“ATEITIES LYDERIAI”: ATEITIS LAUKIA NEMORALI

(Last Updated On: 2019-10-28)
"ATEITIES LYDERIAI": ATEITIS LAUKIA NEMORALI

Ateities lyderiai © LRT

Nuo kito ketvirtadienio, vasario 3 dienos, su nemaža pompa pristatinėta Universitetų žinių lyga Ateities lyderiai iš popanoraminės tinklelio zonos keliauja į mažiau prestižinę vietą prieš Panoramą ir bus rodoma 18.45 val.

Ateities lyderiai yra pati silpniausia LTV laida, rodoma 21.15 val., o komercinėms televizijoms nusileidžia kelis kartus – tarkim, pastarąjį ketvirtadienį nuo 21.15 iki 22.55 TV3 rinko 9.5, o LNK – 8.6 retingo procentų, kai Ateities lyderiai – tik 2.6 – t.y. maždaug 3.5 karto mažiau (duomenys iš TNS).

Kritikos šio projekto turiniui yra pažėręs ne tik uagadugu, bei jo komentatoriai, todėl nesikartosiu – spauskite pajuodintas nuorodas ir skaitykite, jei įdomu.

Čia priminsiu kitos natūros kaltinimus projektui, kuriuos laikraštyje Ūkininko patarėjas yra išsakę kiti. Čia rašoma, kad dvi aukštosios mokyklos – Vytauto Didžiojo universitetas ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija – atsisakė dalyvauti „Ateities lyderių“ konkurse. Pagrindinis atsisakymo motyvas – nenorėjo dalyvauti komercinėje laidoje.(…)Vytauto Didžiojo universiteto prorektorė Auksė Balčytienė neslėpė, kad jų mokykla nusprendė nedalyvauti projekte.”Tokį sprendimą priėmėme kartu su studentų atstovybe. Mes įžvelgėme komercinį sumanymą ir, aptarę visus aspektus, nusprendėme likti nuošalyje. Kita vertus, mes laikomės griežtos pozicijos vengti užsakomojo pobūdžio komunikacinių veiklų. Leidimas dalyvauti laidoje būtų kainavęs. Mes tai traktavome kaip būdą pasipelnyti iš universitetų reklamos“, – sakė A. Balčytienė.. Na, o kitas aukštąsias mokyklas, į kurias kreipėsi naujos laidos prodiuseris Laurynas Šeškus, sudomino siūlymas dalyvauti projekte ir jo gyvavimo pradžiai buvo sumokėta po 10 tūkst. Lt.

O štai LRT eksvadovas paryškina tokios komercializacijos pasėkmes: viename interviu „Ateities lyderių“ laidą pagyręs buvęs LRT generalinis direktorius Vaidotas Žukas perspėjo: „Pasakiau „gera laida“, bet prisiminiau nesmulkią smulkmeną, kuri nešališkai LTV administracijai turėtų būti svarbi. Ir pirmoje, ir antroje laidoje tarp senatorių sėdėjo stambių verslo įmonių direktoriai, savaime tampantys reklaminiais veidais.“

Dalyvavimu tokiose laidose nesibodi ir politikai, kuriems rinkimai visada artėja. Įdomu, kad jie dar vienu, ar kitu kampu susiję su LRT. Jau keliose Ateities lyderių laidose spėjęs sudalyvauti Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius laidai žeria ne tik liaupses, bet ir prisipažįsta, kad, cituoju, „Ateities lyderių“ laidai ministerija skiria finansavimą iš ES lėšų pilietinių iniciatyvų projektams. „Lėšos skirtos konkurso tvarka. Jų pakaks finansuoti projektą bent dvejus metus.

Nacionalinės televizijos ir radijo veiklą kuruojančio Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys taip pat prisipažįsta, cituoju, ilgai pavydėjau kolegoms, bet jau sulaukiau pasiūlymo ir spėjau nusifilmuoti dviejose laidose.

Valentino Stundžio vadovaujamas komitetas su aplodismentais patvirtino anksčiau netvirtintas LRT tarybos ataskaitas Seimui, o taip pat labai sėkmingai numuilino visas LRT įstatymo pataisas, kurių dėka dabartinei LRT valdymo sandarai būtų iškilusi grėsmė. Krikščionių demokratų partijos pirmininkui taip pat turėtų patikti, kad LRT transliuoja keliagubai daugiau mišių, nei bet kada iki šiol, o katalikiškas vertybes propaguojanti laida Šventadienio mintys perkelta iš sekmadienio 8.30 val. į daug labiau žiūrimą 15.30 val. poziciją.

