TV ŽIŪROVAI 2008-AISIAIS

(Last Updated On: 2019-08-04)

Prieš porą savaičių TV3 paviešino praėjusių metų TV auditorijos skaičius, kuriuos paruošė pagal TNS Gallup TV auditorijos tyrimus. Uagadugu juos palygino su ankstesnių metų duomenimis, skelbiamais Lietuvos radijo ir televizijos komisijos:

TV stotis

2007 m. auditorija %

2008 m. auditorija %

Pokytis

TV3

26.6

25.8

-0.8

LNK

22.0

20.9

-1.1

LTV

13.4

13.3

-0.1

BTV

8.3

7.7

-0.6

PBK

5.8

5.7

-0.1

TV6

2.0

1.9

-0.1

TV1

 1.6

1.8

0.2

LRTV

1.2

1.2

0

LTV2

0.9

nėra duomenų

nėra duomenų

Kiti

18.2

21.7

~2.6

Privargome braižydami lentelę ir taukšėdami kalkuliatoriaus klavišais, užtat turime ką komentuoti.

Nedžiugi tendencija didiesiems transliuotojams: vis didesnį kąsnį žiūrovų „pyrage“ atsikanda „kiti“ – mažosios TV stotys. Tai lokaliniai ir nišiniai kanalai, apie kurių atsiradimą dar visai neseniai buvo kalbama su dideliu skepsiu. Bet štai jau egzistuoja Sport 1, kuriam Viasat kūliavirsčia skuba sukurti konkurenciją, yra adaptuotas MTV, manau, slopstant krizei bus jų ir daugiau. Vis daugiau auditorijos pasiima užsienio televizijos, transliuojamos kabeliniais tinklais ir per palydovus. Čia dominuoja Rusijoje registruotos ar rusų kalba transliuojamos tarptautinės TV stotys. Šitą procesą skatina kabelinių televizijų plėtra, į rinką atėjusio didelio žaidėjo TEO aktyvumas ir Viasat pastangos, dėl kurių plečiasi palydovinės televizijos žiūrovų kiekis bendrai. Šiek tiek, apie 1.5-2% „kitų“ segmente užima vaizdajuosčių, DVD ir vaizdo žaidimų mėgėjai.

Didžiųjų kanalo žiūrovų auditorijos lyderiu išlieka TV3. Atstumą nuo artimiausios persekiotojos LNK ši televizija per metus išaugino iki 4.9 proc. (buvo 4.6). TV3 pavasarį supurtė skandalas vadovybėje, kai dėl viešai neskelbiamų priežasčių buvo atstatydintas programos direktorius Liutauras Elkimavičius, o po to tyliai pasitraukė ir stoties vadovas Ramūnas Šaučikovas. Jo vietą užėmė jauna, iki tol mažai žinoma Laura Blaževičiūtė. Reikia pasveikinti – metų rezultatas geras. Aišku, įtaresnis stebėtojas paklaustų, ar tai nėra buvusios komandos įdirbio vaisiai. Pamatysime vėliau.

Skaityk  KABELINĖ TV TAUTINĖS UFOLOGIJOS PARAŠTĖSE

LNK pradėjo dar labiau atsilikti nuo TV3 nepaisant to, kad likimas jai į rankas davė vienus tūzus. Sumaištis artimiausio varžovo vadovybėje buvo puiki galimybė perimti iniciatyvą. Nors paskutinių mėnesių tendencijos jau žymiai džiugesnės, bet metų vaizdelis optimizmo neįkvepia – atsilikta ne tik nuo TV3, bet 1.1 proc. sumažėjo ir žiūrovų dalis “pyrage”.

LTV drebino dar didesnės permainos, nei TV3. Čia radikaliai pasikeitė komanda. Atėjo žmonės su naujais šūkiais, lozungais ir filosofija. Rezultatams pasiekti pasitelkti didesni pinigai – šaltiniai sako, kad autorinių laidų biudžetas naujame sezone gerokai pakilo, o ir be „šaltinių“ plika akimi matosi žymiai prašmatnesnės dekoracijos, jaučiamas gamybai angažuojamas didesnis kiekis darbuotojų. Tai sveikintina, nes televizijos be pinigų nepadarysi. Bet sunku šnekėti apie teigiamą rezultatą, jei auditorijos sumažėjo 0.1%. O juk 2008-aisiais turėtas futbolo čempionatas ir olimpiada, natūraliai suteikiantys dviejų mėnesių pranašumą prieš komercines televizijas. Tokio pranašumo neturėjo dirbę 2007-aisiais. LTV auditorijos sumažėjimas ne toks ženklus, nei LNK ir TV3, bet ar tai kompensuoja radikalų išlaidų padidėjimą?

BTV stoiškai palaiko savo paskutiniųjų metų tendenciją artėti prie PBK ir tapti penkta Lietuvos televizija. Jos auditorija nukrito dar 0.6 proc., o skaičiuojant nuo 2001 metų, tai jau 10 procentų praradimas ( 2001 m. ji buvo ~ 17 proc.). Nėra ką komentuoti.

Mažųjų televizijų segmente pasikeitimų beveik nėra. Aišku, metų vidurkis neparodo, kad pastaruoju metu tarsi bando didėti „Lietuvos ryto TV“ žiūrovų kiekis. Nesu tikras, ar tai reklamos davėjams labai vertinga auditorija, nes koncepciją atsikovoti žiūrovų būtent iš LRT komerciškai sėkminga pavadinti galima labai sunkiai, nes jie senyvi ir menkai patrauklūs reklamos agentūroms. Na, bet pasaulis margas ir jame visko nutinka.

Skaityk  "ATEITIES LYDERIAI": ATEITIS LAUKIA NEMORALI

uagadugu ir toliau komentuos skaičius.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Palikite komentarą