SVETIMOSE VEŽĖČIOSE: N. KESMINAS IR R. PETRAUSKAS

(Last Updated On: 2019-08-11)

Antradienio ir trečiadienio vakarais buvau prilipęs prie TV6 rodytų futbolo Eurolygos ketvirtfinalių. Buvo įdomu, bet aš ne apie rungtynes.

Jau esu rašęs apie keistenybes su komentatoriais, kai vieną ir tą patį vakarą vien krepšinyje besispecializavęs Robertas Petrauskas komentavo futbolą, o rasinis futbolo komentatorius Nerijus Kesminas mums padėjo žiūrėti krepšinį.

Na, o šį antradienį jie abu susėdo prie vieno monitoriaus ir komentavo futbolą. Man nepatiko.

Visų pirma todėl, kad abu jie tarsi stengėsi varžytis, kuris geresnis. Ne kartą ir ne du komentatoriai vienas kitą pertraukinėdami, bet nenusileisdami šnekėjo vienu metu. Aš tuo metu nieko nesuprasdavau, nes TV6 kol kas nedirbant stereo režimu jų balsai susiplakdavo į neiššifruojamą kakafoniją.

Retai žiūriu sportą per lietuviškas televizijas. O žiūrėdamas per svetimas matau, kad komentatorių pora paprastai visuomet būna pasiskirsčiusi vaidmenis. Dažniausiai vienas iš jų apsiima įvykių aikštelėje sekimu – t.y., kam perduodamas kamuolys, baudiniai, įvarčiai, teisėjų veiksmai, keitimai ir pan., o kitas dėsto bendresnius dalykus – t.y. futbolininkų biografijos, kur jie yra žaidę ar žais, treneriai, strategija.

Tada jie vienas kitam nemaišo ir kūrybingai papildo. Kai veiksmas aikštelėje intensyvus, daugiau kalba pirmasis ir atvirkščiai.

Parašiau ir supratau, kad N.Kesmino ir R.Petrausko atveju tai neįmanoma. Ir pirmą, ir antrą dalyką žymiai geriau atliks N.Kesminas. R.Petrauskas netobulai skiria futbolininkus, kai N.Kesminui nereikia pamatyti marškinėlių numerio, norint iššifruoti žaidėjo pavardę.

R.Petrausko bendros žinios apie futbolą labai paviršutiniškos,- netgi aš, menkas žinovas, po kai kurių jo įžvalgų pasijuntu išminties bokštu. O iš N.Kesmino komentavimo sužinai daug – justi, kad jis varto ne tik lietuvišką sporto žiniasklaidą.

Beje, R.Petrausko edukacija netgi krepšinio srityje man kelia nemažų abejonių. Pamenu, kai prieš kažkurį Lietuvai gerai susiklosčiusį krepšinio čempionatą nesėkmingai žaidėme su Latvija, R.Petrauskas tarp latvių lyderių sugebėjo nepaminėti Andrio Biedrinio, kuris ir buvo vienintelė tikra šios rinktinės žvaigždė. Na, taip…A.Biedrinis juk nežaidžia Eurolygoje.

Skaityk  KOMENTATORIAI KLAUSIA: "VIASAT" VAKAR PER EUROLYGĄ PAŽEIDĖ REKLAMOS ĮSTATYMĄ?

Bet ne mažesnių abejonių man kelia N.Kesmino kompetencija krepšinyje. Krepšinio aikštelė mažesnė, joje laksto tik dešimt žaidėjų, todėl juos atskirti nesunku. Bet lygiagrečiai reiktų žinoti, kuri gynybos sistema asmeninė, o kuri zoninė; kas yra žaidimas du prieš du ir suprasti, dėl kokių priežasčių viena komanda perima iniciatyvą, o kita praranda.

Universalumas neišvengiamai veda prie paviršutiniškumo.

Please wait...
Kategorijos:  Aplink TV, Krepšinis, Sportas
Tags: , , , , , , ,

2 komentarai:

  1. Dalius | 11 liepos, 2009 at 12:45

    Kai ziuriu krepsini, kuri komentuoja N.Kesminas, daznai tenka isjungti garsa. Kaip gali komentatorius trukdyti ziureti varzybas. Atvirksciai, turetu uzvesti ziurova, padeti susigaudyti sudetingesnese situacijose. Manau N.Kesminui ne vieta komentuoti krepsinio varzybas. Ta pati galima pasakyti ir apie futbola. Kol isstena savo minti, aiksteleje jau buna ivyke daug idomiu situaciju…

    Please wait...
  2. toni | 17 vasario, 2010 at 14:02

    Komentoja gal ir gerai.Bet mane siutina komentatoriu kisimas i kitas rungtines.Noriu paziuret vaizdo irasa kitu rungtiniu bet neimanoma,beveik visi komentatoriai veda tiesiogini transliacija visu rungtiniu ta diena,siaubas.Jus patis protingiausi ?(zurnalistai).Man labai patinka futbolas,ziuru anglijos,italijos,rusijos cempionatus ir daznai komentatoriai viska sugadina.Rusijos cempionate komentatorius praso ziurovus pritilditi televizoriu jai nenori girdeti rezultatu.Didziulis prasimas ZURNALISTAM,nekomentokit kitu rungtiniu rezultau.

    Please wait...

Palikite komentarą