APKLAUSA: DIDŽIUMA AUDITORIJOS PIRMUOJU KANALU PULTELYJE YRA PARINKĘ LTV

(Last Updated On: 2019-07-24)

Tik ką baigiau apklausą apie tai, kurį TV kanalą savo televizoriuje esate užsiprogramavę pirmuoju. Rezultatas yra toks:

Apklausa "Kuris TV kanalas yra pirmas Jūsų distanciniame pultelyje?"

Tokią temą apklausai pasirinkau neatsitiktinai. Žmonės, programuodami kanalus, renkasi ne tik kažkokios tradicinės susiformavusios tvarkos, bet ir patogumo, bei jų galvose viešpataujančios telepomėgių hierarchijos. Todėl pirmais jie dažnai renkasi tuos, kuriuos labiau žiūri, linkę žiūrėti ar mano esą linkę.

Kuo kanalo numeris yra mažesnis, tuo daugiau galimybių, jog žiūrovo akis už jo užkibs , nes klavišai dažniausiai maigomi didėjimo tvarka, o televizorius įjungiamas spaudžiant pirmą mygtą.

Kaip matote, balsavo nemažai uagadugu skaitytojų. Tai, kad daugiausiai surinko LTV, nėra siurprizas. Nors LNK kažkada taip pat išrado savo pirmąjį kanalą ir pavadino jį TV1, nors rusai savo informaciniui- pramoginiui PBK desantui  į Baltijos šalis ne tik suteikė baltišką pavadinimą, bet ir sukergė jį su savo Pervyj, tikruoju Lietuvos pirmuoju 56 procentai uagadugu skaitytojų vis dar laiko LTV.

Tas pirmasis, tiesa, turėtų būti asocijuojamas su kitu semantiškai panašiu žodžiu – vieninteliu. Dabar jau virš 50 metų skaičiuojanti LTV pirmus trisdešimt kelis metus buvo vienintelė lietuviška TV. Tada didelio pasirinkimo nebuvo. Nusipirkę televizorių tarsi į komunizmo rytojaus perspektyvą spoksojo į 12 kanalų padalų, išdėstytų tarsi laikrodžio ciferblate. Naudingos buvo tik dvi – vienintelį lietuvišką ir vienintelį sąjunginį žyminčios. Tiesa, jų niekas nešaukė pirmu ir antru – nuotolinio valdymo pultelių nebuvo, kanalai persijungdavo ranka ir užsiprogramuoti savo norima tvarka jų nebuvo įmanoma. Todėl vienur jie buvo antras ir ketvirtas, kitur – septintas ir devintas, kitur – dar kuris nors. Pasienyje gyvenantys prisidurdavo dar kokį lenkišką, latvišką ar baltarusišką. Vėliau atsirado ir antrasis sąjunginis.

Skaityk  TELEVIZIJŲ PRIEŠRINKIMINĖ PROBLEMA YRA "PECKELIAI" IŠ VRK

Tačiau LTV situacijos tai nepakeitė – ji buvo vienintelė, o po to, kai atsirado pusplytės dydžio distanciniai pulteliai – dar ir pirma.

Tokią ją ir radome, kai atsirado komercinis transliavimas. Naujas, it grybai po lietaus dygstančias televizijas nemaža krūva žiūrovų laikė tos pirmosios filialais. Buvo tame racijos, nes jų eteryje neretai matė veidus, prie kurių buvo pripratę, kontempliuodami LTV naujienų laidas, forumus ar spektaklius. O komercinių televizijų nestebino laiškai, kuriuos peradresuotus jie gaudavo iš Nacionalinio transliuotojo. Žiūrovai adresą rašydavo: LTV, TV3 redakcija, Konarskio g. 49, Vilnius…

Pas močiutę, į Fukušimą, Utenos apskrity…

Štai kodėl ir nestebina tie 56 procentai.

Stebina kitkas. Kad televizija, tarp žiūrovų turinti šitokį pasitikėjimo kreditą, o šį šeštadienį geriausiu laiku rodžiusi, tarkim, miuziklą Velnio nuotaka bei koncertą Vytauto Kernagio dainos Vilniui, sugeba rinkti tik 8.3 procento auditorijos dalies (duomenys iš TNS) – du kartus mažiau, nei TV3 ir tris kartus, nei LNK.

Apkaltinti komercinius transliuotojus, kad jie transliuoja, yra naivu. Nes jie tiesiog transliuoja – t.y. dirba savo darbą. Žiūrovai kalti? Reitingai? Bet jie ir yra tie patys žiūrovai… Tik reitingais suskaičiuoti. Reitingų matavimas neteisingas? Bet ką LTV pasakytų, jei tie skaičiai būtų gražesni? Juolab, kad LTV rezultatai, tarkim, savaitės auditorijos pjūvyje dar prieš metus rodė 12 procentų, o dabar – 10. Taigi buvo ir geriau, o mažėjimas – akivaizdus.

