FIKSAVOME: 175 MINUTĖS RINKIMŲ Į EUROPOS PARLAMENTĄ PER TELEVIZIJAS

(Last Updated On: 2020-07-22)

21.00 Lietuvos ryto TV Edmundas Jakilaitis, konstatavęs, kad rinkimai buvo mažiausiai vykę iš visų prieš tai buvusių, pradeda reportažų po rinkimines apygardas, kur balsavo svarbiausieji valstybės asmenys, karuselę. V. Adamkus – kampanija buvo neįdomi, biuletenis šįkart kelis kartus perlenktas.  Andrius Kubilius nuobodus, o Arūnas Valinskas – linksmas. Laukėme kažko kito?

Atskirai pristatomas reportažas iš Briuselio, kur balsavo Dalia Grybauskaitė. Reportažas išties išsamus. D. Grybauskaitė peržengė rinkimų apygardos slenkstį aštuntą ryto.: Ką išsirinksim,tą ir turėsim.

Studijoje Leonidas Donskis. Atrodo kiek suirzęs. Jam, nerangiai įdribusiam krėsliuke, atrodo, kad tik tų dviejų partijų nariai į apygardas ateis pagal komandą. Kitoms – loterija.

Po reklamos – platus edukacinis reportažas apie galimą rinkimų lankomumą kitose šalyse.

21.22 Su E. Jakilaičiu studijoje – Vilija Blinkevičiūtė. Lietuvos žmonės nesuvokia Lietuvos atstovų naudos Europarlamente (čia užuomina, kad iš jos naudos bus daugiau? – uagadugu) Abipusis apeliavimas į mažą europarlamentarų aktyvumą Lietuvoje jų kadencijos metu (gal tada tegu jie nevažiuoja į tą Briuselį apskritai?- uagadugu). V. Blinkevičiūtė pati sau kampanijos metu buvo aktyvi.

21.25 Startuoja LTV. Studijoje nėra Ritos Miliūtės (?). Vietoje jos Tomas Kavaliauskas ir Deividas Jursevičius plius Gintaras Aleknonis ir Aloyzas Sakalas. Panašu į BTV formatą Prezidento rinkimų laidoje. A. Sakalas pastebi, kad LSDP siuntė agitacinėse laidose dalyvauti labiau vertus atstovavimo Briuselyje kandidatus. Skamba ironiškai. G. Aleknoniui labai patinka, kad kandidatai neleido daug pinigų reklaminei kampanijai.

21.33 Lietuvos ryto TV kamera pagavo Lavoriškių seniūną autobusiukais zujantį tarp rinkimų apylinkės ir parduotuvės. Lenkai mėgsta balsuoti komfortiškai. Reportažas iliustruotas muzika iš Šurikų. Valdemaras Tomaševskis šį virš 40% siekusį tautiečių aktyvumą vadina mažu.

21.45 LTV. Pokalbis su Valdu Adamkumi. V. Adamkus pasako tą patį, ką ir L. Donskis apie komandas, kurias dvi partijos saviems duos. Kažkoks susigiedojimas,

21.55 Naujas LTV svečias – Lauras Bielinis, kuris nesutinka pasakyti, už ką balsavo. Filosofuoja apie euroskepsį ir ne.

21.58. Lietuvos ryto TV Juozas Imbrasas tikisi paįtakoti darbą europarlamente, ten patekęs. Valentinas Mazuronis, esant tokiam mažam aktyvumui, tikisi visko.

21.58 L.Bielinis nori kūrybiško požiūrio. Pritariam. Makt gurkšnį gero vyno. Prieš nukainojimą – 43, po jo – 25 Lt.

22.00 LTV. Tiesioginis reportažas iš Tėvynės Sąjungos štabo. A. Kubilius mano, jog jų partijos potencialas – neprilygstamas, bet išsisuka nuo tiesaus klausimo, kodėl, turint tokią potenciją, jų sąrašėlyje partiniai ne visi.

Skaityk  FIKSAVOME: "SPORT1" 2010-2011 SEZONO ATIDARYMAS

22.02. Su E. Jakilaičiu Gintaras Didžiokas, kuris E. Jakilaitį nustebina dideliu Biržų balsuotojų aktyvumu. E. Jakilaitis užduoda provokuojantį klausimą apie Kazimierą Prunskienę. G. Didžiokas išsivinguriavo viską nurašęs ant Prezidento rinkimų ir prisipažįsta turįs vilčių. Bet nenori nieko prognozuoti. Suprantame.

