suranda kaltų dėl apverktinos Lietuvos kino būklės: “Pažiūrėkit “Dievų mišką” (Algimanto Puipos režisuotą juostą, susuktą pagal klasika tapusį Balio Sruogos romaną tokiu pačiu pavadinimu – “LŽ gidas”). Unikali istorija. Kaip įmanoma pagal ją nufilmuoti tokį suknistą (pašnekovas sviedė nekvapnų žodelį- “LŽ gidas”) filmą – kitaip tariant, suvaryti patį romaną?.. – klausia Emilis.

uagadugu visą šitą reikalą kruopščiai pavarčius, pasisuko retrospektyvusis kampas. Tai Algimanto Puipos spalvingas ir, panašu, neretorinis pasisakymas, kuriuo metras blykstelėjo Sidabrinių gervių 2009 apdovanojimuose: Aš labai mėgstu kurti filmus. Ir labai mėgstu žiūrėti savo kolegų filmus. Ypač tada, kai jie mane pakviečia. Aš įdėmiai žiūriu filmus, aš seku mizanscenas, aš su baltu pavydu stebiu viską, ką atlieka mano kolega ir kai filmas baigiasi, aš ploju. Aš labai ilgai ploju ir kai žiūrovai išeina, užgęsta šviesa, aš vis dar ploju. Kodėl aš ploju? Todėl, kad eilinį kartą įsitikinu, jog aš nesu blogiausias Lietuvos režisierius…

Na, o TV prodiuseris Kristupas Krivickas išvardina, jo žodžiais, blogį Lietuvos televizijose: LNK “FTB”, “Nauja versija”, “Kryžminė ugnis”, “Oplia” – užsiveda prodiuseris. “Tai – blogis, eteryje užimantis vietą. Mažiausiai trečdalis programų tinklelyje esančių laidų ne tik neturi, bet ir generuoja finansinį minusą, nepasiekia jokio reitingo ir erzina žiūrovus. Išmetus tokias laidas žmonės ne tik jų nepasigestų, bet ir apsidžiaugtų.”

Tokie pasisakymai į viešumą prasprūsta be galo retai, todėl negalime nepagirti prodiuserio už drąsą.

Antra vertus, atidžiau pasižiūrėjus, negali nepastebėti, kad visos keturios K. Krivicko kritikuojamos laidos yra ruošiamos dviejų prodiuserių, senų eterio bendražygių – Sauliaus Bartkaus (trys) ir Virginijaus Gaivenio (viena). Dar daugiau – atsiradus šių prodiuserių laidoms LNK televizijoje, čia neliko vietos K. Krivicko projektams, kurie urmu išsikraustė į TV3 (tiesa, TV3 kanale paraleliškai neliko nė vienos S. Bartkaus ir V. Gaivenio laidos).

Skaityk  "NAUJA DAINA" LIETUVOS NEPAVERGĖ

Beje, gromuluodamos pedofilijos skandalą K. Krivicko Akistata ir V. Gaivenio Abipus sienos taip pat yra atsidūrusios radikaliai priešingose barikadų pusėse. O čia aistros verda neeilinės.

Objektyvumo dėlei reiktų pastebėti, kad kai kurios K. Krivicko kurtos ar kuriamos laidos niekaip netilptų Ronald’o Reagan’o išgarsintoje gėrio ir blogio ašių koordinacinėje sistemoje. Tarkim, Detektyvus patalpintume kažkur anekdotų telearchipelage, o Nuodėmių dešimtuko turinį, kur nuodėmėmis permanentiškai laikomos bėdos ir šiaip nelaimingi nutikimai, apskritai nesunku palaikyti žmonių, kurių intelekto keoficientas geriausiu atveju labai neaukštas, vaizduotės išraiška.

Paradoksas, bet labai savotiško, geriausiu atveju su gezų subkultūra sietino K. Krivicko teleįvaizdžio autoriai yra LNK.

Dar paradoksaliau, kad šį įvaizdį daugumas TV žiūrovų iki šiol tapatina su LNK, o ne su TV3, kuriai ditirambus gieda K. Krivickas.

Kristupas Krivickas

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 komentarai:

  1. chamsinas | 8 vasario, 2010 at 08:49

    Blogiausia, kad pažiūrėjus Puios filmą, galima eilinį kartą atsidusti, kad nėra Marijos žemėje gerų režisierių. Pritarčiau Vėlyviui. Bet nepasakyčiau, kad šis aną būtų pranokęs. Tik tiek, kad temą pagal savo galimybes renkasi, o tai jau pagirtina. Mane šiurpas ima, kai pagalvoju apie ne kurių poreikį turėti filmą apie Žalgirio mūšį. O Krivickas labai nesimpatiškas, na bet ko norėti, kai bisepco apimtis veik tokia kaip kaukolės…

    Please wait...
  2. kambariunuomavilniuje | 8 vasario, 2010 at 09:26

    Sakot nėra Lietuvoje gerų režisierių.Kiek žinau vienas Lietuvos režisieriaus filmas Kanuose buvo apdovanotas. Gal galėtimet pasakyt koks ir kelintais metais?

    Please wait...
  3. Corot | 8 vasario, 2010 at 13:30

    Vargšas tas nepilnavertiškumo ir skystumo komplekso kamuojamas Kristupas… Teko girdėti, kad vaikystėje jis kai kuriais atvejais iš baimės prisisiusiodavo į kelnytes, tad mama ir mamos draugės jį draugiškai vadindavo “myžniuku”. Matyt, šios vaikystės bėdos suaugus išvirto į perdėtinį savo kaip jėgos simbolio demonstravimą.

    Please wait...
  4. Šiaip | 8 vasario, 2010 at 14:04

    Berods yra viena rengiama Gaivenio laida TV3, tai Apie ūkį ir bites.

    Please wait...
  5. chamsinas | 8 vasario, 2010 at 17:15

    Kanuose buvo apdovanota dokumetinis, o ne vaidybinis filmas. Tai visai kas kita. Dokumetinis žanras lietuviams artimesnis, tą įrodo ir vadinamoji tiriamoji TV žurnalistika, tik vat vaidyba jai koją ir kiša.

    Please wait...
  6. kambariunuomavilniuje | 13 vasario, 2010 at 22:12

    Koks?

    Please wait...

Palikite komentarą