MTV, VESELIS IR SUDEGINTI TILTAI

(Last Updated On: 2020-04-21)

Žiniasklaidoje randasi informacijos apie tikruosius MTV Networks Baltic skolų mastus bankrutavus. Dar prieš metus, vasarį Verslo žiniose buvo rašoma apie nuostolius viršysiančius 1 milijoną litų, o dabar teisme išaiškėjo, jog kreditorių pretenzijos siekia 10 mln. litų.

Dar blogiau – skolos nebus grąžintos, nes MTV Networks Baltic neturi likvidaus turto, o senų kompiuterių neparduosi. Skolos, kaip ir dažniausiai atsitinka elektroninėje žiniasklaidoje, susikaupė ne įsigyjant turtą, o vienokias ar kitokias paslaugas – technines – signalo perdavimo išlaidas arba intelektualines – mokant atlyginimus, honorarus, atsiskaitant už vertimus ir kitą kūrybinį produktą. Pagrindinis bankrutuojančios bendrovės kreditorius – jo savininkas – Izraelio žiniasklaidos holdingas Ananey Communications. Šnekant paprastai, kanalas pravalgė tai, ką savininkas investavo.

Prisiminkime chronologiją. 2006-aisiais Lietuvos padangėje radosi žinių, jog į Lietuvą atkeliauja vienas iš populiariausių tarptautinių prekės ženklų MTV. Jo materializacija tapo per tris šalis transliuojanti MTV Baltic, šiose atitinkamai skylanti į lietuviškąją, latvišką ir estišką MTV. Savo klestėjimo laikais – apie 2006-2007 metus MTV Baltic netgi kūrė savo autorines laidas. Kanalo idėjos Baltijos šalyse įsikūnijimo įrankiu arba generatoriumi tapo ilgametis TV3 Žinių vedėjas Marius Veselis, kurio visada besišypsantį įvaizdį TV3 dabar turėtų minėti, kaip vieną savo sėkmės kalvių kanalui vaduojantis iš LNK reitingų dominavimo – apie 1998-2002 metus. Na, o 2006-aisiais tapdamas MTV Baltic vadovu Marius Veselis Vakarų ekspresui pasakė porą pažymėtinų tezių. Apie save – jog tai bus didžiausias jo gyvenimo iššūkis. Ir apie tautinę ambiciją – jei rusai turi MTV, kuo prastesni mes? Manau, jog tai – nacionalinės garbės reikalas (nuo savęs pridursiu, jog ta nacionalinė garbė yra įtartinai gerai į visus šonus, kampus ir ne visuomet švarias pakampes besitampantis daiktas – nuo Valdovų rūmų iki MTV).

Skaityk  "KAS NORI NUŽUDYTI MIĄ?" PIRMA SERIJA: REITINGAI NEDŽIUGŪS

Tautoje iškart radosi pesimistų – štai Balticum TV programų direktorius Vladas Straupas sutepė šviesias iliuzijas abejonių skepsiu – nežinau, ką jie rodys. Gal suks tuos penkis klipus, kurie mūsų šalyje sukuriami per metus, – svarstė pašnekovas. – Lietuvoje nėra šou industrijos, todėl nėra nei kam gerų dainų atlikti, nei kam muzikinių klipų sukurti. Muzikantus, dirbančius gerai, galima ant rankų pirštų suskaičiuoti(…). Per MTV kanalą rodomi klipai turi būti nufilmuoti kino kamera. Neatitikę kokybės kontrolės keliamų reikalavimų, nė vienas klipas į eterį neišeis. Lietuvoje su kino kamera kažkada buvo nufilmuotas tik grupės “Bix” muzikinis klipas

Sekėsi įvairiai. Viena vertus – jaunimo subkultūroje tapta žinoma etikete ir rasta įdomių veidų, iš kurių dabar labiausiai išgarsėjusi yra KK2 vedėja Ugnė Skonsmanaitė, bet verslo srityje didelės sėkmės nesusilaukta – gal todėl frančizės valdytojas estų Martinson Trigon Venture Partners (MTVP) nepraėjus ir porai metų po MTV Baltic veiklos pradžios, 2008 metų liepą pardavė bendrovės akcijas žydams. Pardavė prieš pat krizę… Žydų spaudoje teigta, kad už 51 procentą akcijų buvo ruoštasi mokėti 6 šimtus tūkstančių eurų. Dabar lietuviškoje medijoje skelbiama, jog Ananey valdo visą šimtą bankrutuojančios bendrovės akcijų ir yra didžiausias MTV Baltic kreditorius.

