TV3 NERODYS KREPŠINIO EUROLYGOS: GĖDA

(Last Updated On: 2019-11-01)

Na, štai ir atsitiko. Pasirodo, tuščiai penėjome savo sportinį maumenėlį viltimis apie Eurolygą.

Po to, kai Viasat, po šiuo prekiniu ženklu subūrusi TV3, TV6, o taip pat daugybę Viasat kanalų, transliuojamų palydovu ir papildomai retransliuojamų per kabelines, neišdrįso tik į Viasat Sport Baltic nukišti Europos krepšinio čempionato rungtynių su Lietuvos rinktinės dalyvavimu, kurį laiką vylėmės, kad televizija, praėjusią žiemą nugrūdusi į kabelį Žalgirio rungtynes, bus atėjusi į protą.

Ne. Stebuklas neatsitiko. Peržvelgėme šiandien TV3 programą ir matome: nei kitą trečiadienį, nei ketvirtadienį rungtynes nesuplanuotos.

Dar prieš savaitę pasirodė apšildantys Viasat savireklamininkų tekstai krepšinio portaluose. Kadangi jie identiški, nėra kaip abejoti autoryste.

uagadugu ne pirmą kartą ir stebina ir siutina kai kurių PR-ščikų mąstymo primityvumas. Jaučiasi tipiškas lietuviškos naujosios kartos vadybininko mentalitetas,- gerai įsisavintos žinios apie rinkodarą, siauras asmenybės akiratis, prastas apsiskaitymas, mokėjimas parduoti kiekvieną š tarsi aukso luitą ir nulinė pagarba klientui. Juk jeigu tau galiu parduoti š, kodėl turiu tave gerbti?

Taip taip, patys kalti, žinome. Š perki, š ir vertas esi.

Tiesiog pasturgaliu jaučiame panašų mentalitetą skaitydami tokias pastraipas: Eurolygos turnyras yra labiausiai vertinamas krepšinio turnyras Europoje. Todėl ir teisės transliuoti šį turnyrą yra vienos brangiausių. Dėl šios priežasties bei siekiant sutelkti pagrindinius sporto įvykius viename sportui skirtame kanale reikšmingiausi turnyrai transliuojami per mokamą televiziją. Laikydamasi savo pažado TV žiūrovams teikti geriausią sporto turinį „Viasat Sport Baltic“ ketina parodyti visas lietuvių kovas čempionate bei reikšmingiausias kitų komandų kovas.

Šiuo tekstu pasakoma tik pusė teisybės. O ji – blogiau, nei melas. Tiesa, kad Eurolygos turnyras yra labiausiai vertinamas krepšinio turnyras Europoje. Todėl ir teisės transliuoti šį turnyrą yra vienos brangiausių. Bet netiesa, kad Dėl šios priežasties bei siekiant sutelkti pagrindinius sporto įvykius viename sportui skirtame kanale reikšmingiausi turnyrai transliuojami per mokamą televiziją.

Jaučiate tą nekaltą apibendrinimo kvapą? Suprask, visur reikšmingiausi turnyrai transliuojami per mokamą televiziją, o todėl taip ir čia turi būti. Natūrali praktika, ką jūs.

Skaityk  RIMTAS REIKALAS: LTV PRINCO WILLIAMO VESTUVĖSE IEŠKOS SANTYKIŲ TARP VALSTYBIŲ

Todėl pažvelkime į ta visur, bet panagrinėkime ne krepšinį, kuris Europoje nėra populiariausia sporto šaka, o futbolą, kuris čia populiarus tiek, kiek Lietuvoje krepšinis. Štai futbolo Eurolygoje Bordeaux klubo rungtynes transliuoja didžiausias komercinis transliuotojas TF1, o ne mokamas Canal+Sport; vokiečių Bayern klubą dėmesiu kuruoja populiarusis Sat1, o ne Sky Sport; rusų milijardieriaus Abramovičiaus nuosavybės, garsiojo Chelsea rungtynes Anglijoje dėmesiu lepina ITV1, o ne Murdoch’o mokamų kanalų platforma ir tokių pavyzdžių privardintume dešimtis.

