PER 3 METUS “LIETUVOS RADIJO” KLAUSYTOJŲ SUMAŽĖJO KETVIRTADALIU

(Last Updated On: 2019-10-28)

Pasidomėjęs LTV regresu, sugalvojau, kad ir kita LRT sudedamoji dalis – Lietuvos radijas (LR) yra verta dėmesio.

Juolab, kad Lietuvos radijas yra rinkos lyderis – ne taip, kaip LTV, kuri komerciniams transliuotojams atidavė savo pozicijas dar 1996-aisiais.

Nors apie Lietuvos radiją daug mažiau rašoma žiniasklaidoje, jo laidos labai retai papuola į kritikų taikiklį, bet LR yra nepalyginamai įtakingesnis, nei LTV. Politikų vietoj grūsčiausi į Lietuvos radijo vienuoliktos valandos apžvalginių laidų zoną, o ne LTV Savaitės atgarsius ar Teisę žinoti. Įtakos rinkėjams skirtumas skiriasi ne dešimtimis procentų, o kartais.

Tiesa, radijo auditorija matuojama kita metodika – senu dienoraštiniu būdu, kuriuo televizijos nėra tiriamos nuo 2000- ųjų.

Seniausi tyrimai, kuriuos turiu, yra 2008 metų žiemos (t.y. nuo 2007 gruodžio iki 2008 vasario). Beje, tai patogus laikotarpis lyginti, kadangi tų metų pavasarį keitėsi LRT vadovybė, todėl šio laikotarpio gretinimas su dabartiniu turi dar ir papildomą projekciją.

2008-ųjų žiemą radijo klausytojų rinkos lyderis LR1 turėjo 25.9 % auditorijos dalies (duomenys iš TNS), dienos pasiekimą – 24.9 %, o savaitės – 34.2 %.

O štai paskutiniai TNS svetainėje patalpinti (2010 ruduo) duomenys rodo tokius skaičius: LR1 auditorijos dalis – 18.5 %, dienos pasiekimas – 17.6 %, o savaitės – 27.5 %.

Nesunkiai paskaičiuosime, kad visuose šiuo komponentuose Lietuvos radijo (jei puristai pastebės, kad neteisingai sutapatinu Lietuvos radiją ir LR1, čia ir dabar teisinuosi, kad ir Klasikos, ir Opus 3 klausytojų kiekis toks mažas, kad jį turėti omeny nėra prasmės…) dalis sumažėjo maždaug ketvirtadaliu. Beje, lyginant su situacija prieš 3 metus, rasime, jog LR jau nėra lyderis savaitės pasiekimo kategorijoje – čia jį lenkia M1 ir Lietus.

Turint omeny, kad bendra radijo auditorijos dalis, lyginant ją su 2008 metais, dabar yra gerokai sumažėjusi, tai, jei LR klausytojus skaičiuotume galvomis, tų galvų turėjo sumažėti daugiau nei ketvirtadaliu.

Skaityk  SKAIČIAI: APKALTA IR APDERGTAS EDMUNDAS JAKILAITIS

Abejoju, ar per porą metų išmirė ar emigravo ketvirtadalis LR pagrindinio klausytojų rato – pensininkų, todėl šių tendencijų niekaip nepavadinsi natūraliomis.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Konsumerika, Rinka, TV istorija, Visuomenė
Tags: , , , , , , , , , , ,

20 komentarai:

  1. goga | 3 vasario, 2011 at 15:36

    Manau, kad nacionaline televizija greitai aplenks Pervyj Baltijskij kanal, o Lietuvos radija – Russkoje radio. Klausimas – ar protinga Lietuvos ziurovus ir kklausytojus atiduoti rusams? :((

    Please wait...
  2. klausytojas | 3 vasario, 2011 at 16:07

    Lietuvos radijo klausytojų labai smarkiai sumažėjo jau per pirmuosius Siauro vadovavimo metus. Po daugiau kaip metų buvo susizgribta (citata iš 2009.06.02 LRT tarybos posėdžio protokolo): “Generalinio direktoriaus A.Siaurusevičiaus nuomone Lietuvos radijuj reikia visapusiškai atsinaujinti ir informavo, jog jau yra liepta radijo vadovams paruošti „Lietuvos radijo atsinaujinimo koncepciją“, kuri rugpjūčio mėnesį bus pateikta Tarybai svarstyti.” Klausytojų ir toliau be paliovoa mažėjo. Bet spėkite, ar kas nors padaryta (ar išvis buvo daroma) per daugiau kaip 20 mėnesių, ar kas nors pristatyta LRT tarybai.

