PASAULIO ČEMPIONATAS BAIGĖSI, ARBA DĖL VISKO KALTI TV KOMENTATORIAI

(Last Updated On: 2020-04-29)

Čempionatas baigėsi. Nepražiopsojus nė vienos nė vienų rungtynių minutės atėjo laikas keršto akcijai – suvesti sąskaitas su TV komentatoriais.

Per šitiek rungtynių ir apžvalgų, žiū, šešias paras ir suskaičiuosi. Tai įpareigoja.

Vokiško ordnungo taifūnas šį kartą prasinešė pro šalį. Panašu, kad bent jau ispaniškai kalbančios šalys į World Cup pabaigą atsikvošėjo ir smulkiai išnarstė blickrigo schemas bei kokybiškai su jomis tvarkėsi. Urugvajui pritrūko sėkmės ir gero vartininko.

Ispanams laimėjus čempionatą, viskas sustojo į savo vietas ir netikėtumų fiesta siurprizu nesibaigė.

O gaila. Būtų įdomiau gyventi.

Kaip ir prieš keturis metus, po finalo liko daug kartėlio. Kažkas futbolo karalystėje papuvę.

Nors Lietuvai gal ir geriau. Pasaulio čempionai užtikrins mūsų federacijai daugiau įplaukų. Čempionai yra čempionai. Tik stadiono rūbinę reiktų plienu apkalti.

Ispanai ir čempionais nebūdami pasitreniravo bušido 2004-aisiais, kai Lietuva su jais žaidė kito čempionato atrankos turnyre. Tikėsimės, dabar stadiono nesudegins.

Nors čempiono titulas įpareigoja dar didesniems žygdarbiams. Narsiesiems jaučių badytojams mūsų rūbinės – it raudonas skuduras.

Šis čempionatas – pirmas, kurio nemažą gabalą visuomeninis transliuotojas atidavė komerciniam – LNK. Ir jo fone pasirodė žymiai geriau.

Ruošė specialias laidas, pačias rungtynes aplipdė tinkamu apiforminimu.

Tikėsimės, kad ir pinigų pakankamai nurovėStars and Legends baro, kur Martynas Starkus gražbyliavo su futbolo specialistais ir šiaip žinotojais.

LNK taupė.

Ir atrodė blogiau, nei Betygalos televizija (tikiuosi, kad neįžeidžiau šiuo palyginimu betygališkių – jis turi bendrinį atspalvį). Nes Betygalos televizija, gavusi reikalingus kodus, irgi būtų pajėgi susikomunikuoti su palydovu, iš ten pasiimti signalą ir sau pasitransliuoti.

Na, gal jos etatinis balbatuotojas liežuviu neturėtų tokio gero balso tembro.

Bet pasijungęs internetines kamerytes bei mėgėjišką pultuką sumeistravotų tiuningoutą laidikę pertraukose. Rafinuoti bambalio gurmanai pavograutų apie savo įspūdžius.

Kad serga už vokietį. Tą, kuris šlubas, nes įvestų tvarką. Visiems būtų linksma.

Gal net linksmiau, nei kokio po ketvirtos įkaušusio politiko futbolo įžvalgų aiškinimai Lietuvai per LTV.

Skaityk  LRT TAUPO MANO IR TAVO PINIGUS. PRAKTIŠKAI, BRAVO

Lengvai nukaušęs kanalas. Betygalos LNK.

Tikrasis LNK netgi tokių laidelių paruošti pajėgus nebuvo.

Sakysite, krizė? Kai galvoje krizė, tai krizė ir visur.

Rungtynių rodymas per du kanalus turėjo bent jau tą privalumą, kad atsirado dvi komentatorių komandos.

Net šeši komentatoriai buvo prisilietę prie šio darbo.

Pateikęs pavyzdžiu balbatuotoją iš Betygalos, čia surimtėsiu ir pasakysiu, kad komentavimas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo lengvas darbas.

Retas alubario šoumenas, be paliovos skaldantis anekdotus prie bokalo, sugebės pusantros valandos malti liežuviu prie mikrofono.

Gebėjimą šnekėti be pauzių arba tik su trumpomis – t.y. intensyvią kalbos ritmiką, galėtų papildyti ir kuo malonesnis balso tembras, bet čia jau – prigimimo reikalai.

Tačiau tartis, kalbos kultūra ir sakinio kirčio taisyklingas dėliojimas yra išlavinami dalykai. Išlavinamas ir bendras žmogaus akiratis, mąstymo gylis. Su tuo susijusi ir kalbos logika. Po internetą sklandančios sporto komentatorių anekdotiškų klaidų išklotinės yra ne tik atsitiktiniai liapsusai, bet dažnai ir menko apsiskaitymo, išsilavinimo ženklai.

Beje, aukštosios mokyklos diplomo ar diplomų turėjimas nėra automatiškai lygus apsiskaitymui.

Nors jo neturėjimas, ko gero, netrukus bus reta išimtis.