Sakysite, Žalgirio krepšinio klubas lietuviui menkesnė vertybė, nei vokiečiui futbolo Bayern?

Viasat nemeluoja, kad sporto teisės brangios. Bet jos todėl ir brangios, kad dėl jų rungiasi didžiausi transliuotojai. Rungdamiesi jie tą kainą ir išpučia.

Manot, kad Lietuvoje nesirungė? Rungėsi, bet mūsų visų nelaimei laimėjo Viasat, kuris šalia TV3 turi dar ir palydovinių kanalų platformą.

Tai kodėl krepšinio Eurolygą žiūrėsime būtent per Viasat Sport Baltic, o ne TV3?

Todėl, kad sporto žiūrovai yra patys lojaliausi. Be to, jie turi šeimas. Tai reiškia, kad tūkstančiai ir dešimtys tūkstančių prisiekusių Žalgirio žiūrovų, negalinčių matyti rungtynes įprastu eteriniu būdu per TV3, užsisakys palydovinį komplektą ir tarsi ant adatos pasodins artimuosius. O tai yra tęstinės, užtikrintos pajamos. Gausi komplektą už porą litų, o abonementinį mokestį mokėsi daugybę metų.

Antra vertus, šiuo būdu Viasat grupė priverčia kabelinius transliuotojus pirkti Viasat Sport Baltic signalą. Juk ne už dyka jis teikiamas.

Ūkiškai tokį elgesį būtų galima pavadinti rankų laužymu.

Neūkiškai, moderniau – tiktai verslu be jokių asmeniškumų.

Dar Viasat galėtų pasakyti, kad patys kalti. Nes nepatenkinome jų teisėtų lūkesčių ir prastai tą krepšinį drįsome žiūrėti per TV3.

Ar tokius fokusus švedai išdrįstų išdarinėti Švedijoje, tarkim, su ledo rituliu?

Skaityk  RŪTŲ KARAS: LNK RŪTA LAIMI 14 RAUNDĄ IŠ EILĖS

Nemanau.

Kodėl tai vyksta Lietuvoje?

Todėl, kad esame veršiai.

Ir švedai tai žino.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Krepšinis, Rinka, Sportas
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 komentarai:

  1. chamsinas | 15 spalio, 2009 at 13:01

    Iš principo nesinaudoju Viasat paslaugomis, nes iš pat pradžių matėsi ryškus spaudimas žiūrovams. Stebiuosi, kad dar UEFA rungtynes rodo per TV3, bet bijau, kad greitu metu ir jų nebematysim. Tačiau tikiuosi,kad nėra to blogo,kas neišeitų į gerą, jei nerodys, mažiau laiko praleisiu ant sofutės ir eisiu pats pasportuoti.

    Please wait...
  2. Tomekas | 15 spalio, 2009 at 13:07

    “Nes nepatenkinome jų teisėtų lūkesčių ir prastai tą krepšinį drįsome žiūrėti per TV3.”
    Tai ko prastai žiūrėjote? 🙂 Būtumėt fantastiškai žiūrėję, tai ir toliau galėtumėt per TV3 stebėt. O kaip manai ar švedai prastai ledo ritulį žiūri? Geri tavo pavyzdžiai, bet manau juose galioja tos pačios biznio taisyklės – kai vienas ar kitas sporto įvykis neatsipirks, jo nebetransliuos.
    Mokai LRT racionaliau naudoti lėšas, bet kai kažkas jas naudoja racionaliai ir tai vienaip ar kitaip paliečia blogo autorių – tai jau bėda. Truputį veidmainiškas tamsta 🙂

    Please wait...
  3. Alius | 15 spalio, 2009 at 13:40

    Tomekai – esi tikras, kad racionaliai? Ir manai, kad neatsipirktų? Kanalai, kurie nenusipirko, taip nepasakytų. Štai “Sport1” mielai jį transliuotų, nors pas jį tikrai neatsipirktų. Aš manau, kad atsipirktų. Nebūtinai reklamos pajamomis. Tik tiek, kad mąstymo horizontas per siauras suprasti. Įvaizdis yra daiktas, kurio racionaliai nesuskaičiuosi. Yra dar ir labai subjektyvi priežastis- kanalų programos direktoriai yra tingūs padarai, o jiems staiga prireikia sukti galvą kas savaitę, nes rungtynės transliuojamos skirtingu laiku. Štai čia ir atsiranda tas “racionalumas”.

