SU KUO VALGOMA TAIKA UKRAINOJE?

Štai popiežiaus Pranciškaus kalbos fragmentas per karo metines: “Būkime arti kankintų Ukrainos žmonių, kurie ir toliau kenčia ir leiskime sau paklausti savęs: ar viskas buvo padaryta, kad sustabdytumėte karą? Aš kreipiuosi į tuos, kurie turi valdžią tautoms, kad galėtų prisiimti konkretų įsipareigojimą nutraukti konfliktą, pasiekti paliaubas ir pradėti taikos derybas. Tai, kas pastatyta ant griuvėsių, niekada nebus tikra pergalė.”

pacifist logo

© uagadugu

Iškilūs žodžiai. Popiežius yra ilgą gyvenimą nugyvenęs gerbtinas žmogus. Sunku ginčytis. Tiesa, labai susišaukia su ta taikos samprata, apie kurią nuolat šneka Rusijos politikai ir diplomatai. Nes taika dabar, užgrobus penktadalį Ukrainos,  o ne rytoj, kai Ukraina atsikariaus savo teritoriją, yra didžiausia Rusijos siekiamybė. Putinas dėl šitos taikos netgi JAV baigia deginti visus savo ilgamečius agentus – Skaityti toliau »

Kategorijos:  Politika
Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

AR ALGORITMAI YRA KALČIAUSI?

Negaliu pakęsti sąmokslo teorijų ir jas skleidžiančių, tačiau pats vieną dabar galimai ir ištransliuosiu sofos eksperto lygiu. Kaip ir dera rimtam sofos ekspertui, vartosiu ezopinę kalbą ir nieko tiksliai neįvardinsiu.

Prieš kelias dienas žiūrėjau vaizdo įrašą populiariausioje pasaulio vaizdo įrašų platformoje. Prieš jam pasileidžiant platforma sugeneruoja vieną ar kelis reklamos klipus, kuriuos talpina savo nuožiūra. Vienas jų buvo politinis-užsakomasis, o užsakovas buvo Prigožino kanalas (apie tai bylojo užrašas). Buvo rodomas sentimentalus rusiškas vaizdelis, muzikėlė a la katiuša, o kairiajame viršutiniame kampe bolavo Putino virėju vadinamo J. Prigožino su solidžiu švarku ir kaklaraiščiu vaizdelis. Tiesą sakant, buvau tiek nustebintas, kad turinio tiksliau neįsiminiau, bet bendra tonacija buvo kažko panašaus, ką politikai telikuose perka prieš rinkimus. Na, toks nacijos vienytojas. Buvau nustebintas ne paties klipo, o to, kad Skaityti toliau »

Kategorijos:  Politika, Reklamos kuriozai, Rinka, Technologijos
Žymos: , , , ,

ELEKTROS TIEKĖJAI. KĄ RINKTIS? PATYRUSIO VARTOTOJO PASTABOS

Elektros tiekėją pirmą kartą rinkausi prieš pusantrų metų. Per tą laiką jau spėjau pakeisti tris, šiuo metu esu pas ketvirtą ir mąstau apie penktą. Taigi šį bei tą apie juos žinau. Paryškinsiu kelis aspektus.

Maksimaliai supaprastinant mums leidžiama rinktis tarp rizikingų variantų, kurie vadinami “išmaniais”, “sąžiningais” ar pan. ir kontroliuojamos rizikos, kuri vadinama kainos fiksavimu (iš karto nugesinsiu optimizmą, kad reikalus kontroliuojame mes, o ne tiekėjai…).

