“JAUSMŲ MIESTAS”: CHOLERIŠKAS RUSIJOS IMPLANTAS Į LIETUVIŠKĄ DIRVĄ

(Last Updated On: 2019-07-31)
Jausmų miestas

Jausmų miestas © LNK

 

Jausmų miestas yra labai rusiškas. Toks rusiškas, kad, kai dabar bandau prisiminti scenas iš pirmosios serijos, man kažkodėl ant liežuvio galo pinasi rusiški žodžiai – suka, samec, tiuriaga, sizo, šizo (kalė, patinas, kalėjimas, tyrimų izoliatorius, baudžiamasis izoliatorius) ir kt.

Nors niekas ten rusiškai nešnekėjo – serialas pagal rusišką licenciją gaminamas Lietuvoje ir čia sulietuvintas.

Bet pati atmosfera rusiška – slavams urbanistika reiškia cholerišką, o gal netgi isterišką pasaulėjautą, todėl, nepaisant užrašų apie Klaipėdą, Jonavą, Šiaulius, jauti Kalinino, Vologdos ar Vladimiro chruščiovkių kvapą. Isteriški posovietinės erdvės būviai, Rusijoje sukomplikuoti dar ir pokario vyrų trūkumo. Todėl čia instinktai daug ryškesni, išgryninti, nemaskuojami flirto ažūro: patinas niekuomet neis pas kalę, jei ji nevilios – čia pirmosios serijos maksima.

Stipru, ar ne? Ne estetų vakarėliui.

Nežiurėsiu daugiau šito serialo, nors ir nesu estetas. Manęs negąsdina termino pramoginė kultūra egzistavimas bei toleruoju visas jos formas, jei čia esama bent kiek profesijos ar talento, ir nevadinu jų žemomis.

Bet Jausmų miesto nežiūrėsiu, nes ta pabrėžtinai rėksminga forma su patinais ir kalėmis mane erzina. Tačiau, įtariu, būsiu išimtis ir serialas gali būti žiūrimas. Manau, kad LNK sąmoningai pasirinko tokią provokacijos formą – lygiai taip pat, kaip kadais visai sėkmingai kontraprogramavo rusiškus Okna a la Nagijev prieš Nomedą a la Milušauskas.

Gal tame lietuvyje po ruso iš tiesų yra daug ruso? Gal netgi daugiau, nei lietuvio? Todėl komerciškai tiksliai pataikius, gali suvirpinti stygą a la Kalinka Malinka.

Šiaip jau aprioriškai nieko blogo – juk šnekame apie tautą, pagimdžiusią A. Čechovą ir F. Dostojevskį.

Skaityk  KOMENTATORIAUS RUBRIKA: PLACA APIE IŠVAIZDOS TOBULINIMO LAIDAS

Aišku, ką pasakytų F. Dostojevskis, pamatęs Jausmų miestą, vienas Dievas težino…

Bet nukrypau nuo rašinio temos. Bandau savyje aiškintis, kuo Jausmų miesto vaidyba skiriasi, tarkim, nuo Giminių, kurių autoriai tariasi iškėlę kartelę aukščiau, nei visi kiti pasaulyje plačiam.

Giminėse tempas daug lėtesnis, aktoriai filmuojami ne tik ilgesnėmis sekvencijomis, bet ir stambesniais planais. Stambesni planai leidžia talentingesniems iš jų  geriau atskleisti personažo psichologiją (tiesa, tik talentingiems, nes kiti taip filmuojami atrodo graudžiai…). Tai Giminėse vaidinantys aktoriai, berods, ir vadina aukštuoju pilotažu.

Tuo tarpu Jausmų mieste tempas per didelis, kad išlaužinėtum ilgus ir reikšmingus žiūrėjimus į kamerą. Čia turi viską greit pagauti ir greit padėti į vietą. Žaidimas – greitesnis.

O LNK dar sau gerokai pasilengvino ir gamybinį procesą, nes pirko scenarijų ir apėjo opiai lietuvišką gero scenarijaus problemą. Kitur patikrintas, populiarus serialas, teisingai įstatytas į lietuviškas vėžes, gali ir pasiteisinti.