    Please wait...
  4. Regis | 15 spalio, 2009 at 14:08

    Nu ir eina jie velniop. Esu galos vartotojas truputi liūdna, bet palaikau teo. Šiuo atveju VIASAT žiauriai negražiai elgiasi ir jeigu jie sugeba taip elgtis tai man kaip potencialiam klientui nėr net ko žiūrėti į jų pusę. O abiejų komandų vadovams bus gera proga pagalvoti. Gal jie įtakot ir nelabai ką gali, tačiau.. Tačiau bent lrytas (gal) kokius įrašus rodys. Žodžiu, bent jau vienu žiūrovu bus tikrai mažiau.

    Please wait...
  5. Tomekas | 15 spalio, 2009 at 14:30

    Kad ir kokie fantastiški fanai bebūtumėte, jei lietuviškos komandos prastai žaidžia – reitingai (televizijų maitintojai) krenta ženkliai (dvigubai).
    Tu labai teisingai pasakei, kad kitiem kanalams atsipirktų. Tai jis turbūt ir atsipirks Viasat Sport Baltic. Tada jis prisiviliotų tuos ištikimiausius žiūrovus, kurie nenukrenta dėl Lietuvos komandų prasto žaidimo. O ta dalis būtu milžiniška Viasat Sport Baltic ir maža TV3, ypatingai, kai dabar kitos (spėju kelis kartus pigesnės) laidos generuoja didesnius reitingus.
    Kaip gali Eurolyga padėti TV3 įvaizdžio prasme? TV3 – sporto kanalas? Ar savo prastais reitingais? Ar nuostoliu? Kai alkoholis nebegali reklamuotis iki 23 valandos, tai čia buvo peilis visoms sporto rungtynėm (bet čia visai kita kalba).
    Na o kalbant apie tingumą nepanašu, kad TV3 programų direktorius būtų didelis tinginys, pavasarį rokiruotės kas savaitę būdavo, o šiuo metu formulę transliuoja kuri turi panašias savybes kaip krepšinis – iškreipia standartinį tinklelį.

    Please wait...
  6. Vu-Kf | 15 spalio, 2009 at 15:08

    Sveiki,

    Moksliniam tyrimui reikalingi duomenys. Norėtume jog atsakytumėte į šią anketą (ypač šio tinklaraščio autorius): http://www.apklausa.lt/f/tinklarasciu-analize-lyties-aspektu-j4r2mwj
    Atsiprašome jog naudojame Jūsų komentarų skiltį anketos platinimui, tačiau taip ji lengviausia pasieks Jus, tinklaraščio autorių bei Jūsų skaitytojus. Bet kokiu atveju kaip nereikalingą komentarą, šį įrašą, Jūs visada galite ištrinti. Iš anksto dėkojame.

