OFICIALU: TV3 KALTINA ETIKOS KOMISIJĄ SUFABRIKAVUS SPRENDIMUS IR KREIPIASI Į VALSTYBĖS VADOVUS PARAMOS

(Last Updated On: 2019-10-10)

Vakar, 19.57 val., laiškas iš TV3

Mieli kolegos,

oficiali TV3 pozicija dėl šiandien Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos priimto sprendimo.

Gero vakaro!

Pagarbiai,

Rima Olberkytė-Stankus
TV3 viešųjų ryšių vadovė

Situacija labai delikati. Tai, ką atsiuntė TV3, primena į kampą užspęsto riksmą. Dar blogiau – tarsi virš to užspęsto kabėtų Damoklo kardas. Todėl ir leksika atitinkama – susidoroti, sufabrikuoti, pakenkti,  susikompromitavusi komisija… Atkreipsiu dėmesį, kad viešu pareiškimu pagalbos kreipiamasi į valstybės vadovus. Įdomu, kas atsilieps. Tą, kuris atsilieps, po to kiti galės vadinti šališka arba šališku. Tada darosi įdomu, ar apskritai atsilieps…

Jeigu kreipiamasi į savo žiūrovus, tada nesu tikras, ar tai efektyvu. Jei kokia LTV kreiptųsi, tai kaip mat su peticijų dalgelėmis į gretą sustotų 1000 kultūrininkų ir savo liesais pečiais bei gurgiančiais pilvais apgintų nuo imperialistų, o čia…

Apačioj spausdinu visą tekstą be jokių komentarų – uagadugu skaito protingas skaitytojas – išvadas pasidarysite patys.

TV3 televizijoje cenzūros nebus

TV3 pareiškia, kad nesutinka su šiandieną priimtu neteisėtu Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimu.

Manome, jog komisijos nariai vadovavosi ne teise ir žurnalistų etiką nustatančiais dokumentais, o asmeninėmis antipatijomis ir norėjo bet kokiomis priemonėmis susidoroti su dviem televizijos laidų rengėjais – Kristupu Krivicku ir Rūta Grinevičiūte-Janutiene.

Sutinkame, kad jų rengiamos laidos būna aštrios dėl pasirinktų temų, tačiau komisijos nariai jau kurį laiką vertina ne jų turinį, o pačius laidų rengėjus.

„TV3 ypatingai atidžiai vertina žiūrovams rodomas programas, tačiau tik po to, kai jos išeina į eterį. Televizijoje nėra ir nebus cenzūros sistemos, kai laidos kūrėjas privalo gauti „atsakingo asmens“ parašą prieš transliuojant laidą. Toks principas atspindi mūsų požiūrį į žiniasklaidos ir žodžio laisvę.“ – pabrėžia TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Esame įsitikinę, kad Visuomenės informavimo įstatymas bei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas aiškiai sako, kad Komisija nagrinėja informacijos rengėjų, o ne skleidėjų veiklą. Todėl šis sprendimas pažeidžia įstatymus ir yra neetiškas. Esame įsitikinę, kad Komisija privalėjo įvertinti informacijos rengėjų sukurtas programas ir pateikti TV3 rekomendaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad net pats Komisijos pirmininkas Linas Slušnys šį sprendimą vertina tik kaip neįpareigojančią nuomonę.

Manome, kad Komisija pasinaudojo Etikos kodeksu siekdama pakenkti TV3 televizijai ir priversti ją nerodyti K. Krivicko ir R. Grinevičiūtės-Janutienės rengiamų programų. Atkreipiame visuomenės dėmesį, jog Komisijos pirmininkas Linas Slušnys dar praėjusių metų lapkričio 11 dieną viešu pareiškimu paskelbė, kad, jei TV3 televizija nesiims cenzūruoti jai pateikiamų laidų, bus persekiojama.

Manome, kad puolimas prieš TV3 yra remiamas jėgų, kurios negali susitaikyti su mintimi, kad TV3 nepaklūsta jų politiniam ir ekonominiam spaudimui, o išpuoliai prieš TV3 organizuojami dėl laidoje „Akistata“ pateiktų D. Kedžio skandalo vertinimų. Net keturios iš L. Slušnio minimų šešių per metus rodytų TV3 laidų, kurios, pasak Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos, pažeidė etikos kodeksą, susijusios su Kauno byla.

Tikimės, kad Lietuvos teismai deramai įvertins šiandienos ir kitus skubiai sufabrikuotus ir teismuose jau apskųstus kovo 21 d., balandžio 18 d. ir gegužės 2 d. Komisijos sprendimus dėl laidų „Kodėl?“, „Akistata“ ir „Paskutinė instancija“.