Juolab, kad pirkdamas scenarijaus dialogus, nusiperki ir mizanscenas – kažkas jau yra jas sugalvojęs – imi panašią natūrą ir įtaikai teisingai.

Produktas gali pavažiuoti.

Parodytos pirmos  dvi serijos. Tokio tipo ir dar toli nuo praimtaimo (16.55 val.) rodomiems serialams dviejų serijų skaičiai yra dar gerokai per ankstyvas etapas daryti išvadas, bet iš pareigos paminėsiu reitingus:

Vakar, antradienį, 16.55-17.30 val., LNK:TV3 = 3.2:4.5;

ankstesnį antradienį, 16.55-17.30 val., LNK:TV3 = 3.6.4.3 (duomenys iš TNS).

Please wait...
Kategorijos:  Laidos, Personalijos, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , , ,

32 komentarai:

  1. nida | 9 kovo, 2011 at 10:44

    Vau, Dievas rašomas iš didžiosios

    Please wait...
  2. uagadugu | 9 kovo, 2011 at 10:52

    Taip retai dievažyjuosi, kad ir parašau neteisingai. Nieko, Bačkis neskaito. Nebent Viluckas.

    Please wait...
  3. Cyrus | 9 kovo, 2011 at 12:36

    Vis bandau suvokti tokių serialų prasmę, bet nepavyksta. Tuomet susinervinu, perjungiu ir bandau atsakyti į klausymą; kodėl? peršasi tik viena mintis-asmeninis bukumas. Nes negi galima tiek pinigų ir laiko investuoti į beprasmius dalykus?

    Please wait...
  4. Ingis | 9 kovo, 2011 at 13:37

    – Cyrus. Atsakymas: pramoga. Kam ieškoti prasmės? O apžvalga – gera, įžvalgos – puikios. Žiūrėjau tas serijas, daug kas kliuvo, ypač prasta vaidyba, bet uagadugu tiksliai nubrėžė tą bendrą atstūmimo vardiklį – suka, samec, tiuriaga, sizo, šizo. Visai be kūrybinės ugnelės LT auditorijai adaptuotas serialas. Bukai. Tą pavyko nusakyti uagadugu, dėl to ir skaitau uagadugu.
    .

    Please wait...
  5. hvj | 9 kovo, 2011 at 13:47

    O gal taip tik jums, susipažinusiems su rusų serialais, atrodo? Žiūrės serialą močiutė iš Utenos ir nesuks galvos apie tai kiek kas ką primena…

    Please wait...
  6. gafa | 9 kovo, 2011 at 15:31

    tai jausmu mietas pralaimejo?

    Please wait...
  7. Šypsena | 9 kovo, 2011 at 15:35

    Kažkodėl man atrodo, kad serialas “Jausmų miestas” skirtas treniruotėms. LNK treniruojasi, ugdo komandą, kad kada nors galų gale be brangininko R.Skaisgirio pagalbos sukurtų gerą serialą. Treniruotis reikia. Kad ir nežiūrimu laiku. Treniruotės atneš profesionalumą.

    Please wait...
  8. Šypsena | 9 kovo, 2011 at 15:37

    Beje, uagadugu, šiaip, su linksma šypsena noriu paklausti, tu manai, kad Lietuvoje nėra taip: ‘patinas niekuomet neis pas kalę, jei ji nevilios’? 🙂

    Please wait...
  9. uagadugu | 9 kovo, 2011 at 15:46

    Turėjau omeny leksiką, kuri būtent tokia forma tame seriale vartojama. Į apibendrinimus nepretenduočiau.

    Please wait...
  10. fff | 9 kovo, 2011 at 15:57

    Šypsena, Skaigirio serialai joks etalonas. Kad tokius daryti daug treniruotis nereikia. O populiarumo klausimas tik kanale. “Pavogta laimė” jei būtų troikėje tai triuškintų viską.

    Please wait...
  11. Ingis | 9 kovo, 2011 at 16:41

    fff. Nu jau. O kaip “Nekviesta meilė” triuškino viską būdama ne tame kanale?