    Please wait...
  3. zorge | 3 vasario, 2011 at 16:31

    gerb uagadugu, jei galite palyginkite ne shera, o vid. auditorija tūkst., pamatysite dar didesnius pokycius… beje, radijo klausomumas per 3 metus pakrito 26,8%…

    Please wait...
  4. uagadugu | 3 vasario, 2011 at 16:45

    Ne, neprotinga, Goga. Tik tiek, kad aš nemanyčiau, jog PBK ar “Russkoje radijo” stiprėja tik dėl LRT silpnėjimo. Man atrodo, kad LRT silpnėjimas yra, geriausiu atveju, 10 procentų priežasties, dėl ko anie stiprėja.

    Please wait...
  5. spyris | 3 vasario, 2011 at 16:57

    Sprendžiant iš A.Račo įrašo (http://racas.lt/lrt-taryba-retas-atvejis), Litvaitienė gyrėsi išaugusia radijo klausytojų auditorija (beje, ir Paleckis guodėsi tik labai menku sumažėjimu, o interneto portalas, pasirodo, smuktelėjo tik per kelias vietas). Negali jos (taip pat ir Paleckio) kaltinti neteisybe, nes nėra nurodomas atskaitos taškas, t.y. neaišku su kuo lyginama. Bet man tai primena manipuliaciją. Bepigu manipuliuoti, kai tarybos nariai leidžiasi kvailinami ir to nesigėdija, patys nesidomi tuo, kaip kinta LRT kanalų auditorija, kai apie auditorijos pokyčius atsiskaitoma nereguliariai, nenurodomi lyginamieji laikotarpiai, informacija dozuojama taip, kaip naudinga dozuotojams, o rodikliai parenkami “reikalingi” (kaip Paleckio atveju “dienos auditorija”), net nelygintini arba absurdiški (ką reiškia “svetainė smuktelėjo per kelias vietas”?). Kai nėra reguliarumo, pastoviu atspirties tašku tampa dabartinio LRT vadovo vadovavimo pradžia. Ir būtent nuo tada norisi lyginti auditorijos pokyčius. Kaip kad radijo auditoriją palygino uagadugu. Gal tuomet išaiškėtų, kad svetainės lankomumo sumažėjimą tenka įvertinti ne procentais, o kartais. O televizija prarado daugiau kaip ketvirtadalį savaitės auditorijos dalies.

    Please wait...
  6. goga | 3 vasario, 2011 at 17:10

    As neteigiu, kad 1Baltijos kanalas stipreja del silpnejancios LRT. Bet stai kas yra. Kai 1 Baltijos kanalas pralenkia BTV, man nusispjaut. Bet kai ruskiai lipa ant kulnu NACIONALINIAM TRANSLIUOTOJUI, ima svyruoti mano PASIDIDZIAVIMO SAVO VALSTYBE JAUSMAS. O kai kuriomis akimirkomis pradedu jaustis lyg 1991 metu sausio 13-aja. Tik tuomet rusai LRT uzeme jega, o dabar kazkaip kitaip… Net nemoku pasakyti- kaip :((((

    Please wait...
  7. uagadugu | 3 vasario, 2011 at 20:56

    Kokią matot išeitį?

    Please wait...
  8. Stepas | 3 vasario, 2011 at 21:40

    Žurnalas “Valstybė” paskelbė, kad Delfi Lietuvoje jau tapo įtakingesnis už Katalikų bažnyčią, kurios “auditorija” ko gero nemaža dalimi sutampa su LR auditorija. Matyt “Bibliotekos pažangai”, gausiai reklamuotos to paties LR eteryje, bus gerai pasidarbavusios kad LR auditorija persimestų prie Delfio skaitymo 🙂

    http://racas.lt/delfi-itakingesni-uz-kataliku-baznycia/

    Please wait...
  9. uagadugu | 4 vasario, 2011 at 10:49

    Dainiau, aš jau nespėju apie TV rašinėti, o dar radijas… Gal kada susikaups kokių pamąstymų. Va, Goga galėtų mintis šia tema padėstyti.

    Please wait...
  10. Dainius | 4 vasario, 2011 at 09:50

    Uagadugu, gal geriau konkrečiau pasidalintumėte viena ar keliomis priežastimis (prielaidomis), kodėl ta Lietuvos radijo auditorija sumenko. Tai, kad pasikeitė vadovas ir dėl to sumažėjo, – daugiau aiškumo neprideda. Buvau pastebėjęs, kad nemažai eterio ten užima Savukynas, kuris daug kam nėra itin patrauklus. Tad jei tik galite pateikti kažką konkretaus, tai labai prašom.