Pirmi yra biržos planai, kur mokame nuolat kintančiu režimu priklausomai nuo kainų “Nordpool” biržoje. T.y. priklausome nuo daugybės įvairių faktorių – nuo to, kiek Šiaurės Europoje konkrečiu metu yra vėjo, kaip smagiai vėjas įsuka vėjo jėgaines ir esant uraganui elektros energijos kiekis dramatiškai padidėja, o todėl jos kaina krinta; nuo lietaus – t.y. kaip veržliai sukasi vandens elektrinių turbinos Švedijoje ar Norvegijoje ir pan.; nuo karščio – jei karšta vasara, veiks daug kondicionierių ir elektros kaina augs; nuo šalčio – žiemą prie minus trisdešimt besišildantys elektra kainą labai rimtai paaugins. Taigi, jeigu seksis, konkretų pusmetį galite išlošti, jei ne – mokėsite rimtus pinigus. Tačiau ilgesniu laikotarpiu viskas išsilygina. Rinktis šiuos planus labai paprasta – tiesiog pereikit visus šešis tiekėjus ir išsirinkit, kurio aptarnavimo mokestis mažiausias.

Žymiai sudėtingesni reikalai su fiksuotos kainos planais. Čia atsiveria kūrybingas tiekėjo ir kliento kovos laukas dėl galimybės išlošti vienas kitą pergudraujant. Tiekėjas fiksuoja kainą tam tikram laikotarpiui, suskaičiavęs, kad tą konkretų laikotarpį pasirinkęs klientas jam sumokės daugiau, nei pats tiekėjas rinkoje moka. Tiekėjas rizikuoja, nes jis nežino, kiek ta elektra rinkoje iš tiesų kainuos, tačiau jis žino nepalyginamai daugiau, nei klientas, kuris neturi štabų su ekspertais ir kitais patarėjais…

Užtat pastarasis turi kišenės instinktą nepermokėti, o tai gali būti rimčiau, nei ekspertų štabai. Juolab, kad jam padeda galėjimas rinktis iš kelių tiekėjų, kurie prie sveiko kapitalizmo irgi turėtų rizikuoti, fiksuodami kainas ties minimalaus pelno riba, kas klientui turėtų padėti nepermokėti.

Tiesa, čia yra įvairių nuomonių. Tarkim, Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys teigia, jog 10 eurų sąskaitos skirtumas, koks gali atsirasti pasirinkus vieną ar kitą tiekėją, yra nieko vertas, nes “tiek kainuoja pora alaus bokalų ar keli kavos puodeliai” (citata nepreciziškai tiksli). Ponas Poderys gal iš savo vilnietiškos algos lygio vertina tą alaus kiekį, tačiau gyvenantiems provincijoje tie 10 eurų turi kiek kitą vertę ir jie pasiryžę dėl jų rimtai pakovoti. Juolab, kad suvartojantiems ne 150, o kelis šimtus kilovatvalandžių per mėnesį tas skirtumas jau bus ne 10, o 30, o gal ir daugiau.

Mažiau lengvabūdiškai šneka VERT vadovas Renatas Pocius, jau su tam tikromis užuominomis minėdamas kainos perspektyvas. Jis jau kelis kartus yra rekomendavęs nesirinkti per ilgų planų, iš ko galima daryti padaryti išvadą, kad dabartinės elektros kainos yra pike ir ateityje turėtų mažėti. Kas susišaukia su dabar dažniausiai ekonomistų minima recesijos galimybe, prie kurios mažėtų prekių ir paslaugų paklausa, tada ir gamyba, pervežimai, o su tuo ateitų ir energijos išteklių pigimas.

Antra vertus, kitoj vietoj tas pats Pocius užsimina, kad vartotojas žiūrėtų ne tik į kilovatvalandės kainą, suskaičiuotą išminusavus kompensaciją, bet ir į perspektyvą – t.y. į kitus metus, kai kompensacijos turėtų nelikti. Čia toks gana prieštaringas dalykas atsitinka, nes tai kaip ir reikštų, kad su kainų mažėjimu nėra viskas taip jau aišku ir jau dabar vertėtų pagalvoti apie planą, kuris gerai atrodytų ir kitais metais.

O dabar pereikime prie konkretybių. Skaityti toliau »

Kategorijos:  Konsumerika, Elektra
Žymos: , , , , , , , , , , , , , , ,

FILADELFIJUS IR KARO PABAIGA

Filadelfijus protingai bendrauja su Odesoje esančiu politologu Alvydu Medalinsku.