    Please wait...
  12. fff | 9 kovo, 2011 at 17:11

    Na, aš pasakiau apie dabartinius serialus ir dabartinę situaciją. O kai buvo NM laikai, tai ne tik serialai buvo kitokie. Šiaip jau, nėra taip, kad viskas priklausytų nuo vienos pusės. Nėra taip, kad žiūrovas sakytų- šitas serialas yra geras ir aš jį žiūrėsiu. Ne. Sakoma, šitas yra geresnis nei, kiti kur dabar rodo kiti kanalai.

    Please wait...
  13. Šypsena | 10 kovo, 2011 at 10:59

    fff, R.Skaisgirio serialai, be abejo, ne etalonas. Bet visgi – jei Skaisgirio komanda sugeba gaminti serialus su 10-14 proc. reitingu, tai konkurentai – tik su 4-8 proc. Žymus skirtumas. Ir jis yra dėl to, kad Skaisgirio komanda ilgai treniravosi – pirmieji serialai buvo daug prastesni ir menkesnio reitingo. Jie pramoko ir jau negrybauja po pievas. O konkurentai grybauja. 🙂

    Please wait...
  14. nida | 10 kovo, 2011 at 12:05

    sutinku su Šypsena. Muilo operoms didelio meniškumo nereikia, o štai amatas būtinas. Standarto pritaikymas reikalauja techninių įgūdžių, o jie atsiranda tik po netrumpos praktikos. Skaisgirio komanda jau neblogai įkalė ranką, čia scenaristais dirba Puklevičius ir Vaitkevičiūtė – jie yra rašytojai, o ne mėgėjai, o tai irgi juntama.

    Please wait...
  15. uagadugu | 10 kovo, 2011 at 12:37

    Kaip čia pasakius… Neneigdamas Puklevičiaus ir Vaitkevičiūtės talento, vis gi norėčiau pastebėti, kad rašytojo amato įvaldymas automatiškai nereiškia TV scenaristo amato įgūdžių apturėjimo…

    Please wait...
  16. nida | 10 kovo, 2011 at 12:53

    bet aš ir kalbu, kad jie to išmoko. O kaip rašytojai jie sugeba rutulioti siužetą, sugalvoti originalesnes konfliktines situacijas, kas yra mėgėjų silpniausia vieta.

    Please wait...
  17. Ingis | 10 kovo, 2011 at 13:14

    uagadugu, jei, sakykime, Vaitkevičiūtė, dirbusi prie itin gerus reitingus darančių serialų, nėra įvaldžiusi TV scenaristo amato, tai kas tada Lietuvoje yra įvaldęs? Kitas dalykas – kas dirba su scenarijumi. Pažiūrėjus “Jausmų miestą”, režisierių reikia sodinti į rogutes, vežti į mišką ir ten jį varnoms palikti – visiškai nemoka dirbti, toks bet kokį scenarijų sugadins.

    Please wait...
  18. uagadugu | 10 kovo, 2011 at 14:08

    Ingis, įdėmiau įsiskaityk, prašau, ką aš rašiau – frazės Vaitkevičiūtė, dirbusi prie itin gerus reitingus darančių serialų, nėra įvaldžiusi TV scenaristo amato ten nebuvo 🙂

    Please wait...
  19. fff | 10 kovo, 2011 at 13:56

    Ingis, gal galėtumėt savo nuomonę argumentuoti? Kuo jau tas režisierius blogas? Aš čia klausiu ne dėl to, kad ginčytis ar ginti, paprasčiausiai “įdomu.

    Please wait...
  20. Ingis | 10 kovo, 2011 at 15:02

    uagadugu, atsiprašau. Nebuvo.

    Please wait...
  21. Ingis | 10 kovo, 2011 at 15:12

    fff. matėte bent seriją? Pažiūrėkite kaip grandas Šurna gerai, be priekaištų vaidina ir kaip, sakykime, toji Loreta, traukinyje, su čiulpinuku burnoje. Nevaidina, o maivosi, lyg agitbrigadinikė 🙂 Scena šizo: aiškiai perspausta. Gydytoją tas kur vaidina – išvis, vos pašneka. 🙂 ir t.t. Ir pažiūrėkite originalo pirmą seriją, kaip tas pačias scenas režisuoja rusų režisieriai. Ukrainoje mušė visus rekordus, 22 proc. ratio, o čia, tas pats scenarijus, bet rezultatas priešingas.