    Please wait...
  11. goga | 4 vasario, 2011 at 10:27

    Kokia matau iseiti? Mokytis rusiskai (tiems, kurie nemoka), prisiminti sia kalba (tiems, kurie kazkada mokejo, bet pamirso), tobulinti rusu k. zinias (tiems, kurie moka).

    Please wait...
  12. df | 4 vasario, 2011 at 12:32

    idomu o kokios tendencijos su “ziniu radiju” ?

    Please wait...
  13. uagadugu | 4 vasario, 2011 at 13:02

    Panagrinėsim kurį kartą.

    Please wait...
  14. smalsu | 4 vasario, 2011 at 16:29

    Kažkas labai taikliai pastebėjo, kad LR auditorija mažėja panašiai kaip Katalikų muziejaus lankytojų. Tokios radijo stagnacijos šiame informaciniame laikmety neperneša bent kiek greičiau besiorientuojantis sveiko proto pilietis. Jis turi tarp ko pasirinkti. Visi kiti dar išlieka, bet jų pagal motinos gamtos taisykles vis mažėja. Ir jokie siaurusevičiai čia niekuo dėti-gal įsijunkit BBC?

    Please wait...
  15. klausytojas | 6 vasario, 2011 at 00:27

    smalsu, gal tuomet dar galėtum paaiškinti, kodėl mažėjimas pagal motinos gamtos taisykles taip paspartėjo per pastaruosius dvejus metus?

    Please wait...
  16. arnas | 6 vasario, 2011 at 10:40

    žmonės bunka ir užuot klausę ko nors protingo, geriau net per radiją klauso kaip visokioms “ale talentų žvaigždutės” pasakoja kaip jiems sekasi. Ir užuot bandę suvokti kas dedasi Lietuvoje ir pasaulyje, daug mieliau klausosi gandų, apkalbų, paskalų iš garsenybių gyvenimo…

    Please wait...
  17. info2 | 6 vasario, 2011 at 13:18

    VIDUTINĖ RADIJO AUDITORIJOS STRUKTŪRA PAGAL KLAUSYTĄ LAIKĄ % (SHARE) LIETUVOJE 2010 RUDUO LR – 18.5, o Radijo auditorijos tyrimas 2009m. vasara – ruduo – 17.3. (duomenys iš tns.lt//lt/ziniasklaidos-tyrimai-radijo-auditorijos-tyrimas-duomenys). Tai kur mažėja, o kur didėja? Be to, būtų labai pravartu prisiminti, kad nuo 2010 pavasario premjero siūlymu Lietuvos radijas programą baigia 23 val. ir eina miegoti. Ir reikia nepamiršti, kad bendra radijo auditoija mažėja. Žinių radijas 2009 – 2,6 share’as, o 2010 – 2,9… duomenys iš ten pat.

    Please wait...
  18. korta | 6 vasario, 2011 at 23:30

    Lietuvos radijas visą laiką prisidenginėja share’u, nes jo geležinė pensininkų auditorija radijo klauso visą dieną, kol prasideda TV vienvaldystė. Jeigu peržvelgti to paties share’o pjūvį be pensijinio amžiaus, Lietuvos radijas atsiduria gilioj subinėj. Nereikia pamiršti, kad auditorijos suumažėjimui įtakos turėjo ir AM siųstuvų išjungimas, paliekant vien FM bangų ruožą. Tai reiškia, kad visi seno modelio beFM’iniai imtuvai vieną rytą tapo dežutėmis su rankena. Ar dar atmenat tokius, kaip VEF, Okean, SPidola, Meridian ir t.t.? Bet čia tik techninė pusė. Kita dalis-programa. Ji jau tampa nebeverta jokios kritikos. Pradedant gedulingais senatvinio marazmo kamuojamų vedėjų ir kišeninių žurnalistų balsais, minčių raiška ir galų gale-muzika. Sėkmės.

    Please wait...
  19. uagadugu | 6 vasario, 2011 at 23:56

    Spidolą dar turiu. Bet dėl paties preciziškai išdėstytų priežasčių funkcionuoja tik kaip dekoracija. Info2, gal ta proga galėtumėt padėstyti kokį padėstymą susijusį su premjeru. Ne juokai – kai žmogus nužudo “Lietuvos radiją”, jį išjungdamas jo auditorijos klausomiausiu laiku – po 23 valandos, tai nežinia ką gali pagalvoti apie sadistinius polinkius ir kitas ydas.

    Please wait...
  20. vlkf | 7 vasario, 2011 at 09:35

    iš-mi-rė

    Please wait...

Palikite komentarą