Kažkiek krustelta su Giminių premjera, bet reitingų šventės, kad ir kaip tai būtų šventvagiška, į LTV ateina tik su laidotuvėmis.

Ir Vasaros olimpiados tik kas ketvirti metai atsitinka…

Nežinia ko laukti…

Stebintų, kad pasirinkusiųjų pirmuoju kanalu TV3 yra maždaug dvigubai daugiau, nei LNK. Bet po to pagalvoji, kad tai logiška. LNK auditorija yra gerokai vyrėlesnė – jai natūralu prioritetu laikyti LTV. O jaunesniems žiūrovams TV3 yra daug patrauklesnė, todėl programuodami savo televizorių, jie labiau linkę pradėti nuo kalvarijų, o ne servetėlių.

BTV tarp kandidatų rinktis pirmuoju kanalu yra toje grupėje, kur ne tik PBK, ar Lietuvos ryto TV, bet ir antrinės televizijos – LTV2, TV6, TV1…

Skaityk  SKAIČIAI: PRAMOGOS - PANGASIJOMIS PER LAVRINOVIČIŲ, SMORIGINU PER USPASKICH

Net 7 procentai renkasi nišinius kanalus. Tarp jų, matyt, sportas, History, Discovery, National Geographic, specializuoti žinių kanalai, rusakalbės televizijos.

Nišinių televizijų segmento užimamas kiekis tik didės.

Please wait...
Kategorijos:  Technologijos, TV istorija, Visuomenė
Tags: , , , , , , ,

16 komentarai:

  1. nida | 12 balandžio, 2011 at 20:04

    turiu gala ir viasat. Abi kompanijos taip sudėlijo kanalų sąrašą, kad pirmasis kanalas pultelyje yra LTV. Taip ir palikome, daug nesukdami galvos. Ir todėl apklausoje pasakiau, kad pirmasis kanalas yra LTV, bet tai nereiškia jokių mano ypatingų simpatijų. Todėl kažin ar galima daryti kokias tikras išvadas.

    Please wait...
  2. Mykolas | 12 balandžio, 2011 at 20:47

    Na va, blogai supratau klausimą… Galvojau, čia klausimas, kuris kanalas labiau žiūrimas, o pasirodo apie vietą pultelyje… Deja, vieną balsą turite neteisingą… 🙂

    Please wait...
  3. uagadugu | 12 balandžio, 2011 at 20:53

    Ką padarysi, Mykolai. Pasirodo, ne visur reikia ieškoti metaforų:)

    Please wait...
  4. Edvardas | 12 balandžio, 2011 at 22:15

    Pritarsiu Nidai. Taip jau yra, kad didžioji dalis, spėju, iš esmės nekeičia tų kanalų tvarkos, ypač lietuviškų. O būtent LTV ir būna įrašoma pirmoji.

    Please wait...
  5. uagadugu | 12 balandžio, 2011 at 22:22

    Pas mane kita kabelinė, tai ten pirmas Cartoon Networks. O kai jos neturėjau (o daugumas žmonių kabelinių neturi), tai turi gaudyti eterinį signalą, kur tie dažniai sudėlioti be jokios tvarkos.

    Please wait...
  6. Sigitas | 12 balandžio, 2011 at 22:18

    O jeigu taip:
    kanalai išdėstomi “autoscan” tvarka (Kaune gavosi LTV po Lryto). O dėl to, kad pirmas == dažniau žiūrimas, irgi klausimas. Power On dažnai įjungia paskutinį žiūrėt

    Please wait...
  7. Pranas | 13 balandžio, 2011 at 00:01

    “Pasienyje gyvenantys prisidurdavo dar kokį lenkišką” – pasienį sudarė Alytus, Kapsukas ir mažiausiai pusė Kauno 🙂

    Please wait...
  8. uagadugu | 13 balandžio, 2011 at 08:32

    Nežinojau, Pranai. Negyvenau toje Lietuvos daly tada.

    Please wait...
  9. Šypsena | 13 balandžio, 2011 at 08:58

    Nereikėtų sureikšminti kanalų tvarkos. Turbūt daugelyje kabelinių pirmas kanalas – LTV, ir žmonės nieko nekeičia. O kai žmogus pats paleidžia “autoscan” kanalų paiešką, jam svarbiausia iš pradžių susidėlioti 3 kanalus: LNK, TV3, LTV. Ir kuris pirmas įkrenta, tas dažnai ir lieka pirmu.
    Turbūt daug svarbesnis šis klausimas: koks pirmas kanalas yra pas 410 TV metrų siųstuvų turėtojus? Ir kas, kaip jį nustato?