Naujoji realybė: diplomuotųjų kiekio augimas yra atvirkščiai proporcingas apsiskaitymo didėjimui.

Daugumai sporto žiūrovų imponuoja ir komentatorių emocingumas

Čia paliečiau pamatinius reikalavimus sporto komentoriui, kurie turėtų būti papildomi futbolo žiniomis.

Šioje vietoje prasideda uagadugu subjektyvumai.

Mat, priklausau tai grupei žiūrovų, kurie ir patys be vargo atskirs, kuris žaidėjas laksto aikštelėje; žinau, kokiuose klubuose jie žaidžia; kada ir kokia komanda laimėjo kurį nors čempionatą; kodėl viena su kita komanda yra nesutaikomi priešai.

Bet man tamsus miškas yra taktinių schemų pasikeitimai rungtynių eigoje, tų pasikeitimų priežastys ir rezultatai, vienų ar kitų žaidėjų prastesnio žaidimo šifravimas.

Todėl tuos komentatorius, kurie praturtina žinių arsenalą šiuo, gilesniu futbolo pažinimo aspektu, vertinu aukščiau.

Bet stengiuosi nenukrypti į nišinius šunkelius.

Iš čia ir gradacija.

Pirmas joje – LTV eterį turtinęs Saulius Nalivaika. Kadangi nematau Sport1, anksčiau neturėjau galimybės ir girdėti jo komentavimo. Jaučiasi, kad šis vaikinas domisi futbolu toli gražu ne priešokiais. Iš čia – profesionalios įžvalgos, sugretinimai. Kadangi uagadugu patinka mistiniai trileriai, patiko ir S. Nalivaikos specifinis pasakojimo dramatizmas – storytelling, anot Holivudo. Panašu, kad Sport1 transliuojamo futbolo didelė apimtis pajėgi išugdyti kokybiškus profesionalus – reikšmingą papildymą iki šiol karaliavusiai grupelei.

Skaityk  LRT. KAUBOJUS, KURIAM NEGALIOJA TAISYKLĖS

Antras – Nerijus Kesminas. Turėjo būti pirmas, bet nėra dėl vienos paprastos priežasties – komentavo per mažai. LNK dėtas visas kanalo rodytas rungtynes būčiau pakabinęs ant šio žurnalisto ir jis vienas būtų už visus tobulai atgrojęs. Gilus futbolo pažinimas, mokėjimas akimirksniu pagauti žaidimo pokyčius, juos savo specifine greitakalbe profesionaliai išlukštenti. Tai – niekur nedingo. Tiesiog buvo per mažai.

Trečia-ketvirta vieta. Tomas Langvinis ir Vytaras Radzevičius. Ir vienas, ir kitas iš futbolo komentavimo duonos nevalgo. Nei vienas, nei kitas man neimponuoja kaip futbolo žinių guru, galintys paaiškinti žaidimo subtilybes geriau, nei žinau jas pats. T.y. gana paviršutiniškai.

Tomo Langvinio komentavimą pradžioje čempionato vertinau labai skeptiškai – be galo jukus, linksmų plaučių vyrukas galėdavo staiga ir be priežasties nusikvatoti ten, kur reikėdavo dramatiškos pauzės ir atvirkščiai. O už labai vykusio balso tembro pasigesdavai rungtynių gijos skaitymo. Vėliau reikalai taisėsi – netgi Kesminas jį gyrė už teisingą situacijos lukštenimą.

V. Radzevičius –žmogus-orkestras. Atstovas spaudai, įvairių sporto šakų komentatorius – nuo bušido iki dailiojo čiuožimo, specialių futbolo laidų ruošėjas. Gylio taip pat pasigedau, kalbėjimo ritmas ir tembras – vidutiniškai simpatiškas, emocingumo – nedaug, bet visuomet imponavo ironiškos gaidelės kalbėjime, mokėjimas akimirksniu atsiriboti nuo objekto, peršokant į radikaliai kitą, dažnai priešingą leksinį lauką.

Žydrūnas Grudzinskas uagadugu gradacijoje yra penktas. Idealus futbolo pažinimas iš vidaus, žaidybinės situacijos vertinimas. Šis komentatorius buvo profesionalus futbolininkas, žaidęs Lietuvos rinktinėje. Tačiau į penktą vietą jį nustūmiau dėl labai keistos ir man visiškai nepriimtinos kalbos manieros, kur visą laiką ydingai dedamas sandas toje sakinio vietoje, kuriai tokio pabrėžimo visiškai nereikia. Reiktų tobulintis pas specialistus ir tik po to pretenduoti į reguliarų eterį.

Skaityk  LNK IR TV3: VEDĖJŲ ROKIRUOTĖS

Tautvydas Meškonis yra pirmas nuo galo. Na, ką čia pasakysi… Tokie kalbos siurrealizmai, kaip nes mirė negyvas jo kūdikis yra šio komentatoriaus vizitinė kortelė. LTV senbuvis – senųjų LTV komentatorių Virgilijaus Mundrio ir kitų mokinys per kelias dešimtis metų galėjo išmokti daug daugiau, nei panaršymas po internetą, prisirinkimas gausybės statistinės medžiagos iš futbolo istorijos ir išbėrimas žirniais į sieną vietoj pastangų analizuoti, gretinti, daryti išvadas.