    Please wait...
  22. fff | 10 kovo, 2011 at 15:31

    na, man tai visuose lietuviškuose serialuose aktoriai stabiliai maivosi. Jausmų miestas ne išskirtinids. O meksikiečiai, tai išvis “agitbrigados”…

    Please wait...
  23. Ingis | 10 kovo, 2011 at 16:36

    Na, matote, Jums viskas blogai, nuo Meksikos iki Lietuvos, tai kam čia dar kažką konkretizuoti.

    Please wait...
  24. fff | 10 kovo, 2011 at 16:54

    tam, kad suprasti kuo šis serialas blogesnis/geresnis už kitus. Šiuo momentu galvoju, kad nuo režisieriaus priklausantis gerumas/blogumas yra minimalus. Sėkmei pirmiausiai reikia gero scenarijaus ir tinkamo kanalo (į savoką “tinkamas kanalas” įeina rodymo laikas, savireklama, kanalo įvaizdis ir. t.t.). Scenarijaus gerumas turbūt irgi nėra atsietas nuo laiko ir vietos. Spėju, kad mokslai ir logika čia nepadės – greičiausiai reikia gimti tokiu kuris gali pajausti, ko tautai dabar reikia.

    Please wait...
  25. nida | 10 kovo, 2011 at 17:20

    to fff. Kaip sakė vienas HBO (JAV kabelinė TV) vadų: jei žinočiau, kas bus žiūrima, kurčiau tai, ko žmonės nori ir semčiau pinigus. Bet to niekas nežino. Ir net kiek Amerikoje daro sociologinių apklausų, dažniausiai veltui, Kine dar šiaip ne taip numatomi lūkesčiai: sakykime, dabar žiūrovai ryte praryja katastrofų filmus apie pasaulio pabaigą. Dar žiūrimos debiliškos romantinės komedijos su A klasės žvaigždėmis. TV dažniausiai tokių žvaigždžių neturi, katastrofų filmų negali padaryti dėl mažo biudžeto. Belieka burti iš kavos tirščių. Tačiau JAV serialai vis dėlto labai profesionalūs. Dirba tiksliai. Reikia tik mokytis iš jų.

    Please wait...
  26. Ingis | 10 kovo, 2011 at 17:35

    Nesutinku, gerbiamasis, ir štai kodėl: prie scenarijaus dirbo Lietuvai neįsivaizduojamos pajėgos, virš 20 kūrybinių darbuotojų: keli vedantieji scenaristai, dialogų rašytojai. Scenarijus – ledas. Juk tą pati serialą ir dabar rodo PBK, kažkurią ten 500 – ąją seriją. O startavo kažkokioje INIT, “netinkamas” serialo plėtotei, augimui kanalas.

    “galvoju, kad nuo režisieriaus priklausantis gerumas/blogumas yra minimalus”.
    Nu O.K. , gi sakau, palyginkite režisūrą, rusų ir mūsiškio.

    “Scenarijaus gerumas turbūt irgi nėra atsietas nuo laiko ir vietos.”

    Sceanrijus geras, kai yra daug gerų dramaturgiškų situacijų, kurios organiškai gula į vientisą istoriją bla bla… O čia – adaptacija, ir ta prasme – pritraukimo prie LT realybės matricos – reuzltas – nulis. Čia režisierius turėjo sakyti, jūs, ką, chebra, durni, aš nedirbsiu su tokiomis lokacijomis, kurios rusams reiškia – vieną, o lietuviams visai ką kitą. Bet režisierius eina ir nesusitvarko. Nes kelionės traukiniu, šizo – vienokios asociacijos Rusijoje, kur kas ketvirtas vyras yra sėdėjęs zonoje, kitokios yra Lietuvoje.

