2010-2011 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: SAUSIS

(Last Updated On: 2019-08-01)

Apžvelgsiu pirmojo šių metų mėnesio TV kanalų rezultatus pagal žiūrovų kiekio dalį bendrame auditorijos pyrage (duomenys imti iš TNS):

 

TV stotis 2009-10 m. TV sezono auditorijos dalis (%) 2010 m. gruodžio mėn. auditorijos dalis (%) 2011 m. sausio mėn. auditorijos dalis(%) Pokytis (gruodis-sausis)
TV3 24.6
24.6 22.1
2.5
LNK 20.6 18.9 19.7
0.8
LTV 12.3
10.4 9.7
0.7
BTV 7.2 5.3 5.2
0.1

Kaip matote, rinkos lyderio TV3 skaičiai prastėja. Bet tai nėra nauja situacija, – taip atsitinka, berods, jau trečius metus iš eilės. Kadangi uagadugu egzistavimo istorija taip toli nesiekia, tai bent jau palyginsiu su ankstesnio sezono sausiu. Tada TV3 žiūrėjimas taip pat krito, bet kiek daugiau – 3.1 procento ir nuo aukštėlesnio laiptelio – nuo 26.5 iki 23.4. Prieš metus LNK žiūrėjimas taip pat didėjo, bet jau daug ryškiau – 2.2 procento (nuo 19.1 iki 21.3).

Apskritai, panašu, kad galime šnekėti apie strategiškai skirtingus požiūrius į TV sezono distancijos įveikimą. TV3 sėkmingai investuoja į didelius projektus sezono pradžioje, o vidursezonyje atleidžia pedalą, o LNK, atvirkščiai, kaip tik tada jį paspaudžia. TV3 taktikoje įžvelgiu sąmoningą veiksmų logiką – gruodį ir sausį yra pasirašomos didžiosios metinės sutartys su  reklamos agentūromis ir atskirais dideliais klientais dėl eterio laiko pardavimo. Esant TV žiūrėjimo lyderiu daug lengviau tapti ir lyderiu pardavimuose.

Tiesa, LNK taip pat žino šias aplinkybes ir jai bent jau šį sezoną neprikiši aplaidumo. Tačiau anaiptol ne viskas sekėsi. Šlubavo savaitgalinė programa (tiesa, mažiau, nei ankstesnį sezoną), Nerasta priešnuodžių paskutinę praimtaimo valandą, ne iškart susigriebta taisyti padėtį ir zonoje prieš prasidedant geriausiajam laikui.

Skaityk  2009-2010 METŲ TV SEZONO ŽIŪRIMUMO POKYČIAI: LAPKRITIS-GRUODIS

Sausis, tiesa, nėra standartinis sezono mėnuo. Jį galima pavadinti pereinamuoju, nes dalis savaitgalio projektų yra pasibaigę, bet jų vietose televizijos ne iškart pradeda rodyti naujas laidas; kai kurie projektai rodo savo finalines laidas, todėl tinkleliai būna susijaukę ir sunku spręsti apie antrą sezono pusę įgausiantį tikrą televizijų pajėgumą.

Sausį pradėjo ryškėti LNK pranašumas geriausiu laiku iki 21.10 val., kur vis dar karštu kvėpavimu į aukštybes TV3 reitingų kreives kėlė Moterys meluojančios geriau. Rūtos Mikelkevičiūtės Nuo… Iki… ir Valanda su Rūta laimėjo visus raundus prieš Rūtos Janutienės Paskutinę instanciją ir Kodėl? Vis geriau rungėsi ir FTB, ir Abipus sienos, o KK2 sėkmė 19.10 val. pozicijoje tapo tokia banali, kad apie ją uagadugu jau ir nerašė.

LNK sėkmingiau įaudė į savo programą eilinę bulvarinę klišę – pop žvaigždės Radži menamos tėvų kraujomaišos istoriją ir išspaudė iš jos daug daugiau, nei buvo pajėgi TV3.

Servetėlių programoje pradėjo gerai dirbti priešpraimtaiminės “24 valandos” – čia LNK bent jau pradėjo prilygti LTV.

Šie sėkmės komponentai leido LNK televizijai sausį trimituoti, kad ji yra praimtaimo lyderė. Beje, visiškai analogiškai LNK pasielgė ir prieš metus.

LNK sėkmingai startavo ir su Žvaigždžių duetais šeštadienį – TV3 netgi pasitraukė į šoną, prieš ją nerodydama jokios autorinės laidos.