Skaityk  SAMAS PRIEŠ LNK KOVOS VALSO RITMU

Įdomu, ar kam nors kada nors pavyks ją iš čia iškrapštyti…

Nesunku pagalvoti, kad LRT administracijai Ateities lyderiai – vienas iš jos lobistinių instrumentų darant poveikį Seimo ar Vyriausybės nariams.

Tokius įtarimus patvirtina mažiau jos  dėmesio nusipelniusi Loreta Graužinienė: „Tai, kad ne visoms aukštosioms mokykloms sudarytos vienodos galimybės dalyvauti projekte, verčia suklusti. Kodėl? Pasirodo, dėl mokesčio startui. Manau, kad tai iškreipia projekto idėją. Juk buvo žinoma, kad ministerija atras ES programinių lėšų. Kitas dalykas – politikų dalyvavimas laidoje. Tai tėra paslėpta reklama ir ministrui bei politikams nederėtų taip reklamuotis“, – sakė L. Graužinienė. Pasak Seimo Audito komisijos pirmininkės, nedera pamiršti, kad viena Seimo nario darbo valanda kainuoja net 30 tūkst. litų mokesčių mokėtojų pinigų ir juos leisti reklamuojantis televizijoje – nemoralus elgesys.

Please wait...
Kategorijos:  Kanalai, Laidos, Personalijos
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

21 komentarai:

  1. Vytas | 25 sausio, 2011 at 15:43

    Seimo nario darbo valanda mokesciu moketojams kainuoja 30tukst lt? Ar cia kazka sumaise ar tikrai taip yra?

    Aisku galima viltis, kad projekte seimo nariai dalyvauja po darbo. Nors filmavimai matyt vyksta ir dienomis..

    Please wait...
  2. Aurelijus | 25 sausio, 2011 at 15:08

    aš, aišku, šališkas. turbūt.
    būta ten to politikų noro būtinai pabūti, tas tiesa.
    ir pasistumdymo, kiek girdėjau, irgi.

    bet dėl mokesčio:
    aš, kai einu antradieniais į “Prie Parlamento” pažaisti “Protų kovose su Robertu Petrausku”, dalyvavimo mokesti sumoku.

    Please wait...
  3. uagadugu | 25 sausio, 2011 at 15:29

    Man būtent šitas mokestis irgi neatrodo mirtina nuodėmė, nors, įdomu, iš ko LTV darytų laidą, jei visos aukštosios mokyklos pasielgtų, kaip tos dvi? Ir ar tada turėtų galimybę gauti finansavimą iš ES. Na, čia gal aukštųjų mokyklų derybinių sugebėjimų problema. Jei Šeškui su LTV pavyko numelžti dar ir mokyklas – valio. Dieve duok, kad stavkė visiems būtų vienoda, ko labai tikiuosi. Bet politikų sąsajos tai jau labai įtartinos.

    Please wait...
  4. Šiaip | 25 sausio, 2011 at 15:36

    O kaip sekasi Karbauskio šedevrui?

    Please wait...
  5. uagadugu | 25 sausio, 2011 at 15:44

    Geriau, nei “Pasiklydusioms širdims”, Šiaip.

    Please wait...
  6. troy | 25 sausio, 2011 at 15:57

    30000 galima suskaičiuoti, bet tingiu ir nesistebiu…

    Please wait...
  7. spyris | 25 sausio, 2011 at 16:28

    Aurelijau, protų mūšių pradžioje jokių mokesčių nebuvo. Kol jie neišpopuliarėjo. Toliau jau mokestis už dalyvavimą tarnauja ne tik papildomų pajamų generavimui, bet veikia kaip paklausos-pasiūlos svertas. Vargu bau ar tai taikytina TV žaidimui. Ar yra reikalas mokesčio pagalba atsikratyti gausiai plūstančių su paraiškomis dalyvauti žaidime universitetų? Teisingai pastebėjo uagadugu: „iš ko LTV darytų laidą, jei visos aukštosios mokyklos pasielgtų, kaip tos dvi?“ Belieka tik plikas noras užsidirbti papildomai iš mokesčio. Ir čia aš visai įsivaizduoju situaciją, kuomet kuriam nors universitetui pasiūlius susimokėti už dalyvavimą žaidime, buvo išreikštas nustebimas: „už dalyvavimą, 10000 Lt, ir viskas?!” Tokių situacijų įsivaizduoju ne vieną, po ko galima įsivaizduoti ir Šeškų, susirūpinusį dėlto, ką čia dar pasiūlius už reikalaujamus pinigus. Ir štai čia, Aurelijau, aš įžiūriu vieną niuansą, iš esmės keičiantį požiūrį į reikalą: tu užsimoki (aš, beje, retkarčiais taip pat tai darau) tik už galimybę dalyvauti žaidime. Nieko daugiau mainais negauni. Universitetai, vienok, gauna eterio laiką reportažams, kurį gali naudoti savo nuožiūra (na, tikiuosi yra nustatytos kažkokios ribos, pvz. negalima įvardinti studijų kainos, paraiškų studijuoti priėmimo datų etc.). Ir nelabai svarbu tų reportažų turinys (vieni pakvailioja, pašoka, kiti labai išsamiai ir informatyviai parodo universiteto „infrastruktūrą“). Esmė yra ta, kad mainais į užmokestį yra suteikiama galimybė reklamuotis per LTV.