22.07 LTV studijoje Viktoras Uspaskis ir L. Donskis. A. Kavaliauskas bando sukirsti V. Uspaskį dėl jo ėjimo į Briuselį ir galimo europarlamentaro neliečiamybės atėmimo. Nepavyksta. Tas viską išverčia į tai, kad pačiam klausiančiajam būtų neprošal, jei V. Uspaskis Briuselyje atsirastų. V. Uspaskio tonas mentoriškas. Su ne pačiais garsiausiais žurnalistais šnekamasi kaip su geltonsnapiais. Tikra dedovščina. L. Donskis viską verčia ant prasto žmonių informavimo apie Europarlamentą. V. Uspaskiui atrodo, kad tai turėjo daryti VRK ir kiti valdžios žmonės kartu su D. Grybauskaite. L. Donskis teigia, jog neidami į Europarlamento rinkimus, rinkėjai baudžia už vietinių politikų nuodėmes (nors pačiam L. Donskiui, uagadugu nuomone, reikėjo, prieš einant į Briuselį, pačiam pabūti vietinio politiko kailyje).

Bendro pobūdžio reportažas apie galimų europarlamentarų kokybę. Pasirodo, kartu jie moka 17 užsienio kalbų. Poliglotai. Geriau mokėtų vieną. Bet tobulai.

22.20 Lietuvos ryto TV eteryje Rolandas Paksas, kuris išviešina duomenis, pagal kuriuos jo partija turėtų užimti antrą-trečią vietą. Savyje mato ne žalą Lietuvos valstybei, o galimybę.

E. Jakilaitis konstatuoja, kad iš visų Europos valstybių Lietuvoje rinkėjų aktyvumas – mažiausias. R. Paksas akcentuoja totalų rinkėjų nusivylimą politikais. E. Jakilaičio paklaustas apie savo liūdnumą, tiesiogiai į tai neatsako, leisdamas romantiškoms moteriškėms galvoti, ką jos galvoti nori.

22.25 Tiesioginis LTV pasijungimas iš Kauno Laisvės alėjos su politologu Algiu Krupavičiumi, kuris nuo skepsio mato vienintelį receptą – didesnes galias Europarlamentui.

22.32 V. Uspaskis jau Lietuvos ryto TV. Kur jau čia be jo. Šneka L. Donskio, su kuriuo tik ką buvo LTV studijoje, žodžiais apie nusivylimą politikais. Planuoja savo partijai pusantros vietos. E. Jakilaitis: gal jau reikėtų baigti politiko karjerą? V. Uspaskis galvoja, kad mes visai neblogai atrodom. V. Uspaskis prisipažįsta sergąs hiperaktyvumu, todėl ruošiasi būti toks ir ten. E. Jakilaičio išprievartautas vis gi šneka miglotai apie L. Graužinienės virsmą partijos vade, bet nesiruošia trauktis iš lyderio posto pats. Panašu, kad daugiau pinigų į partiją neinvestuos. Paklaustas apie Dalią Budrevičienę pasako, kad Krekenava dalino ne vokelius, o nemokamus pietus.

Skaityk  TOMKUS PRIEŠ VAINAUSKĄ: KIEK KAINUOJA NEAPYKANTA?

22.46 R. Paksas tiesioginiame pasijungime sako norintis, kad monopolijos dingtų. Nuotaikos labai optimistiškos.

Liberalcentristų Vytautas Bogušis tikisi poros liberalcentristų vietų Europarlamente.

TS-LKD štabas. Jurgis Razma džiaugiasi tuo, kad jie visur pirmauja. Mano, jog tai netiesiogiai išreiškia žmonių paramą jų politikai valdant. Mano, jog koalicijoje viskas tvarkoj.

LSDP štabas. V. Blinkevičiūtė sako, kad nesvarbu, ar ji važiuosianti į Briuselį, – svarbu, kad sektųsi partijai. Norinti Europą padaryti labiau socialiai orientuota.

22.56 E. Jakilaitis bendrauja su Arminu Lydeka. Šioks toks neramumas, akys laksto. Protokolo žinovas neįžvelgia politinio kriminalo A. Valinsko pokalbiuose apie koalicijos išplėtimą. Nemato jokios problemos, kad Artūro Zuoko šiandien nėra Lietuvoje ir nurašo viską šio aktyvumui.

Dar vienas hiperaktyvus šalia V. Uspaskio…

23.00 LTV ir Lietuvos ryto TV. VRK. Z. Vaigauskas praneša preliminarius rinkimų rezultatus. Aktyvumas – 20.54%. Gėdingai mažai.

23.11 Lietuvos ryto TV jau skelbia rezultatus ekrano apačioje. Solidusis LTV inžinierių štabas lėtai, bet užtikrintai dirba juos suvedinėdamas. Taip ir nepamatėme.

E. Masiulis mano, jog jie turės 1-2 vietas. Išskyrus L. Donskį, kiti liberalų kandidatai didelių vilčių atsirasti Briuselyje nepuoselėja.