    Please wait...
  7. Alius | 15 spalio, 2009 at 15:16

    Tomekai – esi visiškai teisus. Eurolyga tikrai nepadės TV3 įvaizdžiui, nes pakenks. Aš nesiginčysiu dėl reitingų, TV3 laidų kokybės etc. – jaučiu, kad čia mano žinios žymiai seklesnės, nei tavo. nesiginčysiu ir dėl prekinio ženklo, nors manau, kad TV3-ims toli šūdu plaukt iki kokio nors “Žalgirio” brand’o, o todėl ir visai naudinga būtų prie jo glaustis. Aš apie kitką. Kai prieš gerus kelis metus Lenkijoje “Polsat” tokiais pačiais palydovinės platformos populiarinimo tikslais nusipirko pasaulio futbolo čempionatą, jam Lenkijos valdžia plačiai ir futbolo siaurai, nurodė, kad šis privalo didžiąją dali rungtynių rodyti eteriniu būdu. Žinai, kodėl? Todėl, kad ji rūpinosi Piotreko gyvenančio gūdžiame Šlionsko kaimelyje, kuriame nėra kabelinės, o palydovinę pirkti per brangu, interesais. Pas mus tokių “piotrekų” bus labai daug, nors iš prabangaus Vilniaus to nei matosi, nei girdisi, nes interneto jie neturi ir, skirtingai, nei Tomekas, savo nuomonės pareikšti negali. Tiesa, bus regiai, aliai ir masė kitų, kurie ras būdą krepšinį pasižiūrėti kitaip arba tiesiog nežiūrės. Ar tai gerai Lietuvos krepšinio, kurio interesai Lietuvai turėtų būti žymiai svarbesni, populiarinimui? Ne, tai blogai. Ir čia aš įžvelgiu visuomenės intereso ribojimą. Kompanija, turinti visas galimybes rodyti Eurolygą antžeminiu būdu, savo siaurais konjunktūriniais interesais nugrūda jį į riboto žiūrėjimo kanalą. Beje, ji puikiai žino, kad daro blogai, todėl taip “gudriai” šitą žingsnį ir piarina.

    Please wait...
  8. Tomekas | 15 spalio, 2009 at 16:58

    🙂
    Šaunus pavyzdys su Lenkija. Kai Eurolygoje žais Lietuvos Nacionalinė rinktinė, o ne krepšinio klubai, kurie yra KOMERCINĖS organizacijos, tada prašau vartoti terminą – visuomenės interesas. Deja čia yra tik krepšinio fanatų interesas, kuris kaip rodo reitingai vis labiau ir labiau silpsta.

    Va jei būtų Eurobasket rodę per kabelį, būčiau su tavim Aliau ėjęs skanduoti GĖDA 🙂

    Please wait...
  9. Alius | 15 spalio, 2009 at 17:23

    Sakai, fanatų? O jie kažkokie “komerciniai” subjektai? O trispalvės plėvesuoja tik kada rinktinė žaidžia? Beje, ar kada yra plėvesavusios eilinės “Moterys meluoja geriau” serijos proga? TV3, panašu, baudė sau nepavaldžias “KOMERCINES organizacijas”, o nubaudė sirgalius, t.y. žiūrovus. Sakai, Tv3 nėra “sportinė televizija”? Bet tai netrukdo ypatingomis progomis jai tapti “sportiškiausia”. “TV3 -sportiškiausia Lietuvos televizija?” Nesi girdėjęs? Taip jau ne kartą buvo. Tas pats piarščikas, kuris rašo tekstus Viasat Sport Baltic, matyt, rašo ir TV3.

    Please wait...
  10. Tomekas | 15 spalio, 2009 at 18:11

    Aliau kokios baudos? Kokios nepavaldžios organizacijos? Aš jau, deja, pasiklydau tavo minties šuoliuose. Gal dėl to, kad man klubiniai krepšiniai seniai neteko prasmės ir aš esu atsilikęs nuo pliatkų ir konspiracijos teorijų susijusiu su jais. Į visą šį reikalą žiūriu labai paprastai – stengiuosi suprast, kodėl antra religija vadinamo dalyko nerodo per televiziją, kuri manau generuoja daugiau pajamų nei Viasat Sport Baltic. Na ir turėdamas priėjimą prie informacijos, kaip reitingai ir reklamos rinka darau paprastą išvadą – kad neapsimoka tai daryt. Žinant kad TV3 yra užsienio kapitalo įmonė (kurios turi ypatybę – gauti kuo didesnį pelną) darau išvada, kad Eurolygos nerodymo priežastys yra pragmatinės, o ne politinės kaip gerbiamas Aliau bandote parodyti.
    Nuo bet kokio sprendimo visalaik bus patenkinti ir nepatenkinti. Dėl Eurolygos rodymo “Moterys meluoja geriau” žiūrovų būrys, beje pranokstantis Eurolygos žiūrovų kiekį, bus nuskriaustas dėl neparodytų serijų. Ar apie juos pagalvojote Aliau? Ar pagalvojote apie didesnę dalį visuomenės intereso? Apie subjektyvų vertinimą kas geriau – Eurolyga ar Moterys meluoja geriau, iškart sakau – neturiu TV, nežiūriu nieko, negaliu palyginti :).
    Beje kažkaip jautriai priimate piarščikų pranešimus. Juk jų darbas girtis 🙂