Filadelfijus: “Kodėl įsakymo pabaigti karą Vakarų lyderiai neduoda pačiam Kremliui ir tiesiogiai jo šeimininkui? Kaip Jūs manote?”
Alvydas Medalinskas: (trumpa pauzė). “Na, tai (…)”

LRT radijas, “Lietuvos diena”, 2022.06.05

Kategorijos:  Filadelfijus klausia, Nuklausiau, Politika
Žymos: , , , ,

PENSININKAI IR ANTIVAKCERIAI – Į RUSIJĄ, SKIEPYTIS “SPUTNIK V”!

Rusai yra žmonės su fantazija. Sugalvojo naują turizmo rūšį – skiepų keliones. Esmė yra skristi į kokią nors šalį, kur jiems negalioja karantinas, tarkim, Serbiją ir ten skiepytis vakarietiškais skiepais. Nes jų su “Sputnik V” neleidžia į Europos Sąjungą, Taigi, pasiskiepijus, tarkim, “Pfizer” Serbijoje, žiū, po gero mėnesio rusas gali sau mataruotis kur nors Skaityti toliau »

Kategorijos:  Visuomenė
Žymos: , , , , , , ,

STABMELDYSTĖ IR PAMINKLAS PETRUI CVIRKAI

Stabmeldystės kontekste kolaboranto Petro Cvirkos paminklo nuvertimas yra absoliutus gėris.

Jeigu stabas neteisingas, jį reikia sunaikinti, kaip sakė Islamo valstybės barbarai ir išsprogdino Palmyrą, Nimrudą, Hatrą Sirijoje. 1940-aisiais į Lietuvą atėjo barbarai, kurie kito tikėjimo vardan vertė Vytautus ir su žeme lygino Kauno senąsias kapines su paminklu “Žuvusiems už Tėvynę”.

Kas mes tokie?

Kategorijos:  Visuomenė
Žymos: , , , ,

SKIEPAI, ARBA NE VIEN RUSAI KALTI, KAD ŽMONĖS NESISKIEPIJA “ASTRAZENECA”

Štai klausau šiandien iš ryto LRT “Ryto garsų”, kur apie 6.50 VVKT atstovė Aistė Tautvydienė teigia, cituoju “(…) vakcinos “Comirnaty” (Pfizer) efektyvumas siekia 95 procentus (…), kalbant apie “Moderna” vakciną, jos veiksmingumas sieka apie 94 procentus (…), “Vaxzevria” (AstraZeneca) siekia apie 60 procentų (…)”.

Sakyčiau, efektyvumo skirtumas nemažas – 1.5 karto. Po kelių valandų pats skiepysiuosi “AstraZeneca”. Ar kuris sveikai mąstantis žmogus gviešis į tokį abejotiną efektyvumą galėdamas didesnį gauti už tokią pačią kainą – t.y. už dyka? Na, palaukęs kokią savaitėlę ar dvi. Didelis čia skirtumas šitiek pralaukus… Gal atsisakyti?…

Ta proga žvilgteliu į Sveikatos ministerijos tinklapį. Čia Skaityti toliau »

Kategorijos:  Visuomenė, Nuklausiau
Žymos: , , , , , , , , , , , , , , ,

A. NEVZOROVAS APIE MINSKO VAMPYRO MEDŽIOKLĘ

Aleksandras Nevzorovas savo laidą šįkart pavadino iškalbingai: “Minsko vampyro medžioklė” (Охота Минского вурдалака). Laidą verta pasižiūrėti visą, bet Skaityti toliau »

Kategorijos:  Politika, Visuomenė
Žymos: , ,

LIETUVOS KURORTAI PILNI PIKANTIŠKŲ PATIRČIŲ: EKSKLIUZYVIOS RAUKŠLĖS LENKĖMS

Lenkiškai kalbančio interneto platybėse užtikau lituanistinį reklamos skelbimą:

Eglės sanatorija

screenshot’as su nupiešta strėle © uagadugu

Skelbimo apačioje anglų kalba pristatomos Skaityti toliau »

Kategorijos:  Keistumai, Konsumerika, Reklamos kuriozai
Žymos: , , , , ,