    Please wait...
  10. Marius | 13 balandžio, 2011 at 11:46

    Valstybinių TV kanalai ir turi būti šiek tiek nuobodūs. Žiūriu palydovinė TV, jau 12 metų ir tik galiu patvirtinti, kad taip yra kitų šalių valstybinės TV.

    Please wait...
  11. Skaitalas | 14 balandžio, 2011 at 10:01

    Pas mane tokia tvarka:
    TV3 – numeris 3, nes būtent toks numeris figuruoja pavadinime.
    BTV – numeris 4, nes kadaise vadinosi TV4
    LTV – numeris 1, nes pirmoji lietuviška televizija
    LNK – numeris 2, nes užprogramavus tuos tris kanalus paprasčiausiai liko laisvas 2 mygtukas
    Lryto TV – numeris 5, nes jis atsirado vėliausiai iš šių penkių ir atsidūrė sąrašo pabaigoje.

    O kitų TV kanalų mano mieste paprasčiausiai nerodo 🙂 Manau daug kas ruošdami savo TV ieško kažkokių kanalo asociacijų su tam tikrais skaičiais 🙂

    Please wait...
  12. TNS | 14 balandžio, 2011 at 14:08

    Šypsena,
    statant TV metrą TV auditorijos tyrimo dalyvio namuose, kanalai sudėliojami ta pačia tvarka, kaip iki pastatymo kanalai buvo išdėlioti konkrečiame TV – jei namuose yra keli televizoriai, prie kiekvieno jų jungiamas TV metras ir neretai pasitaiko, kad kiekvieno prietaiso pultelyje ši tvarka yra skirtinga – pagal tos šeimos narių pageidavimą. Kanalų eiliškumas skenuojant ir kanalų eiliškumas pastatymo metu fiksuojami protokole.
    Taigi, kanalų tvarka pultelyje priklauso nuo šeimos, – kartais prasideda lietuviškais kanalais, kartais – rusiškais, o kartais pirmose pozicijose pasirenkami vaikiški kanalai.

    Please wait...
  13. zorge | 14 balandžio, 2011 at 14:28

    TNS’ai, o kaip tas skanavimas vyksta? Ar gali tep but, kad pas mane pastate TV metra sukonfigutavo su vienais kanalais. Man telikas pradejo rodyt blogai. Paleidau autoskana ir kanalu tvarka pasikeite. Kaip tada tv metras fiksuoja kanala? niu pvz.: pries man paleidzant autoskana LTV-1-numeris TV3-2 numeris, po autoskano LTV 2 numeris, TV3- 1 numeris. Tai TV metras kaip fiksuos? Ar kartais nebus taip, kad 1 numeri jos laikys vis tiek LTV, 2- vis tiek TV3, nors yra atvirksciai.

    Please wait...
  14. TNS | 14 balandžio, 2011 at 16:39

    Zorge, TV metras TV kanalo žiūrėjimą identifikuoja ne pagal jo numerį pultelyje… Tikrai nėra taip primityvu:) Kanalų sudėliojimas pultelyje pagal tyrimo dalyvių pageidavimus yra tam, kad kuo mažiau įtakotume jų žiūrėjimą, o ne tam, kad pagal numerį pultelyje priskirtume TV kanalui žiūrėjimą. Analoginės TV atveju kanalas identifikuojamas pagal jo dažnį, skaitmeninės TV atveju – pagal vaizdinę informaciją – t.y. infobox’o informacija TV ekrane lyginama su TVmetro atmintyje įvesta vaizdine informacija. Kanalų numeracija pultelyje yra tik respondento patogumui, nes sumontavus TV metrą kanalai perjungiami ne įprastiniu televizoriaus pulteliu, bet TV metro pulteliu, turinčiu papildomas – žiūrovo identifikavimo – galimybes.

    Please wait...
  15. zorge | 15 balandžio, 2011 at 08:55

    Aciu, TNS’ai biski aiskiau. Tiesa idomu butu pamatyti, kaip atrodo tasai pultelis su papildomom identifikavimo galimybemis? Ar nebus jis tokio dydzio kaip kompo klaviatura?
    Gal kur nors galima pamatyti foto- jei tai nera konfidencialu…

    Please wait...
  16. TNS | 18 balandžio, 2011 at 11:21

    zorge, parašykite užklausą http://www.tvmetrai.lt – atsiųsime.

    Please wait...

Palikite komentarą