Tiesa, lyginant su ankstesniu sezonu, LNK ne taip gerai sekėsi sekmadienį – TV3 su proginiais renginiais sugebėjo sustabdyti Lietuvos supermiestą.

Tuo tarpu TV3 bangomis sėkmingai į programą grįžo Naisių vasara, kurių rodymo pozicijoje TV3 kiekvieną dieną gavo po kelis papildomus reitingo procentus. Šalia sėkmingai sekmadienį pasirodžiusių renginių, Naisių vasara, ko gero, ir būtų maloniausia viduržiemio paguoda kalvarijoms.

Toliau krinta LTV žiūrėjimas. Kanalas peržengė morališkai svarbią 10 procentų ribą ir tarsi laiko mašina ritasi atgal – link 2000-2001-ųjų. Galima, aišku, tai nurašyti kokiam nors ypatingai nesėkmingai parodytam dailiajam čiuožimui, bet čia vėl nebūsiu teisus – LTV anksčiau kaip tik į viršų tempdavo būtent tokie renginiai, kada jį įsijungdavo paprastai LTV nežiūrintys. Dabar, panašu, šis dėsnis jau negalioja… O tai verčia šnekėti apie lėtą, bet užtikrintą Nacionalinio transliuotojo garavimą iš žiūrovo atminties. Tikėsimės, kad šią liūdną situaciją pataisys bent jau naujojo Programos direktoriaus Rolando Maskoliūno paskyrimas.

Skaityk  KONTRAPROGRAMAVIMAS: KAKTOMUŠA SU TV

Sausis buvo mėnuo, kai su naujojo kanalo vadovo Audriaus Lelkaičio atsiradimu šiose gerai eksponuotose pareigose viltis siejantys žinomesni BTV veidai, tas viltis, panašu, galutinai prarado. Lina Kairytė išėjo į LNK, o Marius Jančius į Lietuvos ryto TV.

BTV silpstant, pastarasis kanalas  atrodo it ryškus žiedelis. Bent jau dėl šviesos stygiaus niekas nesiskundžia. Trąšos ir papildai pilami reguliariai. O naujienų laidų eteryje – vis daugiau ir daugiau. Sausį galutinai susidėliojo šiokiadienių informacijos pagrindu ruošiamos programos blokas nuo aštuntos iki 22.20 val.

Monumentalu. Gaila, kad tokia programa nebūna iškart rezultatyvi ir reitingų reikia laukti ilgiau, nei paleidus kokią sėkmingą muilo operą.

Ar užteks kantrybės?

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos, Rinka
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 komentarai:

  1. Tadas | 28 vasario, 2011 at 00:04

    Uagadudu, o kokie rezultatai su naujaisis serialais? Pasitraukus MMG kažkaip labai knieti sužinot, kurie muilai lyderiai dabar ;]

    Please wait...
  2. uagadugu | 28 vasario, 2011 at 00:59

    Va, greitai rašysiu. Siūlyčiau įdėmiai sekti uagadugu turinį.

    Please wait...
  3. Žiūrovas | 28 vasario, 2011 at 12:23

    O kaip sekasi L. Kairytės vedamiem savaitės įvykiam top 5 kovoti su savaitės komentarais?

    Please wait...
  4. uagadugu | 28 vasario, 2011 at 13:02

    Stebiu, žiūriu, seku. Kurį kartą rašysiu.

    Please wait...
  5. Darius | 1 kovo, 2011 at 02:30

    Tik tie du minėti išėję žurnalistai BTV nebuvo didelis parardimas – sutaupyta pinigų, nes niekas jų nepakeitė 😀 Lol 😀 Pažvelgus į Jančių Lietuvos ryto TV matosi, jog jis tikrai neprilygsta LNK ir TV3 veidams. O Justė Radzevičiūtė likusi viena BTV Žiniose tvarkosi puikiau nei buvo galima tikėtis 🙂 (tik kiek žmogų be išeiginių žada laikyt? Mano mintis BTV būtų taupant pinigus palikti vieną vedėją, tačiau ją pavaduoti savaitagliais iš tarnyboje dirbančių reporterių.)

    Please wait...
  6. uagadugu | 1 kovo, 2011 at 10:07

    Jeigu Jūsų minima Justė Radzevičiūtė yra geležinės sveikatos žmogus, niekuomet nesergantis ir neinantis atostogų dešimtmečiais, tai kam tie reporteriai, Dariau?

    Please wait...
  7. Darius | 2 kovo, 2011 at 00:49

    Na tai čia tokia įdomi taupymo programa – išimti žurnalistus, retušuoti juos nuotraukuose ir didinti krūvį esamiems 😀

    Please wait...

Palikite komentarą