Tuo pat metu viešojoje erdvėje kanalo vadovas Marius Veselis ne kartą skundėsi, kad kanalo žiūrimumą matuojanti telemetrinė technologija skriaudžia kanalą ir nerodo jo objektyvaus pajėgumo.

Netrukus, 2009 metų liepos mėnesį, verslo spauda paskelbė apie MTV Baltics akcininkų pakeistą kanalo vadovybę. Na, o bulvarinė spauda prisipildė medžiagų, kad Marius Veselis priėmė naują iššūkį ir kartu su nauja gyvenimo drauge Orinta Servaite išvažiavo į Vengrijoje, Budapešte esantį tarptautinį MTV skyrių dirbti Kūrybinių strategijų direktoriumi.

Skaityk  PASIRINKIMAS: LNK RENKASI BRANGIAS KALADĖLES. AR SUSIDĖLIOS MOZAIKA?

Beje, MTV Europe kūrybinis centras yra įkurtas Varšuvoje…

Šiuo metu žinių apie M. Veselį daug nėra – komentaruose po straipsniais apie MTV Baltic pastebimi privačių kreditorių raginimai:

iškarpa iš "Verslo žinių"

iškarpa iš “Verslo žinių”

Viltys gali būti bergždžios. Štai dar 2006-aisiais Lietuvos rytui gabusis TV3 auklėtinis teigė: artimi žmonės žino, kad gailėtis ir jausti kaltę – ne man. Aš tikrai esu bukas šioje srityje, man kažkas tarsi išoperuota.(…) Dažniausiai sudeginu tiltus už nugaros. Kaipgi galima gailėtis dėl to, kas buvo? Mes gyvename čia ir dabar.

Tuo tarpu profesionalų profilius buriančiame LinkedIn dabar talpinama tokia informacija:

Marius Veselis "Linkedin" profilis

iškarpa iš “LinkedIn”

su prierašu:

MTV, VESELIS IR SUDEGINTI TILTAI

O Facebook profilyje Marius Veselis mini gyvenąs visiškai ne Budapešte:

Marius Veselis "Facebook" profilis

iškarpa iš “Facebook”

Jeigu padarė karjerą ir dirba centrinėje Viacom kontoroje JAV, laikas būtų ir pasigirti…

Beje, Orinta Servaitė tame pačiame Facebook teigia dirbanti Vilniuje.

Keistų likimo vingių Mariaus Veselio darbinėje ir verslo karjeroje būta ir anksčiau. Jau aukščiau minimame Lietuvos ryto straipsnyje šnekama apie jo ir buvusios žmonos Kristinos Veselienės bendro verslo – renginių organizatorės – bendrovės Jungtinės pramogos bankrotą. O telemetraštininkai fiksuoja ir kitų įdomių atsitikimų – štai 2002-ųjų vasarą įvyko vienas didesnių skandalų televizijų istorijoje, kai Mariaus Veselio ir Andriaus Servos (vėliau dirbusio MTV Baltics programos direktoriumi) bendrovė Intervision su 1.5 mln. biudžetu turėjo kurti realybės šou Akvariumas tuo metu dar su didžiosiomis Lietuvos televizijomis koja į koją žygiavusioje BTV ir, kai pastaroji jau buvo išsireklamavusi, apie Akvariumą savo eteryje paskelbė TV3, tarsi šlapiu skuduru vožusi Baltijos televizijai per veidą.  Vėliau būta kitų įdomių faktų – kai ta pati Intervision lankėsi prestižinėse TV mugėse ir tarptautinėje spaudoje skelbėsi savo portfelyje turinti keliolika gerų TV formatų, galinčių užkariauti pasaulines TV rinkas. Deja, žinių apie jų sėkmingą pardavimą nesigirdėjo.

Skaityk  TV3 MUS VISUS IŠDŪRĖ! VIENOS PUSTIESĖS ANATOMIJA

Visa tai vyko tuo pat metu, kai Marius Veselis dirbo TV3 Žiniose vedėju.

Į Mariaus Veselio biografiją uagadugu gilinasi neatsitiktinai – nepaisant to, kad jis jau nedirbo MTV Baltic (o gal dirbo, nes tokiu iki šiol minimas LinkedIn‘e), kai bendrovei iškelta bankroto byla, būtent su juo, o ne kažkuo kitu, MTV vardas Lietuvoje dažniausiai siejamas. Ir dar – turint omeny jo viešą karjeros aprašymą, kuriame matosi trys monumentalūs tarpsniai – TV3 Žinių vedėjo, MTV Baltic vadovo ir kūrybinio MTV stratego – galima tikėtis, kad  išvysime M. Veselio simpatišką veidą ir kurios nors lietuviškos televizijos vadovaujančiame poste.