    Visa tai gerai pastebėjo uagadugu.[cit]”Isteriški posovietinės erdvės būviai, Rusijoje sukomplikuoti dar ir pokario vyrų trūkumo.”[cit.p.] – labai tikslu, kad net, manau, kad čia ne jo mintis, o nuo kažko nugvelbta, bet šitam serialui labai tinka. Nėra pataikyta į lietuviškas vėžes. Aktoriams režisierius nesugeba išaiškinti charakterių. Todėl – ant rogučių tą betalentį, ir – į mišką. Nuo to tik visi laimėsime. 🙂

    Please wait...
  27. fff | 10 kovo, 2011 at 17:40

    nida, pas mus daromi serialai už tokį minimalų biudžetą, kad lyginti su amerikonais niekaip neįmanoma. Apie kokį profesionalumą galima kalbėti kai vienai serijai skiriama viena pamaina?

    Please wait...
  28. fff | 10 kovo, 2011 at 18:04

    Ingis, o kaip manote, jeigu televizija būtų nupirkusi rusų nufilmuotą serialą ir parodžiusi vietoj lietuviško, ar žiūrovams būtų labiau patikę?
    Turėtų. Juk scenarijus puikus, režisūra ir vaidyba tobula… Bet aš kažko labai abejoju…

    Please wait...
  29. Ingis | 10 kovo, 2011 at 18:17

    fff./ Juk rašiau apie butinybe pataikyti į lietuviškas vėžes. Juk ir patį “Daktarą Hausą” žiūri mažiau, nei “Naisių vasarą”.

    Please wait...
  30. Šypsena | 11 kovo, 2011 at 11:50

    Ingis ilgame komentare daug ką teisingai išguldė. Scenarijus – svarbu, pagrindas, bet kai ‘Ukrainoje mušė visus rekordus, 22 proc. ratio, o čia, tas pats scenarijus, bet rezultatas priešingas’ – tai jau kitos bėdos: kūrybiškumo, reiklumo, mąstymo. Ir aš maniau, kad jie scenarijų kūrybiškai pritaikys Lietuvai, ir išties kūrybiškas režisierius turėjo pasakyti: ‘jūs, ką, chebra, durni, aš nedirbsiu su tokiomis lokacijomis’. Bet durni ir nekūrybingi – kas? Kas muziką užsako? 😉 Turi postą ir kūrybiško mąstymo jau nereikia. Kėdė už tave mąsto. Taip yra Lietuvoje. Todėl tiek daug diletantiškumo. Pavyzdžiui, elementariausia klaida: bent kiek profesionaliai apie serialus išmanantis žmogus niekada nepatvirtintų “Pavogtos laimės” pagrindinei rolei tos ‘šaltosios’ aktorės, nors ir vaidinusios filmuose. Toks tipažas neleidžia daugeliui žiūrovų (ių) susitapatinti su heroje, o tai reiškia – apskritai žiūrovų abejingumą dramai. Bet mąstanti kėdė nusprendė. Ir net ne kėdė. Kai kyla klausimas, kas nusprendė, atsakymas: ‘Čia mes visi kolektyviškai nusprendėme’. Kolektyviškai š… padarėme. Ir taip bus, kol Lietuvoje svarbu tik postas, o ne žmogaus mąstymas.

    Please wait...
  31. vaidas | 14 kovo, 2011 at 08:46

    Koks skirtumas ar tas Jausmu gorodas buvo populiarus Ukrainoje. Ir ten ir cia jis yra visiskas slamstas, kaip ir visi rusiski serialai (kartu ir lietuviski). Vienintelis puikus rusiskas serialas buvo “Meistras ir Margarita”. Na bet ir kainavo atitinkamai, todel kiekviena serija buvo meno kurinys.

    Please wait...
  32. V | 15 kovo, 2011 at 13:34

    LIetuvoje niekada nebus geru serialu. Nes net vienos mashinos emimas vienai scenai kelia diskusija: “o ar ne geriau tegul pescias ateina. Taip pigiau.” Uzdaras ratas, vaikai, t.y. rinka pernelyg maza didelio biudzeto filmams. 🙂 Na, o be biudzeto torto su migdolais neishkepsi, o sintetiniais priedais skonis tv pramoneje negereja. 🙂

    Please wait...

Palikite komentarą