    Please wait...
  11. Alius | 15 spalio, 2009 at 18:50

    Be abejo, kad nerodymo priežastys yra pragmatinės. O mūsų pragmatinis interesas yra neturėti jokių papildomų išlaidų savo mažame namų ūkelyje. Ką ir rašom. Gerai, jeigu TV3 taip ir parašytų – “reitingai”, “užsienio kapitalo įmonė negali sau leisti.” Bet nerašo. Tada rašo “uagadugu”. Taip, kaip mato ir moka.

    Please wait...
  12. Erikas | 15 spalio, 2009 at 18:57

    Autoriui drįstu pranešti, kad jokio ledo ritulio nei Švedijoj, nei Suomijoj per nemokamas TV nepamatysi. Tam yra Canal ir pan.
    Tik nacionalinių rinktinių varžybas gali matyt per FTA channels.
    Ir taip yra visur.
    Na, o kadangi, labai nemėgstu krepšinio, tai ši žinia labai gera 🙂

    Please wait...
  13. Alius | 15 spalio, 2009 at 22:42

    Kurio nepamatysi? Eurolygos?

    Please wait...
  14. MZ | 16 spalio, 2009 at 08:43

    Aišku kaip dieną, kad Viasat grupė nori uždirbti daugiau pajamų. Ji paskaičiavo, kad ilgalaikėje perspektyvoje parduoti daugiau viasat palydovinės televizijos komplektų yra daug pelningiau, nei gauti trumpalaikes reklamos pajamas transliuojant eurolygos varžybas per tv3.

    Nusipirkai teises, parodei sezoną, žmonės prisipirko televizijos komplektų ir negi išmes kitą sezoną, kai rodys nebe sport baltic.

    Šioje vietoje man labiausiai nesuprantama, kodėl ir su kieno palaiminimu, Viasat kitiems retransliuotojams nesuteikia vienodų sąlygų retransliuoti viasat sport baltic. Kodėl vieni kabelistai gali nusipirkti vienč kanalą, o kitiems be viso brangaus paketo jis neparduodamas?

    Prisimenat, kai buvo akcija nesipilk degalų llukoile? Gal reikėtų panašią akciją su Viasat grupe? Galėtų fanai pavaryti plakatų “Viens du trys, viasat gXidys”

    Please wait...
  15. hmhm | 16 spalio, 2009 at 10:12

    viena subtilybe – sporto reitingai lietuvoje berods nepagristai nukrenta, nes tv metrai nesugeba ismatuoti baruose/biuruose/bile kur kitur susirinkusios ziurovu bandos.

    jei tu televizoriaus neziuri namuose (tiksliau, jie tie keli simtai litovcu su tv metru pulteliu nesedi namuose) – tai bukvaliai neziuri visai. tai ir reklamos pajamos atitinkamos.

    bent taip buvo preis kelis metus, nzn, gal ka ir pakeite.