23.15 LTV jau baigė.

23.21 Lietuvos ryto TV šnekasi su A. Kubiliumi. Šis samprotauja apie tai, kad rinkėjai kartu ir išreiškė paramą jų valdymui. E. Jakilaičio paklaustas apie jų elektorato valingą pasiryžimą eiti į rinkimus per lietų, A. Kubilius jį pavadina pilietiniu. Negali pasakyti, kaip Lietuvos reikalais rūpinsis V. Uspaskis ir R. Paksas, bet pabrėžia ypač svarbią reikmę žinoti kalbas. E. Jakilaitis taip ir negavo atsakymą į savo klastingą klausimą apie galimą V. Landsbergio pirmininkavimą Europos parlamentui, nes atsitiko sunkumų su garso perdavimu. Matėme tik A. Kubiliaus žiopčiojimą. Ta proga E. Jakilaitis paleido budintį reportažą iš Briuselio.

Klausimo klasta išryškėjo, kai E. Jakilaitis po poros minučių anonsavo pokalbį studijoje su V. Landsbergiu, kuriam galėjo pasukti A. Kubiliaus atsakymą vienaip ar kitaip.

23.32 E. Jakilaitis skelbia, kad V. Adamkus paguldytas į Santariškes.

23.35 Studijoje V. Landsbergis. Jis prastai vertina rinkėjų aktyvumą. Estus, balsavusius dvigubai geriau, laiko sąmoningais Europos piliečiais, o lietuvius – kitokiais. Sudėtinga pirmauti esant valdžios partija. (…) Tai atspindi žmonių pasitikėjimą. Nemato progų pasirodyti su R. Paksu ir V. Uspaskiu vienoje kompanijoje, nes ten visi išsiskirstys.(…) Nors puokštė bus spalvinga. Savo galimą pirmininkavimą nurašo Algirdo Saudargo idėjai ir nesiruošia niekur eiti. E. Jakilaitis užduoda egzistencinį klausimą apie V. Landsbergio buvimo prasmę Europos parlamente. V. Landsbergis nori, kad Europos parlamentas ir per jį Europos Sąjunga daugiau išmanytų. Plėtoja mintį apie barjero tarp dviejų Europų nykimą.

Skaityk  J. BUTKEVIČIENĖ: AR JĄ „PAKIŠO“ „DELFI“?

23.50 Reportažas iš LSDP štabo. Šie tikėjosi keturių mandatų, o gavo tris. Bet, Algirdo Butkevičiaus žodžiais, tai nėra blogai, esant tokiam aktyvumui, nes mažas aktyvumas socialdemokratams niekuomet nepadėdavo. V. Blinkevičiūtė rezultatais patenkinta.

23.53 E. Jakilaitis pakartoja rezultatus ir keliauja pas nusivylusius liberalcentristus, kurie šneka apie visų liberalų susijungimą.

Hm, tik ar dabar to norės Eligijaus Masiulio liberalai?

23.55 E. Jakilaitis atsisveikina su žiūrovais.

uagadugu naktinės mintys.

Šį kartą duodu pirmenybę Lietuvos ryto TV. Jie ne tik pirmieji pradėjo ir paskutiniai pabaigė, bet ir dirbo žymiai įvairiau. LTV gerokai pagerino savo vaizdelį, lyginant su Prezidento rinkimams dedikuota laida, politikai ten keitėsi dinamiškai, jauni ir alkani vedėjai bandė sveikais dantimis aršiai kibti pašnekovams į pakinklius, bet Lietuvos ryto TV neprilygta. E. Jakilaitis – labiau patyręs tokių šou vedėjas. Jei ne tas techninis paslydimas imant interviu su A. Kubiliumi, viskas būtų idealu.

Susiję rašiniai:

FIKSAVOME: 320 MINUČIŲ RINKIMŲ PER TELEVIZIJAS

Please wait...
Kategorijos:  Fiksavome, Kanalai, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 komentarai:

  1. vilnis | 8 birželio, 2009 at 09:58

    Gal truputėlį patikslinsiu Jūsų pastabą “22.46 R. Paksas tiesioginiame pasijungime sako norintis, kad monopolijos dingtų.” Jis pasakė keistai: jis sieksiąs, kad monopolijos virstų europinėmis. Kurį laiką pasimetusi mąsčiau apie europinių monopolijų privalumus, paskui šį tekstą priskyriau pono P. veide matomam išgertam alkoholiui.
    O šiaip šį kartą LTV programa buvo daug įdomesnė. Gerai, kad Miliūtė nesijaudina dėl Europarlamento rinkimų, daug geriau gavosi be jos 🙂

    Please wait...
  2. Agec | 8 birželio, 2009 at 10:35

    Mazdaug vidurio pranesimo, kitaip nuo 23.21, dar kitaip nuo 3 stiklo vyno, A. Kubilius virto V. Kubilium 🙂

    Please wait...
  3. Alius | 8 birželio, 2009 at 16:01

    Aha, ačiū. Taisom.

    Please wait...
  4. bobute | 9 birželio, 2009 at 13:42

    O kur LNK, TV3 ir BTV – miegojo tuo metu?

    Please wait...
  5. Alius | 9 birželio, 2009 at 13:49

    Rodė filmus.

    Please wait...

Palikite komentarą