SKAIČIAI: MUZIKOS AISTROS IR UGNĖ SKONSMANAITĖ PO SAVAITĖS

(Last Updated On: 2020-05-28)

Laukiu nesulaukiu naujo TV3 spaudos pranešimo apie krepšinio triumfą.

Gal kokiam Londone derina?

Gerai, rašome patys.

Šeštadienis ir sekmadienis buvo juodi visoms televizijoms, išskyrus TV3.

Pastaroji, rodžiusi geriausiu laiku krepšinį su lietuviais ir finalą, deja, be jų, buvo žiūrima labiau, nei LNK, LTV ir BTV kartu sudėjus.

Lietuvos ir JAV akistatos nokautuotai LNK Kviečiu šokti buvo naivu tikėti žiūrovų antplūdžio laidai įpusėjus, kai į Šok su manimi sceną įžengė šerpetotliežuvis, vis dar geros formos Vytautas Šapranauskas.

2 minutės šlovės kreivė sekmadienį slinko pažeme.

Beje, LNK šią laidą nuo kito sekmadienio stiprins nauja vaistų doze – ant populiarumo bangos jojančia Ugne Skonsmanaite.

Ugnė Skonsmanaitė

Ugnė Skonsmanaitė © LNK

Užtat TV3 dalis auditorijos dalies pyrage vakar buvo 36.9 procento, kai LNK susilaukė tik 15.2 (duomenys iš TNS).

Tačiau ne viskas Laisvam ir nepriklausomam kanalui buvo taip blogai.

Turėjo pradžiuginti Lietuvos dainos debiutas.

TV3 Muzikos čempionų taurė tik pradžioje bandė konkuruoti su Lietuvos daina, o po to pastaroji šovė į 10-12 procentų aukštumas, kai TV3 stabiliai atsiliko 5 procentais.

Pažiūrėjau ir vieną, ir kitą laidą.

Muzikos čempionų taurę tiesiogiai, o Lietuvos dainą vėliau – įraše.

Apie penktadienio muzikos laidų formulę diskutuoti, ko gero, reikia, bet tik suvokus pagrindinį dėsnį – ta formulė yra tik įrankis paryškinti džiugesį, atėjus savaitgaliui. Net pats savaitgalis suteikia mažiau teigiamų emocijų, nei jo laukimas.

O džiugesys greičiau sutapatinamas su muzika, o ne taškų skaičiavimu.

Bet, aišku, muzikinei laidai sukurti reikalingas kažkoks rėmas, o todėl ir atsiranda turnyrai, konkursai ir taškai.

TV3 laidos rėmas yra muzikos stilių kova. Autoriai pateikia plačią paletę – nuo pop muzikos iki klasikos. Laidoje dalyvauja keturi su kuriuo nors stiliumi sutapatinti atlikėjai arba ansambliai. Visi jie susitinka tarpusavyje, todėl kiekvienoje laidoje matome šešias dvikovas.

Skaityk  GĖDA: TV3 MIĄ APLENKĖ BTV, VEJASI LTV ir "LIETUVOS RYTO" TV

Yra taškai, kuriuos atskirai skaičiuoja teisėjai ir žiūrovai. Beje, ir TV3, ir LNK laidos yra netiesioginės, bet balsavimas – tiesioginis.

LNK renka tai, ką jie vadina antru Lietuvos himnu. Beje, laidos vedėjas Marius Jampolskis nesugebėjo išsisukti nuo autoironiškos laidos idėjos atžvilgiu remarkos (…) nuo šiandien Jūs, mielieji, renkate Lietuvos kaip ir himną (…).

Tas kaip ir nuskambėjo iškalbingai…

Laidos formulė paprasta, kaip trys kapeikos – joje dešimt atlikėjų dainuoja dešimt, kaip išsireiškė Algis Ramanauskas, laiko patikrintų, dainų, iš kurių dvi yra išrenkamos žiuri ir žiūrovų.

Artėjame prie esmės. TV3 laida bando išspręsti rebusą, kuris stilius yra geresnis. Man šis klausimas atrodo gana dirbtinokas, nes vidutiniam muzikos kartais paklausančiam piliečiui svarbios tik dvi kategorijos – geras gabalas arba ne. Bet tokią stilių šaradą visai priimčiau kokioj nors muzikoje besispecializuojančioje TV ar radijo stotyje.