    Please wait...
  16. grybukaras | 16 spalio, 2009 at 11:33

    Būtų dar suprantama, jei jie bent tą mokamą kanalą pardavinėtų žmoniškai. Kaip kokia Setanta, kurią galima ir vienoms rungtynėms užsisakyt. Dabar gi nugrūdo tą savo sporto perlą į brangiausią įmanomą paketą. T.y., imk visą jų šlamštą, kitaip negausi. Ir, žinoma, mažiausiai metams. O ir tų paketų turi cielus 2. Pigesnį ir brangesnį. Gal vis dėlto ne iki galo tuos rinkodaros principus įsisavino, labai jau sovietais trenkia tokia rinkodara. Dvi dešros rūšys, abi neskanios, bet vistiek perki, nes kitko nėr.

    Please wait...
  17. dirvele | 16 spalio, 2009 at 12:18

    Problema, kodėl yra nedidelis žiūrovų reitingas, ir tame, kad TV3 visiškai nemoka rodyti krepšinio. Užtenka prisimint užpraėjusio euročampo metų rungtynių pertraukose rodytą TV pagalbą, arba šiemetines transliacijas iš siemenso.
    Net ir pozityviai nusiteikusį žiūrovą tai tiesiog atgraso nuo žiūrėjimo. Kokybiškos sporto transliacijos yra kur kas daugiau, nei vien varžybų rodymas.

    Please wait...
  18. Gintaras Slavinskas | 16 spalio, 2009 at 15:05

    Na aš pastaruoju metu neatsistebiu tokiais genealiais didžiųjų bendrovių sprendimais… Iš pradžių Omnitel su savo planu “Asmeninis”, o dabar dar ir TV3 nusprendė rodyti krepšinį per mokamą kanalą, kai Lietuva išgyvena sunkmeti… Žinoma, tas kanalas nėra labai brangus, bet visgi…

    Please wait...
  19. TF1 | 17 spalio, 2009 at 10:03

    TF1 kanalas yra mokamas – kiekvienas gyventojas, turintys TV, už ji per metus sumoka ~ 400 Lt. BBC, kiti laisvai prieinami kanalai užsienyje taip pat apmokestinti, nors jie priklauso valstybei. Va, kai mes bent po 100 Lt už TV sumokėsime valstybei, tada galėsime reikalauti, kad būtų nupirktos Eurolygos transliacijos.

    Please wait...
  20. Alius | 17 spalio, 2009 at 11:50

    TF1 yra toks pats mokamas, kaip pas mus LNK ar TV3. Jis mokamas tiek, kiek mokame visi parduotuvėse pirkdami reklamuojamas prekes. Gal painiojate su valstybiniais France 2 ir France 3?

    Please wait...
  21. artas | 18 spalio, 2009 at 10:13

    Jei yra noro ir laiko savo blogą patalpink http://www.krepsinis.net/ Deja krepšinio sirgalių nuomonė TV3 ir Viasatui nerūpi.Jiems svarbiausia pelnas ir kol mes nepasitenkinimą reikšim tik internete ar privačiuose pokalbiuose prie alaus bokalo,tai tikrai niekas nepasikeis.Aš specialiai Viasat bliūdo niekad nepirksiu.

    Please wait...
  22. chamsinas | 18 spalio, 2009 at 16:30

    Kaip pagalvoji, TV3 ir Viasato elgesys visai amoralus. Juk krepšinis yra visai padoriai valstybės remiamas ir Žalgiris yra gavęs nemažai mokesčių mokėtojų pinigų. Manau, kad tokiais atvejais valdžia tikrai turi teisę kištis, kad apgintų šalies gyventojų interesus. Kitaip, lai TV3 ir Viasatas Žalgirį ir remia.

    Please wait...
  23. alius | 18 spalio, 2009 at 16:38

    Ta valdžia…

    Please wait...
  24. Terminai | 26 spalio, 2009 at 10:23

    visiskai nusivylimas, dabar vieni tures kabelines tinklelyje sporto kanala per kuti rodo eurolyga, kiti ne, visai krize turbut uzgrauze LT kanalus.

    Please wait...
  25. EUROLYGA: GRAIKAI TRANSLIUOJA 12 RUNGTYNIŲ, PRANCŪZAI – 10, LIETUVA – 3… | uagadugu

Palikite komentarą