Manome, kad jau ne pirmą kartą neobjektyvius ir neteisėtus sprendimus priimanti Komisija diskreditavo žiniasklaidos savireguliacijos idėją ir abejojame, ar dauguma Komisijos veikloje dalyvaujančių asmenų turi reikiamą kompetenciją vertinti informacijos rengėjų darbą. Todėl pareiškiame, jog iki teismų sprendimų nutraukiame bet kokį bendradarbiavimą su susikopromitavusia Komisija.

UAB TELE-3, vykdydama Visuomenės informavimo įstatymą, parengė įmonės Etikos kodeksą ir reikalaus visų bendrovėje dirbančių žurnalistų ir programas tiekiančių viešosios informacijos rengėjų jo laikytis. Šis etikos kodeksas prodiuseriams buvo pristatytas praėjusią savaitę.

Esame įsitikinę, kad Lietuvos valstybės institucijos iškreipia žiniasklaidos reguliavimo esmę ir prašome Lietuvos valstybės vadovų įvertinti šią tendenciją.

Daugiau informacijos
Tel. 8 5 2030101
Laura Blaževičiūtė
TV3 generalinė direktorė

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , ,

14 komentarai:

  1. Fishas | 17 gegužės, 2011 at 09:26

    Panašu į Krivicko sapaliojimus apie paslaptingą KLANĄ

    Please wait...
  2. slabo | 17 gegužės, 2011 at 10:18

    “Vėl bandysim per strategiją vartytis”. Per tokią pačią strategiją vartėmės per hipertenzinę krizę, vartysimės ir dabar. Mieli Seimo nariai, tam, kuris iš jūsų šiandien užtars mūsų UAB, visiais 2011 metais bus taikoma mūsų dviejų iškiliausių žurnalistų ir reitingistų nuolaida. Jie prie jūsų nesikabins. Tiems, kurie neparems, Rūta ir Kristupas stengsis kaip begalėdami įmesti puvnį į jūsų reputaciją.

    Nieko, Vakarų TV dar ne iš tokių gaidžių vartėsi, išsivartysim ir mes.

    Please wait...
  3. newcomer | 17 gegužės, 2011 at 11:22

    Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimas, nors ir pavėluotas, tačiau teisingas ir reikalingas. Tuo tarpu TV3 šiuo atveju vėl demonstruoja aroganciją, absoliutų teisinį nihilizmą ir tikisi išplaukti ant to, kas šiam kanalui geriausiai pasisekė ir uždirbo didžiausius reitingus, o tai – kaip Fishas ir minėjo – KLANO retorika.

    Iš TV3 pusės beveik neabejoju šios retorikos tęstinumu. Greitu laiku galime tikėtis šokiruojančių laidų, atskleidžiančių Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos narių “ryšį su JAIS”, taip pat abejingais nepaliksiančių tiesioginių laidų temomis “Kas nori susidoroti su TV3”, “Laisvo žodžio žudikai, ar ilgai kęsime?”, “LŽLEK klano siautėjimas” ir pan. O jeigu dar tai atneš gerus reitingus?

    Please wait...
  4. Jonas | 17 gegužės, 2011 at 12:43

    Ar priešpaskutinis pranešimo sakinys reiškia, jog TV3 savo etika susirūpino tik prieš savaitę? O kas tuomet anksčiau buvo?

    Please wait...
  5. asas | 17 gegužės, 2011 at 13:08

    man jau neaišku, kas realiai vadovauja TV3 kanalui – Blaževičiūtė ar Krivickas su Janutiene?

    Please wait...
  6. LLC | 17 gegužės, 2011 at 13:12

    Mielieji,
    manau,kad čia visiškas jovalas ir kurio niekas sausas nekils, nes 1) LŽLEK sprendimas yra niekinis (neteisėtas nuo jo priėmimo); 2) UAB Tele-3 nėra žurnalistas, nėra leidėjas, kurių atžvilgiu Komisija yra kompetetinga priimti sprendimus; 3) paprastai transliuotojas sutarčių pagrindu turi teisę išsireikalauti iš prodiuserių patirtą žalą (pvz. baudas už netinkamą laidos turinį etc.); 4) kreipimasis į mama Dalią (a la ex-URM vadovo) parodo, kad situacija yra nebekontroliuojama; 5) tokiu atveju blogas PR ir sumažėjęs akcininkų pelnas.
    Plius LR politika ir interesai ir pinigai….
    Išvada – keis vadovus, bet be triukšmo (“noriu daugiau laiko skirti šeimai” etc.).
    Tokia mano nuomonė.