Tiesą sakant, tokioje koncepcijoje jaučiasi pasiklydęs ne tik žiūrovas, bet ir žiuri. Kuri visą laidą abejojo, kokiais kriterijais vertinti ir už ką balsuoti – už atlikėją, kuris labiau atitinka konkretų stilių ar šiaip sau labiau patinkantį.

Mane asmeniškai labiausiai pralinksmino savim pasitikintis Jonio ryžtas angliškai sudainuoti Creedence Clearwater Revival dainą Bad Moon Rising.

LNK, panašu, yra arčiau paprasto penktadieninio žiūrovo. Čia rebusai nesprendžiami, o formulė leidžia pasireikšti tam, ką riebūs biurgeriai vokiečiai savo televizijose vadina, berods, Schlagerfest – tai yra spalvingi koncertiniai reginiai, kuriuose dainuojamos visada žaliuojančios dainos – įvairių laikų superhitai.

TV3 daug rimčiau žiūri į savo idėją – jie nepraleidžia nė vieno iš trijų žiuri narių pasisakymo, kai LNK tuos dešimt saviškių, panašu ir paėmė tam, kad išmontuotų prasčiausiai kalbėjusius, o geresnių frazių vis tiek liktų. Šiuo būdu LNK tik dar labiau pabrėžia, kad jos projekte svarbiausia – dainos.

Skaityk  LIETUVIŲ KALBA IR ŽAGRĖ

Vieno ir kito projekto vedėjai taip pat elgiasi analogiškai. TV3 Marijus Mikutavičius ir Mia yra įsprausti į stilių dvikovos formato rėmus, kai LNK Algis Ramanauskas ir Marius Jampolskis žiūri į savo mitriųjų liežuvių kuruojamą objektą su humoro nuspalvinta intonacija.

Tačiau svarbiausia – ne formulė ar kažkieno elgsena, o vaizdelis. Lietuvos daina išspaudė viską iš ne pačios didžiausios LNK studijos, o ekranų ir pirotechnikos pagalba sukūrė dar ir papildomų privalumų. Liuksų čia buvo tikrai daugiau.

Nežinau, kur TV3 filmavo savo laidą, bet erdvės buvo mažiau, nors dekoracijos atrodė skoningai.

LNK naudojo daugiau kamerų, įvairesni planai ir kadruotė, kur per tą įvairumą kartais buvo ir pasiklystama.

TV3 dirbo akademiškai ir tiksliai. Gal kiek ir nuobodokai.

Man pasirodė, kad LNK laidos biudžetas turėjo būti gal kokius porą kartų didesnis.

Bet rezultatas jį tikrai atpirko.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Krepšinis, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 komentarai:

  1. Mykolas | 13 rugsėjo, 2010 at 19:08

    Tęsiant temą apie sportą – LNK ir TV1 tiesiogiai transliuos Davis Cup teniso mačus tarp Lietuvos ir Slovėnijos (nuo penktadienio iki sekmadienio)! 🙂 Manau, puiki naujiena. 😉

    Please wait...
  2. nida | 13 rugsėjo, 2010 at 19:41

    o kad Lietuvos dainos formatas nušvilptas nuo rusų Dostojanije respubliki? Vienas prie vieno, tik LNK 100 kartų viskas prasčiau.

    Please wait...
  3. uagadugu | 13 rugsėjo, 2010 at 20:49

    Tikrai įdomu. Nežiūriu aš tų rusų, tai ir nežinau.

    Please wait...
  4. adre | 13 rugsėjo, 2010 at 21:38

    ne, neišgirdau nors kiek “humoru nuspalvintos intonacijos”, nei jokio liežuvių mitrumo, mandagiai salstelėjusiame Liet. dainos vedėjų pranešėjavime. Gal tai uagadugu malonūs lūkesčiai padėjo jam tai įžvelgti? O ir tos dainos … nors ne, gal vistik formatas …
    Kažko lyg bijo visi …

    Please wait...
  5. uagadugu | 14 rugsėjo, 2010 at 00:40

    O ko gali bijoti, Adre? Išplėtok mintį, prašau.

    Please wait...
  6. adre | 14 rugsėjo, 2010 at 15:00

    manau kad vieni kitų. Taip nutinka nelabai geriems pažįstamiems, nebe pirmą sezoną sukrentantiems į tą patį katilą, nelabai turintiems ką vieni kitiems, ir visiems likusiems, pasakyti, ir nelabai žinantiems ko vieniems iš kitų tikėtis.

    Please wait...

Palikite komentarą