O MTV Baltic bankroto istorija?  Na, ką, – panašu, kad tai dar viena proga sudeginti tiltus.

Please wait...
Kategorijos:  Personalijos, Rinka, Skaitomiausi, TV istorija
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 komentarai:

  1. Fishas | 9 sausio, 2011 at 15:27

    Dirbau MTVe pacioj pradzioj. Man, kaip darbuotojui, jis buvo geras vadovas 🙂 Well, nesigilinau i buhalterija ir kaip jis leidzia imones pinigus, bet kaip vadovas jis man buvo tikrai geras.
    O jei jis kada nors taptu kokios LNK, TV3 ar net lryto TV vadovu, butu tikrai idomu stebeti pasikeitimus 🙂 Jis drasus zmogus. O drasiems ne visada viskas pavyxta. Bet “kas nerizikuoja…”
    Anyway, linkiu jam kuo didziausios sekmes 🙂

    Please wait...
  2. de facto | 9 sausio, 2011 at 15:53

    Vadovo gerumą apsprendžia įmonės veiklos rezultatai, o ne bičiuliški santykiai su pavaldiniais. Tai, kas vyko tame kanale, buvo nesusipratimas. Bent kiek šioje verslo srityje nutuokiantiems žmonėms iš karto buvo aušku, kuo viskas baigsis. Ir taip dar ilgai tempė. Iki 10 limonų.

    Please wait...
  3. Fishas | 9 sausio, 2011 at 16:31

    Neturejau as jokiu biciulisku santykiu su juo 😉

    Please wait...
  4. Vygis | 9 sausio, 2011 at 18:18

    gerai buti geru vadovu kai nereikia skaiciuoti pinigu ;)) ka nori ta uzsakai, kiek papraso tiek ir moki :)) algas dideles visiems moki :)) visi aplink patenkinti ir laimingi :)) kol neateina didysis bankrotas :))

    Please wait...
  5. Ingis | 9 sausio, 2011 at 20:27

    nėr ko komentuoti. nebent: žydų tankai nepraėjo.

    Please wait...
  6. ztkp.lt (Paulius) | 10 sausio, 2011 at 14:30

    Kiek pamenu, Marius Veselis FB vos ne nuo prisiregistravimo pradžios rašė, kad “gyvena” Sanfrane. Gal tai tiesiog pokštas?

    Please wait...
  7. nida | 10 sausio, 2011 at 15:07

    veselis yra iš tų žmonių, kuriuos nuo pinigų ir kitų materialinių vertybių reikia laikyti kuo toliau. Vis dėlto tai amžiaus TV įvykis: sugebėti atvesti MTV į tokią mažą šalį ir daug nedelsiant viską paleisti vėjais.

    Please wait...
  8. ggg | 18 sausio, 2011 at 23:13

    as manau kad mtv bankrotas buvo ne del jo kaltes.. visgi mtv pries ateinanti, isciupinejo mariu iki “triusiku”, tad jei jis nebutu buves patikimas, nebutu ir atejes i baltijos salis.. bet tegul si situacija buna zinoma tik jam ir/arba dar kazkam kas yra susijes su mtv ir jos bankrotu.

    Please wait...
  9. Koldunas | 18 sausio, 2011 at 23:47

    Uagadugu, pasitikrink notifikeišinus. ;D Man juokinga šita lietuviškuose internetuose populiari praktika daryti žurnalistinį tyrimą per FB. :]

    Please wait...
  10. Justas | 15 vasario, 2011 at 15:18

    Kada pagrindinis akcininkas=savininkas yra ir pagindinis bankrutuojančios firmos kreditorius …Tai dažniausia negerai kvepia …
    Arba kvepia pinigų praplovimu …Ypač tada , kai skolos už virtualias “vertybes” …
    Tipo autorines teises , konsultacijas …

    Please wait...
  11. zinantis | 20 vasario, 2011 at 11:55

    Justai, labai netoli teisybes. Leiskit priminti, kad buvo tokia Diana Sablovskiene, kuriai vadvaujant isejo stipriausi zmones ir viskas subyrejo.

    Please wait...
  12. TV3 IR SAULIUS BARTKUS: 13 MEILĖS IR NEAPYKANTOS METŲ - uagadugu - uagadugu

Palikite komentarą