KODĖL TV3 NEMYLI KREPŠINIO? TIKROSIOS PRIEŽASTYS

(Last Updated On: 2019-10-31)

Kadangi Sport1 toliau vysto šią temą, besikreipusi į Europos Komisijos (EK) Konkurencijos generalinį direktoratą dėl Eurolygos transliacijų perkėlimo iš visiems prieinamo nemokamo televizijos kanalo į mokamą uždarą kanalą, mes irgi paliesime karštą klausimą. Juolab, kad vakarykštį uagadugu rašinėlį LNK PRIEŠ TV3: DVI REITINGŲ TIESOS, nelauktai komentavo vien tik krepšinio fanai, visom nuodėmėm kaltinę TV3.

Sprendimas „išimti“ Eurolygos transliacijas iš programos buvo labai painiai pristatytas pačios TV3. Todėl daugybei sporto mėgėjų atsirado plati dirva interpretacijoms, iš kurių paplito pati paprasčiausia: TV3 nekenčia krepšinio, dėl to jį ir įkišo į mokamą ir labai menkai paplitusį kanalą.

Neužsikrėskime šiuo virusu, nes mus specialiai klaidina ir grįžkime prie to, ką sakė TV3. Kanalo vadovės Lauros Blaževičiūtės žodžiai: Daugelis sporto aistruolių žino, kad teisės transliuoti sporto turnyrus yra vienos brangiausių: vienų Eurolygos rungtynių transliacijos išlaidos prilygsta visam lietuviškos laidos sezonui. Tačiau jei lietuviai neturėtų galimybės matyti vienų svarbiausių krepšinio turnyrų, jiems tai būtų didelė netektis. „Viasat Broadcasting“ šį sprendimą priėmė siekdama turimas sporto teises sutelkti vienoje vietoje – specialiai Baltijos šalims sukurtame sporto kanale.

uagadugu pastebi esminį loginį neatitikimą – jeigu teisės transliuoti sporto turnyrus yra vienos brangiausių: vienų Eurolygos rungtynių transliacijos išlaidos prilygsta visam lietuviškos laidos sezonui, kodėl jos netransliuojamos TV3 kanalu, kuris it kupranugaris neša didžiausias pajamas Viasat Broadcasting grupei Lietuvoje? Juk tada Viasat elgiasi, kaip nemokša pardavėjas, kuris, turėdamas labai gerą prekę, nukiša ją į tamsiausią kampą, menkai matomą sporto TV stotelę. Nėra čia logikos. Todėl reikia ieškoti tikrų priežasčių.

O jos tokios. Nuo sausio Eurolygos transliacijos TV3 tapo neapsimokančios. Prastai žaidžiantis Žalgiris kiekvienos transliacijos reitingus smukdė iki 6-7 procentų. TV3 vidurkis tuo metu – apie 10 procentų. Krepšinio nuspręsta atsisakyti dėl to, kad jis trečiadieniais ir ketvirtadieniais trukdė būti rodomoms Moterims meluojančioms geriau, Skylei sienoj, Kriminaliniams tyrimams, Daktarui Hausui ir Dzin. Šios laidos buvo labiau žiūrimos, o todėl ir daugiau pinigų kanalui renkančios.

Šnekant paprastai, TV3 iškeitė sportą į pampersus, nes šito produkto pirkėjų yra daugiau.

Tačiau yra dar vienas intriguojantis klausimas. Kodėl šių transliacijų negavo TV6, kuriai Eurolyga būtų tapusi tikru reitingų tramplinu (teko pasitenkinti prostatos vėžio profilaktikos abejotinos sėkmės akcija)? O todėl, kad  Viasat Broadcasting Baltijos šalyse susidūrė su nemalonia lietuviškojo Sport 1 ir estų Kalev konkurencija.

Skaityk  Š. JASIKEVIČIUS: ŠIOKS TOKS SENSTELĖJIMAS

Lyginant su tradiciškai pigia Viasat sporto pasiūla, šie kanalai atrodo geriau. Sport 1 rodo stipresnes futbolo lygas, stipriausio Europos nacionalinio Ispanijos krepšinio čempionato kovas, kai Viasat gali pasigirti beveik vien tik Eurolyga ir šakomis, kurios neįdomios specifiniam lietuviškam sporto sirgaliui. Natūralu, kad sugalvota stiprintis, todėl vietoj Viasat Sport 2 ir 3 įkurtas Viasat Sport Baltic. Tiesą sakant nieko naujo tame kanale nerodoma – tai tų dviejų likviduotų kompiliacija, bet prekinį ženklą kažkaip stumti reikia. Todėl nuspręsta čia perkelti likusias porą Žalgirio rungtynių. Rinkodaros požiūriu šis sprendimas protingas, nes efektas pasiektas – nemažai žiūrovų tik todėl ryžosi įsigyti Viasat paketą ir Viasat Broadcasting kišenės papilnėjo. O platesnio rato krepšinio žiūrovų interesas liko nuošalėje.

Panašu, kad Viasat skaitmeninių kanalų interesas Lietuvoje tampa dominuojančiu.
 Pliusas jų vadovei Baltijos šalyse Vilmai Marciulevičiūtei.  O ar iš tiesų liko patenkinta Laura Blaževičiūtė, kuri prarado galimybę lengvai padidinti TV6 žiūrovų kiekį, lieka mįslė.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Krepšinis, Rinka, Sportas
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Vienas komentaras:

  1. Sloikas | 22 spalio, 2009 at 09:05

    Viasat ir TV3 sprendimas – tai nusikaltimas prieš Lietuvos žmones. Manau reikia skelbti visuotinę akciją prieš TV3 ir nežiūrėti to kanalo, kol netransliuos Eurolygos.

    Please wait...

Palikite komentarą