    Please wait...
  8. Mykolas | 25 sausio, 2011 at 17:04

    Pasak tame dalyke esančių šaltinių kai kurios mokyklos gavo nuolaidą startiniam mokesčiui – tiksliau žinau tokį faktą, kad viena mokykla sumokėjo ne 10 000, o 5 000 Lt. 🙂 Taigi, ir čia sąlygos nevienodos…

    Please wait...
  9. skaitytoja | 25 sausio, 2011 at 17:07

    Na man asmeniskai tie 10 000 uz dalyvavima skamba neskaniai. Universitetai juos tikrai galejo geriau panaudoti. Kad ir investuoti i moksliniu vadoveliu leidyba ar reikalingu knygu pirkima..

    Please wait...
  10. Aurelijus | 25 sausio, 2011 at 18:14

    @spyris

    na taip, teisybė turbūt ne mano. grynesnis reikalas būtų tiesiog mokyklų siužetai reklamos blokuose – kas ir kai nori.

    Please wait...
  11. uagadugu | 25 sausio, 2011 at 18:46

    Mykolai, gal gali pasakyt, kuri?

    Please wait...
  12. RamBiel | 25 sausio, 2011 at 21:30

    „Kiek tu karvės nevaikyk – gazele ji nepavirs“… Boris Kriuk, что? где? когда? vedėjas

    Please wait...
  13. Mykolas | 26 sausio, 2011 at 12:48

    Na, jei labai reikia, pasakysiu. 🙂 Mano minėtą nuolaidą gavo Lietuvos kūno kultūros akademija (LKKA)…

    Please wait...
  14. uagadugu | 26 sausio, 2011 at 12:53

    Ačiū, Mykolai.

    Please wait...
  15. bruno | 26 sausio, 2011 at 15:06

    geriausia, aišku būtų, jei Laurynas atsakytų, kodėl taip yra. turiu labai stiprią nuojautą, kad LRT čia prisideda eteriu ir technika, o visa kita prodiuseris pasidengia iš šitų rinkliavų.

    kriminalo nematau čia, įvertinus aplinkybes, sakau, kad geriau tokia laida su rinkliavom nei jokios šitoj vietoj.

    politinė reklama jau kitas dalykas, kita tema.

    įdomu – universitetų piliečiai, savo ruožtu, turi nusiskundimų ne dėl pinigų sumokėtų ar laidos, o dėl to, kad į laidą patenka labiausiai rėkiantys, o ne daugiausiai žinantys. tai kaip ir susimoka universitetai, o juos atstovauja būsimieji politikai:)

    Please wait...
  16. uagadugu | 26 sausio, 2011 at 15:26

    Turi omeny, kad universitetuose esama nepatenkintų dėl to, kad į komandas patenka ne gabiausi, o aktyviausi?

    Please wait...
  17. bruno | 26 sausio, 2011 at 20:51

    būtent. ir tuo, kas slypi ‘giliau’.

    Please wait...
  18. vlkf | 27 sausio, 2011 at 09:58

    o aš univerų vietoje būdamas šucherį pakelčiau. tipo sakyčiau chebra jolki palki. mokėjau 10K už buvimą laidoje, kuri guli PT. dabar nukišat mane į EP (arba EF, čia jau kaip kas vadina). turėtų grąžinti dalį įnašo šiimts perkūnų

    Please wait...
  19. uagadugu | 27 sausio, 2011 at 10:23

    Teisingai. Tai – gera priežastis pateikti netesybų ieškinį.

    Please wait...
  20. krokkkas | 27 sausio, 2011 at 21:19

    laida nebeviltiška, tačiau ją gadina ne dalyvaujantys studentais, o “caras” vedantysis ir “ekspertai”. Laidą įsirašau, žiuriu prasukdamas reklamas ir nereikalingas galvas. apie 20% laidos laiko – klausimas- diskusija- atsakymas galima. Vedantysis beje gal galėtų kažkaip sumažinti sav statusą ir likti viename lygyje su studentais? kas jį ten užkėlė???

    Please wait...
  21. “ATEITIES LYDERIAI”: NETEISĖTOS REKLAMOS TVANAS PER LTV? | uagadugu

Palikite komentarą