    Please wait...
  7. Kestutis | 17 gegužės, 2011 at 14:04

    Pirmasis stoti ginti Krivicko ir Grinevičiūtės turėtų Seimo narys S.Stoma:)

    Please wait...
  8. Simas | 17 gegužės, 2011 at 14:29

    Na, ką čia daugiau pakomentuosi? Kai žmogus ĮSITIKINĘS, kad jo ĮSTATYMAI (tiksliau Visuomenės informavimo įstatymas) neliečia ir jis yra aukščiau jo, tai… nėra ką ir komentuoti… Taip pat, beje, įsitikinę ir Kristupas su Rūtele – jausmai yra aukščiau įstatymų. Ir sugebėk gi taip smegenis praplauti…

    Please wait...
  9. Juozas | 17 gegužės, 2011 at 14:59

    Puikus tekstas UFO news rubrikai

    Please wait...
  10. wazzup | 17 gegužės, 2011 at 17:27

    Kol kas socialiai atsakingi švedai tyli, todėl nėra ko aušinti burnos. Bus kaip bus, ne pirmas kartas, kai Lietuvoje galioja kiti standartai, kaip išskirtinei runkelių žemei.

    Please wait...
  11. Abejoju | 17 gegužės, 2011 at 18:04

    Kadangi televerslas yra verslas kaip ir visi kiti, tai tokios kliurkos akivaizdoje turėtų savininkai įsikišti. Kam pendelį duoti, ką atleisti, kam atleisti.
    Nemanau kad Krivickas jiems toks svarbus kad dėl to visam tv3 tinklui reikia jį užstoti.

    Please wait...
  12. nida | 17 gegužės, 2011 at 20:16

    Televerslas ypatingas tuo, kad transliuoti TV programas reikalingas eteris. Eteris – yra valstybės nuosavybė, kitaip tariant, visų jos piliečių turtas. Todėl ir yra įkurtos RTV komisijos, kurios dalina dažnius konkurso metu tik etiškiems, visuomenės interesams tarnaujantiems transliuotuojams. Komisija, kuri stebi, kaip transliuotojai vykdo įsipareigojimus, už pažeidimus gali dažnį atimti ir tada telikui – chana. Tuo ir buvo TV3 pagrasinusi prokuratūra.

    TV3 tai puikiai žino, bet, užuot kritę ant kelio ir prisipažinę kalti, užėmė kaip kokie mulkiai idiotiškos gynybos poziciją. Suprantama, jie siaubingai bijo savininkų sankcijų ir bando prieš juos suvaizduoti, jog valdo situaciją ir nieko bloga nevyksta, šiaip, eiliniai pasispardymai, durnų komisijų ir durnos valdžios cenzūra, kuriai bus duodamas atkirtis, TV3 būtų labai svarbus aukštosios valdžios palaikymas, tuo juo mikliai suspekuliuotų prieš savininkus, Tačiau valdžia negali nurodinėti visuomeninėms komisijoms, kaip jos turi dirbti, atvirkščiai, privalo gerbti jų sprendimus. Bet ta TV3 net ir to nesupranta.

    Please wait...
  13. atas | 17 gegužės, 2011 at 21:56

    Visi daro vienokių ar kitokių etikos pažeidimų. Galų gale net ir labai norint vidinės situacijos sukontroliuoti neįmanoma, nes tektų peržiūrėti visą eterį. Kitas klausimas, kokia reakcija po veiksmo ir atoveiksmio. Čia jau prasideda linksmybės, kurios priveda prie absurdo, kai žiniasklaida prašo valstybės vadovų pagalbos apginant nuo pačios žiniasklaidos savireguliacijos institucijos. Juodžiausias humoras ir absoliutus nesusivokimas.

    Please wait...
  14. Shafaq | 26 rugsėjo, 2015 at 12:30

    etot kurginyan sdloat rothschildov! ego tozhe raskrutshiwaut w Rossii dlja psewdosozialisma po trotskomu (nowi tolpolitarism) i raswala Rossii (revoluzia kak eto uzhe bilo) Info pro kurginyana na KPE. ru !!!Dmitri Slawoljubov ..wash bibleiski projekt w rasnowidnoi forme skoro prowaliza i washa psewdowlast (kapitalism, pwsewdosozialism gde toka elita rulit a ne narod..) isbrannix balnix skoro bolshe nebudet

    Please wait...

Palikite komentarą