Nors geriau ir nereikia, nes kai tūlas komentatorius imasi analizuoti ar daryti išvadas, mano cituotos logikos keistenybės ir atsitinka.

Kai S. Nalivaika ištraukia kokį faktą iš futbolo istorijos, jis tikrai limpa prie konkrečios situacijos aikštelėje, o kai tai padaro T. Meškonis – jauti, kad tariamu visažiniškumu jam tik reikia užmušinėti tą eterio laiką, kurį trūks plyš reikia užmušinėti.

Deja, kartu su žiūrovo dėmesiu.

Vien su maloniu balso tembru ir gera komentavimo ritmika visų neužganėdinsi.

Chaltūra ir tiek.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Sportas
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 komentarai:

  1. chamsinas | 13 liepos, 2010 at 11:49

    Na pagaliau, tiesiai šviesiai apie tokius svarbius žmones kaip sporto komentatoriai. Man, kaip eiliniam žiūrovui, natūraliausias buvo Kesminas. Nalivaikos kalba kliuvo. Ir dar man labai nepatinka, išskyrus Kesminą ir Radzevičių, komentatorių pakilus tonas. Įtariu, kad tai turėtų demonstruoti emocijas, entuziazmą įtampą, bet dirbtinoka, nors tu ką. Tie mūsų sporto berniukų balsas neturi šilumos, nesukuria jaukios atmosferos; jie paprasčiausiai nėra savi, todėl ir kimbam. Kita vertus to nestokoja Radzevičius, bet štai jis jau pernelyg savas, atsispalaidavęs, atrodo tingokas, nededantis pastangų, dėl to galiausiai ima erzinti.

    Please wait...
  2. R.Medinis | 13 liepos, 2010 at 15:13

    Kai komentuoja T.Meškonis aš susirandu kitą kanalą transliuojantį šį sporto renginį, jei to nepavyksta – spaudžiu “mute”. Kiek laiko reikia blogai dirbti savo darbą, kad suprastum, kad tai tiesiog ne Tau?

    Please wait...
  3. Justinas | 13 liepos, 2010 at 15:21

    Geriausiai man klausėsi Kesmino ir Langvinio duetas. Tiko jie vienas kitam kažkaip. O kad finalą transliuos LTV buvo liūdna vien dėl to, kad komentavo Meškonis. Sugeba jis vis numesti kokį perliuką.

    Please wait...
  4. spyris | 13 liepos, 2010 at 15:25

    Dėl tų “nurautų” iš Stars & legends pinigų labai abejočiau. Labai. Juk su Šarūnu reikalas buvo. Nebent “kam nors” į kišenę. Reikėtų paklausti LRT buhalterijos ar matė kokius nors pinigus.

    Please wait...
  5. Arūnas | 13 liepos, 2010 at 16:08

    Na, man tai vienareikšmiškai pirmoje vietoje yra Kesminas. Tiesiog negaliu įsivaizduoti, kad kas nors galėtų Lietuvoje už jį geriau pakomentuoti futbolą.

    Nalivaika, sakyčiau, turi visus reikiamus įgūdžius, kuriuos įmanoma išugdyti. Kiek pamenu, pradžioje, kai Sport1 dar turėjo pinigų, siuntė jį į BBC komentatorių mokyklą – iš ten ir įgūdžiai. Na bet kalbėsena jo tai man tragiška. Jei Kesmino komentavimas sklinda natūraliai ir organiškai papildo vaizdą, padeda įsigilinti ir sukoncentruoti dėmesį, tai Nalivaikos balsas tiktai blaško ir skatina vis tildyti televizorių. O taip ir nelabai įsigilini, ką jis ten pasakoja.

    Likęs ketvertas man daugiau mažiau vienodas – geriau už Nalivaiką, blogiau už Kesminą – tas neypatingas viduriukas.

    Please wait...
  6. Mykolas | 13 liepos, 2010 at 20:27

    Kaip ir anksčiau (per teniso transliacijas) man imponavo Tomo Langvinio emocingas komentavimas. 🙂 Man tiesiog to užteko. Ir nemačiau nei didesnių klaidų, nei statistikos ar kitų žinių trūkumo. Bet kokiu atveju LNK laimėjo būtent komentatorių kokybėje. 😉

    Please wait...
  7. Hmm | 14 liepos, 2010 at 09:45

    Kai komentuoja Nalivaika, tai atrodo, kad kažkas tuoj įmuš įvartį ar dar kokia “drama” vyksta futbolo aikštelėj. Per daug streso jis sukelia..:)

    Please wait...
  8. virgis | 2 liepos, 2012 at 14:21

    …aciu dievui nebegirdesiu nalivaikos.Uzkniso negyvai……..

    Please wait...

Palikite komentarą